icon

Skúsenosti s návratom do práce po materskej dovolenke

4. mar 2025

Dobrý deň, mamičky,
potrebovala by som počuť rôzne názory. Po roku materskej sa mi naskytla skvelá príležitosť vrátiť do práce, preto uvažujeme s manželom, že by sme sa vymenili. Pracovala som a budem pracovať na riadiacej (riaditeľskej) pozícii, je mi jasné, že to bude náročnejšie, ale v podstate ja som tá, ktorá bude zabezpečovať rodinu po finančnej stránke. Môj muž je úžasný a stál po mojom boku, keď som pracovala na svojej kariére. Táto ponuka, čo prišla, je raz za rok / dva. Nie je ani ďaleko od nášho domova. Som typ ženy, ktorú materstvo úplne nenapĺňa, teda tie činnosti počas nej. Syna milujem nadovšetko, a preto váham, či ponuku prijať, lebo je este malý. Pri nástupe do práce by mal cca 15-16 mesiacov. Pozitíva vidím v tom, že budem robiť to, čo ma baví, veľmi si pomôžeme finančne, muž by tiež chcel byť doma so synom, mne sa uľaví psychicky. Nevýhoda je najväčšia tá, že budem tráviť menej času so synom. Ale raz by som sa do práce musela vrátiť a táto príležitosť by sa už nemusela naskytnúť.
Máte niektorá skúsenosť s návratom do práce skôr? Ľutovali ste?
Úprimne potrebujem poradiť, hejty si, prosím, nechajte.

nattyond
4. mar 2025

Keď som bola malá ja, teta nastúpila do práce po 6 mesiacoch a moja mama sa starala o mňa aj o sesternicu (sme od seba pár mesiacov). Nevidím na tom nič zlé, keď zostane s otcom a ty využiješ super príležitosť 🤗 v zahraničí sa chodí do práce aj po 3-4 mesiacoch a deti to prežijú 😊 ja sa tiež plánujem vrátiť po 2 rokoch, keďže plánujeme meniť byt za väčší (tiež som na riadiacej pozícii a plat je veľmi slušný a budeme ho potrebovať k novej hypotéke) a nemám výčitky, deti sú prispôsobivejšie než si myslíme a keďže tvoje môže zostať doma s otcom tak máš obrovskú výhodu 🤗

oceanahory
4. mar 2025

Ja by som na tvojom mieste isla urcite do toho! So synom bude doma manzel, aspon sa vystriedate...podla mna idealne riesenie. Uprimne aj ti tak v dobrom zavidim, pokial by sa mne vyskytla takato moznost, tak by som nevahala a s manzelom by som sa urcite vystriedala. Pokial tvoj prijem zabezpeci chod rodiny, tan smelo do toho, so synom budete mat obaja uzasny vztah! 😉

autor
4. mar 2025

@nattyond
Ďakujem vám 🙏

autor
4. mar 2025

@oceanahory
Naozaj srdečná vďaka ❤️

titla
4. mar 2025

To ci budes lutovat, Ti nikto dopredu nepovie. Poznam babu, co lutovala, ze do prace nastupila skor a dieta dala do jasli (hoci dieta bolo v jasliach spokojne) ale vacsina zien z mojho okolia, ktore nastupili do prace skor ako po 3 rokoch je so svojim rozhodnutim spokojna aj s odstupom casu.
Najviac by Ti to asi bolo luto, keby ze ste v existencnych problemoch, ty do prace nechces, ale nemate na chleba. Vasa situacia je uplne ina.

lusyc
4. mar 2025

Išla by som do práce. Manžel nech využije otcovsku dovolenku a potom sa uvidí, či pôjde syn do škôlky, či budete niekto s nim na RD alebo ty ďalšia MD, možno.

doriiis
4. mar 2025

Nikdy som to neoľutovala. Najlepšie rozhodnutie,aké som mohla vtedy urobiť.Zo všetkých možných smerov nám to len pomohlo

tanicka907
4. mar 2025

Ahoj, ja zijem v zahranici, po pol roku som nastupila do prace, pol roka bol doma manzel (vynikajuca skusenost, kazdy chlap by to mal spravit) a v roku sla dcerka do jasli. Mala som vela kamosiek na Slovensku, boli sme "v produktivnom veku" a napriek tomu, ze v okoli, kde ja zijem je toto velmi bezne, slovenske kamosky mi neraz dali pocitit "ze pri matke je dietatu najlepsie". Samozrejme to nie je uplne pravda, ja sa snazim dcere vynahradit vsetok ten cas ked sme spolu a teda sa jej intenzivne venujem. Tiez som nastupila do vyssej pozicie. To ze siel manzel na ocovsku je uplne bezna a normalna vec.

Ale nebudem ti klamat, akokolvek si teraz myslis, ze to sklbis a zvladnes a akukolvek mas podporu od manzela, bude to sakra tazke a ja som velmi rychlo zistila, ze sa neda sklbit vyssia pozicia/kariera s dietatom, jedno alebo druhe na tom utrpi. Ale to uvidis a ohodnotis sama.

mogaa
4. mar 2025

Riadiaca pozícia si väčšinou vyžaduje prácu naviac a aj mimo pracovnej doby....ale nevyskúšaš, nevieš....nebude dobre, vrátiš sa na RD...

louise
4. mar 2025

Ja som pri oboch nastúpila do práce po roku. Ak by som nenastúpila, manžel by si musel nájsť popri práci na smeny brigádu a takto "uštvať" sa nemá význam. Moja práca ma dlhodobo baví a napĺňa, takže som sa vracala doslova s radosťou, že sa budem realizovať. Tiež pracujem na vedúcej pozícii a náplň práce nie je monotónna. Pracovala som niekoľko rokov na skrátený úväzok a preto som mohla deti vyzdvihovať z jaslí či škôlky skôr. Snažila som sa nielen byť s nimi fyzicky, ale aj sa im naplno venovať - radšej menej času spolu, ale kvalitne stráveného a spokojná mama k tomu. Dodnes (deti majú 9 a 13) som to neoľutovala a s deťmi máme krásny vzťah. Nemám pocit, že mi niečo ušlo.

nynia
4. mar 2025

Vo vacsine krajin sveta je normalne ist aj skor do prace len tu v par Europskych krajinach je tento trend, ktory nedava ziaden zmysel ani z psychologockeho ani socialneho ani zdravotneho hladiska ak sa samozrejme bavime o zdravom dietati. Keby to bolo tak potrebne pre dieta tak by nebolo len tychto par vynimiek zo vsetkych krajin sveta. 🤣 Ja by som isla aj skor do prace, predstava byt viac ako 12mesiacov s dietatom doma to nie je nic pre mna, dokonca keby som mala strazenie z rodiny alebo jasle aj skor tak idem aj skor lenze u nas v okoli su az od roka jasle. Poznam ludi v riadiacej pozicii po pracovnej dobe "zapichnu pero" a clovek sa im nedovola a neodpovedaju na nic ani keby co bolo takze je to o tom ako si to nastavis nie si povinna riesit pracu cez volno.

wiwi28
4. mar 2025

Ja som išla od ročného syn do práce. Po 1.narodeních som začala pozvoľna na 3h/ denne a po 6mesiach som išla na full time a manžel zostal doma. Neľutujem toto rozhodnutie, práve naopak. Syn a manžel majú skvelý vzťah a môj muž má to "sebavedomia", že je schopný sa sám postarať o malého aj domácnosť. dnes má syn 5r a je to normálne, šťastné dieťa, máme pekný vzťah.

zuzanockamt
4. mar 2025

Mám skúsenosť, tiež po roku a neľutujem vôbec.

autor
4. mar 2025

@wiwi28
ďakujem krásne, čakala som, či sa niekto vyjadrí, aký to malo vplyv na ich vzťah s dieťaťom.
Naozaj ďakujem ❤️

luccija
4. mar 2025

Záleží aké máš dieťa nikto nevie ako to bude zvládať...možno budeš prekvapená, že práve ty to budeš niesť ťažko, možno nie.Ked si rozhodnutá choď tiež by som išla a časom uvidíš vrátiť sa späť môžeš vždy...

jarkaslck
4. mar 2025

Ahoj, tak ja by som poradila vratit sa, a to najma s ohladom na fakt, ze syn bude s tatom a po par mesiacoch uvidite, mozno jasle, skolka... kedze som tiez pracovala na riadiacej pozicii a budem sa na nu vracat, skusim ale poradit aj nastavit sa do modu "odcvaknem" sa a viac ma nikto neotravujte ak nejde o zivot. Co sa tyka vztahu s dietatom-moj muz chodi do prace, ale s dcerou ma fantasticky vztah a je rovnocenny rodic, tak si myslim, ze sa nevylucuje praca a skvely vztah s dietatom. Tak nech sa rozhodnes akokolvek, nech sa ti dari 🙂

kristinka92
4. mar 2025

Ale veď aj otec dieťaťa je tiež rodič, nevidim na tom nič zle keď bude s ním na materskej. Ak si ešte aj lepšie financne prilepšite, prečo nie. Veľa žien ini možnosť nemá ako jasle a do roboty musí, u vás dieta ostáva doma s otcom, nič tragické 🙂

lienka.7
4. mar 2025

@autorka vrátila som sa a neľutujem 😊 ani jedna dcéra má neodvrhla, práve naopak 🙈 riad sa výlučne svojimi pocitmi. Ano, o dieta sa dokáže postatat aj muz, a neboj, bude si oveľa viac vážiť, co všetko si robila a robíš ty, lebo to zažije aj on sam. A na druhej strane, naspäť k nemu sa môžeš vrátiť kedykoľvek...drzim palce ✊🍀

siska53
4. mar 2025

Ja sice nie som zastankynou skorych nastupov od dietata, ale ten tvoj je jeden z tych, kedy poviem, ano, chod do toho. Zvlast ked vies, ze mas doma partnera, ktory to vsetko krasne zvladne a po prichode z prace sa budes venovat syncekovi. Drzim paste!

autor
5. mar 2025

Ďakujem každej jednej z Vás ❤️

floki1994
5. mar 2025

Ja sa vraciam tiez a muz ide na matersku...vekovo bude syn ako vas 🙂 ale ja vycitky nemam...muz sa postarat vie a ja budem so synom po praci a vikendy 🙂 samozrejme keby to nefungovalo tak sa vratim spat na rodicak a muz do prace ale verim ze to bude ok...urcite nevahajte ...aj vasa psychika a pohoda je dolezita 🙂