icon

Skúsenosti žien so zváraním v zahraničí

4. aug 2025

Ahojte,
mám 23 rokov a rada by som sa s vami poradila. Uvažujem nad tým že by som si spravila zváračský kurz a neskôr sa zamestnala ako zváračka v zahraničí. Práca rukami ma baví a láka ma vyskúšať niečo netradičné aj v profesii kde ženy zatiaľ nie sú úplne bežné.Chcem sa preto spýtať: máte skúsenosť alebo poznáte nejakú ženu ktorá pracuje ako zváračka v zahraničí?

mikadooo
4. aug 2025

@anonym_autor hmm. No teraz neviem či som úplne vedľa, ale u nás na vš (STU fakulta MTF) to bol samostatný študijný odbor na 5 rokov 🤔. Akože je to nejaký ten rôčik, ale že by to teraz tak fungovalo, že stačí nejaký kurz a ideš? Neviem si to celkom predstaviť. Každopádne, držím ti palce... Snáď niekto napíše skúsenosť z reality, som celkom zvedavá.

melanta
4. aug 2025
@mikadooo

@anonym_autor hmm. No teraz neviem či som úplne vedľa, ale u nás na vš (STU fakulta MTF) to bol samostatný študijný odbor na 5 rokov 🤔. Akože je to nejaký ten rôčik, ale že by to teraz tak fungovalo, že stačí nejaký kurz a ideš? Neviem si to celkom predstaviť. Každopádne, držím ti palce... Snáď niekto napíše skúsenosť z reality, som celkom zvedavá.

@mikadooo ty si mýliš zvárača s VŠ štúdiom zvárania a spájania materiálov. VŠ absolvent rozhodne nezvára, to ani náhodou. Ten robí vývoj, výskum, certifikovanie, kontroly, riadenie projektov atď. Nezvára.

jajamalka
4. aug 2025
@mikadooo

@mikadooo na zvaranie ako take urcite nepotrebujes VS. Moj otec mal ucnovku a robil zvaraca 30 rokov.

melanta
4. aug 2025

@anonym_autor každý zvárač sa uplatní. Aj žena. Problém vidím v chýbajúcej praxi, ak chceš dobre platený job v zahraničí. A tiež je otázna fyzická zdatnosť. Tie najlepšie platené zváračské práce v zahraničí sú fyzicky náročné, vo výškach a podobne. Preto sú tam uprednostňovaní muži.

zuzanockamt
4. aug 2025
@mikadooo

@mikadooo Samozrejme, že na profesiu zvárač stačí kurz. Ty píšeš úplne o niečom inom.

mikadooo
4. aug 2025
@zuzanockamt

@mikadooo Samozrejme, že na profesiu zvárač stačí kurz. Ty píšeš úplne o niečom inom.

mamaaja82
4. aug 2025

S mojim bratom robili zeny,stacia ti kurzy ,zalezi co presne chces zvarat,brat dal do toho kopu penazi ale oplatilo sa.

viestta
4. aug 2025
@mikadooo

@mikadooo ano, staci zvaracsky kurz. Je ine technologia zvaranie a ine je zvarac co drzi v rukeelektrodu v kliestach od zvaracky a zvara dva kusy k sebe. Na zvaranie netreba VS. (ti vysokoskolaci aj tak nikdy nic nepozvaraju, max daco na praxi v skole). A ano, su rozne urovne zvaracich kurzov, dokonca su aj kurzy, ktore koncia statnymi skuskami (tlakove nadoby, potrubia). Na to aby zvarila dva plechy spolu jej staci aj kurz.

biba_18
4. aug 2025

@mikadooo áno, na zváranie je kurz ...

madeincssr
4. aug 2025

@anonym_autor po kvalifikovanych zvaracoch (tie skratky TIG, MIG...) so skuskami je stale dopyt, ale treba na to mat zvaracsku skolu (kurz/y), pravdepodobne prislusne certifikaty (skusky) a na najnarocnejsie prace (tlakove potrubia a pod.) vyzadovanu prax. Cize zasiel by som sa porozpravat do najblizsej zvaracskej skoly a asi bude potrebne zacat pracovat najprv v SR.

stvura
4. aug 2025

urcite sa ti to oplati...u nas pobliz je firma so zvaracmi zamestnancami, pravidelne ich vysiela do Holandska...fakt sa vsetci maju fajn uz iba vyslani, nieto este tam si najst pracu (viem ze par im uz ta firma "pretiahla" k sebe)...maju aj zeny. Staci iba ten kurz a potom sa robia nejake vyhlasky

anonym_097e54
4. aug 2025

Ex je zvárač, ale teda nazdvíha za deň niekoľko ton, to si treba aj pripraviť, nanosiť, vyložiť, pár x som s ním bola a teda nechápala som čo to všetko obnáša.. a hlavne aj to zdravie, vyžaruje to škodliviny, pre ženu podľa mňa veľmi nebezpečné a ešte aj stále spálený je, kolegovia bez prstov atď skús niečo iné😋

kiki68
4. aug 2025

Urcite sa uplatnis, zvaracov hladaju v AT, DE, urcite nebudu riesit ze si zena.

synne
4. aug 2025

Poznám zváračku tu v SR. Išla od nuly a naučila sa. Vo firme zvára konštrukcie kde stačí, že zvar je dostatočne pevný, ale nekontroluje sa rontgenom a ani sa nerieši estetika.
Ak chceš ozaj zvárať možno sa pozri, či nie je v tvojom okolí kovovýroba a opýtaj sa na prácu. Nejaký šikovný kolega ťa môže veľa naučiť a firma môže zaplatiť aj zváračský kurz s certifikátom. Alebo hradiť aspoň časť nákladov výmenou za to, že tam budeš pracovať. Keď budeš mať nejaké skúsenosti pôjde sa ti do zahraničia trochu ľahšie a možno aj s lepším nástupným platom, ale to už je na tebe.
Hlavne sa naozaj nezabudni chrániť a používaj všetky ochranné pomôcky nie len štít a topánky s oceľovou špicou, ale aj respirátory alebo masky. Myslím (nie som si istá), že napríklad pri zváraní hliníka sa uvoľňujú výpary, ktoré môžu spôsobiť neplodnosť, tak aby si neskôr neľutovala, že si kašľala na BOZP.

anonym_a105a3
4. aug 2025
anonym_097e54
5. aug 2025
@anonym_a105a3

@anonym_a105a3 presne, za žiadne peniaze sveta by mi to nestalo.
Žiadna 100% ochrana nie je, len sa eliminuje to najhoršie.

klotildabazarik
5. aug 2025

@anonym_autor mi sme na strednej sme boli na "praxi" ale je to dost narocne len pre predstavu ani to vsetci nezvarili😂

marianna231
15. okt 2025

Ahoj, išla si do toho? Ja si idem robiť tiež kurz, môžeme si dať vediet