Skutočne máte opatrovateľky, ktoré vám strážia choré dieťa?
Často tu čítam ako radíte ženám, ktoré nemajú servis od rodiny, aby si zaplatili opatrovateľku.
Naozaj máte reálne ženu, ktorá vám stráži choré dieťa?
Aplikuje lieky, astmatické spreje, kvapky do nosa nechutné sirupy? Dieťa od nej zapije tabletku? Vypláchne mu nos konvičkou? Utiera sople, vykašľané hlieny vášmu dietaťu? Koľko jej platíte?
Zaujíma ma to, pretože som dostala svoju prvú výpoveď v živote zo strany zamestnávateľa.
Áno, presne pre OČR.
A nemám inú možnosť ako zostať doma a starať sa o svoje choré deti, pretože reálne NEMÁ KTO robiť túto prácu za mňa.
Aj keď na koni budem za tú, čo sa váľa doma a živí ju manžel 🤦
Prečítala som úvodný príspevok a zbežne prebehla diskusiu. Si naštvaná, lebo hneď po prvej 2 týždňovej OČR, sa s Tebou zamestnávateľ rozlúčil. Cítiš krivdu a si by ju cítili mnohí.
K veci. Nikto súdny by Ti neradil opatrovateľku k chorému astmatikovi v akútnej fáze ochorenia. Tak ako k infekčnému dieťaťu.
Opatrovateľka má význam buď ako prevencia - vyberieš dieťa zo škôlky na niekoľko mesiacov a stará sa opatrovateľka - to sú stredne ťažké diagnózy ako ťažší ekzematici, astmatici, alergici, oslabená imunita atď. Rodičia pracujú, dieťa mimo kolektívu je celkom zdravé a opatrovateľka si privyrobí. Mali sme v rodine - menšie mesto- niekoľko rokov dozadu. Teta bola bývalá učiteľka, venovala sa úžasne a ešte aj bezvaječné jedlá sa kvôli dieťaťu naučila.
Moje tiež išlo von zo škôlky v poslednom ročníku bolo len prvý a posledný mesiac.
Potom sa používajú opatrovateľky na doliečovanie - mala som tiež pár rokov dozadu. Najhoršie dni ja, otec a potom teta opatrovateľka. Nemusíš byť OČR 14 dní (donedávna bolo max. platených 10). Väčšina bežných detí po 3 zlých dňoch sa zlepší.
To isté 2 kamošky v okolí.
Áno je rozdiel sa starať o dieťa čo pokašliva, treba akurát uvariť čajík a utrieť soplík a mať s tým istým atopika v akútnej fáze, keď sa ide doškrabať do krvi a zblázniť od svrbenia vo dne v noci, či astmatika atď.
Pre ostatné mamky ak by som mala len jedno dieťa poviem, že vyrastie a bude. Ale moje druhé túto teóriu úspešne vyvracia. A áno je možné kašľať zadúšavo aj 5 týždňov aj keď riešite s lekármi. Ak idete v kruhu lepšie a potom zas horšie a dokola, k lekárovi ako na klavír a kým sa zistí čo to je, trvá to dlhšie a niekedy aj nezistí. Lenže aj tu si rodičia musia poradiť kam s dieťaťom,
Aja to si si robila výskum alebo čo? Ved kebyže chceš a zaplatíš si tak ti urcite nejaká opatrovateľka príde. Ja ju nepotrebujem keďže si to viem s manželom zvládnuť aj sama.
@petrahl pisala som, ze dvojicky su extrem, kedze toho mas dvojnasobne viac, mozu sa budit navzajom, posuvat su to, takze ano, mozes sa nevyspat aj mesiac. Ale
@husky25 tu ma dieta, o ktorom tvrdi, ze sa dusi aj mesiac den noc a pravidelne a pride jej to normalne. No mne to normalne nepride, skor zvelicene.
A hej pokojne si prskaj ďalej a buď naštvaná na celý svet. Tvojmu chorému dietatu to urcite pomôže 🙂
Autorka ty ale musíš rozlišovať bežne choré dieťa a dieťa s pridruženými nazvime to stredne ťažkými diagnózami.
Bežné dieťa má teploty cca 3 dni, nedusí sa vo dne v noci týždne, nevracia 2 týždne. Takže 1, 2 dni s ním ostane mamka, 1,2 tato - to v práci prežijú a príde opatrovateľka alebo dieťa ide k nej.
Pri veľmi či často chorých deťoch, kde ale nemáš nárok na platený rodičovský do 6 rokov to riešiš opačne, opatrovateľka alebo minikolektív, aby si chorobe predišla
Tam si mamina rozhodne či sa chce socializovať, pracovať, nestratiť kontakt s odborom atď. a teda stojí jej za to platiť. Plus dieťa si oddýchne, nie je neustále vyčerpávané chorobami.
Moja je už pár rokov mimo školky a stále máme rekord tuším 3 týždne bez choroby. A ver, že riešim z každej strany.
@laurar1 vieš to sa môže cykliť. 3 dni sa dusí dieťa, ideš k dr. 3 dni lepšie a keď už myslíš, že to bude dobré buch zas 3 dni hrôza tak som chodila s dieťaťom k dr. a vyšetrenie také onaké, všetko negatívne, na alergo tiež. 5 týždňov to bolo, na prášky sme boli. Ešte pred coronou.
@laurar1 a ja som pisala, ze moje deti nie su ziaden extrem, su to proste len dve deti. Nie, nebudia sa navzajom. Este raz.... ja sa bavim o 14 dnoch, nie mesiaci. A zatekajuce sople nie su raketova veda. Mozu trvat aj 14 dni a z toho plynie aj nocne vstavanie 🤷♀️.
Viac nemam co dodat.
@laurar1 počula si už také, že pľúcne chlamýdie a mykoplazmy? Čierny kašeľ? Tam zistia z odberu krvi, väčšinou tak 2 týždne trvá, kým sa na to prídu.
Oslabená imunita, atopici, astmatici - to, že si niečo nezažila, neznamená, že to neexistuje. Pri tom mojom druhom som zistila, že toľko v celku bežných chorôb ako mi bolo povedané, existuje, o ktorých som ja ani netušila dovtedy.
Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy, zápal slinnej žľazy(3 lekári boli presvedčený, že zub), mollusky a iné
Zažila som už aj dieťa na nemocnicu (podľa nálezu lekára, nie len môj úsudok) a výsledky OK
@liv1 a ty bud taka dobra a nemudruj tu na základe tvojich dojmov pocitov a zážitkov co robila majiteľka a co nie, ked NEVIES, ok? Nebola si tam, nevieš teda co a ako bolo a ako nebolo. Ja som jej nic nezavidela, pre nás bolo lepšie keď tam nebola, aspoň tam nerobila dusno, ale zároveň ten človek tam chybal. Len to ty asi nedokážeš pochopiť...
A firmu mame, nemusis ma tu poucovat, pani dôležitá. A predstav si, hocikedy vecer napise zamestnankyňa, ze ju mrzí, ze zajtra nepríde, ma chore dieťa. A teraz co? Mam jej odpísať, ze uz nemusi chodiť lebo si vymysla a vobec nema chore dieťa? Ale škoda s tebou vobec niečo písať, ty máš svoju predstavu. A aj pravdu. Tak ja si teda idem frniet do vankusika a ty teda este pekne pracuj ked to nestíhaš cez deň. No, možno by to chcelo menej káviciek s kamoskami cez deň a stihala by si, co? 😉
Musela som robiť na skrátené úväzky, dieťa často choré zo škôlky, 12,24, niekedy aj 36 hodinové služby v praci, meniť, striedať sa s mužom.Home Office sa mi v mojej profesii nedalo, takže veľmi náročné a stresujúce, dieťa malo 3x covid, komu ho nechám. Zo začiatku som mala aj opatrovateľku, ktorá sa starala o 1-2 ďalšie deti,.čiže choré mi nevzala a sama bývalá často chorá a vtedy tiež nevzala... Problém dnešnej doby je, že do škôlok už pomaly ani dieťa s nadchou nezoberú, a ešte keď je alergik je to o to ťažšie vykrývať, pretože nádchy sa opakujú veľmi často a hlavne v sezóne. Ďalší problém je,že život nie je ako kedysi,že v 53 rokoch sa šlo do dôchodku, ale pridajte 10, takže ani starí rodičia nemajú toľko priestoru na stráženie. Nečudujem sa,že toľko matiek ma problém skĺbiť prácu a starostlivosť o často choré deti a sú aj doma bez príjmu dlhšie.
@julish stat sa to moze, netvrdim ze nie. Ale.... Mam 2 otazky na teba
Sudila si sa niekedy na slovensku?
Mas deti?
K tomu aby si sa sudila a vyhrala v takejto veci, potrebujes advokata, ktory stoji velke prachy. Potrebujes ho, pretoze sama to das proste tazko.... Dalej sudne trovy. Vacsina zien sa preto nesudi, lebo im to za to proste nestoji. Dokazovanie takejto veci je tiez velmi tazke, sanca ze vyhras podobny sud je naozaj miziva.
A ked mas k tomu doma deti, mas uplne ine starosti ako riesit sudy. Zaberie to dost casu a penazi. Radsej si najdu inu pracu...
Takze.... Sudila si sa niekedy? A mas deti?
@joannita mám dieťa, áno. Nesúdili som sa, alej ručíte by som sa súdila, pretože rovnosť práv a spravodlivosť je niečo, čo je základom spoločnosti. A nemáš pravdu s advokátmi, mame úrad ombudsmana, centra právnej pomocí, inštitút pre ľudské práva, európsky súd pre ľudské prava... toto nie je len take “obyčajne” súdenie sa so susedom.
@julish tak iba napriklad k CPP:
Právo na poskytnutie právnej pomoci bez finančnej účasti máte vtedy, keď spĺňate súčasne tieto tri podmienky:
nachádzate sa v stave materiálnej núdze,
nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu,
hodnota sporu prevyšuje hodnotu minimálnej mzdy ustanovenej zákonom.
Ak Centrum posúdi, že niektorá z podmienok nie je splnená, rozhodne o nepriznaní nároku na právnu pomoc. Čiže, ak mamička nie je v stave materiálnej núdze (napríklad mamička s pracujúcim manželom určite nie je), nárok na zastupovanie nemá. Má nárok iba na jednorazovú konzultáciu max hodina, za ktorú si zaplatí 4,50€ (čo síce nie je veľa, ale problém zamestnankyne to určite nevyrieši.
K ombudsmanovi, nedávno bola reportáž, koľko spisov čaká na ombudsmana, keďže sa ho dlho neporadilo zvoliť. Boli to stohy spisov.
A to ani nehovorím o tom, že dokázať, že nešlo o nadbytočnosť by bolo asi veľmi ťažké, zamestnávateľ totiž nie je hlúpy a uvedené veci si ošetrí.
@julish ano ja som sa uz sudila, nie v takejto veci, ale v inej. A poviem ti, ze na slovensku su NESKUTOCNE skorumpovane sudy. Ked si myslis ze sud rozhodne vzdy spravodlivo, tak si velmi naivna, prapac neber to ako urazku.
Podla toho co pises, sa do problematiky velmi nevyznas. Len jediny priklad, ktory uvadzas, centrum pravnej pomoci nemoze vyuzit kazdy, musis zdokladovat, ze naozaj realne nemas na advokata. Cize staci ked mas taky bezny plat a uz ti nepomozu.
To co pises ostatne je utopia, nechce sa mi rozpisovat, ale v blizkej rodine mam 2 advokatov, preto pisem co pisem. Bezne pocuvam od nich pripady ktore sa deju a kedy uz naozaj nema vyznam podavat zalobu. Su to vyhodene velke peniaze s neistym koncom. Je to sudenie na ROKY.
Nezelam ti to, ale niekedy ked budes mat tu cest so sudmi, pochopis o com pisem.
@julish napríklad na tebou uvádzaný Európsky súd pre ľudské práva sa mozes obratit az ked si vycerpala vsetky pravne moznosti na SK. A na to, aby si ich vycerpala sa musis sudit. Na to, aby si sa sudila musis mat peniaze na pravnika (pro bono z Centra pravnej pomoci iba ak si v materialnej nudzi) alebo byt sama pravnik. Mat principy je super, tiez ich mam, ale je potrebne vediet aj realne zhodnotit situaciu (napriklad aj posudenie ci sa mi oplati sa pustat do sporu s neistym vysledkom, kezde nemam ziadne dokazy, ze islo o porusenie zo strany zamestnavatela)
@katkine_terapie dakujem za poucenie, práve dnes som tam obedovali 🙂 z toho, čo píše autorka, vyplýva, že v nejakej vážnej núdzi nie sú. A advokáti sú odmeňovaní rôzne... Akokoľvek, podporovať pasivitu sa mi v tomto prípade nezdá správne ani moralne

preco by neexistovali toto je uplne trapny komentar
samozrejme ze su ale neoplatia sa zaplatit zene ktora zaraba malo a proste by ju neuplatila 😉