Sok v práci
Je to bežne ? Stretli ste sa už niekto s tým že pracujete vo firme sme dve . Jedna už 15 rokov druha 18 rokov . Svoju prácu odvádzame na 100% . Žiadne konflikty zo šéfom . Situácia sa natoľko zmení že nestihame dve tak k nám pribudne ďalšia nová ktorú zaucame 3 mesiace. . Príde coronakriza jednu z nás 3 musí prepustiť . Prepustí tu z 15 ročnými skúsenosťami a praxou. Tu ktorú prijal si nechá má 2 odrobene roky . (podotýkam žiadna atraktívna žena ). Čiže sok z toho má nielen ona ale aj my dve dlhoročne zohraté a skúsene a zapracovane ženy.
Dá sa toto pochopiť?
Neviem ako je to platovo ale nenechal si ju preto ze ma najnizsi plat?
Dá, ak je to jeho známa alebo známeho známa.
Ak by som si bola vedomá, že prácu odvádzam na 100% a bola by som vo firme 15 rokov, išla by som bez problémov za šéfom a opýtala sa ho, aký má so mnou problém a prečo prepustil mňa, zabehnutú a skúsenú, namiesto novej zamestnankyne, ktorá je tam len 2 roky a ktorú som zaúčala ja. S čím to súvisí a čo by sa muselo zmeniť, aby som v práci mohla naďalej ostať. Ako píšu kočky vyššie - môže to súvisieť s výškou platu, s malými deťmi - OČR ale aj s tým, že je to známa... V každom prípade by ma to dosť naštvalo.
Nemohol ju prijat cez urad prace a nejaku dotaciu? Tym padom on plati jej minimum a este idu sefovi peniazky lebo ju zamestnal
Jedná sa o nejakú zložitú prácu? Lebo po 2 rokoch je človek podľa mňa už veľmi slušne zabehnutý.... Takže nemusí byť, že jej výkon práce je horší
Inak tu poznámku s atraktivitou som nepochopila. Či sa jedná o prácu v nejakej branži ako modeling, nočný bar a pod.?
Dlhorocna prax je podla mna v tejto dobe nieco ako prezitok. Aj kvalita uz nie je az taka extremne dolezita. Hlavne, ked ti porovnatelnu kvalitu da aj lacny clovek. Dlha doba v tom istom zamestnani prinasa istu mieru stagnacie, nekreativity. Velke firmy maju heslo - up or out. Bud povysenie alebo zmena pracovneho zaradenia, kolektivu.
Takze tej kolegyni - hlavu hore, prace je dost (lrn platit nechcu).
Urcite svoju kvalitu ponukne firme, ktora to oceni.
A tiez by som sa spytala sefa, preco. Ale mozno nepovie pravdu, len bude zahmlievat .
je to bežné, ano
Tak niekedy je zamestnanec s dlhšou praxou už nepohodlný, lebo vie príliš veľa (nielen v oblasti svojej náplne práce). A samozrejme, je to v prvom rade o peniazoch - zrejme je služobne mladšia kolegyňa ochotná pracovať za menej.
@bluka2 aby niekto hned nerozoberal, ze urcite mlada, krasna, ma s nou pletky a hladal dovody zbytocne tam. (hoci atraktivita je posudena z pohladu autorky a teoreticka moznost, ze sefovi sa zda pre nieco pritazliva, tu je).
kazdopadne si myslim, ze problem bude prave v peniazoch, kedze znizuju stav kvoli korone. takze setria, kde sa da.
a ak usudili, ze clovek, co berie menej, je schopny odviest tu istu pracu, tak prepustia toho, co berie viac za tu istu pracu.
navyse ak je trebars predpoklad, ze objem prace na danej pozicii zacne tiez klesat. napr. ak sa jedna o administrativu, uctovnictvo, nakup, ... . so znizenim prace moze prist aj znizenie objemu dokladov, ktore treba spracovat, resp objednavok, ktore treba riesit, ....
ja by som sa osobne sla spytat preco. normlane, zo slusnosti, nech viem.
Mne sa stalo to iste.. Dva a pol roka som pracovala s kolegynou, ona tam bola tri roky..boli sme zabehnute, vsetko fungovalo, terminy sa dodrziavali.. Prijali nam sefku, ktora netusila co tam robime.. My sme ju mali zaucat lebo nasa byvala sefka nemala cas.. Zacala nas kontrolovat, stale sa vypytovala co robime, ako, preco, stopovala nam prestávku.. No proste zacalo psycho.. Bola tam dva mesiace, este v skúšobnej..kolegyna medzitym oznamila, ze je tehotna.. Prisla korona kriza a prepustali..prepustili mna😃.. Ja som bola na jednej strane rada lebo som si medzitym ako sme boli doma cez koronu, nasla nieco ine.. A teraz prijali nejaku inu namiesto kolegyne, nejaku studentku, ktora nevie nic.. . Doteraz sme to ani jedna nepochopili, ale je to lepšie, mam nieco ine... Len to je na hlavu postavene😃🤷
Da sa to pochopit, nie je to nic nenormalne. Mozno ta nova ovlada gramatiku...
A co ta poznamka o atraktivnosti? To co ma znamenat, to je nejake kriterium? Tu z toho krici zavist... 15 rocne skusenosti ti nezarucuje, ze nikdy nebudes prepustena, ani to, ze vzdy ta najnovsia poleti ako prva ked treba prepustat. Zamestnavatel mal svoje dovody preco si nechal prave tie dve kolegyne.
Nemalo by to tak byť,ale keď je firma moja,tak aj rozhodnutie je moje. A je možné, že rozhodol napr. na základe vzájomnej sympatie a nemusí nič vysvetľovať.
Úplne bežné. To vôbec nemusí znamenať, že je horšia. Môže ísť aj o plat alebo iné veci....
Ťa poznámka o atraktívnosti bola dosť trápna hovorím to ako stará korčula, čo má odrobenych 25 rokov
nikdy nevieš kto s kým je rodina, s kým je známi, čo komu kto dlhuje, prečo zamestnal toho a nie práve zas iného.... to sú veci na ktoré vie odpovedať len šéf... veď sme predsa na sk...či?
a možno šéf chcel len zmenu... možno ste sa mu zdali vy dve pracovníčky až moc zohraté a pre neho z jemu známych dôvodov nebezpečné.... tak si spravil menšiu zmenu....😉
áno je to bežné ja som pred niekoľkými rokmi tiež tak dopadla, vo firme takmer 10 rokov, a ostala nová čo bola 4 mesiace, dôvod asi logický výplata o dosť nižšia
Či sa to dá pochopiť? Jasné, že áno. Píšeš o "novej" kolegyni, ako keby tam robila mesiac. Dva roky sú už ale naozaj dosť dlhá doba.
Baby, zas sa tu netvarme, ze atraktivita zeny (aj ked toto je dost subjektivna zalezitost) nezohrava v kariere, postupe alebo len obycajnom zotrvani na prac. mieste ziadnu rolu. A ked si ma sef vybrat medzi rovnako kvalitnymi zamestnankyniami neuprednostni tu atraktivnejsiu. Takze ta poznamka o atraktivnosti nebola vobec odveci. Kazdopadne, dovodov preco si nechal tu s 2 rocnymi skusenostami v danej firme (a pokojne mohla predtym pracovat v inej firme na podobnej pozicii a mohla mat skusenosti porovnatelne zo zvysnymi dvomi) je naozaj vela od platu cez atraktivitu, sypomatickost, znamosti, dotacie... Autorka: Netreba to chapat, aj keby sa opytas sefa na rovinu, pravdu sa nemusis dozvediet nikdy. Treba sa posunut dalej. A mozno bol uz aj cas niekam sa pracovne posunut. Vyhodena nech to berie ako prilezitost.
@elizuella podla toho o aku pracu ide... prax ma este stale velku vahu, skusenosti su na nezaplatenie. Zabehnuty clovek ma svoju hodnotu. Ale zase niekedy je to aj na skodu ;)
Inak u nas je pravidlom, ze novi zamestnanci na rovnaku poziciu maju vzdy vyssi plat, ako ti, co tu istu pracu robia x rokov...neskutocne ma to stve, ale uz to beriem ako fakt.
Zažil som, odišla dlhoročná pracovníčka s odrastenymi samostatnymi detmi a dobre zarabajucim manželom. Mlada samozivitelka dvoch predskolakov ostala...
@stary_ujco a ty pises romany, ci? 😂 co to vymyslas za hluposti? Zena ktora ma odrastene deti ma mensie pravo na pracu ako ta co ma male? 😅 To je dobra lame uvaha. Takze po 40.ke ta mozu odmietnut v kazdej firme ze deti uz mas velke?
Mame firmu a zvlastne mi to nepride. Mozno chcel sef len zmenu. Zmeny v time su vzdy vitalne. Prinasaju nove veci, nove pohlady. Nic vazne by som za tym nehladala. Ta co dostala ukoncenie zmluvy najde novu pracu. Ved ma 15 rocnu prax a skusenosti. Urcite by som to nebrala osobne ani s horkostou. Ak su nejake otazky tak by som ich smerovala sefovi - a pokial si ty ta, co ostala, tak by som sa uplne zdrzala komentarov.
@makova333 Mozem prehlasit, ze u nas vo firme (asi 800 ludi) atraktivita nehra absolutne ziadnu rolu. Mame tam baby, co su ozaj mega sikovne a maju dobre pozicie a atraktivne nie su. Dokonca ani osbne asistentky riaditelov nie. Skor naopak. Ano, je tam zopar hlupakov na vyssich poziciach, ale nie kvoli vzhladu su to ritovlezi

ano moze to byt napr z tychto dovodov ta co ju prepusti ma najvyssi plat alebo chodi na pn ocr paragrafy alebo x inych veci