Som Róm s maturitou a zatiaľ som nemal takú prácu, ktorá by mi aspoň s niečím vyhovovala
Dokončil som si strednú školu s maturitou, odbor: klientsky manažér pošty, mám uplatnenie pracovať na pošte a takisto aj v banke, ale aj v spoločnostiach ako sú Orange, Telekom a pod. Ohľadom aktuálnej pandemickej situácie sa na poštách počet zamestnancov redukuje, to chápem... No ale ako vidím v bankách a u mobilných operátoroch sú voľné miesta, ale keď zistia, že sa o prácu uchádza Róm, tak ho hneď odmietnu, a popritom niektoré miesta sú voľné až do dnes. Na jednom pohovore mi na rovinu povedali, že hoci mám predpoklady na takúto prácu, ale, že žiaľ som Róm a to im nevyhovuje, radšej vzali "bielu", ktorá predtým robila predavačku v sintre. Dokonca ani do Tesca a do Kauflandu ma nechcú prijať. Moje predchádzajúce zamestnanie bolo operátor výroby za pásom a moje aktuálne pracujem na stavbe. To je až také ťažké zamestnať róma bez ohľadu na to, že je alebo nie je vyučený? Len preto, že je niekto róm musí robiť vo vykopoch a na 3 zmenách za pásom?
@vanda323 v tomto prípade áno, keď mu to povedali takto.....ja píšem všeobecne, že nie všetci sa pozeráme na to či je róm alebo biely. Ak mi pride na pohovor róm a dokáže sa tak predať, že padnem na zadok, nemám problém ho prijať, rovnako keď takto príde biely ( aj bodkovaný, modrý, žltý 🙂mne je jedno). Prišiel sa uchádzať o prácu a pozerám sa na neho ako na vhodného alebo nevhodného kandidáta....
"bieleho" odmietnu tiež na xy pozíciách...maturita nieje žiadny extra úspech, pri veľa povolaniach je to minimálne vzdelanie ktoré je nutné.. Ci co je to niečo nenormálne ked ma rom maturitu? Večne sa rómovia sťažujú na diskrimináciu. Podla mna pri výbere zamestnancov prihliadaju na úplne iné veci ako to ci je niekto rom alebo nie. . Ale áno , aj zamestnávateľ je len človek a má pravo si vybrať koho chce on, ak nechce róma tak ho jednoduchou odmietne, takisto ako ked odmietne nejakého "bieleho" ktoreho nechce lebo na neho nespôsobil dobre, nebol mu sympatický... Za to ze pri jednom pohovore povedali že nie koli tomu že si róm neznamená že to bol dôvod odmietnutia na iných pohovoroch.
@blankahang klidek neklesaj na duchu,ja mam 2vs,som biela,odbor bankovnik a do banky ma nevzali ani pred 10rokmi,ani pred pol rokom🤣 uz na nich seriem zvysoka...tym som chcela povedat ze nebude chyba len v tom ze si rom
@blankahang neviem kde bývate ale skúste školy , škôlky tam určite potrebujú vždy rómskeho asistenta ,alebo na úrade keď bývate v obci terénny sociálny pracovník.u nás v obci pracujú iba rómsky asistenti
@blankahang ja som si vsimla roma sbs v lidli. Skus tam mohli by byt otvoreni
Keď som pracovala v tescu,tiež u nás pracovali aj rómovia ..ja sama som mala na pultoch kolegyňu ,ktorá bola rómka ..veľmi milé ,šikovnéba pracovité dievča ,ďalší dvaja šikovní chalani robili na zelenine a podobne bne ....nikdy nikto s tým nemal problém,dokonca boli medzi najlepšími zamestnancami.mtakze je to naozaj asii iba o ľuďoch .

@blankahang Ahoj. Chápem ta. Sme rómska rodinka.
Môj manžel dlho bojoval o pozíciu na ktorú má vzdelanie!
Zažil si ponižovanie kvôli farbe pleti ATD. Ja som to tiež nemala ľahké. Prebojovala som sa. A potom prišiel na rad byt dom odmietali nám predať že sme Rómovia. A dnes som šla do KiK a pýtam sa sbs treba vám ukázať že som prekonaná? A ona kedze som jej asi neprišla ako Romka, mi odpovedala Nieeee Pani netreba to len cigáňom kontrolujem! A ja jej na to že aj ja som cigánka tak radšej aj mňa odkontrolovať treba, Tetuska sbs skoro odpadla. Sa mi celý čas ospravedlňovala