Som Róm s maturitou a zatiaľ som nemal takú prácu, ktorá by mi aspoň s niečím vyhovovala
Dokončil som si strednú školu s maturitou, odbor: klientsky manažér pošty, mám uplatnenie pracovať na pošte a takisto aj v banke, ale aj v spoločnostiach ako sú Orange, Telekom a pod. Ohľadom aktuálnej pandemickej situácie sa na poštách počet zamestnancov redukuje, to chápem... No ale ako vidím v bankách a u mobilných operátoroch sú voľné miesta, ale keď zistia, že sa o prácu uchádza Róm, tak ho hneď odmietnu, a popritom niektoré miesta sú voľné až do dnes. Na jednom pohovore mi na rovinu povedali, že hoci mám predpoklady na takúto prácu, ale, že žiaľ som Róm a to im nevyhovuje, radšej vzali "bielu", ktorá predtým robila predavačku v sintre. Dokonca ani do Tesca a do Kauflandu ma nechcú prijať. Moje predchádzajúce zamestnanie bolo operátor výroby za pásom a moje aktuálne pracujem na stavbe. To je až také ťažké zamestnať róma bez ohľadu na to, že je alebo nie je vyučený? Len preto, že je niekto róm musí robiť vo vykopoch a na 3 zmenách za pásom?
Ja som zažila roma, čo sa vyhražal manažerovi,že mu podreže krk, lebo mu neposlal gastráče na čas, jeho frajerka zas fackovala kolegyňu akože sorry, mať takych zamestnancov, mohli by na mňa volať 600 obmudsmanov, nie a bodka.
@iwesska nie, nemyslela som to tak, že chcem niekoho uraziť, ale nie je to žiadna odbornosť alebo neviem ako to napísať, ľudia s maturitou môžu väčšinou robiť to iste ako ľudia bez maturity a čo sa týka tej vš, tak ani ta niekedy neznamená že človek nebude robiť to iste ako človek bez tej maturity 🙂 pri niektorých miestach to nie je o vzdelaní ale o komunikácii napríklad…. autorovi však ale držím palce a je mi sympatické že na sebe pracuje, vidieť to aj podľa písomného prejavu, takze áno, z tohto hľadiska maturita znamená veľa 🙂
@karolinakr áno aj takí sú. Nerobme si ilúzie. Ale tu píšeme o inom. Takí ľudia ako píšeš sa sami dostanú do izolácie. Tu ide o to nedať do nej tých čo na to majú.
Odkial presne si?U nas vo velkom korporate zamestnavame aj romov a su velmi sikovni.Dolezite je vsak okrem vzdelania vystupovanie,spravanie,profesionalita.Odporucila by som ti ziskat na seba od niekoho spatnu vazbu aj v tejto oblasti.
@luci310 ale on nechce robiť kardiochirga, kde potrebuje neviem akú odbornosť. Aj človek s vs môže zametat ulice, alebo makať 12tky za pasom. Vo veľa odvetviach už neni tak dôležitá vs ako vedomosti s schopnosti. Tiež nemám vs, a robila som vyššie manažérske pozície, lebo som sa na ne vypracovala a makala na sebe. Na pohovoroch som mala aj ženskú s doktoratom, ktorá nevedela ani usta odvorit a bola tupa ako bagandza. Preto aj nemala prácu. Dnes už vie mat vs titul každý hlupák. Takze s VS či bez hlavne nech nemá človek v hlave piliny
@luci310 ja som od začiatku tvoj príspevok rozumel pozitívne.
@iwesska nečítala pozorne. Celé vaše nedorozumenie začalo na malých slovíčkach:
@iwesska ti napísala: “nič” keby každý uvažoval ako ty…. To ťa urazilo a sklamalo. Lenže ona si v tvojom prvom príspevku nevšimla tvoje slovne spojenie: “žiaľ je to tak” nevšimla si že ty s takým uvažovaním nesúhlasíš.
@blankahang ja Rómka nie som. Mám maturitu v cestovnom ruchu, bankovníctvo a služby.... A taktiež ma neprijali nikde v tomto odbore. Čiže myslím si že to nebude farbou ale známosťami
@lucia147852 ja súhlasím 🙂
@lucia147852 to si zas nemyslím že študovať VS a robiť za pasom je správny prístup. Sú to vyhodené prostriedky a svedčí to buď o zlej škole zlom študentovi a tým pádom aj zlej škole alebo o zlých vedúcich manažéroch firiem ktorí nedajú VS odborníkom šancu. Ako vieš že bola tupá ako bagandža? Ak študovala ako Matovič alebo Danko tak to chápem. Ja ale vidím aj zlých manažérov ktorí si nevážia ľudsky potenciál a nevedia ho z ľudí vyťažiť. Na Slovensku neexistuje pochvala. Keď manažér povie že motivuje svojich zamestnancov vetami typu: len si chod vonku čakajú zástupy iných. Alebo akú odmenu chceš? Môžeš byt rad že tu pracuješ a že ťa nevyhodíme. Dúfam že ty si taká manažérka nebola.
@blankahang nemyslím,že je to automaticky farbou pleti. Teraz je celkovo problém s prácou a maturita je už minimum. Dosť ľudí sa k práci dostane cez známosť.
Čiže nie iba ty,ale kopa ľudí sa s týmto problemom teraz stretáva,covid tomu nepridal.
Buď trpezlivý. A nerieš,či si róm,či nerom. Príde to.
@zanetakovacsova aj to je možné že známosti rozhodujú. Hlavne v statnej správe ale nie len. Dokonca aj v Nemecku som zažil rodinkárstvo. Nie v takej miere ako tu ale aj tam je košeľa bližšie ako kabát.
@nikolka1986 to nie je riešenie utekať vonku. Doma je doma a doma si treba urobiť Ameriku.
V prvom rade si uvedomme, že zamestnávateľ pozerá aj na skúsenosť, prax a celkové schopnosti. Je to logické, sama som si prešla brigádami, bola som vo výrobe, viem co je to pracovať na 3 zmeny, aj pracovať s hotovosťou....tam kde som teraz som aj vďaka týmto mojím predchádzajúcim skúsenostiam, kde som sa naučila pracovnému návyku, komunikáciu s ľuďmi, práca s peniazmi, logické a strategické myslenie. Dnes mi príde mladý človek rovno po škole a chce pozíciu manažéra.... žiadny pracovný návyk, žiadne skúsenosti, žiadna sebareflexia...ale má maturitu 🙄. Tu nejde o zhadzovanie kandidáta, tu ide skôr o to, že napríklad práca v banke si vyžaduje už určité predchádzace skúsenosti ( práca s ľuďmi, komunikatívnost, proklientskost, všeobecný prehľad.....) a to absolvent bohužiaľ ešte nemá. Ale môže to získať a časom už skúsenejší sa môže kľudne uchádzať aj o vyššie pozície. Všetko chce čas.....ani ja som hneď nemala všetko 🙂
@blankahang Verim, ze za tvojim neuspechom je to, ze si rom. Prave vcera som pocuvala podcast Odsudeni na neuspech. Vsetky diely su vyborne, nic lepsie som poslednu dobu nepocula. https://open.spotify.com/episode/2NjqMKfRlRnfHo... Prave v tomto diely hovorili aj o tom, ze skusali na SK, ze ky vplv ma romsky povod na najdenie si prace. Vypracovali 2 sady zivotopisov, ktore mali podobne parametre, len z jedneho vzdy bolo zrejme, ze ide o roma a porovnavali uspesnost. Pri neromskych cv sa ozvali zamestnavatelia v 40% a v pripade romskych cv v 17%. Takze urcite diskriminacia existuje. Ale ona existuje aj v inom. Niekde uprednostnuju zeny, niekde muzov, niekde nechcu mlade zeny lebo deti, po 40 si uz zase za zenitom....Ale poviem ti, ze ti velmi drzim palce. Chod za svojim cielom. Ja som teraz tiez pohovorovala, mala som stastie, behom tyzdna som si pracu nasla. Ale clovek musi mat aj stastie, hlavne ak som zena a mam 40+. Ak si z Bratislavy, tak sa ozvi do spravy, skusim sa popytat
@elenka74 ze v malych mestach sa to deje hlavne? 🤦♀️ sorry ale prave tu na okoli kde sme my su male mesta a tí rómovia ktori chcu pracovat pracuju normalne v obchodoch, na mest.urade, v kritickej infraštruktúre, tu nepracuje len vacsina romov z osád, niektori chodia aspon na čierno do lesa, na stavby, to su tí ktorí nemajú ani zš. A od Ba to tu mame riadne daleko, takze tak...
@luci310 aj ja mam len maturitu a v nasej hladovej doline mam super platenú prácu, a u nás vo firme tiež pracujú aj rómovia, nikto nepozeral na farbu ale na to , co vie a je schopny dokazat. U nas je zodpovednost na prvom mieste, jedna chyba a si v base, a roky tu pracuju ludia aj bez maturity, len s vyucnym listom aj to nie v danom odbore.
@slovakboy predstav si že nebola. Mne bolo sumak ci má vysokú školu, alebo maturitu. Ale za tie roky na pohovoroch vidím, ci sa niekto vie aspoň vyjadrovať na ten titul. Či dokáže spolupracovať v skupine, ci má vedomosti (je samozrejme, že keď ti príde na pohovor človek s doktoratom, tak zabrdnes aj do toho, čo ho motivuje ísť na miesto agenta zákazníckeho strediska) s všeobecný prehľad, ci vie komunikovať s ľudmi, ci vie aspoň pravopis, lebo dokonca aj s tým som sa stretla. Ja som so svojimi ľudmi problém nemala, vedeli, že aj keď spravia dačo navyše budú za to odmenení, plus sme mali vzťahy ako ľudia, nie ako pracovný stroj a preto som nikdy nemala problém s tým, aby aj oni vyhoveli mne. Áno, sú menezeri ako píšeš, aj u nás takí boli.
@lucia147852 to som rad a verím ti.
@blankahang je mi ľúto, čím si prechádzaš. Bohužiaľ Slovensko je veľmi spiatočnícka a silne rasisticka krajina. Bolo by pre teba možné presťahovat sa do väčšieho mesta napríklad do BA a uchádzať sa o prácu v nadnárodnej spoločnosti? Je veľa pozícií, kde nepotrebuješ špeciálne vzdelanie, ale potrebuješ jazyk, angličtina je komunikačným jazykom vo väčšine korporátov. Možno niekde je nemčina. Píšeš pekne, vieš sa vyjadrovať, určite nie si hlúpy. Ak by sa ti nepodarilo sa teraz zamestnať, tak choď do zahraničia. Naučíš sa super jazyk, získaš zručnosti s iným druhom práce. A ak by si veľmi chcel, tak sa potom môžeš vrátiť. Ale... Na čo by si to aj robil. Určite nájdeš za hranicou (aj keď len v Rakúsku) pozitívnejšiu klímu a lepšie uplatnenie, aj si ťa budú vážiť ako človeka, nie ťa odstrkovať len preto, že máš iných etnických predkov ako väčšina. Choré celé.
Ach jaj. Toto je cele zle. Verim ti ze to mas tazke a budes to mat tazke aj presadit sa. Budes sa musiet snazit viac ako iny. Ktosi ti tu poradil zahranicie…alebo vacsie mesto. Ja to radim to iste. Lebo poviem ti z pozicie cloveka ktory komunikuje vela so zamestnavatelmi a aj s romami. Zial kolko krat sa mi stazovali zamestnavatelia ze tito zamestnanci maju absencie, vela krat proste uz nepridu do prace a nedaju vediet. Pokradli veci. Potom tato vzorka romov pride k nam a odmietaju sa is evidovat na UPSVaR lebo je to pre nich robota tam ist sa zahlasit a povedia ti rovno ze oni nemaju zaujem o pracu. Nech sa o nich stat stara. Alebo raz mi povedala romka ze ona nema peniaze lebo nema deti. Proste takto su naprogramovani ze nie praca=peniaze ale deti. A preto maju taki ludia ako ty problem zamestnat sa. Nie pre farbu pleti. To nie. Si zober kolko indov a turkov robi v nemocniciach. Zamestnavatelia sa boja lebo uz tam bola negativna skusenost. Ale verim ze si pracu najdes len to bude tazsie. Vidno aj podla tvojho prejavu ze si inteligent. Len musis trafit. Drzim ti palce. Nevzdavaj sa. ❤️
@blankahang pochádzate z mesta kde ľudia už rómom nedôverujú je to moje rodisko takže dôverne poznám. Samozrejme sú rómske rodiny kde sa len oháňajú akí sú znevýhodnení, ale pracovať sa im nechce a úprimne chovajú sa ako zvieratá mne je z toho veľmi smutno hlavne kvôli tým rómom ktorí majú záujem sa vzdelávať, pracovať, socializovať. Prenajímali sme byt prešlo ním niekoľko rodín a najlepšia bola rómska mladá rodinka! Nepotrebovali sme ich žiadať o úhradu nájmu, sami sa zaujímali o chod bytovky, o upratovanie na spoločnom priestore! Len mali presne tento problém ako vy. Problém s prácou lebo ich nikto nechcel zamestnať. Mne bolo až do plaču keď sa ospravedlňovali za to že sú rómovia a že nemajú kde bývať :( Ja dúfam, že ze to raz skončí a ten čo je pracovitý, má záujem o spoločnosť bude adekvátne ohodnotený a nie podľa predsudkov... Držím vám palce a nech sa vám darí.
SKus do zivotopisu uviest kontakt na byvalych nadriadenych, alebo kolegov, co by ti mohli dat pozitivne referencie. Mohlo by to pomoct. Dnes je problem najst pracu celkovo. Ty mas oproti nim problem navyse, lebo ludia sa boja zamestnavat romov, aby nemali problemy. Pritom sa nedaju hadzat vsetci ludia do jedneho vreca.
@blankahang ach bože tie predsudky. Ja osobne mám kolegyňu romku. Je to najlepšia kolegyňa akú môže človek mať. Krásna, šikovná a ešte veľmi empatická. A závidím jej jej celú rodinu lebo tak sudrznych ľudí a hlavne lojálnych som ešte nezažila. Takže každý môže ľutovať kto ti nedá šancu. A to by som im aj pri odmietnutí povedala. Nech vidia a počujú že máš guráž a vieš sa vyjadrovať 😉
Ono je to individualne lebo....aj personalisti dokazu byt nefer s ich vlastnymi poziadavkami a predsudkami... rovnako aj samotny sefovia - zazila som ked sa robili pohovory a zeny na pozicie sa nevyberali podla toho co maju v zivotopisoch ale podla toho ake boli vysoke, ake velke mali prsia, aky siroky pas mali a to podla mena v zivotopisoch hladali este aj ich facebookove ucty a instagramy, stahovali a vytlacali ich fotky na "zhrnutie vyberoveho konania telesnych atributov" pre sefa proste aj toto ludia dokazu. .takze v tvojom pripade sa ani nedivim ze by to bol cieleny rasizmus....ale ak ti mozem odporucit, skus sa dat na kuriera ti su teraz dost ziadani a platy su naozaj slusne lepsie nez robit niekde za okienkom

A z akého mesta si? Ja som pracovala v UPC v BA, tiež telekomunikačný operátor a mala som tam agentov na okienku 2 romov. Jedna dievčina to po 2 týždňoch vzdala sama a už sa v práci neukázala, ale chalanisko tam maka doteraz. Nikto z nás nemal s rómom problém. Viem že aj na iných oddeleniach robili Rómovia. Si mlady, skús aspoň na čas tu BA alebo iné vacsie mesto. Tam je aj pohľad ľudí zvyčajne iný