Som učiteľka v škôlke a nechcem sa tam stravovať
Dobrý deň, vedeli by ste mi niekto povedať ako to je, keď ako učiteľka v škôlke sa nechcem stravovať? ďakujem za odpovede
@sardinka336 z časti súhlasím - profesia učiteľa, ale aj lekára a zdravotnej sestry a ostatných pomáhajúcich profesií, by mala byť celkom inak ocenená (a nie len finančne), než aktuálne je. O tom nemusíme polemizovať. Ale. To, že rodič aj pacient má čo k výchove/svojej liečbe povedať, je pre mňa nedotknuteľný fakt. Zosmiešňovať pacienta, že má gúgl univerzitu mi príde totálne mimo misu. Pacient je ten, ktorého zdravie a možno aj život, je v hre. Lekár je povinný s ním všetky jeho pochybnosti prebrať. Ak je mu to na obtiaž, mal byť veterinár, tam toto odpadá. A rodič má tak isto právo sa vyjadrovať k vyučovaciemu procesu svojich detí. Hlavne tu na MK mám dojem, že to učiteľov otravuje a vyhlasujú, akí sú rodičia premúdrelí a že je s nimi väčší problém, ako s deťmi. No ja neviem...komunikujem s učiteľmi, sú ochotní, nemám v reáli taký dojem, že by sme boli otravní. Nakoniec, je to súčasť tej profesie. Možno starší kolegovia básnia o zašlých časoch, keď učiteľ bol malý boh a rodičia držali hubu a krok a snažili sa mu čo najviac ulahodiť...tak toto skončilo a myslím, že je to dobre. Primeraná vzájomná úcta a rešpekt stačí.
@jajka257
@alaguema ja uplne suhlasim, ze treba o všetkom konzultovat, ale iste nerobit zo seba mudrejšieho ako som. O tom je ,,gugl univerzita,, lebo niekedy pridu rodičia s takymi nonsensmi ze dovidenia....
A prepač ale ak mi rodič tvrdi, ze mam presadit ,,zmenu,, aby 10 deti bolo bez dozoru lebo jeho dieta si nestiha robit ulohy a nasledne ist na kruzky , tak to nepresadim a ani o tom nediskutujem. Musime hladat ine schodné riešenie a zial velakrat su to kompromisy kedze triedas je skupina a neda sa vzdy vyhoviet kazdemu individuálne a kde aj rodič musi niečo spravit nie len čakat ze všetko spravi škola a to je kamen urazu. ROdičom sa nechce.
@jajka257 inak ved si nakoniec na ten obed ak ti nechuti v skolskej jedani tak si odskoc domov ved byvas kusok od pracoviska. 🙂
@sardinka336 tak gugl univerzita sa vyťahuje asi skôr v súvislosti s medicínou. V školstve má rodič nejaké predstavy, pripomienky, alebo námietky, ku ktorým naozaj odbornosť nepotrebuje. Obyvkle vyplývajú z nejakej praxe a jeho skúsenosti s jeho deťmi a pod. Určite sa medzi nimi nájdu aj neopodstatnené. Netvrdím, že nie. Ale aj tie treba vykomunikovať a na to tam ten učiteľ je.
@alaguema spravne vzajomna ucta a respekt. To zial mnohym rodicom chyba. Nevidim uctu a respekt v tom, ze rodic vojde do kabinetu a povie ucitelovi: ty k. ... rozbijem ti papulu, ak nedas mojmu decku 1 alebo 2. Kde tam vidis uctu a respekt? Alebo dieta opluje ucitela a povie, ze doma povedali, ze mozem, ze aj tak ste odpad... A toto je realita.
@jajka257 ale v takej realite sa iste mozete branit, chlapca vylucit, znizit mu znamku zo spravania.. nech vidi, co moze. Rodica prediskutovat s nadriadenym, zaviest monitorovanie, a riesit to policiou. Nech vedia co si mozu dovolit. Kde je vola je aj cesta, ale vsetci su pokakani z kazdeho.. mne keby povedal niekto toto, tak by videl. Osobne mame skusenost, ako dal rodic facku ucitelke. Je to divne, ale ani riaditelka to vtedy vobec neriesilo. To je priam trapne. Na gymply sme mali riaditela sekeru, ten v pohode riesil fajciarov v skole 2kami zo spravania, policia obehla areal, pozbierala.. nik by si nedovolil ani len krive slovo poveda ucitelovi. Proste su nejake pravidla, skolsky poriadok, tak sa to dodrziava a ak raz dieta nema vysledky, nech sa rodic radsej s nim uci, ako sa chodi vyhrazat.
@simca06022011 ziaka nemozes vylucit zo skoly. Je na to zakon. A dvojka zo spravania? Kto ju ma je hrdina. A este sa da vybavit papier od psychologa, ze ziak ma poruchu spravania, presny nazov si nepamatam a za taketo spravanie nesmie byt potrestany znizenou znamkou zo spravania. Takze tak, mne keby sa siel rodic vyhrazat alebo zautocil, volam okamzite policiu, len to som nikdy nemusela riesit. Ale vidim svoje kolegyne, ktore su zdeptane....
@loginexistuje ako ty vies, kde byvam?
@jajka257 internet je mocny carodej povedzme tak. 😉
@alaguema zial..parx a skusenost s ,,jeho detmi,, sa musi prisposobit do istej miery praxi v skupine. Nemozem sa venovat kazdemu individuálne ak mam v oddeleni 36 deti...neda sa to. Potom treba hladat taku školu kde sa to da.
Nemozem poslat deti same do tried a nechat ich tam lebo rodič si to ziada aj ked na zaklade svojej praxe a skusenosti. Skratka nesmie sa to. Aj škd ma nejaky režim, nejaku psychohygienu...a tu mam podla niektorých porušovat lebo oni tak chcu? Aby u obeda zase išli deti do tried robit ulohy ...Zvyčajne su to dvaja traja čo su najmudrejší ale sami by to samozrejme nerobili ...s väčšinou sa vzdy da dohodnut tak aby bola pokojnost na oboch stranach.
@loginexistuje no to je pekne😀a vies, ze si zle nasla? Az tak vedla skoly to nie je. Asi tak cca 15 minut cesta. Oprav si vyhladavac😀a vies, ze zistovanie informacii o inych osobach je nelegalne?To len tak mimo temu....
@sardinka336 písala som všeobecne. Rodičia môžu mať pripomienky k vyučovaciemu procesu. K družine sa nevyjadrujem, ani som sa s tým nestretla, aby sa niekto zo známych vyjadroval, aj keď nie som nadšená, že tam polovicu času strávia čumením na youtube...ale tak, pomedzi to sa ony aj hrajú a trávia čas s kamošmi, keď sa dá, idú von. Su tam rady, tak neriešim.
@alaguema tak to uz zavisi od školy. U nas su mobili zakazane ako celodenna zabava v škd. A uz sa stretavam aj zo zavislostou od hier u deti. Take dieta ti spravi peklo v kolektive ak ,,nema davku,,. Dokazu sa skryvat a hrat ,,na tajnasa,,. Rodičia su bezmocni.
@sardinka336 to nie sú mobily. Púšťa im to družinárka na interaktívnej tabuli 😎
@loginexistuje hmmm, budem musiet aj ja skusit vyhladat nieco o tebe. Sice ja nerada spiclujem o ludoch a ich sukromi, ale celkom si ma zaujala....
@loginexistuje hmm pracuješ z domu a konikujes, super
@jajka257 neviem ci sa aj rodic bude citit ako hrdina ;) ak ano tak je divny... a teda s takymi nie je o com... NEVERIM ze sa s takym niecim neda nic robit. Rovnako aj teraz riesime v skolke, ze nevedia vylucit dieta zo skolky a pritom vedia, len sa im do toho nechce aj ked to psychologicka doslova nariadila. A vidim ako kazdy rodic bude utekat pre papier od psychologa, a teda nie kazda porucha spravania ma v sebe to ze vynada ucitelovi. Za kolegyne by sa mal striktne postavit riaditel skoly. Autorita musi byt. Mozu si vybrat inu skolu.
@sardinka336 rodicia nie su bezmocni, mozu ten telefon zrusit, tablety doma, pocitace... oni sa len hraju na bezmocnych. Prostestuju proti vsetkemu, nic sa nepaci, lebo dieta musia mat pod kontrolou, tak bez telefonu sa neda. Deita dosikovat ku ucitelovi, kontrolovat cez den a odsikovat vecer.
U nas je teraz cirkus s tymto 🙂 Pritom za mojich cias to bola normalka
http://www.priekopnik.sk/zakaz-vstupu-pre-rodic...
rodicia maju pravo informovat sa ohladom studia ich deti.
nemyslim, ze by mali diskutovat o sposobe vyuctby.
ta je nastavena niekym inym, nie ucitelmi - ti su len vykonavatelia.
A tiez nesuhlasim s tym, aby bol ucitel maly boh, ako to byvalo kedysi bezne.
akurat ma mrzi, ze aj vdaka premotivovanym a prilis aktivnym rodicom stracaju ucitelia respekt.
a decka ich maju ale totalne na haku....ved co, pride moj ocko a ten to tej krave vysvetli (citat 12 rocneho dievcata)
Samozrejme, urcite sa najdu aj extremy a ucitelia sa nespravaju OK...ale ja nepisem o ziadnych extremoch.
za mnou tiez nepride brat mojej koelgyne a nezacne so mnou diskutovat o pracovnych procesoch.
a aby som neodbocila uplne od temy
@marryy7 - pokial sa necghces stravovat len preto, lebo ti to nechuti - smola 🙂
pokial budes mat od lekara potvrdenie, ze zo zdravotneho dovodu je strava pre teba nevhodna, dostanes stravne lisky.
inak je to tvoj problem, ze nevyuzivas ponuknutu moznost.
@simca06022011 u nas je dole vratnik a ten ma na starosti ,,selekciu,, naozaj nie je mozne po škole korzovat ako v holubniku len preto lebo idem dietatu ,,zapnut bundu,,. Už sme mali krádeže, pomizli bundy....mobili...dokonca sa so budovy takto dostal feťak.
A samozrejme mas pravdu - rodičom je lahšie byt bezmocní ako riešiť veci, možno prestát aj nejaky pišťanie, nepohodlie...,,necham mu to nech je ticho, klud,, aj tak to je u niektorých.

@sardinka336 u nas na synovej malej skole , maju 3 asistentov, my sme skola vacsia a mame vlea integrovanych deti, niektorym bol asistent priznany....preto ich mame dost, resp. sa doplna do uvazku a pomaha aj tym integrovanym, kt. asistent priznany nebol...uplne nromalne.......ja len, ze je to o tom, cim viac personalu, tym viac moznosti suplovania......(ale jasne, ze to nejde tak vsade)