icon

Som učiteľka v škôlke a nechcem sa tam stravovať

marryy7
30. jan 2017

Dobrý deň, vedeli by ste mi niekto povedať ako to je, keď ako učiteľka v škôlke sa nechcem stravovať? ďakujem za odpovede

marfikchov
1. feb 2017

najlepšie na všetkom je, že autorka od napísania príspevku sa viac neozvala... hlavne že sme tu životosprávu, stravovacie návyky a chod školských jedálni rozdebatovali zo všetkých strán 😀

dorottka
1. feb 2017

No Ja mam pocit, ze cim nizsia prijmova skupina, tym vacsie debility v kosiku a nie, nie je to tym, ze si mozu dovolit len 20centovy jogurt, v tych kosikoch maju same cipsy, chrumky, farebne vody, kopa sladkosti, zmrzliny, kila sunky, salamy no a samozrejme basy piva. Nemyslim, ze je to len o financiach, strukoviny su napriklad velmi lacne a paradne sa z nich da najest, plus staci byt sikovny a chuti to super

sandrittka
1. feb 2017

mne toto co tu pisu mamicky pripomina jeden zazitok z prace- skolky, rano mi mamicka hovori pri dverách ze, ,,dnes sofinka jest nebude obed, (boli bryndzove halusky) vraj ona nema rada bryndzu".... ja som skoro vyvalila oci ze o com je rec, jej dcera vzdy ked su halusky chodila na duplu...
zda sa mi ze v dnesnej dobe su moc prepistani rodicia, nieje tak problem pracovat s detmi ako s rodicmi...

michaelach
1. feb 2017

Babule este jedna vec k tej dojcenskej vode. Kupovat ju totalna blbost a zbytocne vyhodene neskutocne mnozstvo penazi. No pozor na vodu z vodovodu, ktora nie je upravena. My sme byvali na viacerych miestach na SK a vzdy sme sa dali robit rozbor vody a musim teda povedat,ze vsade bolo v tej vode velmi vela zloziek, ktore tam ani zdaleka nemali co robit. Mali sme tam rozne antibiotika, bakterie a virusy, pesticidy a herbicidy a dokonca v BA aj nejake stopove mnozstvo z drog a takychto liekov a pod. Takze voda z vodovodu urcite ano, no treba poriesit nejaky filtracny system, ktory dokaze organicke, resp aj anorganicke zlozky zadrzat...

rawmamka
1. feb 2017

@michaelach Vďaka za info 🙂, vedela by si poradiť nejaký kvalitný filtračný systém, najlepšie na základe osobnej skúsenosti ?

maria.vinea
1. feb 2017

ale je to tak I u deti, poznam mamicku ktora dava dieta len doobeda do skolky a stravu musi platit celu, aj olovrant, proste celu aj ked tam obedy nepapa dieta

maria.vinea
1. feb 2017

@rawmamka
ak mozem poradit tak Brittu kanvicu, ja som nekupovala detom ziadne dojcenske vody, sama pediatricka mi odporucila vodu z vodovodu a tu nasledne prevarit alebo filtrovat.

lauricka
1. feb 2017

@prevenar vy mate dieta v skolke? Vacsina statnych skolok, ak nie vsetky, jedlo z domu neprijimaju kvoli hygiene. Mozno na vazne vynimky, ktore maju problem s prijmom potravy a pod.

simca06022011
1. feb 2017

@marfikchov najlepsie, ze uplne mimo jej otazku :D

simca06022011
1. feb 2017

@janka_v nemas pravdu, zamestanavtel ma v prvom rade zabezpecit stravu, nie je to ziadny benefit, ak to nedokaze (co nie je casto problem statnych institucii, jedalne maju), tak az vtedy nastupuju gastrace. Cize ak nema zamestnanec zdravotny problem, nikto nemusi prihliadat na to ze nechce jest v "skolke", aj ked sa necudujem ked mam pravdu povedat, jedia pokial viem to iste ako deti.

@moni244 no ak poskytuje stravu tam, tak je povinny sa tam zamestnanec stravovat, resp. inu nahradu nedostane financnu. Jest to urcite nemusi 🙂

mateson
1. feb 2017

@maria.vinea ak je dieta nahlásené do školky iba na desiatu / ale dennodenne, nie tak, že prídem pre neho niekedy skor/ tak by malo platit iba to, čo odoberie. Nám chodí pravidelne hygiena odoberať vzorky vody a pani, čo chodí ,nám povedala, že tie filtračné kanvice sú neuveritelné svinstvo. Aj nám vysvetlovala princíp, že prečo.Prosto další marketingový tah na ludí. Presne si to už nepamatám, je to minimálne rok.

prevenar
1. feb 2017

@lauricka jasne v skolke. no ...ak mas nejaky "papier" od lekara , tak ti musia umoznit individualnu stravu. myslim ,ze na forme uz bude zalezat od ludskeho pristupu v kazdej skolke osobitne. zrejme su niekde ochotnejsi viac , inde menej .

simca06022011
1. feb 2017

@lauricka ak dieta trpi alergiou mozu mu rodicia stravu nosit, ako by sa inak odstravovalo? Sme v 3. skolke a v kazdej si nejake dieta papat nosilo. Mama rano nabehne s nadobami, odovzda kucharke, vezme prazdne domov... a vybavene.

evittam
1. feb 2017

@katrinka8 Veď toto áno, to je jasné. Mne stále niekedy "rozum stojí" nad niektorými tými otázkami a diskusiami a hlavne ak si človek predstaví, že či je fakt možné, že sa to opýta normálne inteligentná žena-matka.....A tiež vždy tvrdím, že fakt koľkokrát "netuším" ako som len mohla prežiť dve tehotenstvá, pôrody a dojčenia aj bez MK....😂
A tá dojčenská voda - to je iná debata - ja fakt netuším na čo by som mala kupovať vodu z vodovodu v PET fľaši (platiť za to vlastne 2x) a ešte bohvie kde a koľko, v ktorom kamión a potom v skladoch - ale ako som už napísala - každý ako uzná za vhodné.😉

simca06022011
1. feb 2017

@evittam mne su tie plastove flase na smiech, aj neplastove... uz len to skaldovanie : NESKLADOVAT na priamom slnku a supnu to po vykladoch, sklady v Chorvatsku napr. vody postavene v 40°C horucave v paletach vonku na betone na slnku atd. a este to aj vsetci okolo vidia :D
S rozbormi vody je to tak kadejako, vela ludi nevie ani spravne tu vodu odobrat na rozbor.. vodu treba nechat riadne odtiect, v popisoch aj 20minut uvadzaju (!). my sme si dali rozbor urobit, vlastne kvoli tomu ze mame studnu davame robit 2x rocne, a mne z vodovodu tecie mineralka, priam magnezia:D ziadne mikroorganizmy, vobec nic co by tam nemalo byt... no naco by som kupovala flase? 🙂))

katrinka8
1. feb 2017

@sandrittka - len niektoré deti sa zvyknú inak správať v škôlke a inak doma. Napr. môj synovec doma a ani nikde inde do úst ryžu nedá. Môžeš sa na hlavu postaviť, proste zje len mäso (ak je príloha ryža), ryžový nákyp nedá do úst. Ale v škôlke ryžu vraj bez problémov konzumuje. Možno je to tým, že v škôlke pôsobí nejaká davová psychóza na tie deti, či čo... 😀

katrinka8
1. feb 2017

@maria.vinea - nemusíš platiť celú stravu - môžeš sa dohodnúť, že Ti odrátajú olovranty. Aspoň v našej škôlke to tak funguje - mne to navrhovali pri oboch deťoch pani učiteľky, keď mi chodili len na 1/2 dňa.

dankabodvanka
1. feb 2017

@sandrittka Lebo mamička je veľmi lenivá na to, aby dcére tie halušky urobila. Tak radšej povie, že dcéra ich nemá rada ☹ Mala si sa jej opýtať, prečo klame😀

katrinka8
1. feb 2017

@dankabodvanka - ako vieš, že je lenivá ich navariť - poznáš ju? Takéto posudzovania na základe ničoho k ničomu ani nevedú...

agentka017
1. feb 2017

Ahoj ja som si poziadala kedze som bezlepkova o nahradu cize stravne listky

alaguema
1. feb 2017

@sandrittka možno z nejakého dôvodu obmedzujú múčné jedlá, tebe to nikto z rodičov nie je povinný vysvetľovať a ani by som sa nečudovala, človek o tom radšej ani nehovorí, aby sa zas ďalšia nepozerala, ako keby práve priletel z vesmíru, tak ti proste povie, že dieťa to nemá rado a má to vybavené. Každopádne, nič ťa do toho nie je. Nemusela by ti vysvetľovať vôbec nič. Stačilo povedať, že dieťa nebude jesť obed a to tebe ako učiteľke ako info musí stačiť.

jajka257
1. feb 2017

Tak dnesny zazitok zo skolskej jedalne. Po 6 hodine bol obed uplne studeny, nie vlazny, studeny. Pohlad nan bol uplne deprimujuci....aj som to chcela odfotit, aby ste videli ten uzas....a vysledok? Musela som to zjest, predstava, ze som v praci do 16.00 bez jedla je nepredstavitelna. A deti? Tie len kukali a mnohe ostali radsej hladne. A teda este vykvet zo vcera. Fazulova polievka na kyslo, tu mam rada, ale v nej uvarene mlete maso.....vy by ste to jedli????

dankabodvanka
1. feb 2017

@katrinka8 Prečítaj si ešte raz príspevok @sandrittka . Reagovala som na ňu, nie na teba☹ Jasne tam napísala, že dieťa halušky zbožňovalo, len matka z nejakého neznámeho dôvodu bojkotovala túto dobrotku, no prečo asi?

katrinka8
1. feb 2017

@dankabodvanka - je jedno, na koho si reagovala - toto je diskusia - ja reagujem na to, ako si sa vyjadrila o cudzej osobe, o ktorej nič nevieš - hneď si ju zaškatuľkovala ako lenivú.
A nenapísala, že ich zbožňovalo, ale že chodilo na dupľu, keď v škôlke mali halušky s bryndzou. To, že doma jesť bryndzu nechcelo, sa nevylučuje - môj synovec doma do úst ryžu nedá. V škôlke ju zje bez problémov. Možno v škôlke by aj moje deti tie halušky s bryndzou zjedli - doma mi tiež nechcú bryndzu, a keby mi učiteľka povedala, že v škôlke to zjedli, tak by som bola proste prekvapená.
Neviem však, v našej ich nerobia, pretože pokiaľ viem, v škôlkach sa pravá bryndza používať nesmie (takže ktovie, akú "bryndzu" vlastne v tej škôlke to dievčatko jedlo, pasterizovaná alebo termizovaná bryndza už má inú chuť, konzistenciu, ale aj zníženú/žiadnu výživovú hodnotu). Je to aj tu: http://www.rodinka.sk/v-kuchyni/jest-zdravo/co-... - v predposlednom odseku zakázaných jedál.

dankabodvanka
1. feb 2017

@katrinka8 Ďakujem za prednášku😀 Som unesená z tvojho siahodlhého výkladu o úchvatnej bryndzi☹ Akurát si všetko prekrútila, aby si z toho vyšla ako dokonalá matka a ja ako chudera😝

katrinka8
1. feb 2017

@dankabodvanka - nič som neprekrútila, o sebe ani nehovorím (akurát som opísala, že deti môžu reagovať rôzne na jednotlivé chute doma a mimo domov) - len som tu dala fakty o bryndzi verejne dostupné. Neviem, prečo sa niekto po takýchto informáciách cíti "ako chudera". Ja sa ako dokonalá rozhodne necítim, len ma hnevá, keď niekto bezdôvodne zosmiešňuje či obviňuje iných, pričom ich ani nepozná, navyše verejne a ani sa nemôžu brániť.
Ja som cítila potrebu sa zastať tej neznámej maminy, ktorú si práve Ty bezohľadne označila ako lenivú a klamárku bez toho, aby si o nej čokoľvek vedela.

nenne27
1. feb 2017

@sandrittka v skolke sa mozu varit bryndzove halusky?lebo u nas v skole a skolke(sme jeden pravny subjekt)vraj nemozu...pytali sme sa preco mavame len so syrom a smotanou a nie bryndzou...

katrinka8
1. feb 2017

@nenne27 - nemôžu - lebo pravá bryndza je vlastne nepasterizovaná, a to je problém kvôli možnej nákaze.

dorottka
1. feb 2017

V skolke deti jedia casto naozaj inak ako doma, to som velakrat videla. Doma sa im viac toleruje, v skolke byva trosku disciplina predsa len, nemozu odbiehat od stola a polievku jest 2 hodiny po troskach (true story, take pripady boli z domu), plus ak nechcu chlebik taky a taky, nedostanu alternativu, tak pokial to fakt nie je pre nich na grc, tak to radsej zjedia. Zaisto posobi aj ta 'davova psychoza', v skolke nemaju potrebne obecenstvo na caviky, tam sa ceni medzi detmi, ked niekto 'nerobi problemy' :D

atinkaa
2. feb 2017

@marryy7 ahoj, neber to nijak osobne, ja predpokladam, ze na 7stranach mas vsetko vysvetlene, co mozes i co nemozes robit aby si v jedalni jest nemusela.

mna len napadlo, kedze tuto otazku ako dospela davas do fora, co maju urobit chudaci deti, ktore tam jest musia a na rozdiel od dospelaka su vydane vsanc systemu.
neber ako utocnu osobnu invektivu....skor ako malu odbocku na odlahcenie
kedze prve co ma po precitani tvojho prispevku napadlo bolo
''Co ty, ale co chudaci deti...''