icon

Som už veľa rokov nezamestnaná a nemám sebavedomie

16. sep 2022

Mam po 40tke a vela rokov uz nepracujem,vsetko financuje priatel.Do prace ma priatel nenutil,chcel aby som sa starala o deti a domacnost.On sa vzdy chcel naplno venovat svojej kariere a nemat ziadne starosti a pracu okolo deti a domacnosti.Po nastupe deti do skolky boli casto chore dostala som sa do bludneho kruhu.Uz mame deti v skole ale kazdu jesen,zimu viackrat ochoreju alebo vracaju alebo s nimi treba ist na odborne kontroly a vzdy len ja.Uz som v stave ze sa chcem normalne zamestnat ale neverim si uz vobec,nemam ziadne sebavedomie a naposledy som bola na kratkej brigade pred tristvrte rokom ale pripadala som si trapna,nesikovna.Nic mi neslo,nicomu som nerozumela,nevedela som ako vychadzat v kolektive.Som introver a pre mna debaty s kolegynami/kolegami je vysilujuce.Zijem jednotvarne ani nemam co povedat,neviem rozpravat vtipy,celkovo som seda myska.Navyse sa aj hanbim ako vyzeram lebo mam uz dosluhujuce oblecenie,obuv,ku kadernicke nechodim.Vztah s priatelom nefunguje,posledne roky vidim na nom ako vyuziva moc nadomnou.Zarobi velmi dobre ale mne a detom nic nedopraje.Mne vobec nic a detom obcas nieco male kupi.Potrebujem surne okuliare a kazia sa mi zuby,jeden zub uz zubarka pred par rokmi mi povedala ze bude treba korunku.Mam pocit ale neviem to s istotou ze priatel ma aj podvadza takze najvyssi cas zacat pracovat.Vlastnikom bytu je len on a kam by som potom isla s detmi netusim.K detom vypomoc nemame,rodina zije daleko od nas a ked ochoreju on mi vela razy povedal ze na to je očr.Ale iba ja,on nie,ze on zaraba dobre a jemu sa neoplati ostatavat doma pri detoch.Tym ze som dlhe roky nepracovala nemam nic,ziadne uspory,majetok,som plne odkazana na neho.Hanbim sa a vycitam si ze som urobila takuto hlupost.Aktualne rozmyslam o praci v noci,upratovanie nakupneho centra.Ide jesen,zima ak ochoreju deti mozem sa pocas dna o ne akotak postarat.Len neviem ci zvladnem pracovat nocne a uz si asi aj moje telo odvyklo manualne pracovat 8 hodin vkuse.Nemam ziadnu kondicku a rychlo sa unavim alebo dostanem svalovicu.Isli by ste pracovat aj nocne? Som vyucena predavacka a vsade sa robi na smeny,netusim ako by som to zvladna postarat sa o deti a opatrovatelku priatel nezaplati.Jasne mi povedal ze na su očr a z mojho biedneho platu ja opatrovatelku nedokazem zaplatit.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
pribinak
16. sep 2022

Načo by robili keď ty si slúžka? Ty sa musíš zmeniť, aby si ich zmenila

Mam tiež 12 ročného, tiež sa mu veľmi nechce, ale proste pečene holuby do huby nikomu nepadajú

Ty máš aký status? Si dobrovoľne nezamestnaná? Alebo?

luccija
16. sep 2022

Ona v DM drogerii robi do 14-15 hod.Na nocne nechod...zabehnes sa iba mas strach co deti...mozno nebudu chore mesiace...ci aj muzi tak premyslaju, ze radsej robit nocne len, aby mohli deti ratovat, ze su chore.Ak si z Ba zatial upratuj sama si daj inzerat budes prekvapena kolko ludi sa ozve, tam nemusis rozpravat a zarobis si aspon nieco zatial...jedno upratovanie 30-40 eur par hodin.Daj si inzerat na fermeria, domelia...

autor
Autor odpoveď zmazal
janaolas332
16. sep 2022

no tak cakajte,kedy budu chore...a dookola to iste. Inak pozeram,ze ste z ba,ved tam tolko roboty musi byt...aj na smeny,ked ochoreju,pojdete na poobednu, a hadam muz bude s nimi a 12 rocne ved to je rozumny clovek uz. Ved robte ako uznate za vhodne,ale ja by som doma uz ani tyzden nebola.

neznamaznama
16. sep 2022

A čo z neho majú deti? Podľa teba nevidia, ako sa k tebe správa?

liljana
16. sep 2022

"Do prace ma priatel nenutil,chcel aby som sa starala o deti a domacnost"
Do prace si sa mala nutit sama a necakat, kym ta niekto donuti. Co ta mal hnat do prace bicom? Nechal ta doma, vsetko zaplatil a bol rad, ze sa nemusi doma o nic starat. Budes mat tazky zivot dievca. To na co ostatni pracuju od 20tky, ty na to budes mat o 20 rokov menej. Jedine do prace a na plny plyn. Deti su uz velke, starsie da pozor na mladsie. Ako myslis to zvladaju zeny samozivitelky? A s tym ako o nom hovoris, za chvilu budes samozivitelka aj ty. Co si cely ten cas doma robila, pozerala telenovely?

janickacrazy
16. sep 2022

aspon deti si mala už od malička viesť k tomu, aby ti pomáhali, 12-ročný už može povysávať, umyť riad, vyniesť koš, samozrejme, že sa mu nechce, ale treba, aby sa naučil pomáhať, nerob všetko len ty, povedz deťom, že aj ty pojdeš do práce a zadeľ im úlohy doma, nech si zvyknú

mrkvicka060
16. sep 2022

@autor
autorka, napis mi prosim sukromnu spravu.

roja01
16. sep 2022

Priatela by som poziadala o peniaze na opravu zubov. Ak ti nebude chciet dat, povies mu, ze budes musiet poziadat na sude o zverenie deti do starostlivosti a s tym aj o vyzivne.
Co sa tyka prace, urcite chod cestou najmensieho odporu. To je bud brigada, alebo skrateny uvazok v doobednajsich, alebo nocnych hodinach. Chod do retazcov, ci nepotrebuju niekoho na dokladanie tovaru, alebo upratovanie. Za prve peniazky si kup pre seba co potrebujes. Aj by som sa s detmi dohodla, ze na na 2-3 dni, nebudes doma, ale urcite prides a bude vsetko v poriadku. A chod za tie peniazky co si zarobis na 2 noci na lacnu dovolenku. Len preto, aby priatel pochopil, co to je starat sa o rodinu. Postupne ako budes pracovat ziskas sebavedomie a budes moct pracovat na trvaly pomer a na cely uvazok.

autor
Autor odpoveď zmazal
cipina
16. sep 2022

Je mi luto, ze trpis v takom vztahu, ktory absolutne nie je partnersky. To, ze potrebujes zubara a okuliare su zakladne veci, aby si mohla fungovat, nie iba nejaky Tvoj rozmar, a kedze on sa stara o financovanie rodiny, pride mi logicke, ze by mal prispiet.
Urcite bud odvazna a neboj sa najst si pracu na TPP cez den, nechod do nocnych, budes rozbita. Zvyknut si bude tazke, ale po tyzdni, mesiaci Ti to pride normalne 🙂 A neboj sa ucit nove veci, ludia vedia pochopit, ze na niektore veci potrebujes viac casu. Deti mas dost velke, a cim viac to budes odkladat, tym horsie sa Ti bude do toho pustat. Je dobre byt samostatna...za par rokov Ti moze takyto "chlap" oznamit, ze odchadza od Teba k milenke a Ty budes bez neho aj bez prace?

liljana
16. sep 2022

Starsie dieta ma 12 rokov, mas po 40tke a nemas ani ziadne uspory predtym z 10+ rokov prace? Ako predavacka si sa vyucila v 18. Prepac, ale tu si si sama viac na vine nez tvoj druh. Cakala si, ze druhi budu pracovat za teba, o vsetko sa postaraju, ty sa budes iba tak motat doma a teraz si sa zobudila zo sna. Vysukat rukavy, si oddychnuta, hor sa do prace. Mozno sme niektori dost neprijemni, ale sladke reci ani polutovanie ti nepomozu.

luccija
16. sep 2022

Hned dnes si napis inzeraty, kto by netrpel nespavostou pri takom zivote.Zacyklila si sa doma a to nie je dobre.Nad nocnymi neuvazuj robila som ich 7 r znicis si este viac spanok, cez den budes nepouzitelna.Iba si uz neveris...ale to prejde.Muza teraz neries ty sa musis posunut a bud rada, ze byvas v Ba.

enya00
16. sep 2022

Ake su tvoje deti?To by vazne nevydrzali bez teba,kym budes v praci?To 12rocne,by sa uz mohlo trochu postarat o to 7rocne...ja mam 9 a 11r a teda funguju samostatne,kym sme v praci...treba ich naucit samostatnosti...aj ked su chori,ostavaju sami doma,teda pokial nemaju horucku...inak robim u nas v dedine,cize v tom mam vyhodu,ze keby nieco odbehnem domov.

tosomja
16. sep 2022

Nehnevaj sa na mňa, ale trepni si jednu po papuli. Máš 40 rokov a rozum si kde nechala? Kto ti narobil deti? Sused? Či priateľ? Tak je povinný sa aj postarať, aj finančne, aj s nimi byť, vychovávať, učiť, šatiť, podávať lieky atď.
A prestaň sa ľutovať, vezmi prvú robotu ktorú ti ponúknu a vykašli sa na názory frajera, pre teba majú byť prvoradé deti, nie to, že on sa o nich nebude starať. On sa zbalí, odíde a ty budeš bezdomovec a ešte aj bez roboty, bez príjmu a ver, že takým štýlom aj bez deti.

autor
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
16. sep 2022

Som takmer v podobnej situacii - dlho s deťmi doma (chorlave+korona, manžel zarábajúci dosť) introvert s nizkym sebavedomím, že sa bojím vratit tam, kde som pracovala pred deťmi, bolo to už dávno a bojím sa tej zodpovednosti a zmien čo nastali za tých 10r doma (robila som junior účtovníka) prácu si už hľadám, problém je prác. čas - pri manželovej vyťaženosti si hľadám niečo na 4ri hodiny..

Mám však plán, idem si robiť zdravotnícky kurz cez úrad práce, plánujem osloviť OU kde vraj nie je problém nájsť si miesto opatrovateľky o starších občanov u nich doma.. nič extra platené, ale zato výborný prac.cas a tým že to nie je zrovna lukratívna pozícia o ktorú sa všetci trhajú, je dosť možné že by sa mi to podarilo.. chcem tým začať, niekam sa začleniť, získať opäť sebadôveru v komunikácii a vybavovaním veci a po čase si nájdem niečo iné podľa situácie.. priznám sa kým mi to nebolo ponúknute, vôbec ma to nenapadlo uberať sa týmto smerom (teda opatrovanie to áno, ale stále som mala v myslí len DSS kde sú predpokladam zmeny).. ale mne aj môjmu mužovi to príde ako super štart a zároveň budem stíhať deti.. staršie by tie 4h denne ak by boli choré vedeli vydržať doma vpohode same, navyše muž pracuje z domu (čo ale neznamená že sa môže venovať deťom, on je nonstop na telekonferach) a pri najmladšom by som to snáď zvládla s OCRkou..

Tak ja len že aj toto sa dá, navyše je to vraj žiaduca služba vo väčšine obci.. tak skús sa informovať..

autor
Autor odpoveď zmazal
mrkvicka060
16. sep 2022

autorka, napis mi spravu, momentalne niekoho hladam na vypomoc

katies0410
16. sep 2022

V živote robíme chyby, toto je tá tvoja. Začiatok bude ťažky, ale neboj zvládneš to. Si ešte mladá žena a pre seba a tvoje deti si určite zaslúžite lepší život. Držím palce

janaolas332
16. sep 2022

zila som v Ba zopar rokov a najst si robotu brigadu nikdy nebol problem...raz/dva krat do tyzdna...no tak ci tak by ma nic nepresvedcilo,aby som.bola doma dalsi mesiac,nieto rok...a kedy bude 7 rocne dieta dost velke,ze na kolko rokov to este vidite? mne to stale vychadza,len ist do roboty a bodka...iny zivot,ziadny stereotyp,mat peniaze...o dost velka zmena...ako sa trapit a naco,a ked zacnete robit iny rezim vsetko aj spavat dobre budete 🙂

pribinak
16. sep 2022

Robiť nočné je podľa mna zlý nápad. Budeš pracovať v noci a potom doma ďalej ťahať ako kôň. Koľko to vydrzis?

Veď ty nemáš malé deti, ty kľudne môžeš ísť robiť do obchodu.
Nie si dôchodkyňa, ale žena v plnej sile. Mizes si vyberať. Deti máš takmer odrastene

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
mrkvicka060
16. sep 2022

ok. tak mi nenapis spravu a ani sa neopytaj o co ide 👍 mas super pristup

roja01
16. sep 2022

Ale nejako zacat musis. Na privyknutie si na pracu a kolektiv staci na 2-3 mesiace aj brigada a potom sa mozes rozbehnut.

enya00
16. sep 2022

Skus kaufland,lidl tam vies ist aj naskrateny uvazok a v lidli celkom fajn zarobia...nocne su zabijak,este ked mas potom fungovat.ja robim 12ky denna nocna,dva dni volno a teda tie nocne ma uz nicia

pleja
16. sep 2022

7 a 12 rokov sú už dosť veľké deti. Už môžu byť samy aj doma - to mladšie možno iba chvílĹku a staršie aj vcelý deň. Takisto sa už vedia vychystať do školy. Smer práca bez diskusie s partnerom...pamätaj aj na svoj dôchodok...