Správa z pohotovosti a zamestnávateľ

18. máj 2023

Ahojte, som ako zamestnanec povinna predlozit zamestnavatelovi doklad o tom ze som bola s dietatom na pohotovosti?..ide o to ze syn ma virozu a predvcerom mu vyskocili vysoke teploty a stazoval sa na brusko tak sme bezali na pohotovost, tam ho pozreli s tym ze ide o virozu dali nam spravu pre lekara na druhy den som isla k detskemu doktorovi ktory mi samozrejme vypisal ocr, volam sefke ze teda som na ocr ze sme boli aj na pohotovosti a ona na mna spustila ze ci naozaj je to take vazne s malym lebo tento tyzden dokoncujeme dolezite objednavky a je malo ludi v praci ci fakt neviem prist..tak hovorim ze nie ze mam chore dieta ze mame horucky hnacky ved aj na pohotovosti sme boli, a ona na mna ze dobre ze teda mam jej poslat aj papier z tej pohotovosti (akoby mi neverila)..hovorim ze ale ved tu spravu z pohotovosti sme odniesli nasmu lekarovi..ze si mam vypytat..lebo strasne vela ludi teraz chyba a jej to je uz podozrive..ked nas varovala pred mesiacom ze zrovna tento tyzden nas bude potrebovat v praci a my vsetci si dovolime ist bud na PN alebo ocr..lebo ja som si to naplanovala asi ze moje dieta ochorie..

mamina7070
18. máj 2023

a nechces sa prestriedat na ocr s otcom dietata? ale teda nema pravo ziadat papier z pohotovosti

autor
18. máj 2023

@mamina7070 ja som slobodna matka-vdova

janka2501
18. máj 2023

Spravu ja nedavam nikomu okrem derskej dr....musi postacit OCR, tonje donaz,ze dieta je chore

autor
18. máj 2023

a syn ma 5 rokov cize skolkar

mamina7070
18. máj 2023

pozri ak nie si v skusobnej tak neries ale do buducna je dobre si vybudovat siet pomoci (priatelia susedia rodina atd) aby ti vedeli v pripade potreby pomoct

lilianka28
18. máj 2023

Žiadny papier z pohotovosti sa zamestnávateľovi nepredkladá, to ti môžem napísať na 100%.
Na ospravedlnenie neprítomnosti slúži tlačivo OČR, ktorého začiatok máš odovzdať zamestnávateľovi do 3 dní.

autor
18. máj 2023

@lilianka28 to som aj urobila..tlacivo som hned dorucila ako mi ho lekar vystavil..

lilianka28
18. máj 2023

Tak potom je všetko OK.
Pokiaľ nie si v skúšobnej dobe, nemôžu ťa prepustiť.
Možno do budúcna, keďže píšeš že si sama, by som pouvažovala nad nejakou opatrovateľkou počas choroby. Aspoň občas by ti mohla vypomôcť, najmä ak v zamestnaní budete mať nárazovú prácu. Nech zbytočne nedráždiš...
Viem, je to ťažko sa rozhodnúť medzi chorým dieťaťom a prácou.

luccija
18. máj 2023

Máš choré dieťa, máš nárok byť s ním doma.Uz vidím opatrovateľku ako ide k dieťaťu čo má brušnú virózu inak teraz všetci okolo mňa hnackuju, zvracaju..je to nepríjemné rozumiem, že aj ona je nervózna.Ale nemá si čo čítať správu z pohotovosti a nie si povinná jej nič dokladat máš OCR.A čo, ak by si nešla na pohotovosť a je to vážne?a už vôbec chodiť za pediatricky a pýtať papier ako dôkaz.

cacianka
18. máj 2023

@luccija rada o opatrovateľke pomôže, ak napr matka zostane očr na začiatku, keď je stav akútny, potom na doliečenie, keď je dieťa takmer ok, len sa zotavuje a nesmie ísť do kolektívu, veľmi pomôže človek zo siete pomoci.

lilianka28
18. máj 2023

@luccija Tak tú opatrovateľku som myslela len na výpomoc. Jasné, že napr. prvé 3 dni keď je dieťaťu najhoršie bude s ním. Ale pokiaľ je dieťa choré, tak sa lieči minimálne týždeň. Tak tie ďalšie dni som myslela že s opatrovateľkou by bolo.

elviku11
18. máj 2023

@lilianka28 a nevieš náhodou či nestačí tu očr-ku zamestnávateľovi preskenovať a poslať sken? Keď mám fakt choré dieťa, práca je ďaleko a nechcem tam dieťa trepať len kvôli odovzdaniu papiera...

lienka.7
18. máj 2023

@autorka nie si v žiadnom pripade povinná nosit zamestnavatelovi tvoje ci detské spravy. Sú to citlivé údaje o tvojom/vašom zdraví, to ho nemalo co zaujímať. O PN ci OCR rozhoduje lekar...
V ramci dobrých vzťahov by som ostala doma 1-2-3 dni kedy je to najhoršie, potom hľadala opateru (rodina, kamoska, suseda a pod.). Chápem teba, ale na druhej strane chápem aj toho zamestnávateľa.

lilianka28
18. máj 2023

@elviku11 Sken postačí len na prvotné ospravedlnenie. Môžeš aj zatelefonovať a prípadne sa dohodnúť so zamestnávateľom, či by si nemohla doručiť OČR až po ukončení. Ja to tak bežne robím, keď zamestnanec býva ďalej, aby nemusel kvôli tomu cestovať. Ak by trval zamestnávateľ na tom, že chce hneď originál, tak potom jedine ak máš možnosť po nejakej kolegyni poslať. A úplne posledná možnosť poslať poštou ale doporučene.

janka2501
18. máj 2023

@elviku11 staci,ja som tak urobila, a potom doniesla aj ukoncenie,pri nastupe

elviku11
18. máj 2023

@lilianka28 vďaka, hej, len ako prvotnú informáciu, samozrejme, že potom donesiem aj oba papiere pri ukončení

hradnapani
18. máj 2023

tvoja veduca nema ziadne pravo oboznamovat sa so zdravotnym stavom tvojho syna. Mas papier ocr od pediatra a ten ho nevystavil len tak lubovolne, nakolko mu tiez moze prist kontrola.
@mamina7070 prestriedat sa v pripade ocr kvoli chorobe sa neda - musi to zabsolvovat len jeden rodic

hradnapani
18. máj 2023

@elviku11 mozes to odoslat aj postou doporucene. Ale idealne si to aj prefot, aby si vedela cislo toho formulara. Ak by sa nebodaj stratil, da sa vystavit aj duplikat, tiez sme to uz riesili (ale stratil sa u lekarky, nie nasou vinou, ale to je jedno). Moja kolegyna posiela vzdy postou, lebo byva daleko a zatial vzdy v pohode.