Išli by ste na pohotovosť s virózou?

15. sep 2022

Ahojte, prepáčte, že sa pýtam na modrom koníkov takúto vec. Šli by ste na pohotovosť s virózou? Cítim sa chorá od pondelka, bolesť hrdla, sopel, nič vážne, u lekára som s tým nebola. Dnes sa mi zhoršil stav, bolia ma priedušky, kašlem a mám strašnú migrénu a mierne zvýšenú teplotu. Mám dve malé deti, z toho jedno kojim, takže domáca liečba je obmedzená. Neviem sa rozhodnúť, či ísť teraz na pohotovosť, alebo to nejako vydržať do zajtra a ísť ráno k lekárovi.

kate_cs
15. sep 2022

S virózou, ktorá trvá od pondelka by som určite nešla na pohotovosť, ale zajtra k svojmu lekárovi, keďže to nie je život ohrozujúci stav. Drž sa a oddychuj, veľa zdravia.

777januska777
15. sep 2022

Uvar si cibulovy caj, napar sa nad horúcou vodou s bylinkami a ľahni si. Ja ako kojaca som toto normálne užívala aj cesnak som si normálne dala.

boks45
15. sep 2022

Tak ako vies,ze mas virozu,ked si nebola u lekara. Ale
Tiez by som pockala jeden den do zajtra a sla k svojmu lekarovi.

beata_k
15. sep 2022

A covid test si si robila?

zuzikak
15. sep 2022

tazko povedat, ked nevieme ako velmi zle ti je. ALe na pohotovost to nie je kedze je to viroza a lekara mas k dispozicii zajtra. Ine by bolo, keby boli sviatky. Zapojit manzela nech je s detmi a oddychovat - ano viem, je to obmedzene ale skus oddychovat co najviac - pustit starsiemu rozpravku, pit vela tepleho caju a daj si nieco na migrenu. Na pohotovosti by si mozno cakala hodinu-dve, co by ti urcite nepridalo.

luccija
15. sep 2022

Asi by som dnes vydrzala a isla zajtra.Zalezi ako Ti je ...mozes mat zapal priedusiek a potrebujes ATB

mikadooo
15. sep 2022

Nie, nechoď. Na pohotovosť sa má chodiť so život ohrozujúcimi stavmi. Daj si paralen a vitamíny a zajtra / v pondelok choď za svojou obvodnou dr.

stanulienkat
15. sep 2022

So soplami, ani virozou sa nechodí na pohotovosť. LSPP= lekarska sluzba Prvej Pomoci

mogaa
15. sep 2022

niektoré mamičky mi tu pripadajú ako nesvojprávne alebo ako malé deti.....jedna chce ísť na pohotovosť lebo má teplotu 38stupňov a je tehotná, druhá je chorá od pondelka a začne to riešiť až vo štvrtok kedy je volno lebo ju rozbolia priedušky.....pohotovosť je len na urgentné stavy, ktoré neznesú odklad.....ak je niekto chorý od pondelka, ten 1deň už hádam vydrží a ráno nakluše k svojmu všeobecnému lekárovi ktorý mu nasadí ATB, prípadne inú liečbu....na pohotovosť by to bolo len v prípade že niekto má horúčku ktorú nevie zraziť, prípadne má nasadenú liečbu a zhorší sa mu stav......ale určite to nie je na stav - lebo ma rozbolia priedušky a kašlem.....

taynee
15. sep 2022

Je potrebne ti odobrat CRP, aby lekar vedel ci nasadit ATB, plus urobit RTG hrudnika. To na pohotovosti neurobia.

luccija
15. sep 2022

@taynee preco nie?my mame vsetky pohotovosti v nemocnici.Mne raz povedal lekar, ze na urgentny prijem sa chodi s akutnym a na pohotovost s beznymi vecami seknute krize, mocove cesty, angina a pod...tiez nerada otravujem, ale vidiet tam fetakov a alkoholikov a ja tam nemozem ist s anginou?Ale snazim sa nechodit, lebo je tam milion ludi...

dovolenkova
15. sep 2022

Počkaj do zajtra, a domaci liek ktorý mne vždy uľaví, papier od masla natretý maslom priložiť aspoň na hodinu na priedušky, a uvariť mlieko s maslom a medom a popíjať také teplejšie.

taynee
15. sep 2022

@luccija My mame pohotovost - kde nemaju ani odber krvi, ani RTG , tam chodia ludia s infektami, virozami cez vikend, sviatok a po pracovnej dobe a potom mame niekolko urgentnych prijmov, co su CPO - teda urgentne prijmy, uz z nazvu vyplyva charakter - interne, chira, gynekologia, traumatologia, neurologia. Tam som isla s mamkou pri nahlej mozgovej cievnej prihode a infarkte.

kikushaa
15. sep 2022

Akoze vazne nevydrzis do zajtra? Nezomieras ci? Na pohotovosti kde ta nechaju cakat xy hodin - lebo niesi akutny stav si akurat tak prinesies odtial domov este nieco horsie.

stanulienkat
15. sep 2022

@luccija na pohotovosť sa určite nechodí s bežnými vecami, to ti viem garantovať. Bud bol doktor nevyspatý, alebo ty si zle rozumela. Dúfam že raz spoplatnia neoprávnené návštevy na pohotovosti aspoň päťdesiatimi eurami.

taynee
15. sep 2022

@stanulienkat presne pre takychto ludi sme cakali s mamkou na urgente v piatok 5h a moja mamka kratko po vysetreni a prijati zomrela. Je to pol roka.

sasa1310
15. sep 2022

pohotovosť na takéto stavy neslúži

loginexistuje
15. sep 2022

robila si si ag test na covid ? nechod len tak kym si zo neurobis a toto neni vec na pohotovost zajtra chod k svojmu lekarovi

sasa1310
15. sep 2022

@taynee škoda, že si nevolala sanitku. Išla by hneď a nečakala by. Je mi to ľúto.

taynee
15. sep 2022

@sasa1310 to nie je celkom pravda, aj po prineseni sanitkou sa caka, minule som zazila 4 sanitky a za hodinu a pol sa clovek privezeny poslednou sanitkou este nedostal na rad :(

sasa1310
15. sep 2022

@taynee tu v BA idú sanitky rovno. Obzvlášť závažné stavy ako tvoja mamina, tí nečakajú vôbec

taynee
15. sep 2022

@sasa1310 primar urgentu presne argumentoval tym, ze vysetruju pripady ako idu v poradi a este k tomu sanitky. Zaroven hovoril to, ze ludia zneuzivaju urgenty a chodia tam so stavmi, ktore si nevyzaduju urgentny prijem a vysetrenie. A potom pacienti, ktori naozaj potrebuju pomoc, casto zomieraju , lebo kym cakaju, dostavaju do taketo stavu, ze to uz nejde zvratit. Tu nejde len o privezenie na prijem RZP alebo RLP, ale aj na cakanie na odborne vysetrenia - RTG, USG, krv apd pre to mnozstvo ludi. Viete kolko bolo ludi na RTG? A kolko sme cakali na USG? Len na USG sme cakali hodinu. Na RTG a vysledok tiez, krv prisla medzitym za 1,5 hodiny. Dohromady sme tam boli 5 hodin, cim sa mamka kazdou minutou dostavala do septickeho stavu, z ktoreho nebola cesta spat. To som zial nevedela... a ani ona. Keby som vedela, ze je to take vazne, urobila by som tam velky bordel. Podala som podnet na UPDZS, ale vysledok je taky... robili co mohli, cas sme si vsak nekupili.

simona139469
15. sep 2022

Poviete mi milé úžasne dámy na čo potom slúži pohotovosť? Pokiaľ sa nemýlim , život ohrozujúci stav privezú na centrálny príjem sanitkou a nie na nejakú pohotovosť kde už tak zvykne byt plno ľudí s čímkoľvek. Ak sa ti stav zhorší, a nemôžeš ist ku svojmu doktorovi tak ideš na pohotovosť. Nikdy neviete čo sa za ten jeden deň môže stať…

Autorka ak sa cítiš tak zle že to do zajtra nedáš tak chod. To musíš vedieť ty a nie užívateľky MK

sasa1310
15. sep 2022

@taynee prepáč, nechcela som takto polemizovať....chápem.

thoughtfulweirdo
15. sep 2022

Nedávno som počúvala podcast lekára pracujúceho na urgente a toto vysvetlil tak, že pohotovosť je vlastne ambulancia všeobecného lekára v čase, kedy sú normálne všeobecné ambulancie zavreté. Na vážne stavy slúži urgentný príjem. S chrípkou na pohotovosť, zlomenou rukou na urgent. Podľa tohoto by autorkin problém na pohotovosť patril, otázne ale je, či to pravdepodobné dlhé čakanie za to naozaj stojí a nepriťažilo by jej ešte viac.

kuba_art
15. sep 2022

@taynee mne na pohotovosti robili normálne crp keď som bol aj ma poslali na USG vyšetrenie a RTG a následne na urgent, ale nebola to viróza ale aj tam robia rýchle CRP ako aj u všeobecného lekára, čiže ono to záleží asi od toho ako je pohotovosť vybavená lebo čo viem tak väčšina v dnešnej dobe už disponuje prístrojmi na CRP vyšetrenie

aimee77
15. sep 2022

Som Dr, x krat odsluzenych sluzieb na LSPP.Nezneuzivate urgent, pohotovost je urcena takymto pacientom.Da sa urobit CRP za poplatok, podla kliniky napisar ATB. Mate 2 male deti.Treba byt aj trochu ludsky.

taynee
15. sep 2022

@kuba_art Boli ste len na LSPP pohotovosti alebo v nemocnici na urgente? Lebo pohotovost je miesto kde vysetruje prakticky lekar. Tam to patri, na urgent podla mna nie.

kuba_art
15. sep 2022

@taynee klasická pohotovosť teda LSPP a následne odtiaľ ma poslali na urgent keďže tam doktorka ani šajnu nemala čo mi môže byť ju zaujímalo len CRP a to, že mám zvýšenú teplotu ale našťastie na urgente už vedeli čo mi je a nasadili mi lieky

taynee
15. sep 2022

@kuba_art U nas na LSPP vysetria moc, ci je tam krv. Ak prides prave do 22:00 alebo cez vikend, pichnu ti injekciu, vysetria moc, daju ATB, popocuvaju. nemame tam ani labak na CRP a ani RTG. Ten sa nachadza v nemocnici, kde ta odoslu, ked je to vazne.