Ste evidované na úrade práce?

fiffinkaa
1. mar 2013

Ahojte, končí mi rodičák a mám nárok na podporu, mám informáciu že podpora v nezamestnanosti sa vypláca len pol roka. Chcem sa spýtať ako to chodí na úrade práce ked ste evidovaná ako nezamestnaná, ako často sa musí navštevovať/ kedysi sa chodilo na kontakty?/, skrátka ako to funguje, hľadajú Vám prácu oni? alebo nejaká novinka 2013 že si treba hľadať robotu sám??..našiel niekomu úp prácu? alebo nehrozí..akú prácu ponúkajú? (adekvátnu k vzdelaniu?) a koľko prác Vám ponúknu za mesiac?..možnosti rekvalifikačných kurzov, alebo čo je povinné.atď....na čo si treba dať pozor aby Vám z úp nevylúčili. Ďakujem za každú radu 🙂

danadany
1. mar 2013

prídeš na úrad sa zaregistrovať, potrebuješ papiere z roboty za posledné asi 4 roky plus doklad o najvyššom vzdelaní, potom ťa zaradia do evidencie a raz za mesiac sa chodíš hlásiť a donesieš doklad, že si hľadáš robotu, pochybujem že by ti úrad našiel prácu však koľko je nezamestnaných, potom keď budeš mať papiere z úradu práce vypýtaš si papier na sociálku aby ti dali podporu v nezamestannosti

sisaha
1. mar 2013

@fiffinkaa zabudni na socialisticke istoty...UP ti ziadnu pracu nebude ponukat a ani hladat. Je to len na tebe.. Pol roka budes dostavat podporu a potom si bez prostriedkov..

chryse
1. mar 2013

Maminy, mne rodicak konci az v novembri,ale nie som zamestnana ani na UP,,,,, budem mat narok na podporu alebo ako to vlastne je?dik

zazalienka
1. mar 2013

pozri si tému podpora po skončení rodičáku.. tam nájdeš všetky rady.. čo sa týka výpočtu.. ja som bola v stredu prvý krát po zaevidovaní.. už s kartičkou.. oni majú nejaké ponuky, ale väčšinou nič moc.. rekvalifikačné kurzy neponúkajú, nemajú peniaze na ich hradenie.. no a keď tam ideš raz za mesiac, treba mať razítko že si si hľadala robotu ( z firiem, vždy dajú taký papierik).. no a keď reaguješ na inzerát z profesie, tak stačí vytlačený mail, ktorý prišiel ako potvrdenie že si reagovala na pracovnú ponuku.. to čo príde ako automatická odpoveď z profesie..
na čo si treba dávať pozor? mať každý mesiac keď sa ideš hlásiť doklad že si hľadala prácu.. nič neospravedlní, jedine riadna PN že si sa nemohla dostaviť.. myslím že ten jeden deň v mesiaci sa dá ukorigovať, aby si sa dostavila .. inak žiadny iný problém nie je..
podpora sa ráta z času pred RP, prípadne ak si vieš dohodnúť že pracovný pomer skončí 1-2 dni po skončení RP, tak sa podpora ráta len z tých 2 dní.. čiže máš šancu na max. podporu.. ale jedine v tomto prípade.. inak sa podpora ráta z času pred RD..

maruska24
2. mar 2013

@fiffinkaa raz do mesiaca, vytlačený mail že si hľadáš zamestnanie, urad ti nič nehľadá a neponúka, podpora v nezamestnanosti len 6 mesiacov a potom ak si vydatá tak nedostaneš vôbec nič, má sa o teba postarať manžel. Ak máš aj dieťa tak neviem či tam náhodou nemáš nárok na nejakú dávku, ale to by ti povedali v sociálnej poisťovni najlepšie.

sysab
2. apr 2013

ak som vydatá a mám zamestnaného manžela, tak nedostanem nič, alebo to závisí od výšky jeho príjmu? Ak je to od výšky, tak neviete náhodou koľko "musí" zarábať, aby som niečo dostala aj z úradu práce ako nezamestnaná po skončení rodičovskej?