Tehotenstvo a výpoveď v práci
Prosim poradte mi mam zmluvu na dobu neurcitu uz tri roky,v praci nam maju menit zmluvy lebo prechadzame pod inu firmu , opät bude na neurcito,som tehotna v 4 mesiaci,Co sa stane ak nepodpisem novu zmluvu?ostanem nezamestnana ale do porodu mam narok na pn od gynekologa alebo je lepsie poberat podporu ako nezamestnana?Len co potom budem mat narok na matersku alebo iba na rodicovsky?dakujem
@evittam by som chcela vidieť zamestnávateľa, ktorý by uviedol dôvod tehotenstvo. Píšu sa iné dôvody a vždy sa nejaký dôvod nájde. takže je to až priveľmi jednoduché si nájsť dôvod. bude cestovat, staci jej zmenit prac. dobu, hcoico, autobus jej moze meskat, nesplnenie prac. povinnosti. je tych dovod xy.
@lucia10899 zas skusobnu dobu nemozes mat, to je blbost.. zakon to nepovoluje. okrem toho hned oznam zamestnavatelovi pisomne ze si tehotna..
novu zmluvu pokojne podpis, pravdepodobne sa jedna len o zmen zamestnavatela, je to standardny postup aky sa bezne pouziva.
ale dala si malo informacii a to sa potom tazko radi.. ak chces, napis ip, pozrem sa ti na to 🙂
evittam ...zamestnavatel ked chce niekoho vyhodit tak dovodov si vie najst kolko chce
@lucia10899 nemozes poziadat vykomunikivat si vopred nech ti skusobnu dobu nedavaju?
pytala som sa v praci ci musim mat skusobnu za mi to nevyhovuje a bolo mi povedane ze mi vedia skratit z 3 mesiacov na 1 tyzden ale ze nejaka minimalna tam musi byt,tak neviem
@lucia10899 nemusi byt ziadna to je riadny blud..stoj si za svojim 😉 aj krd tyzden lepsie ako 3m.a mas po probleme..trvala by som na svojom
ze to musia zo zakona,ja sa v zakonoch neorientujem ale prilo mi to divne,som tvrdohlava tak urcite budem trvat na svojom
@lucia10899 skusobna doba sa dohaduje t.j.nie je povinna..pozri ai formulaciu napr.tu a ukaz to aj zmestnavatelovi https://www.istp.sk/clanok/7119/Skusobna-doba
@lucia10899 povedz im par.45 ods.1 hovori ze skusobnu dobu MOZNO dohodnut ba max.tri mesuace....nikde neni ze skuaobna doba je minimalne tyzden
@lucia10899 tak ked aa meni len nazov firmy...podmienky zmluvy by sa nemuseli,nie? Nerozumiem tomu preco by tam mala byt opat skusobna doba, ked jedine co sa meni je nazov
Pri prevode vlastníckych práv na iný subjekt už nemáš skúšobnú dobu. A ako tehotnej (riadne oznámené tehotenstvo zamestnávateľovi) ti to môže byť v konečnom dôsledku jedno, pretože ukončiť pracovný pomer s tehotnou nie je jednoduche5ano v skúšobnej dobe.
@lucia10899 predchádzajúci príspevok som písala tebe.
Nie je žiadny zákon, ktorý by toto prikazoval. Práve naopak.
@lucia10899 To som nikde nenapísala a dobre to viem. Ale ak si normálna zamestnankyňa bez nejakých "prúserov", tak by to také jednoduché zase nebolo. 😉
tak to uz mam za sebou..podpisala som ukoncenie v starej firme akoze na moju ziadost co sa mi vobec nepacilo ale nemala som na vyber,odstupne by som aj tak nedostala a bez novej zmluvy by som bola nezamestnana,mam skusobnu dobu 1 mesiac natahovali sme sa na tom par dni,no nedalo sa inak ak ma za ten mesiac nevyhodia tak aspon sa mam kde po materskej vratit... nie som s tym spokojna ale som teraz v takej situacii ze nemam na vyber,,,este stale som neoznamila tehu
@lucia10899 pokial ti nedokazu vazne porusienie pracovnej dispicpliny, nemozu ta prepustit.
teda...pokial si uz oficialne oznamila tehotenstvo 🙂
neoznamila som im to este ,tiez mam dilemu ci oznamit,ci to mesiac maskovat a potom ist na rizikove a mat pokoj
@lucia10899 pocas skusobnej neoznamit a po skonceni oznamit pisomne
@lucia10899 oznamila by som to okamzite.
co spravis, ak s tebou o par dni-tyzden rozviazu PP v skusobnej dobe ?
maju na to pravo, pre nich si teraz uplne bezny zamestnanec.
ale aj ked to oznamim tak tiez ma mozu vyhodit a podla mna asi rychlejsie,sefka nema rada tehotne ,uz som mala take kolegyne,dovod si najdu ked budu chciet,asi to budem tajit kym sa bude dalo ,ten mesiac nejak vydrzat
@lucia10899 no tak ja by som teraz tehotenstvo neoznamovala... myslim si, ze je vacsia pravdepodobnost, ze ta vyhodia (za cokolvek) ak to oznamis, ako ked to ten mesiac ututlas, potom oznamis. A preco chces ist vlastne hned na pn?
akoze vobec sa mi toto nepaci, ze musi byt skusobka zo zakona - klamstvo... drzim palce nech to dobre dopadne, hned po skusobne tehu oznam a ten mesiac nejako vydrz v 100% nasadeni aby si nehladali dovody na vyhadzov

@evittam no ved prave, budu jej nakladat prace a deptat ju tolko, ze si dovod za 3 mesiace najdu :/