icon

Tehotná do nového zamestnania

tinka_14
4. jún 2012

Ahojte... Potrebovala by som poradit, ak ma niekto skusenost s podobnou situaciou... Som v 5t tehotenstva a 1.7. mam ist do noveho zamestania... Mam vsak ist predtym na vstupne lekarske vysetrenie... Mozu zistit, ze som tehotna? Povedali by ste to zamestnavatelovi, ze ste tehotna? Dakujem za vsetkz reakcie.

chelonka
5. jún 2012

@kikushka2386 možno by si vyzerala hlupo ale mohla si mať príjem do kým by si nešla na matersku a o to ide tinke_14 - že ona ten príjem chce a potrebuje, tak jej podla mna nezostava nič iné ako tehu zamlčať a hlavne na začiatku ked to ešte nieje za 12tt.

kikushka2386
5. jún 2012

@chelonka mohla som ale v tomto som chcela byt ferova.tiez som nejaky prijem potrebovala ale co uz.budem vediet

zuzanockamt
5. jún 2012

@m.i.r.i ja nie som zamestnana momentalne u nikoho, takze sa mi nic pocitat asi nebude ... mala som zmluvu na dobu urcitu, ktoru mi zamestnavatel logicky vdaka tehotenstvu nepredlzil ... a v CV som to nikde neuvadzala, len v sprievodnom maili

sisaha
5. jún 2012

@kikushka2386 vidis, ty si dalsi pripad a ukazka toho, aky je zamestnavatel "ferovy", ked priznaš farbu...Nehovoriac o tom, ze ja som napr. do 12 tt tehotenstva tehotenstvo vôbec neoznamovala - lebo čo ak by to nevyšlo...Nemusel kazdy hned vediet co je vo veci..
Na PN-ku som sla od 8tt a sefke som povedala, ze mam zapal obliciek...potom neskôr som jej vysvetlila, preco som skôr o tehu nehovorila...Chapala to..

eeffka
5. jún 2012

@tinka_14 ak ti treba to zamestnanie tak I'm to nevrav.ja som chuda a ze sim tehotna som oznamila v 5,5 mesiaci,nie kvoli miestu,lebo flek mam isty a spolupracujem aj teraz ked som doma ale pre to ze do mojho brucha je nikoho nic. A to je bolo moje 2. Tehotenstvo. Vhodne oblecenie schova brucho do 5.mesiaca v pohode.ak by som prijimala zamesnankynu a mi povie v skusobnej ze je tehotna,prepustime ju. Bez urazky ale naco minat energiu na zaucenie? Ale Ty sa staraj sama o seba a rob mrtveho chrobaka.

amouramour
5. jún 2012

@sisaha ono vsetci nadavame na ferovost zamestnavatelov ale priamo tu na fore vidiet, ze zamestnanci tiez nie su svati...mne by to vadilo, ze nebola uprimna a asi by som si tiez neskor nasla dovod taku osobu vyhodit...ja som mala zacat pracovat na novom projekte, ked mi to oznamili bola som v 7tt s podozrenim na missed abort ale bola som ferova a vylozila karty na stol a vsetci sme sa podla toho zariadili a zamestnavatel to docenil...ono treba sa asi riadit v zivote heslom nerob to co nechces aby robili tebe🙂

sisaha
5. jún 2012

@amouramour takych zamestnavatelov akeho mas ty, je ako šafranu....

amouramour
5. jún 2012

@sisaha isto mam stastie ale myslim, ze je to aj vdaka mojmu spravaniu a vzajomnej komunikacii a otvorenosti🙂

sisaha
5. jún 2012

@amouramour hm, no ja som mala kedysi tiez korektne spravanie a komunikovala som otvorene. Po urcitych podrazoch zo strany zamestnavatela som nazor zmenila a co nie je nutne, to o sebe a mojich planoch neprezradzam...

dara2001
17. júl 2013

dobry den.vie mi tu niekto poradit?som tehotna a uz ked som nastupovala do novej prace som bola tehotna.zamestnavatelovi som to dala pisomne vediet a uz som skoro mesiac PN a teraz mi volali ze ma prepustili.mozu ma prepustit alebo to mam dat pravnikovi?
😒

majusqa77
17. júl 2013

@dara2001 v skusobnej dobe mozu. ak si mala dobu urcitu tiez. v skusobnej dobe je moznost prepustenia bez udania dovodu..

vroni
17. júl 2013

@dara2001, v skusobnej dobe by sice mohli, ale pocas PN nie (ked sa nieco novym zakonnikom nemenilo). Moc ti to nepomoze, lebo skusobna doba sa o PN predlzi, takze prepustit ta mozu aj tak.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
vroni
17. júl 2013

@fidka79, o com tocis, prosim ta? Matersku neplati zamestnavatel, to po prve. Po druhe je aj na Zapad x krajin, ktore ti umoznuju dlhsiu matersku. A po tretie - zmluvu s klauzulou, ze ak si nastupovala tehotna, nezaplatia ti matersku, moze skomponovat len idiot (minimalne v EU) - vid bod 1 a to uz ani nehovoriac o tom,ze je taka klauzula diskrimninacna, protipravna a so zalobou by si uspela este aj na slovenskom sude.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
vroni
17. júl 2013

@fidka79, ano, chapem, to je samozrejme ina situacia. Tu (tiez na Zapad od Sk) je sice materska len 16 tyzdnov, ale rodicovske 36 mesiacov ako na Sk a za podobnu klauzulu by zamestnavatela odbory a sud roztrhali na cucky (pritom matersku ani rodicovske zamestnavatel, identicky ako na Sk, neplati). Akekolvek otazky a podmienky suvisiace s (moznym) tehotenstvom su vramci EU nepripustne, ale zase nemam prehlad, nakolko sa to v jednotlivych krajinach aj sleduje a dodrzuje a ako su osetrene pripady, ked cast nakladov skutocne nesie zamestnavatel. Podla mna zena nenahlasi dobrovolne, ze je tehu a potom sa hodi len tak z pasie na PN, mlcat a ozvat sa az po skusobnej dobe (a kludne aj zostat PN) je predsa ovela jednoduchsie (nevravim, ze moralne ci spravne, ale rozhodne jednoduchsie)...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
vroni
18. júl 2013

@fidka79, moze byt, v anglosaskych systemoch sa nevyznam, tieto krajiny mi nie su akosi sympaticke 😉 (aj ked sa ich EU zakony tykaju prave tak ako "pevniny")
@dara2001 je podla pasu z okresu Skalica, tak sa jej (a-)socialne zakony tychto spolocenstiev tykat nebudu. Cize kym je PN, nemoze dostat vypoved. Ak je na rizikovom a zostane PN az do nastupu na matersku, nemoze sa jej zamestnavatel zbavit (ale tiez ho nebude nic stat)

dara2001
18. júl 2013

ale mna nezaujima ako je to v zahranici ale na slovensku.ja pracujem na slovensku a nie v zahranici.dnes som bola u pravnika a nemozu ma prepustit pocas PN.

tessinka
30. júl 2013

Tak ja by som čerstvo tehotná do novej práce určite nastúpila.

Pred časom som zmenila zamestnanie za oveľa lepšie ako predchádzajúce. O zmenu som sa snažila niekoľko rokov. Neviem si predstaviť, že v čase, keby sa mi konečne podarilo zmeniť k lepšiemu, by som všetku snahu a výhody hodila za hlavu, z dôvodu, že by som bola tehotná. Podľa mňa je risk zisk, a v živote sa toľko vecí mení bez nášho pričinenia, že niekedy sa neoplatí premýšľať, treba jednoducho urobiť, to, čo chcete, po čom dlho túžite.

A dôvod, že tehotná žena v novom zamestnaní nie je férová voči svojmu novému zamestnávateľovi - veď to je smiešne. Aj tá tehotná môže do novej práce priniesť toľko pozitívneho, že sa to koniec koncov môže novému zamestnávateľovi nakoniec vyplatiť. A ďalšia vec - veď ak zamestnávateľ vytvorí podmienky, žena sa možno bude chcieť po materskej alebo rodičovskej dovolenke skôr do práce.

To my na Slovensku tu takto uvažujeme, len aby sme údajne neboli férové voči novému zamestnávateľovi, aby sa zbytočne nevytváralo dusno a iné hlúposti. My sme tu na Slovensku posadnutí prácou, navyše mizerne platenou, sme zbytočne zo všetkého vystresované, ako byť aj žena v produktívnom veku, aj žena v plodnom veku a mať deti. My si to tu zbytočne komplikujeme. Treba mať odvahu, poznať svoju cenu a povedať si, že budeme pre každého zamestnávateľa veľkým plusom, a aj tehotné. A zamestnávateľ aj do tehotnej ženy investuje, vzdeláva ju atď., tak robí múdro, Nebudeme tehotné celý život, a potom to zamestnávateľovi vrátime, ak je rozumný, vie, že stačí nejaký čas počkať.

Deti sú dar, ak ich chceme, majme ich. Teraz, keď to ide. Na oslave vašej päťdesiatky vám asi nijaký zamestnávateľ nepríde poďakovať - vďaka, že si bola férová a nenastúpila ku mne, keď si bola tehotná, vďaka, že si kvôli práci u mňa vôbec nebola tehotná, vďaka, že si kvôli mne mala iba jedno dieťa namiesto plánovaných troch... Ale deti a vnúčence tam isto nebudú chýbať....

tessinka
30. júl 2013

A ešte, že úprimnosť? Koho má čo v novej práci zaujímať, že som tehotná, pokiaľ mu to sama nechcem povedať? Mňa sa to napríklad pri preventívnej prehliadke do nového zamestnania ani nepýtali, ani nový zamestnávateľ sa o to nezaujímal. A komu by to tehotná žena mala ísť na nos vešať, keď je tehotná iba pár týždňov, ani sama nevie, či to vôbec vyjde? Pozerala som raz štatistiky, a vraj okolo 10% - 15% tehotenstiev končí potratom. Mnohé ženy už za sebou samovoľný potrat aj majú. Buďme realisti: Ako si môže byť tá čerstvá tehulka istá, že nepotratí, kým jej skončí skúšobná doba?

A ďalšia vec, to má ísť tehulka v 5. alebo v 6. týždni za novým šéfom, ktorého ani nepozná, a povedať mu, že je tehotná? Veľmi často to v tom čase nevie ani najbližšia rodina.

Buďme rady, že ešte vôbec máme možnosť prirodzene otehotnieť a nie sú všetky deti iba zo skúmavky a nerobme z tehotenstva takého strašiaka pre zamestnanie.

zarabajte
Odpoveď bola odstránená
petruska77
9. jún 2015

no baby, co hovorite na tento pripad z CR?
http://vary.idnes.cz/podvod-zena-zatajila-tehot...

vroni
9. jún 2015

@petruska77, ze je to (minimalne v tomto podani) uplna kravina. Neviem, ci debil zamestnavatel alebo debil stat, ale ak je ta baba co len trosku sikovna, tak na takej zalobe celkom slusne zarobi...

petruska77
9. jún 2015

@vroni aj jedna moja kolegyna nastupovala k nam do prace tehotna, zamestnavatelovi to nahlasila az po skusobnej dobe (nehovorim, ze s tym moralne suhlasim), ale nenapadlo by ma, ze by mohol hrozit az takyto prisny trest...

vroni
9. jún 2015

@petruska77, ani nemohol. Zamestnavatel sa ta na tehotenstvo opytat nesmie a ty nemas povinnost ho informovat. Za nesplnenie povinnosti, ktora neexistuje neexistuje ani postih. V tom ceskom pripade ale uvazuju, ze islo o dohodu fiktivnu, tj. ze zena nikdy nikde v skutocnosti nepracovala, naznacuje to ta zmluva na dobu neurcitu bez skusobnej doby. Ina vec je, ci sa im to podari dokazat....

monika15
9. jún 2015

@vroni u nas sa zamestnavatel nema pravo pytat... nemoze az kym nepridem s papierom....
mala som v robote tehotnu a povedala az mesiac pred porodom videla som ze je tehu musela som jej
vymyslat robotu lebo nevedela robit na co bola prijata ale HR mi povedali ze nemam pravo jej ty vycitat vypytovat... ked doniesie papier tak vtedy reku no jo hovori sa vam to super ale ked mi na nocnej porodi ta co v tedy hehehehhehe 🙂))))))