Test zo slovenčiny - práca na Finančnej správe
Prosím Vás, nájde sa tu nejaká osoba, ktorá absolvovala výberové konanie na prácu na finančnej správe? Ak áno, tak o akú skúšku ide zo slovenčiny? Poprípade, aké máte skúsenosti s výberovým konaním?
Dobrý deň milé dámy a milí páni. Takže ja sa pripájam so svojou osobnou skúsenosťou, aby som vám to tu ozrejmil a možno priblížil ako to s hľadaním zamestnania na finančnej správe chodí. Bol som sa uchádzať o zamestnanie na finančnom riaditeľstve SR v BA. Test zo slovenčiny je úplne primitívny a stačí naň 6 bodov z 10. Je to fakt totálny primitivizmus, nie je vôbec ani len potreba sa do učiva zo slovenského jazyka pozrieť. Je zameraný na malé/veľké písmená, vybrané slová, i/y, skloňovanie množného čísla podstatných mien v rôznych rodoch. 2 odpovede sú vždy postavené tak, že nedávajú zmysel a vylučovacou metódou budete schopní označiť tretiu možnosť. Vždy sú 3 možnosti a len jedna správna odpoveď. Tohto sa nikto báť nemusí.
Avšak...
Je to totálne zbytočné sa tam hlásiť. Vysvetlím vám prečo. Vyštudoval som školu, ktorá sa presne hodí svojím zameraním pre zamestnanie v štátnej správe vo všeobecnosti. Presný názov neuvediem, ale každý kto má sebemenší prehľad či dôvtip si dokáže vyvodiť o akú vysokú školu ide. Mám absolvované aj preskúšanie na NBÚ. Po teste zo SJ nás vzali na osobný pohovor, kde nás bolo zopár uchádzačov z vonkajšej sféry (čiže nie interní) a 2ja ľudia boli interní zamestnanci finančnej správy. Automaticky som si myslel, že veľkú šancu nemám, keďže sa nemôžem rovnať skúsenosťami s človekom, čo už vo finančnej správe pôsobí, má zbrojný preukaz, absolvované odborné kurzy finančnej správy a prácu podobného zamerania už dlho robil. Bol som s tým vyrovnaný, že ma predsa neprijmú a je to v poriadku.
Čo ma však zarazilo bolo to, že po absolvovaní pohovoru všetkými ľuďmi v sále sme sa s ostatnými uchádzačmi zhodli, že logicky je najvhodnejším uchádzačom daný interný zamestnanec, keďže má všetky predpoklady k tomu aby bol prijatý. Po chvíle sa však na mieste objavila osôbka, ktorú nikto nepoznal.
Prišla tam s papierom, zavolala si bokom jedného uchádzača, ktorý bol absolventom VŠ rovnako ako ja, bol bez predchádzajúcich skúseností, bez odboru, ktorý by svojím zameraním súvisel s danou pozíciou a dokonca ani nebol interným zamestnancom. Keď sa vrátil do čakárne len si zobral svoje veci a oznámil nám, že sa chystá na fyzické testy. Nám všetkým ostatným bolo povedané daným človekom (dokonca aj obom interným zamestnancom), aby sme šli domov a čakali na vyjadrenie. Samozrejme nám všetkým prišlo, že sme boli neúspešní 🙂.
Ak to mám celé zhrnúť: nemyslím si, že sa na pozície vo vyšších platových triedach dokáže dostať človek, ktorý na danom úrade, riaditeľstve či odbore nemá známosť, nemá tlačenku alebo rodinného príslušníka, ktorý sa za neho dokáže prihovoriť. Neviem si predstaviť ako mohol byť 25 ročný čerstvý absolvent bežnej vysokej školy, bez predchádzajúcich pracovných skúseností, bez akéhokoľvek odborného zamerania pre personálny odbor a komisiu zaujímavejší ako človek, ktorý už vo finančnej správe pôsobil, mal absolvované odborné kurzy FS, mal zbrojný preukaz a odslúžené roky na podobnom odbore. Skrátka korupcia vládne Slovenskou republikou. Je jedno aké máte školy alebo pracovné skúsenosti. Akonáhle sa na danom výberovom konaní objaví osôbka, za ktorú sa s najväčšou pravdepodobnosťou niekto prihovoril, môžete ísť domov. Toľko z môjho pohľadu. 🙂
@ghosz ja mám VS a žiadne skúsenosti. Bol som na 7 vyberkách, lebo pracovať vo FS sa mi páčilo a povedal som si, že sa tam chcem dostať. Vždy tam prišla osoba, čo už mala prax alebo to bol zamestnanec a aj ich vždy zobrali. Na poslednom vyberovom konaní som skončil druhý (bola to ozbrojená pozícia) a človek na prvom mieste neurobil fyzické testy a ja som ich zvládol. Takže som sa tam dostal vďaka šťastiu, mojej vytrvalosti a chuti sem ísť pracovať. Už tu budem 2 roky a lepšie zamestnanie ako toto som ešte nemal. Práca super, kolektív super, plat mám najväčší z celej súkromnej sféry, kde som robil. FS určite odporúčam.
@ghosz nie je to vždy tak, ako píšeš...tiež som bola toho istého názoru, že keď nemám známosť, nemám šancu sa dostať do FS, ale predsa sa mi to podarilo, síce na tretí krát, lebo v prvých dvoch prípadoch zobrali interného zamestnanca. Ale ak nikto nie je na výberku zvnútra, je veľká šanca sa zamestnať. Robím vo FS už tretí rok, a nemenila by som teda za nič....
@ronny182 mozme si popisat trosku?Mam ist na pisomnu cast na FS
@miruskamisko dobrý deň, o vyberkách už neviem nič, na svojom som bola pred 10 rokmi, takže nemám žiadne aktuálne informácie. Skúste osloviť niekoho, kto tu písal, že ide na výber, bude mať určite aktuálnejsie info.
@ronny182 mozme si napisat?
@miruskamisko ja naozaj o vyberkách nič neviem. Nemám Vám k tomu čo povedať. Ak sa chcete spýtať niečo iné, tak mi napísať môžete, ale k vyberom nie.
Dobrý deň, pripájam sa k tejto diskusii aj keď je už staršieho dáta, no možno mi niekto poradí. Chcela by som sa spýtať, či je tu niekto, kto bol v poslednej dobe na výberovom konaní na pozíciu kontrolóra? V prípade, že áno, prosím test odborných znalostí zo zákonov č. 595/2003 a 563/2009 bol v štýle - vždy len jedna odpoveď správna? Otázky boli skôr jasné, alebo zavádzajúce, teda s nejakým chytákom. Ďakujem vopred. 🙂
@zebra22 bola som
@miruskamisko ďakujem, a viete mi prosím zodpovedať otázky? Ďakujem voperd 🙂
@kovivka odpovedala som a ja som mala len test zo SJ a ustny pohovor kde sa ma len okrajovo opytali ci viem o com je zakon
@arabela55 na každú pozíciu a každom VK sú otázky iné. Mnohokrát vyplynú zo situácie, napr. z Tvojho životopisu, otázky môžu byť odborné aj osobnostné (aspoň u nás tak býva) . Ústna časť môže trvať 10 min alebo aj pol hodinu. Netreba sa na nič hrať, neklamať a naštudovať si zákony, ktoré sú uvedené vo vyhlásenom VK, aspoň zhruba. Držím palce.
@pesa34 môžem vám napísať správu?
@angelika911 áno
Dobrý deň, je tu niekto, kto absolvoval výberové konanie na Finančnú správu do funkcie laboratórny referent? Aké sú tam požiadavky?
test zo SJ nie je vôbec ľahký - sú tam chytáky a veci s ktorými sa bežne nestretneš