icon

Úrad práce ma posiela robiť prácu, o ktorú nemám záujem

jahmanka22
19. jún 2021

Dobry den, chcem sa podelit o moj problem.
Som dlhodobo nezamestnana (kvoli korone) a o pracu zaujem mam. Robila som v roznych sferach, cez vychovavatelku, veducu, v administrative, chvilku som mala i zivnost... Moja posledna praca bola sice vo fabrike, ale nie vo vyrobe. Mam rozne kurzy, nedavno som absolvovala kurz uctovnictva a chcela by som sa tymto smerom ubrat. Zatial som u nas nenasla vhodnu pracu a popravde, potrebujem si doriesit nejake zdravotne zalezitosti, kym mam na to viac casu (nic vazne), takze nehladam az tak intenzivne.
Tento tyzden mi prisiel papier z uradu, ze sa mam dostavit na pohovor do velkej fabriky a ze ak ponuku odmietnem, budu to brat ako nespolupracu a vyradia ma z evidencie. Som z toho zufala, pretoze ja mam seriozny zaujem o pracu, ale nie ist do fabriky na 3 zmeny ako operator vyroby. Nechapem, preco ma vobec volaju na tuto poziciu, v ziadosti pri prihlasovani sa ako nezamestnana som uviedla, ze mam zaujem o pracu v administrative a jednozmenny pracovny cas. Jedine co ma spaja s fabrikou je, ze som v jednej sice robila 2 roky - ale nie ako operator. Mam bakalarsky titul, vela skusenosti v inych sferach a ist robit na 3 zmeny (co som nikdy nerobila), medzi ludi, od ktorych vyzaduju iba zakladne vzdelanie, ma jednoducho uraza. Nechcem sa nikoho dotknut, samozrejme. Neviem teraz, co mam robit, kedze ja mam ine ciele a predstavy, ale urad je nekompromisny. Bud budem musiet prijat tuto pracu, v com nevidim dovod, alebo ma vyradia a budem si musiet platit sama poistenie (zbytocne). Neviete mi, prosim, niekto poradit, ako mam postupovat?

lesana25
19. jún 2021

Vysokoškolsky vzdelaný neznamena prirodzene inteligentný. To že si ako Bc. myslíš, že si bohviečo a nejaká práca je pod tvoju úroveň, to len dokazuje. Popravde je to skôr úbohé. A inak keď urobíš účtovnícky kurz, to z teba nerobí účtovníčku. Poznám jednu takú čerstvú absolventku rýchlokurzu, spomenula som jej len ako som si vybavila jednu vec týkajúcu jej nového "zamerania" a ona mi na to " heej? A to sa ako dá?" A potom sa účtovníci čo to študovali poctivo na SŠ alebo VŠ chytajú za hlavu.

ptmt1011
Autor odpoveď zmazal
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
michaelam2
19. jún 2021

@jahmanka22 som v soku z toho ako ta tu zeny odcudzuju len kvoli tomu, ze vies co chces v zivote robit a nechces ist robit do fabriky 🙄 uradnikom ide len o statistiky, je im jedno do akej prace ta poslu, hlavne ze si mozu napisat dalsiu ciarku a vybavene ...odporucam ist na pohovor, povedat im nejake podmienky co im nebudu vyhovovat a nevezmu ta...a dam ti este jeden tip...ja ked som bola chvilu evidovana na urade prace, tak som im povedala ze planujem zacat podnikat...pani mi povedala ze ak je to takto tak si to poznaci a nebudu ma posielat na pohovory...a naozaj to tak bolo, nechali ma tak

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
liljana
19. jún 2021

Ako dlho si doma? System je nastaveny, ze pol, tristvrte roka ta nechaju relativne v klude doma, moc nebuzeruju. Potom ta uz ale zacnu tlacit do prace a bud si najdes aktivne sama, co ti sadne, alebo ti daju oni hocico. Nezoberies a vyradia ta. Oni nerozlisuju, ci si na pracaku prvy krat v zivote alebo siesty.

antija
Autor odpoveď zmazal
nevenka
19. jún 2021

@jahmanka22 pozri, ja som vzala pracu, lebo ma bavila, konecne po rodicaku, na polovicny uvazok za 320 hrubeho. Ked prisla korona, koncil mi akurat pomer na dobu urcitu. To bolo na jar 2020. Od leta 2019 som pocuvala, ako ma zoberu na plny uvazok a co by nezo mna robili a take kecy a ked prisla korona, tak som zrazu pocula od sefa, aka som pomala a zle skladam krabice pre zasielky. Akoze blbo sa to pocuvalo. Mohol povedat rovno, ze si tam chce nechat kolegynu, lebo je jeho kamoska. To by sa lepsie prijimalo. Super baba to je, nic proti nej nemam. Mam Ing. A Bc. titul na dvoch rozdielnych skolach a nemala som problem robit pracu s prepacenim ako pre "sprosteho", lebo ma to bavilo, mala som tam potencial robit este odbornejsiu pracu casom...Lenze...Takze som ostala doma. Boli zavrete skolky, vyhovovalo mi to a muzov prijem nam stacil. Nemala som narok na podporu. Potom som nahodou otehotnela a aspon to vyslo, ze mam matersku a nasledne narok na vyssi rodicovsky. Materska mi chodi 240 eur, takze mi stat este doplaca do vysky rodicovskeho. Uplna krasa. Myslis, ze sa budem hrabat do takej roboty znovu a skor, ako po 3 rokoch, ze by som mala menej ako je ten rodicak? Aj to bol este luxus, ze polovicny vobec som nasla na SK. Kazdopadne, chcem tym povedat, ze Ty mas uplne inu situaciu a vyuzila by som tu podporu tiez. A na 3 smeny by som to zdravotne nedala, ani nahodou. Uplne Ti rozumiem. Akoze, keby som nemala tu podporu, tak by som to mozno skusila. Ale neostala by som ako tu, ze medove motuzy popod fuzy a nakoniec si najsprostejsia a najneschopnejsia. Za 320 hrubeho! A ze ho este druha sefka prehovarala, aby mi dal este sancu. No toto ked zabil, znechutil ma totalne a bola som rada, ze idem na OCR. Ani o minutu dlhsie som sa tam nezdrzala. Strasne som sklamana bola. A pravda bola, ze si tam chcel nechat kamosku a bolo mu vela platit 2 baby. Hoci potom zhanal novu do vyroby, co viem. Kebyze som nie na materskej, tak ma to mrzi este viac. Ja sa tiez nechcem povysovat, ani nahodou, ale ked vystudujes molekularnu biologiu a este dalsi odbor Bc., tak aby Ta niekto buzeroval, ze krabice nevies skladat v sklade v eshope, no tak to pardon.

halabolka
19. jún 2021

@jahmanka22
Uff, niektore damy si ta tu riadne vzali medzi zuby a pokusali 😀 nevidim nic zle na tom, ked clovek ktory roky pracoval si vycerpa niekolko mesacnu podporu, na ktoru ma narok, ked si chce aj len oddychnut. Nerobis to kazde 2 roky, ze si das polrocne volnicko a cucas system do posledneho €. Takisto chapem tvoje rozhorcenie kvoli tej novej “super ponuke”. Sama pracujem vo fabrike v kancli a vo vyrobe je xy mudrych ludi aj so vzdelanim, ale niektorym ludom taka praca aj vyhovuje lebo ak by mali sediet cely den na mieste za PC, tak by zosaleli. Takze tam vobec nejde o vzdelanie.
Zaroven nechapem rozhorcenie tych, co sa tu do teba obuli. Ak by si bola na tom tak zle, ze nemas s prepacenim co das do huby, tak by si nepohrdla ani tou fabrikou.. ale kedze v takej situacii nie si, lebo MAS NAROK na podporu, tak by ta tam nemali ani nasilu tlacit kvoli nejakym blbym tabulkam a %.

lujza123
19. jún 2021

@jahmanka22 tak už poznáš dôvod prečo je na Slovensku každý rok menšia a menšia nezamestnanosť. Ľudí bez práce je stále rovnako, to len úrady vykazujú ľúbezné čísla ...

Nesmies odmietnuť, musíš sa postarať aby odmietli teba. Ak ti môžem poradiť nájdi si nejaký kurz popri podpore, to ťa nebudú posielať nikam za tu dobu.

elizabet173
19. jún 2021

@halabolka tiež som prekvapená rozhorčením niektorých žien. Mňa prekvapilo, koľko mladých mamičiek tu žiadalo za posledné roky radu, ako mať čo najvyššiu materskú, maximálnu podporu, stovky žien čerpalo pandemickú OČR, pandemický rodičák, tisíce ľudí zneužívajú nás sociálny systém roky a pohoda. Áno, keď píšem A, napíšem aj B - viem, že niektoré ženy inú možnosť nemajú a nemali, že skrátka využívajú len to, čo im zákon umožňuje. Uvedomujem si aj to, že je nesmierne ťažké zamestnať ľudí, ktorí vyšli zo šiestej triedy ZŠ. Na druhej strane bez mučenia priznám, že som tiež pred pár rokmi bola pol roka na podpore, dala som výpoveď a kým som zohnala inú prácu, tak som si perfektne oddýchla. Prečo nie? Roky som pracovala, na MD som bola rok. Ponúknutú prácu som odmietla a nikto ma z evidencie nevyradil. A keby sa to vrátilo, urobím to znova.

rora
19. jún 2021

Pri poslednej podpore (mala som ich 2x za zivot) my vysla takmer maximalna suma, tak som sa veru nikam nemienila ponahlat, posielali ma na rozne s prepacenim chobotiny, len preto, ze som po skole vyskusala aj pracu robotnicky na 3 smeny... nemam nic proti, ale skutocne uz s dvomi malymi detmi nocne nedam.... no pohovor som prisla aj s chorym dietatom pretoze to zrovna tak vyslo a neakceptovali potvrdenie od lekara ze mam zrovna chore dieta. pohovor trval tak 2 minuty, dali razitko a dovi.... proste ze som v 20tke vedela robit nocne neznamena, ze tomu je tak aj o 15 rokov neskor...

antoniatonka
19. jún 2021

ja nevidim absolutne ziadnu logiku, aby dospela zena, toto sem pisala, snad je clovek svojpravny a rozhoduje sa na zaklade svojich schopnosti, moznosti .. co nas do toho, kedy si ty najdes pracu

natalienka12
19. jún 2021

@jahmanka22 Nebudem moralizovat, iba k veci- ano mozu ta vyradit, aj vyradia. Zalezi, co “fabrika” napise ako dovod neprijatia. Pises, ze si dlhodobo nezamestnana, to su ludia nad 1 rok a nie ti, co poberaju podporu. Dlhodobo nezamestnanym mozu ponuknut aj pracu menej kvalifikovanu, pozri si zakon o sluzbach v nezamestnanosti. A tvoje Bc. a kurzy a pravopis “rozvYjat” plne zodpoveda praci vo fabrike. Ak chces robit nieco ine, hladaj si pracu sama. Na urade prace nie su sprostredkovatelia mechom prasteni, ak pracu bezdovodne odmietnes, tak ta vyradia. Mozes si vysypat poziadavky ake chces. To by kazdy mohol na pohovore povedat, ze chce plat 3000 a ze mu puchnu nohy.

antoniatonka
19. jún 2021

mna by este zaujimalo kto tie rekvalifikcne kurzy platil, ci tiez urad prace..ale to sa nedozvieme, ani ako dlho je evidovana

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
angel993
19. jún 2021

@jahmanka22 uráža ťa pracovať s ľuďmi, ktorí majú základné vzdelanie? A vieš o tom, že titul Bc. z teba nerobí nadčloveka?
Ja mám aj vyššie vzdelanie aj veľa kurzov, aj dlhú prax v samostatnom vedení účtovníctva a aj tak som robila pol roka vo fabrike ako šička. Nechcela som byť na úrade práce, aj keď som mala nárok na podporu. Počas tohto som si hľadala prácu vo svojom odbore a teraz robím účtovníctvo.
Na tvojom mieste idem na ten pohovor, ale ako ti vyššie písali povedz tam že chceš iné podmienky. Keď ťa nezoberu, ostávaš ďalej v evidencii na úrade práce.

fazulkova
19. jún 2021

aaach, vobec si z niekotrych prispevkov nic nerob..naozaj, ja ta uplne chapem a nie som sama.. na pohovor budes musiet ist a je na tebe, ci zvolis taktiku alebo uprimnost..mna ked poslala na pohovor, na sluzby, tak som tam vobec nesla a sama odisla z uradu,,vedela, ze mam male deti a mozem ist len na jednu smenu, poslala ma na sluzby, nocne a tak.. ja sa vobec necitim zle, ked po tolkych rokoch odrobenych vyzuzivam podporu, ved aj na to je ten plat.. drzim palce a riad sa srdcom 🙂

loginexistuje
19. jún 2021

@jahmanka22 chod na pohovor a pytaj sa veci pre ktore ta neprijmu tj ci je narocna praca na statie (lebo mas problem s chrbticou) ci akceptuju ocr kvoli detom a pod ci s ada robit na jednu smenu
prip sa dohodni s UP ze po polnroku na podpore mas uz prislubenu pracu a hotovo
platila si roky odvody preco nevyuzit ked moze brat rok a pol pandemicky niekto tak ty co si odvadzala mas pravo vycerpat si podporu

zbruna
19. jún 2021
natalienka12
19. jún 2021

@loginexistuje podpora sa berie pol roka, ona pise, ze je dlhodobo nezamestnana, to su ludia nad 1 rok

janulik2008
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
19. jún 2021

@natalienka12 ved pose v prispevku na prvej strane ze si chce vycerpat podporu

janulik2008
19. jún 2021

Ja som mala kolegu kt mal vysoku školu a robil na 3 smeny u nás vo fabrike hoc len tuším mesiac či 2 a našiel si niečo iné kde viac zarobil k tomu deti má takže odišiel.

Ja ďakujem Bohu že keď bola prvá vlna korony ma nevykopli keďže od nás šlo 200 ľudí čo im dali výstup.

Ak tu riešiš že len ľudia so ZŠ robia vo fabrikách tak sa mýliš. Mala som kolegyňu s základným vzdelaním a keby mi to nepovedala ani to neviem a bola šikovná baba. Ja mám strednu priemyselnú školu, shiftlider ( vedúci smeny) má taku istú školu ako ja a vytiahol to až tam. Detto nás manažér je tuším vyučený kuchár a je z neho manažér výroby. Nie všetko je o škole 😉

jana005
19. jún 2021

@jahmanka22 ahoj, mňa tak raz poslali robiť čašníčku, mala som pracovať do polnoci 25km od bydliska.
Nikoho nezaujímalo, ako by som sa dostala domov.
Išla som tam a tomu pánovi, čo robil pohovor som normálne povedala, že mi nevyhovuje pracovná doba, že by som nemala ako vyberať deti zo škôlky a ani sa dostať domov, tak mi napísal, že nevyhovuje a z úradu práce ma nevyradili.
Ide o to, že ty sama nemôžeš odmietnuť prácu, ale keď im oni na ten papier napíšu, že nevyhovuješ, tak to je v pohode.
Na tvojom mieste by som na ten pohovor išla, a uvidíš, na akého pracovníka natrafíš.

maciatkolulu
19. jún 2021

@jahmanka22 douc sa bakalárka gramatiku, lebo rozvyyyyjat sa asi potrebuješ viac v tejto sfere🤪👍ci si chcela zavyjat?

maris5
19. jún 2021

Mna tiez poslali na pohovor, pani vobec nechapala co tam robim, lebo chceli chlapa (velke bandasky potrebovali dvihat) a s obycajnym vzdelanim. Uradu videli, ze odbor sa ciastocne lizol a sup ma na pohovor 🤦🏼‍♀️

andreatytler
20. jún 2021

@jahmanka22 Pises: "Ist robit medzi ludi, od ktorych vyzaduju iba zakladne vzdelanie, ma jednoducho uraza. Nechcem sa nikoho dotknut, samozrejme."
Toto ja milujem. Clovek zo seba vychrli urazku a mysli si ze ked za tym doda odporujucu si vetu, tak je vsetko v poriadku.
Samozrejme ze sa chces dotknut vsetkych ludi so zakladnym vdelanim. Co si myslis, ze vzedlanie z teba robi lepsieho cloveka? Si myslis ze tato praca pre teba nie je dost dobra? Zislo by sa ti zacit situaciu, kedy budes vdacna za KAZDU pracu aby si pochopila aku blbost si povedala.
Ved tvoje ciele a predstavy ti nikto neberie. Alebo si nie schopna chodit do prace a zaroven si hladat pracu svojich snov?

maciatkolulu
20. jún 2021

@andreatytler nuž, ale tragickomickejsie je, že urobí hrubku ako sviňa... Co sa na človeka s Bc, pardon, musím sa smiat😂😂😂😂😂,nepatrí. Takže s tým vzdelaním, si až taká istá nie som

anita1978
Odpoveď bola odstránená