Vaše názory na prácu zdravotnej sestry
Aký máte názor na prácu zdravotnej sestry? V dnešnej dobe má už vačšina Mgr.....nemyslim ani tak v ambulancii kde je sestra viac menej sekretárka, ale práca sestry v nemocnici. Ja robim sestru a vysoku školu odbor ošetrovateľstvo som si robila, ked ešte nebola povinna tato škola k tejto práci a ked som už studovala vyšiel tento zákon a tak som to dokončila a robim zasa len sestru. Je mi veľmi luto, že som nešla na medicinu a nie som doktorka, ale v tom čase ked som bola mlada a mohla som ist študovat som to nechcela a bala som sa tej zodpovednosti. Ale teraz ked vidim že robit lekárku nie je nič hrozne a kolko maju penazi, je mi to dost luto že som na medicinu nešla a som len sestra. Pritom sa narobime ovela viac ako lekári...chcem len vediet Váš názor..
@zuzulik280 a kolko zarobis u sukromnika aspin 700 v cistom? lebo ja som tolko mala v martine pred 3 rokmi a to bez praxe..ako to teraz na sk je?
@lucinka511 mam 850
@zuzulik280 Tak to máš plat snov, ja by som bola šťastná, keby že si nájdem niečo za 500 v čistom.
@zuzulik280 no ale nie kazdeho na medicinu zoberu a mozno ty by si sa tam ani nedostala .inak hy si si ju urobila.skola osetrovatelstvo je doat uboha.viem sama som si ju robila to sa s medicinou neda ani porovnat .co vsetko sa tam uci....k nam lrislo tiez dievca do 3 rocnika z mediciny.lebo 3krat nesorabila patologiu a to nola poctiva sutendkamtaka co sa neflaka.ja by som medicinu tak nepodcenovala.ved a tam doatanu ri najlepsi a ani ti niekdy na prvy krat ale po dvoch.troch rokoch pripravy
Chcem sa opýtať že keď vyštudujem len tie 4 roky a nepôjdem na vysoku uplatnim sa v nemocnici?
Baby poradte,ja mam strednu zdravotnicku skolu a v odbore ani nerobim,neda sa zohnat praca.Zijem v takom regione,nie je tu ani nemocnica.Bola som pred mesiacom na pohovore do zubnej ambulancie,no tu je taky natresk a cakala som,ze to uz konecne vyjde a zasa nic,ze si vybrali ineho uchadzaca.Akurat,ked som byvala v Mt,tak sa mi podarilo v Sucanoch na psychiatrickej liecebni zamestnat a este predtym v DSS,ale to som po dvoch tyzdnoch odisla,kedze som bola na cierno 😕 co som necakala,ze sa aj v tychto zamestnaniach toto deje,ale sukromnik,potom ma zacali prehovarat,nech ostanem,ale ze zmluva nie,kvoli odvodom a len na dohodu a plat 320eur v cistom a boli sme dve na 30ludi v zlom stave,ked som skoncila poslednou izbou,hygieniou pacienta a vsetko ostatne,mohla som zacat v izbe cislo 1 od zaciatku,az kym nepadla sichta...Da sa s touto skolou aj niekde v zahranici uplatnit ? Rakusko ?Ci len opatrovatelky za 600eur,to ma nejak nelaka,to si zarobim aj tu ako casnicka...
@dominika1217 Dá sa ísť do zahraničia, turnusovo napr. Nemecko ak vieš ako tak jazyk, ale tiež to nie je med lízať, ale finančne lepšie ako na Slovensku. Za tú minimálku, čo tu zarobíš, zodpovednosť, nadrieš sa - ani zaplatené, hrúza.
@zuzulik280 zaraza ma aky pohlad mas na pracu lekara..asi netusis , co to vsetko obnasa a preto by som Ti doporucovala vystudovat 6 rokov denneho studia, kde sa ucis na jednu skusku mesiac , cele noci nespat a stresovat sa a potom hovor..odhliadnuc od toho, aku obrovsku zodpovednost nesie na svojich pleciach..absolutne nechapem Tvoj nazor..a mna ako lekarku dost uraza!
Ahojte, ja som zdravotná sestra, mám 12 rokov praxe, strednú školu ešte ako sestra (nie len asistentka) aj vysokú Mgr. v Martine študovanú ešte ako denné štúdium. Študovala som na fakulte spolu s medikmi, niektoré prednášky sme mali spolu!! Sami medici sa vyjadrovali, že sa učíme to isté, čo oni + naše predmety navyše.... No myslím, že predsa len chceli od nás na skúškach o dosť menej. Poznám, čo je to sa na jednu skúšku učiť mesiac🙂. V akom stave sú školy pre sestry teraz...mám dojem, že kvalita výuky rapídne klesla (vzhľadom na podmienky), a teraz sa pomaličky začína vracať späť. No ťažko sa vyjadrovať k jednotlivým školám. Myslím si, že fakulta v Martine si kvalitu uchovala, no i svoju náročnosť.
Aj ja som si prešla podobnými stavmi ako kolegyňa, čo rozvírila túto debatu. Mňa dokonca cez výšku niektorí podnecovali k tomu, aby som išla na medicínu. No pri predstave, koľko času reálne by som trávila s pacientmi a koľko s papiermi...a tiež pri tej zodpovednosti a túžbe mať i rodinu, nie len stále študovať...som sa vrátila do reality mojich priorít a na medicínu som nešla. Celý čas pracujem v nemocnici. Stretla som sa s rôznymi postojmi zo strany lekárov - väčšinou si sestry vážia a vedia, že bez nich by nebolo možné pracovať. Zvlášť, ak sa na ne môžu 100% spoľahnúť. Nájdu sa aj takí, ktorí sestry veľmi podceňujú...buď je to problém daného lekára, no môže to byť aj odraz toho, s akou kvalitnou sestrou po profesnej stránke pracuje...
Na mojom pracovisku som dlhé obdobie pracovala v podmienkach, kde sestra zaskakovala všetkých - od upratovačky cez sanitárku po lekára každého + robila svoju prácu. Takže to bolo tak na basu. Som na špecializovanej chirurgii pri lôžku, takže jasné, že som nikoho neoperovala za doktora... no kým sme mali nedostatok lekárov, kým sa zmenil celkový manažment práce... som neraz bola v noci na oddelení sama, všetci doktori na operačke pri niekoľkohodinovom zákroku a ja som si sama musela ordinovať lieky, poradiť si s krvácaním (ak nebolo na operáciu) a modlila sa, aby som správne nadstavila pomery liekov, naordinovala si odbery a vedela sa podľa výsledkov zorientovať, čo podám...a iné podobné situácie. Našťastie to nebolo v každej druhej službe🙂. No chápem, že takéto niečo je akurát tak na vyhorenie, na prehodnotenie, či som na správnom mieste. Ja som našťastie nikdy nemala iba minimálnu mzdu (čo niektoré sestry i v súčastnosti majú!!) a neprehodnocovala z hľadiska financií. Mňa ten kolobeh dobehol zdravotne a skončila som na ročnej PN, s následkami na 3 roky. Tým nechcem nikoho strašiť, ani odhovárať od práce sestry. U mňa zohrala rolu aj veľmi náročná situácia v rodine (choroby, úmrtia) . No toto všetko ma naučilo:
- práca sestry je naozaj náročná, či fyzicky, či psychicky
- aj my sa potrebujeme stále vzdelávať
- platí to bez ohľadu na to, či som sestra na vysokošpecializovam pracovisku v nemocnici, alebo na ambulancii na obvode
- treba myslieť na svoje zdravie, na svoje skutočné priority (nie len pracovné)
- neporovnávala by som sa s inými profesiami, každá má svoje "pre" a "proti"
- keď nie som spokojná s prácou, so sebou, so životom....treba ju prehodnotiť v reálnych možnostiach (Chcem smeny?, Aký plat potrebujem? - schválne píšem "potrebujem" a nie "chcem"; Nie je pre mňa lepší trochu nižší plat, možno trochu nižší životný štandard, no menej stresu a viac času pre seba a rodinu?, Čo vlastne naozaj chcem/potrebujem?, Ak chcem pracovať ako sestra, ktorý odbor mi vyhovuje? Či je pre mňa momentálne dôležitejšia rodina/niečo iné... a je jedno, na akej pozícii a v akom odbore budem?)
Názorov na prácu sestry si môžeš prečítať a vypočuť veľa. Od veľmi pozitívnych až po veľmi negatívnych. No rozhodnúť sa a niesť následky za svoje rozhodnutie musí každý sám za seba.
Každej z nás držím palce v tejto našej zdravotníckej džungli, je to v nej náročná pre každého - pre sestru, pre lekára, pre upratovačku ... i pre pacienta .
Ahojte, nájde sa tu nejaká zdravotná sestra - DGKP kt. je práve rovnako ako ja v karanténa na SK a zároveň je zamestnaná vo Wiedni ale hocikde v AT??? Chcela by som sa opýtať aké máte INFO. ohľadom cestovania do práce - Rakúska? Ďakujem
Dobrý deň, je tu nejaká sestra, ktorá pracuje na dialýze? Chcela by som sa popýtať pár vecí. Dakujem

mile kolegyne, veru ta škola asi nič moc, al eja som si to robila medzi prvymi a nevedela som ze co s tym budem presne robit a ten blby zakon vyšiel ked som uz studovala mgr ze kazda sestra musi mat vysku...inak ja zarobim u sukromnika velmi dobre....ale robim na smeny a je to tazke oddelenie - ale zarobim....no i tak si neviem predstavit vratit sa tam po MD