Vhodná pozícia pre samotára - introverta
Ahojte, vedeli by ste poradiť/odporučiť nejakú vhodnú prácu pre človeka, ktorý nemusí pracovať z veľa ľuďmi a je taký samotár a introvert ?
Ďakujem

@alex666 robiť z domu je super.Čo Ti chyba klebetne kolegyne namosurený šéf?skús si v osobnom živote vynahradiť to kavickovanie ci zájdi cvičiť po obchodoch....ak Ti to naozaj tak prekáža,tak choď do kolektívu,ale určite doma nezakrpaties to sú len predsudky
Introvertov je x druhov, keby ľudia chápali svojej povahe nebolo by tolko nešťastných ľudí co robia v open officoch a premahajú sa celý deň v práci
Podľa mňa okrem nejakého call centra ci priamy styk s ľuďmi recepcia, úrad, pokladna v obchode....cestovná kancelária čokoľvek čím menší kolektív tým lepsie
Ak ma introvert cit pre jazyk (hlavne materinsky), tak prekladatel (nie tlmocnik!).
Ak ma logicke a strukturovane myslenie, tak programator (nie IT-ckar vseobecne, jasne introvert moze robit aj spravcu a technika, ale nemusi mu to byt prijemne natahovat sa s nami blbymi uzivatelmi)
Ak dobre pracuje s cislami, tak analytik, uctovnik.
Aj je umelecka dusa a ma cit pre jazyk, tak spisovatel napriklad - introveri su obvykle lepsi pozorovatelia ako extroverti, preto spisovatelia byvaju skor introverti nez naopak. Pisat sa mozu ucebnice, navody (content creator pre velke firmy)
Dalej napr. stolar a ine samostatne remesla (kominikuje s ludmi, ale vacsinu casu si robi podla seba).
Graficke prace, Desktop publishing.
@dominika6 to, ze si nepamatas ludi je skor o tom, ze ta velmi nezaujimaju. ked som bola mladsia, tak som si pamatala kazdeho, kto sa mihol okolo, dnes si neviem zapamatat mena kolegov, s ktorymi robim 5 rokov. pritom som stale introvert.
no ale toto som chcela: s tym prebratim sa a davanim za priklad hercov: z toho je jasne ako je v dnesnej splocnosti vrcholom vsetkeho popularita, uspech, vykonnost. ja neviem, ale to je to najdolezitejsie? celkom nad touto vecou rozmyslam casto, ako je to nastavene. a co je vlastne vrcholom tohto snazenia? peniaze a slava? hrozne sme ovplyvneni tym, ze takto by to malo byt a ked sa nieco z toho nepodari, tak je to zlyhanie. cize introverti to maju fakt tazke... je to na dlhsie.
no a ta povodna otazka je vlastne celkom zvlastna. odpoved by mala byt asi taka, ze pre introverta je vhodna praca taka, ktora ho naplna. rovnako ako pre extroverta.
introvert moze robit prakticky vsetko, otazne je, co ho vycerpava... ja som programatorka a sedi mi to dobre. Jasne, ze treba komunikovat so zakaznikmi, s manazermi a podobne, ale vela z tej komunikacie je pisomne, a to sa da zvladnut/naucit. Introvert neznamena hned asocialne dilino, len proste typ, ktoreho vela styku s ludmi vycerpava, to je presne moj pripad a myslim, ze pripad zhruba 90% ostatnych programatorov, ktorych poznam a zvlada to kazdy. Mnohi sa to sice museli naucit, ale myslim, ze je to velmi dobra alternativa 🙂 Ale samozrejme treba na to aj "bunky", nielen povahu :D
@dominika6 Možno preto, že mu to takto vyhovuje a hlavne je rád, keď je sám a má svoj pokoj 🙂 Najlepšie sa cíti, keď ho nikto neotravuje a neobťažuje 😢
Odporúčam knihu od Susan Cain - Úspešný introvert vo svete, ktorý neprestáva rozprávať. Ja som ju mala z knižnice. My introverti vieme, že introvert nieje človek čudný ani odľud, ani nechce byť úplne izolovaný, ani nič, čo sa aj tu popísalo.... Len je proste rád aj sám so sebou. Tie vhodné profesie tu už boli spomenuté, hoci vieme, že na svk veľmi preberať nemôžeme. Najväčšia pohroma pre introvertov sú firmy, ktoré preferujú open office, kde nieje minúta ticha a pokoja, rôzni obchodní reprezentanti, napr. práca v Orange a pod.... V tej knihe je dobre popísané, ako je dnešný svet nastavený, len sláva, nech je o nás počuť, musíš byť priebojný a najlepší, musíš byť extrovert , obľúbený a spoločenský typ. Týmto sa len zabíja kreativita, ktorú by introvert dosiahol, keby ho nechali naklude pracovať. A je ich oveľa viac ako sa možno zdá...
@macklemore no ideálny by bol taký strážca majáku, to však u nás nie je. ☹
Inak odporúčam ešte osobnostný test na stránke www.16personalities.com, test je aj v slovenčine, mne teda vyšiel úplne presne
Na toto sú testy a robia ich psychológovia,podobne aj napr. ak si človek nevie vybrať budúce ppvolanie.
@macklemore technik na meteorologickej stanici

na tej meteostanici je to parada, nik tam nie je, si tam sama cely den, iba robis merania, posielas spravy a nikto od teba nic nechce, nevola, nebuzeruje, nevypytuje sa..fakt ideal..ale plat nanic a tiez sa stanice skor rusia, nez by sa prijimali novi ludia... vecna skoda
Odporucim knizku Susan Cain Uspesny introvert, alebo si na youtube najdi jej videjka, ak English nie je problem. Cela knizka je o introvertoch, ze vascinou ak maju moznost premysliet si veci, zanalyzovat, vyjadrovat sa pisomne, tak v tom je ich sila. A nie je to len o tom, ak sam seba clovek prijme ako introverta, moze sa lepsie na mnohe situacie aj pripravit... nacvicit si ich, nacvicit si vystupovanie, prezentovanie. Netrpiet tym, ze nie je lev salonov.
@dominika6 citam tu tvoje komentare...no, na to ze si introvert, introvertom teda moc nerozumies 😉
pravy introvert totiz nechce aby ho ludia potiahli, jednoducho to nepotrebuje, dokaze byt spokojny sam so sebou a nema potrebu stale niekde byt uprostred diania. To neznamena ze ma nudny a nezujimavy zivot, ze upada a neviemco. Ja teda nemam pocit ze mam nudny zivot a niekedy cely tyzden nevidim nikoho. A veelmi mi to tak vyhovuje 🙂
este k tomu ze si pamatas cisla a nie tvare, to je uplne normalne, zalezi aky druh pamate mas silnu, u teba to bude asi ta numericka. Ja som tiez na cisla, ale aj na tvare, naopak nedokazem si zapamatat mena. kazda to mame nejako inak skombinovane...
@alexandraalexandrova preeeesne.
Introvert sa vie chovat normalne v spolocnosti, neznamena to, ze je extremny samotar, asocial, hanblivec, misantrop alebo neurotik v spolocnosti ludi - to su uplne separatne nalepky. Introvert je proste clovek, ktoreho spolocenske kontakty vycerpavaju a potrebuje sa nabit mimo nich a oddychovat tiez mimo nich, neznamena to, ze je to cudak. Extrovert to ma naopak, on vyslovene spolocnost vyhladava, vyziva sa v nej a socialny kontakt ho nabija.
Ja som introvert, v spolocnosti ludi som velmi priatelska, ukecana a vesela, malokto by mi introvertnost hadal, ALE po tom pridem domov a potrebujem byt uplne sama a mat klud. Dva dni po sebe ist vecer von na daku akciu neznasam, som z toho 'spolocenstva' taka vycerpana, ze sa spamatavam par dni. Priatel zasa naopak, je velmi tichy, v spolocnosti vobec nerozprava, nezapaja sa, ALE velmi ju vyhladava, on by bol najradsej furt niekde medzi ludmi, neunavuje ho to vobec. Preto o sebe napriklad hovorim, ze som introvert s normalnym spolocenskym chovanim a on je zasa extrovert bez toho nauceneho chovania :D.
@eliska13
@dorottka
@luzzia
Hej, ja viem, ze robit z domu je fajn, ja sa nestazujem, len sem-tam mi ten kolektiv chyba. Vlastne kolektiv je jedina vec, ktora mi na mojom predchadzajucom zamestnani chyba :D :D
Ano, snazim sa kazdy den vypadnut z domu aspon na chvilu - chodim cvicit, idem na kavu alebo aspon nakupit a tak, sem-tam zajdem do coworkingu, ale aj tak to nie je ono.
Je zaujimave sa podelit o pocity s inymi ludmi, ktori takto funguju, poznam ich len par. Inak sem-tam sa stretnem s takymi tupymi nazormi, ze ved ja som cely den doma a ja mam cas bla bla bla
@dorottka presne tak to mam aj ja. Ja som priatelska a rada si obcas pokecam, ale keby to malo byt kazdy den a dlhodobo, by ma to zabilo 😀 Proste ako introvert mam svoje limity a ked ich prekrocim, musim sa stiahnut a chvilu byt sama, nacerpat energiu znova pri dobrej knihe, alebo len tak pri upratovani, hlavne ze bez spolocnosti 🙂
@alexandraalexandrova ved píšem že je viacero typov introvertov..niekto je introvert viac ovplyvnitelný okolím a niekto ide až do etremov,takže môj komentár a názor je správny..
@alexandraalexandrova ja to mam tiez tak podobne. Rada sa rozpravam s ludmi, vsetci hovoria, ze som mila a priatelska, ale su chvile, ked nemozem spolocnost vystat. Casto si najlepsie oddychnem, ked som cely den sama doma a mozem si robit co chcem. Dlho som si o sebe myslela, ze som extrovert, ale cim som starsia tym viac mam pocit, ze som skor introvert.
@alexandraalexandrova presne takto to mám aj ja. Vždy som bola v kolektíve obľúbená, vždy sa na mňa lepilo viac ľudí ako som bola schopná vstrebať. Ale ja neznesiem vo svojej blízkosti hocikoho, tak ich musím zo seba striasať aby ma ľudia nevyčerpali. A hlavne milujem byť sama so sebou, so svojimi myšlienkami a činnosťami.
@macklemore Ale aby sme sa vrátili k téme, podľa mňa je pre introverta vhodná akákoľvek administratívna práca, ako nahadzovanie, spracovanie, vyhodnocovanie údajov, kde komunikuješ primárne cez e-mail. Neviem, kde žiješ, ale v korporátnych firmách v Blave alebo aj v Nitre a Košiciach nájdeš takých kopec. Len treba vedieť po anglicky a prípadne ovládať Excel a máš introvertnú robotu ako vyšitú. Samozrejme, kolegov okolo mať budeš, ale komunikovať s nimi veľmi nemusíš.
@dominika6 neomylna dominika ma vzdy tie "spravne" komentare a nazory 😉
lepšia otázka by možno bola, kto toho tichého introverta zamestná... nech by si neskôr akokoľvek super odvádzal svoju prácu, pri takýchto masových pohovoroch zväčša zanikne v dave... vždy sa tam nájde niekto, kto sa dokáže krajšie vykresliť a teda tú šancu dostane, i keď skutočnosť je potom trochu iná

@mimla Presne viem, o čom hovoríš. Ja som introvert, a tiež som sa roky učila "vystúpiť zo seba". Teraz som dostatočne asertívna, som schopná aj prednášať, ale presne ako vravíš, je to drina a umenie. Celkom chápem zakladateľku diskusie, ja by som tiež nedokázala robiť napríklad finančného poradcu, obvolávať ľudí, byť aktívna, robiť stretnutia, komunikovať, presviedčať. Mne doteraz robí problém niekam telefonovať - napríklad sa objednať na vyšetrenie. Odkladám to vždy týždne, kým sa odhodlám. Stokrát radšej napíšem mail ako niekam volať. A to som dospelá žena, s vysokoškolským vzdelaním, ale ako píše mimla, je to o mozgu, je to vrodené, plus k tomu mohla prispieť aj výchova, rodinné prostredie (ak nedodávalo sebavedomie...)