Vydržíte v práci do dôchodku?
Ako to máte v okolí, alebo vasi rodičia?V mojom okolí je veľa ľudí buď na ID, predčasnom dôchodku, predali firmu tak sú doma a strážia vnucata.Ani nepoznám človeka okolo 60 tky čo ešte pracuje.Myslite si, že vy vydržíte v práci do dôchodku?
@subartic to je super s tou aktívnou zamestnankyňou...ale nevieš čo sa deje keď príde domov z práce..možno odpadne a aj humor ju opustí a naberá sily na ďalší deň...ak nemá taká žena vnúčatá.zahradu.kamosky a koníčky a žije skoro len pre prácu tak ok...ale ak potrebuje energiu aj na iné veci ako práca tak ma čo robiť....píšem všeobecné.nie o tej pani...nepoznám ju a dúfam a verím.ze má energiu na všetko čo chce robiť....ja už bohužiaľ až tak veľmi ju nemám ...a v mojej práci nie je možnosť robiť na skrátený úväzok
Plánujem robiť do 50tky, potom 2-3x týždenne. Na dôchodok sa nespoliehame. Investovali sme a duf že dobre 🥳
Do dôchodku mam ešte 36 rokov, takže netuším co bude. Ani sa nezamyslam nad tym
Ja na dochodok, ako je chapany dnes, do buducna dako neverim, podla mna sa na 100% pripravit neda, svet moze vyzerat za tych xy rokov vyzerat rovnako, ale aj uplne inak ako dnes. Cize staram sa o seba, fyzicky aj psychicky aj financne, myslim aj do buducna, ale ani to nie je zaruka, ze to vyjde podla mojich planov… ale ja by som najradsej robila tak dlho, ako mi zdravie dovoli, aspon ciastocne a idealne ale sama na seba a podla seba, cize snazim sa vymysliet taky sposob, aby to bolo mozne. Tak dufajme.
Mám susedku bude 65 v septembri, robí upratovačku už len do konca školského roka.inak v okolo väčšina na ID či predčasom. Mne ešte treba dosť veľa, ale máme s.r.o. svoju, tak nikto nás v práci nenahana. Je rozdiel robiť v kancelárii a vo výrobe či na stavbe. Voľakedy išli do dôchodku 55 ročný a aj to poniektorí už nevládali ťažkú fyzickú prácu robiť. Asi treba začať šetriť, aby sme mohli odísť skôr na dôchodok.
Ahoj, ak budem mat pracu ktora ma bude bavit a budem ju mat rada, kludne mozem pracovat aj po dochodku.... Na druhej strane snazime sa zabezpecit financie tak, aby sme nemuseli robit do dôchodku....
Uz len taky bonus : mam sefa, ktory ma toto leto 81 rokov( nie je to preklep), v praci je kazdy den, plny elanu a chuti...a o dochodku nechce ani pocut....
@janinah máš pravdu neviem čo robí keď príde domov , ale nosí mi nazbieraný medvedí cesnak , špenát zo záhrady, a vešia fotky na facebook zakvitnutej záhrady a balkóna. Viem že chodí s mužom na koncerty. Má u mňa sedavé zamestnanie , príde urobí čo treba a urobí to dobre, je pravda že ja zas po svojich zamestnancoch za tie roky som ani nezvýšila hlas , nepohoda v práci je okamžite stres a znížený výkon . Chce pracovať , pracuje dobre, tak ja tam problém nevidím .
Ja by som isla hned, ale, ked som to naluskala do tej dochodkovej kalkulacky, tak neviem, neviem, ci skor do truhly nepojdem 🙈 a to este neviem, kolko do toho odchodu este pridaju, vsak to stale len stupa a stupa 😫
Ja by som si nebola az taka ista, ze po dovrseni toho veku nebudem pracovat….nejde o peniaze, ale o to, aby cloveku neostali len vnucatka, zahradka a tv….my sme velka partia kamosiek uz starsich, ale vacsina z nas pracuje- su to odborne prace- umelci, lekari,podnikatelia….a je velmi vidiet to, ako sa po par rokoch z tych nepracujucich vytraca ta ich iskra, mozem povedat, ze kym budem mat co robit, tak urcite doma nebudem….a to kazdy den pomaham s vnucatami, staram sa o moju mamu, domacnost, kamosky, zahrada a konicky, nenudila by som sa bez roboty, len by som bola nestastna🙂🙂🙂
Moja mama roky po dôchodku ešte pracovala...ja musím do 64 a asi tak aj budem, ak zdravie poslúži. V práci mám 3 kolegyne 60 plus a ešte sme mali dokonca takmer 70 ročnú, čo pracovala nočné.
@liusa82 to je veľmi zaujímavé🙂
@peter0123 ja som mala takú kolegyňu v štátnej správe.Bezdetna, muž už doma na dôchodku a naozaj veľa x v kancelárii driemala.Pracovala dlhšie ako mala a nejako sa tam "trpela".Všetci vedeli a všetci tolerovali.Ale zase pekná dama, upravená, poklebetila, ale bola naozaj len do počtu.
Ako to je nesledujem to dokedy môže človek pracovať nebolo to ohraničené, že keď má nárok na dôchodok môže pracovať ešte rok, dva, päť....
V mojom okolí išli ludia do dôchodku ako mali vek, ale veľa ľudí kvôli chrbtici a iným zdr.problemom ovela skôr.
Záleží aj od povolania. Veľa ľudí, ktorí berú svoju pracu ako “posolstvo” alebo pomoc druhých, rak pracuje aj v dôchodkovom veku. V mojom okoli učitelia, lekári, VS pedagógovia, vedeckí pracovníci. Za seba môžem pivedat, že ak by mi to zdravie dovolilo, tak ano, rada by som pracovala čo najdlhšie. Rozdiel vidim hlavne v mentálnom nastavení takýchto dôchodcov. Jedna sa ale celkovo o aktívnych ľudí.
Môj muž má 67 a pracuje
Znama pracuje ako sestra u gynekológa , dr má skoro 80.r a pracuje tri dni v týždni pár hodín,ale mali by ste videť tú ,,klientelu,,
@sara07 to co dnes strhavaju ide na dochodky dnesnym dochodcom. A tych je dost. Ked pojdu do dochodku Husakove deti, ktorych je vela tak ich nebude mat kto financovat. To strhavane sa neuklada niekde Ku konkretnej osobe ale ide do spolocneho hrnca, z ktoreho sa vybera a peniaze pracuju. Robi sa Balance medzi kolko ludi plati do SP a kolko z nej iba berie. Ked bude menej prispievacov ako berucich, tak mozes vyberat len z vlastneho matraca, preto sa odporuca setrit na dochodok a nespoliehat sa na stat… preco sa zvysuje dochodkovy vek? Pretoze je malo platicov a cim dlhsie ludia pracuju kratsi cas poberaju dochodok a niektori sa ho nedoziju (To je velmi zjednodusene vysvetlenie, napr v USA neexistuje “vseobecny statny” dochodok ako v EU, ale staras sa cely zivot aby si niekedy mohla prestat pracovat)
@olimuc ja tento vzorec ako funguje dôchodcovský systém poznám
ale TO neznamená že sa nemôže pribrzdit a urobit aspon nejaký nazvyme to vankúš , skutočne najhoršie sa maju rodiny s detmi , nie dôchodcovia ..
ja som za za zvyšenie alebo pridanie dôchodcom so spodnou hranicou ale od 800 e ako nevidím dôvod, ako reakcie že oni pracovali tak si zaslužia, ako ja tiež makam a ked budem dôchodca si mám trhnut asi tak proste
alebo nech aspon nostop nebabru do pilierov
určite áno, ja som si veci v práci zariadila tak, aby chodenie do nej nebolo peklom na zemi. A kŕmiť holuby v parku môžem aj ako 80 ročná. To uz dúfam budem na dôchodku v tomto štáte.
Ja mám 72 ročnú kolegyňu, tento rok konči už, aj keď by rada ostala ešte .
Ja som lekar a urcite po odbiti gongu - veku na dochodok odchadzam. Nebudem muklovat jak ini dochodkari este aj sluzia ….Uz teraz je tam hrozne.
Moja mamina po skončení materskej so mnou nastúpila do práce, kde ostala až takmer do konca. Pred viac ako rokom (neviem presne) nastúpila na dôcbodok a zaslúžene si ho užíva. Ocino je už tiež v dôchodkovom veku, ale má firmu a zatiaľ to zvláda, tak on ešte pracuje. Ja mám 37 a dúfam, že tiež vydržím pracovať čo najdlhšie. Nie kvôli peniazom, ale aby som zamestnávala telo, ale aj mozog. Ak mi to zdravie dovolí…

@peter0123 ja zamestnávam 68 ročnú dôchodkyňu na administratívu na 4 hodiny denne. Pracuje , nespí , nesmrdí a mám ju veľmi rada. Srší humorom .