icon

Vyjadrenie asistentky

3. máj 2023

Robím v kancelárii personalistku, máme novú asistentku riaditeľky.
Väčšinou robí zákl. administratívne práce ako objednávanie kancelárskych potrieb, príprava pošty, zápis z porady, vybavovanie stretnutí pre riaditeľku atď.
Je tu 2 týždne a prvý krát sa stalo, že riaditeľka mala návštevu.
Sedeli v meeting room, ja mám oproti kanceláriu.
Riaditeľka poprosila asistentku, aby pohostila návštevu (káva, čaj, voda, zákusky z kuchynky). Spravila to odutá a po návšteve dosť rázne podotkla riaditeľke, že ona je jej asistentka a nie slúžka alebo barmanka. Spraví jej administratíva, telefonáty, maily a podobne ale čašníčku jej robiť nebude.
Riaditeľka sa obrátila na mňa ako personalistku aký mám na to názor ale úprimne, neviem ako sa vyjadriť.
Zas bavíme sa o naozaj šikovnej a usilovnej žene, ktorá spraví bez slova všetky úkony ale bežne sa stretávam s tým, že toto tiež obsahuje jej náplň práce. Zase je iné robiť čašníčku a denne obslúžiť 20-30 hostí alebo raz za čas spraviť návšteve kávu. Máme kávovar takže žiadne extra zdatnosti nepotrebuje k tomu, stlačiť gombík a odniesť.
Čo si o tom myslíte?

eeffka
3. máj 2023

Naplnou prace nasej asistentky je : udrziavat primwrane zasoby pochutin,kavy a caju,nealka(ak chyba nahlasit do skladu a nakupia jej) udrziavat meeting room v reprezentativnom stave ( okrem ineho aj sezonna vyzdoba) a obsluzit navstevy manazerov pod ktorych spada.
Samozrejme este ine veci administrativneho charakteru. Slecinka je nejaka pysna. Ak by mi toto vytkla tak jej ako prejav dobrej vole poviem ze sme sa zrwjme neporozumeli dostaticne a dala by som jej doplnenie pisomne prac naplne a ak by mala problem s takouto elementarnou naplnou prace asistentky by sme sa rozlucili.

mircalla
3. máj 2023

Riaditelka ju neobtazuje robenim kavy pre nu. Je asi pochopitelne, ze sa bude venovat navsteve, ked pride a nebude robit kavu a chystat zakusky.
Baba ma docela gule toto povedat po 2 tyzdnoch. Treba si s nou pohovorit ake ma ocakavania, pretoze pre navstevy to obcerstvenie chystat mi pride uplne normalne. Naopak by bolo cudne, ze navsteva sedi v zasadacke a riaditelka pripravuje obcerstvenie.
Takze ak to odmieta robit v urcitych pripadoch, moze to byt problem.
Ja by som si toto netrufla a to som dost drzka, ale toto je aj pre mna cez ciaru

elalala
3. máj 2023

@dadis Len tej ich asistentke o tom asi nikto nepovedal😀 keby o tom vedela, tak by podla mna nenamietala...

lienka.7
3. máj 2023

@autorka toto myslíš vazne ze sa pytas? Keď si po 2 tt v praci oduva hubu, tak potom to bude určite TOP zamestnanec. Asistentky robia kávy uplne bezne, či si ma odbehnúť šéfka??? A inak v zmluve býva vacsinou napísané že plní pokyny nadriadeného. Cize ked jej povie ze ma cely deň kopírovať papiere, bude kopírovať. Hoci to nema jasne v popisu prace.

dadis
3. máj 2023

@elalala Ved pisala, ze jej o tom na pohovore hovorila...

taminka1986
3. máj 2023

Len mne pride divna ci aj niekomu inemu? Ja som mala minule audit,ponukla som kavu,urobila som ju osobne,neziadala som nikoho aby ju urobil pre navstevu a je mi to uplne prirodzene. A kedze je to asistentka tak podla mna jej taketo cinnosti patria k naplne prace aj ked ich nema v odrazkach vymenovane v zmluve.

petamich
3. máj 2023

podla mna osobne to ma dva rozmery
1. je absolutne nevhodne, aby takto reagovala a cokolvek interne tykajuce sa jej, jej prace, firmy, ...rozoberala pred navstevou a uz vobec nie ak tam je dva tyzdne
2. ma/nema to v popise prace, lebo ak nema, tak potom ma pravdu, hoc teda sposob akym to podala je uplne zly (to uz sa ale vraciam k bodu 1)

my mame kocky dve, ktore su recepcne/asistentky a robia kadeco - vratane tej kavy, zabezpecenia obcerstvenia pre navstevy, klientov...ale tak oni su so svojou naplne prace oboznamene a stotoznene 🙂

petulda333
3. máj 2023

Ja zasnem. To uz co sme za ludia,ze je nam tazko urobit kavu a obsluzit. Je v praci. Mne by to vobec nevadilo,a nemusim to mat ani v popise prace. Keby ju ziadala o nieco nehorazne nepoviem,ale urobit kavu 🤦‍♀️

alex49
3. máj 2023

Slečna si dovoluje po dvoch týždňoch skúšobnej. Nikto po nej nechcel, aby spravila chlebíčky a napiekla koláč. Kávu mam spravenú za 5 minút aj s cestou. Ja tiež nemám v popise práce robiť kávu, ale keď má šéfka návštevu, tak ju spravím. Véd to je len zohriatie vody a donesenie šálky, nie jadrová fyzika.

basska_b
4. máj 2023

Mala by to mat v popise prace, potom by sa nemala na co vyhovarat. Pri nastupe do prace mala byt informovana s tym, ze aj toto bude jej uloha. Co som bola vo firmach, pohostenie navstev bez pindania robili asistentky, ked sa im nechcelo alebo nestihali, poprosili brigadnicky studentky resp. urobili to len pre navstevu svojho sefa (pre vselijake workshopy a navstevy obyc. zamestnancov si to zabezpecil dany zamestnanec)

juliet86
4. máj 2023

ja som robila asistentku viacerym ludom v roznych biznisoch. statnych sukromnych velke projekty male firmy a uprimne robit kavu caj obcerstvenie navsteve bola moja oblubena cinnost. ovela viac prijemne ako hocijake zapisy z porad tabulky a ble

mircalla
4. máj 2023

@elalala Pise na strane predtym, ze jej to komunukovane bolo priamo personalistkou

iwesska
4. máj 2023

Je to jej povinnost. Robila som asistentku,aj som zastupovala asistentku a obsluha a uvitanie navstev je napln prace asistentky. Asistentka sa zachovala velmi neprofesionalne a ja byt jej nadriadena,dnes ma na stole vypoved. Asistentka je prava ruka zamestnavatela a taketo chovanie je nepripustne,nech je akokolvek sikovna. Na jej miesto cakaju desiatky dalsich...A to by som jej aj ako nadriadena povedala.

som_realistka
4. máj 2023

To bude asi baba od môjho bývalého zamestnayatela😀, keď bola prijatá druhá recepčná, tak napochodovala za šéfom, že nemá v popise práce zaučať novú babu, a chce za to príplatok, mala jej totiž ukázať kde co je, kuchynku, sklad, kanc potreby a pod😀

dizajnerka
4. máj 2023

Ani keby to nemala v náplni práce, toto je elementárna slušnosť, keď ma šéfka poprosí o pomoc. Ja som teraz s mojou šéfkou utierala zem servítkami, čo sa jej podarilo vyliať pri čistení z kávovaru vodu a zisťovala, či to nie je káva. A to ma ani nepoprosila, skôr mi hovorila, nech sa tým nezaťažujem. Takže je to o ľuďoch, ale ja by som takého pracovníka tam nechcela, už len z ľudskej stranky.

ysseba
4. máj 2023

K práci sekretárky (alebo asistentky, modernejšie povedané) patrí a vždy aj patrilo robenie kávy. Myslím, že vybavovanie mailov, kopírovanie a zakladanie dokumentov nie je jadrová fyzika a myslím, že na jej pozíciu čaká ďalších 10 šikovných žien, čo to s prehľadom zvládnu a ešte aj ochotne kávu spravia.... Mysli na to, že keď sa už takto prejavuje po dvoch týždňoch, že po skúšobnej dobe to bude 100x horšie. Ešte aby si ty neskončila ako "kávovarka" keď máš oproti kanceláriu 😀

martinka17
4. máj 2023

Ja si myslím, že asisstentka u vás dlho nevydrží. Riaditeľka si z nej robí čašníčku bez predchádzajúceho určenia jej povinností. To pani riaditeľka netuší, že si má s novým zamestanancom dať vstupný F2F a vyjasniť si pracovnú náplň, zodpovednosti a právomoci? Keď dostane "riaditeľka" patričný feedback - nerozhodne sa radí s personalistkou, ktorá to zaklincuje - rieši na MK. Keby si to aspoň išla riešiť na profesiu ale tu? Ja dúfam, že dotyčná si toto prečíta a pochopí, že v danej firme to ďaleko nedotiahne.

aceris
4. máj 2023

Chvilu som asistentku robila. Bola to bezna uloha. Vobec som to neriesila ako nieco zle. Rada som ju spravila. Ak som ale mala inu dolezitejsiu ulohu ktoru po mne riaditel chcel, tak tu kavu pre navstevu isiel urobit sam, lebo chcel rychlo dokoncenu tu dolezijesiu pracu.

akje
4. máj 2023

Ze by som sa pozrela, co ma v pracovnej zmluve, aku napln prace to obsahuje a ukazala bud riaditelke alebo jej, co podpisala, ze bude robit ;)

limoncino
4. máj 2023

@som_realistka to fakt? 😄😄
Ja som ako asistentka mala pod sebou recepčnu keď sme ju mali a keď bol veľký meeting tak som jej bez slova išla pomôcť s prípravou zasadacky a neofrnovala som sa, že to ja už robiť nemám.

@juliet86 presne, meeting minutes a akčné plány a rôzne reporty, to by slečna asistentka z úvodného príspevku pozerala 😄

panelacikova
4. máj 2023

nečítam diskusiu, ale podľa mňa je to úplne normálna a prirodzená vec v rozsahu, o akom píšeš ty. veď jej nerobí poskoka 15x denne, nestojí celý čas pri kávovare/kanvici a neumýva v kuse šálky. takže pre dobrého klienta raz za čas...ani by mi nenapadlo čakať na riaditeľku, sama by som sa opýtala, či si prajú kávu, čaj, vodu.... prirodzené...

martul
4. máj 2023

Ja som účtovníčka a spravím kávu, aj vodu kúpim a čo treba. Ani ma nenapadlo že nie. Veď to je chvíľka, to už aj to treba riešiť? Divím sa jej.

dadis
4. máj 2023

@martinka17 Isteze 🤦‍♀️😆. Vidiet ze mas za sebou vela rokov praxe a vyznas sa 👌, pouzivas vyrazy ako F2F a mas v sebe aj vela pokory. V podstate by si tu riaditelku uz mohla aj nahradit 😂😂😂

h2
4. máj 2023

No ja zírám! U nás vo firme si každý varí kávu sám. Keď príde niekomu z kolegov návšteva, obslúži ju sám. Ale keď príde napríklad šéfovi viac ľudí, obslúži ich asistentka. Keď ich je veľa, idem jej pomôcť. Nemám to v popise práce, ani ma o to nežiada, idem, lebo chcem, lebo vidím, že má toho veľa. Alebo keď nie je v práci a príde šéfovi návšteva a viem, že mňa by o to nepožiadal, tak sa sama opýtam, či im urobím kávu. Pre mňa úplne normálna vec.

som_realistka
4. máj 2023

@limoncino hej, ale to si také typy zamestnancov, čo rypu do všetkého, zlatý klinec bol, keď mal finančný riaditeľ rokovanie s novým dodávateľom a bola tam aj vedúca centrálneho nákupu, vošla do zasadačky, čo môže ponúknuť, riaditeľ že kávu, hosť čaj a kým vedúca nákupu otvorila ústa, tak sa zvrtla a odišla, priniesla kávu a na otázku či jej môže priniesť vodu, že - ty si zamestnanec chod si zobrať , potom sme dostali novú kolegyňu😊

limoncino
4. máj 2023

@som_realistka tak toto bolo dosť drzé. Kolegovia boli naučení že ak chcú kávu keď su u riaditeľky tak prišli ku mne do kancelárie a spravili si ju. Ak prišla riaditeľka a poprosila o tri kávy napríklad, tak som urobila a nefucala som sa. Veď som len stlačila gombík a dala všetko na tácku.

heln
4. máj 2023

necitala som diskusiu, ale zvycajne to asistentky robia, lebo ked pride za riaditelom navsteva, ide o reprezentaciu v najlepsom svetle, ak ide aj o nejakych potencionalnych obchodnych partnerov, alebo hocikoho, patri sa ho niecim ponuknut. urobit kavu z kavovaru a vybrat z chladnicky kolace je minimum. asistentky zvyknu vybavovat aj komplet obcerstvenie, catering a pod.

lienka.7
4. máj 2023

@panelacikova pýtať sa kto si co dá, to asi tiež nemá slecna asistentka presne špecifikované, preto to robiť asi tiez nebude 😉👌

dadis
5. máj 2023

@lienka.7 To sa vola slusnost. Vacsinou sa to pyta hostitel a asistentku poprosi o prinesenie. Mne to pride akoby uz mali do popisu pracovnej pozicie uviest, ze zamestnanec sa bude obchodnym partnerom a kolegom zdravit 🤦‍♀️. Je to reprezentacia spolocnosti navonok. Ja som robila v malej firme - mala som na starosti marketing, faktury, zmluvy, objednavanie tovaru, sluzobne auta, telefony, personalistiku - a najma moju hlavnu specializaciu - marketing - brand, priamy marketing, eventy, lead generation. Ale ked prisla navsteva, pokorne som ju uvitala, odprevadila riaditelom do zasadacky, obsluzila. Taka mala firma nemala extra poziciu na "barmanku" a islo predsa o reprezentaciu firmy navonok. Absolutne som s tym nemala problem. Ale raz som chystala veci na event - roll upy, fotosteny, zlozky s letakmi, brandove pohare, menovky, darceky a kopec hovadin a nevedela som, kde mi hlava stoji. A pise mi riaditel mail, ze nech pridem zobrat pohare do jeho ofisu. Pridem tam a tie obrandovane pohare v krabici tam nevidim..tak sa otocim a odidem, nasla som ich v sklade. On mi potom pise este raz, kedy tie spinave pohare z jeho kancelarie odnesiem. Vtedy som zapla svoj prudko asertivny mod a odporucila som ho na vlastme sily 😆😆. Viac to odo mna neziadal..

limoncino
5. máj 2023

@dadis presne ako píšeš, reprezentácia firmy. Ja napríklad dosť často premýšľam kto najal našu recepcnu. Vecne odute dievča, keď za ňou kvôli niečomu idem sa vždy musím psychicky pripraviť. Našťastie sme na inom poschodí ako sedí ona, lebo človek keď sa na ňu pozrie ma pokazenu náladu. A keď som pocula jej angličtinu... Sme medzinárodný korporat tretina kolegov sú cudzinci a ona nie je schopná zo seba dostať viac ako jednoduchú vetu