Výpoveď dohodou počas trvania rodičovskej dovolenky

egyptanka
5. sep 2011

Ahojte potrebujem radu.
Ku dnu 31.8.2011 som ukoncila pracovny pomer so zamestnavatelom dohodou (nadbytocnost) a to pocas trvania mojej rodicovskej dovolenky (ta trva do 12.4.2012). Dovod bol vyplatenie vyssieho odstupneho ak to spravim do konca augusta.
Teraz ovsem mam taketo otazky.

1. Som povinna sa nahlasit na urad prace a prerusit rodicovsku dovelenku alebo mozem nadalej rodicovsky prispevok?
2. V pripade rodicovskej dovolenky, som povinna platit dobrovolne nejake odvody? (napr. do fondu nezamestnanosti, zdravotne a pod.) ... resp. je potrebne nikde nahlasit, ze uz nie som zamestnancom na rodicovskej dovolenke ale nezamestnana na rodicovskej dovolenke?
3. v prípade ak sa mi nepodari najst pracu tak sa po ukonceni RD mam nahlasit na urad prace? budem mat narok na vyplatu podpory v nezamestnanosti a v akej vyske? (mam si teda platit DPvN?)

gapa
5. sep 2011

@egyptanka
odpovedať môžem len podla "teraz účinných" zákonov, ktoré sa však môžu v r.2012 zmeniť.
1. nie, na UP sa hlásiš, len ak si hladáš prácu a to hlavne, ak si nechceš sama platiť zdr.poistenie, to ale počas poberania RP nepotrebuješ
2. povinná nie si platiť si žiadne poistenie, iba ak chceš dobrovolne, v čom však môže byť od 1.1.2012 zmena, ukončenie PP treba nahlásiť na zdr. poistovne (prepdokladám treba zápočtový list + doklad o poberaní RP možno, no zisti si priamo na svojej ZP, lebo namajú rovnaké postupy a možno ti povedia, že netreba nič, som aj také počula)
3. áno, na up. Ak zoberiem, že sa zaeviduješ bud 13.4.2012 alebo 1.5.2012 a tvoj pp skončil 31.8.2011a predpokladám tvoj pp trval aspon 2roky bez prerušenia poistenia v sp (nerátam čerpanie Rd, toto obdobie sa pre nárok na podpru ráta do potrebných 730dní, ak trval pp), tak nárok na podporu mať budeš. Bude sa rátať z vym.základov v poist. v nezam. v období dva roky pred nástupom na Rd. Ak by si si platila dobr.poistenie v nezam. aspon 26týž., tak z tohoto vym.základu (predpokladám v obd. dva roky pred zaevidovaním na up nebudeš mať vym.základ zo zamestnania, tj. nečerpala si riadnu dovolenku, nepracovala, len súvisle čerpala md a rd). - samozrejme toto platí podla terajších zákonov.

tatkom
12. sep 2011

no ja mam podobny problem, a dnes som bola na up, kde mi poradili, aby som sa odhlasila z Rod. dovolenky, nasledne zaevidovala ako nezamestnana, potom mozem ziadat podporu v nezamestnanosti. inak narok na podporu v nezamestnanosti nevznika, nakolko bola poberana ina davka (teda rodic. prispevok) . takze neviem ani ja co spravit.

evkaspa
7. dec 2011

Vie mi prosím niekto poradiť? V marci počas rodičovskej dovolenky mi dal zamestnávateľ výpoveď z dôvodu rušenia firmy. Až teraz som na internete zistila, že som mala pravdepodobne nárok prerušiť rodičovskú dovolenku a žiadať o dávku v nezamestnanosti. Môžem to urobiť aj teraz? Z čoho by sa mi počítala dávka v nezamestnanosti, z pravdepodobného vymeriavacieho základu u zamestnávateľa?
Ďakujem

mima595
7. dec 2011

@evkaspa - ano, možesa sa zaevidovat aj teraz...pre priznanie podpory je dolezite, aby si mala odpracovanych 730 dni /rata sa tam aj rodicovska dovolenka/ za posledne 3 roky /ak si mala PP na dobu neurcitu/ alebo za posledne 4 roky, ak si mala PP na dobu urcitu....

kedže od marca do novembra je 6 mesiacov, este BY SI mala mat narok na podporu...ale to zavisi odkedy ti PP trval

no a potom este možes si aj zvysit podporu...alebo teda zavisi, ci si za posledne 2 roky necerpala dovolenku v praci, alebo si nepracovala nejake dni....

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

ivka30
12. jún 2012

ahojte, vedeli by ste mi poradiť?
Z firmy kde som pracovala od roku 2002 som dostala info, že v priebehu mesiaca-dvoch by som mala dostať zrušenie PP z dôvodu likvidacie firmy. Teraz som od 1.7.2011 na RD teda do 18.12.2013.
Pokúšame sa o dieťa, ak by som stihla otehotnieť do doručenia výpovede, mala by som nárok na MD aj z VZ z firmy?
Mám nárok na odstupne?
Prerušiť RD by som mala pred,alebo po obdržaní výpovede, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti?

Ďakujem

ivka30
12. jún 2012

@mima595 prosím ťa,ako sa da zvýšiť podpra v nezamestnanosti? Od 5.11.2010 som na MD a RD, medzi tým som nikde nepracovala a ani nečerpala dovolenku. PP tvral od 14.2.2002.
Ďakujem

mima595
12. jún 2012

@ivka30 - kedze si na matersku nastupila 5.11.2010, tak ak sa zaevidujes na UP do 5.11.2012, tak podpora sa ti bude ratat z obdobia od 2 rokov pred zaevidovanim..teda tam pojde aj cast mzdy do nastupu na matersku..napr. ak sa zaevidujes 1.7.2012, tak podpora sa ti bude ratat z obdobia od 1.7.2010-5.11.2010 a ak budes mat nejaku mzdu, hoci aj jeden den teraz, pocas rodicaku, tak aj z toho....

takže ak neotehotnies, ale v podstate je jedno, lebo pri ruseni firmy ti mozu dat vypoved aj ked si tehotna....takže neviem, aku si mala pred nastupom na matersku hrubu mzdu, ale ak nizku, tak sa zaevidovat cim neskor, aby sa ti nebralo do VZ vela dni z obdobia pred nastupom na matersku...

a zvysit si to možes tak, že pred ukoncenim PP nastup aspon jeden do prace / sice by si možno ani nemusela, lebo odstupne by sa možno orzratalo, ale nemam s tym osobnu skusenost, ked budes mat VZ este spred nastupom na matersku...
takže vycerpat aspon 1 dovolenky, zvysnu dovolenku preplatit a vydupat si odstupne.....ak by ti dali odstupne, tak možes cerapt aj viac dni dovolenky....lenže u teba to treba dokladne preratat a podla toho sa rozhodnut, kedy sa zaevidujes na UP....

ivka30
12. jún 2012

@mima595 hrubu mzdu som mala 600€. Čerpanie dovolenky mi žial nebude umožnené a tiež mi bolo oznámené, že ešte neni isté, či vôbec dostanem odstupné.
Pri takej výpovedi tiež platí tá 8mesačná ochranná lehota? Alebo to len pri ukončení DNPo?

mima595
12. jún 2012

@ivka30 - ak budes tehotna, tak tiež 8-mesacna OL...
a preco by si nemala dostat odstupne apreplatit dovolenku ti musia..ale v tomto ti už neporadim..su tu baby, kore sa v ukonceni PP vyznaju ovela lepsie ako ja...

ivka30
12. jún 2012

@mima595 veľmi pekne ďakujem za info. Neviem prečo by som nemala dostať odstupne,len mi bolo povedané, že asi nie, žiadne odôvodnenie som nedostala. Však uvidím🙂

liz_lemon
12. jún 2012

@ivka30 odstupne musis dostat, daj si vsak pozor, aky § bude uvedeny, musi byt § 63 odsek 1 pismeno a) resp. b)
ak by ti ho nevyplatili, obrat sa na inspektorat prace alebo mozes podat aj trestne oznamenie

ivka30
12. jún 2012

@liz_lemon ďakujem, dás si na to riadny pozor, každé euro dobré🙂

ivka30
5. aug 2012

@liz_lemon prosim ta , nevies nahodou ako to,ak mi daju vypoved § 63 odsek 1 pismeno a) resp. b) , ale hacik je v tom,ze firma je totalne bez majetku a financii. Roky platili do soc. poistovne do rezervneho fondu odvody, nahodou by mi socialka nemala vyplatit to odstupne,ked firma je insolventna?

liz_lemon
5. aug 2012

@ivka30 myslim, ze sa vtedy vyplaca z garancneho fondu

ivka30
5. aug 2012

@liz_lemon a ten garancny ma kto v sprave?

ivka30
5. aug 2012

@liz_lemon ďakujem, skúšam to preveriť na sociálke🙂

ananan
14. aug 2012

Dobrý deň, som na rodičovskej dovolenke do 16.10.2012, a chcem ukončiť prac. pomer s dátumom 03.09.2012, a potom by som zaevidovala na úrade a po čase si založiť živnosť . Viete mi poradiť,či mám nárok na podporu nezamestnanosti, čo by bolo pre mňa najvýhodnejšie? Ďakujem veľmi pekne.

zuzanat
27. aug 2012

ahojte, prosim vas o radu!
Momentalne som na RD, ktora mi trva az do 19.1.2014, chcela som nastupit do prace, ale odtial mi prisla odpoved, ze pre mna nemaju volne miesto, kedze moje bolo zrusene a nemaju mi ake momentalne ponuknut. takze sme sa dohodli na vypovedi s odstupnym. Dnes som podpisala dohodu o ukonceni prac. pomeru k 31.8.2012,chcem sa opytat, mam sa ist nahlasit na urad prace a do SP?
Dakujem!

trinidad
27. aug 2012

@zuzanat Ja sa až tak veľmi nevyznám, ale z vlastnej skúsenosti, riešila som niečo podobne. Na SP sa treba ísť prihlásiť od 1.9., keďže PP končí k 31.8., na dôch. poistenie, ako osoba poistená štátom starajúca sa o dieťa do 3, resp. 6 rokov, aby sa TI rátali roky do dôchodku. Na úrad práce netreba, keďže dieťa ešte nemá 3 roky, ale môžeš sa zaevidovať ako nezamestnaná, ak si bola v PP aspoň 2 roky za posledné 3 roky, čo predpokadám, že si bola a mala by si nárok na podporu. To sa dá overiť v SP. Ešte by som sa informovala aj v ZP, že skončil PP a si na RD, či im niečo netreba. Ohľadom tej podpory vychádza mi to tak, že po skončení poberania RP v 1/2014 by Ti už nárok na podporu nevznikol. Ak by si mala nárok na podporu a zaevidovala by si sa na UP, treba prehlásiť poberanie RP na manžela, ak je zamestnaný, lebo nemôžeš súbežne poberať 2 štátne dávky. Viac sa v tomto orientujú gapa a aj mima595.

zuzanat
28. aug 2012

@trinidad dakujem za odpoved. Myslis, ze mam narok na podporu aj ked dostanem odstupne?

zuzka38
28. aug 2012

@zuzanat ano mas narok na podporu, aj ja som bola na podpore.. akurat nemas narok na dve davky, teda na rodicak, ten mozes previest zatial na manzela..

zuzanat
28. aug 2012

@zuzka38 dakujem a nebude to divne, ked zrazu pojdem RP prehlasit na manzela a ja budem na podpore? 😕

zuzka38
28. aug 2012

@zuzanat ale ved to je jedno kto si co mysli, aj my sme to tak spravili.. proste mas na to narok, tak preco by rodicak nemohol brat manzel a podporu zase ty.. ja by som tomuto statu teda nenechavala nic.. ty musis len dat pisomny suhlas ze suhlasis s tym, aby manzel bol na RP a my sme tam museli uviest aj dovod.. a teraz sme to prehadzovali naspat, skoncila my podpora, sla som naspat na RP.. a je to OK.. to co si myslia tety tam je uplne jedno, teda moze ti to byt jedno 😎 drzim palce

trinidad
28. aug 2012

@zuzanat Tam je len podmienka, aby si bola v prac. pomere aspoň 2 roky za posledné 3 roky. Počíta sa aj čerpanie MD a RD, ak PP trval. Odstupné nárok na podporu neovplyvňuje. Ak si si nie istá zájdi na SP aj so zápočtovým listom od zamestnávateľa, resp. asi by stačilo aj podľa rodného čísla, a pani by Ti mala povedať, teda mne aspoň povedala. A ešte máš pár dní čas, dá sa nejako aj pripoistiť, aby bola max. podpora, ak súčasne trvá aj PP, stačí aj 1, 2 dni. Len neviem, či sa to dá aj keď si súčasne na RD. Viem, že baby to robia, keď im skončí RD a zamestnávateľ im dá ukončenie PP, vyčerpajú si 1, 2 dni dovolenky a poprípade sa dobrovoľne pripoistia a podporu majú potom max. Len to pripoistenie sa obráť o radu priamo na gapa, ona sa v tomto vyzná, radila aj v tejto téme hneď na začiatku. Lebo ak by bolo pre teba možné to pripoistenie musela by si si to vybaviť do konca týždňa, kým Ti trvá PP.

zuzanat
28. aug 2012

@zuzka a dovod tam treba aky udat? mam zajst na UPSVaR prepisat RP a potom na SP a prihlasit sa na UPSVaR ako nezamestnana?

zuzanat
28. aug 2012

@trinidad ja som uz na druhej rodicovskej po sebe, ale PP mi stale trval u toho isteho zamestnavatela od r.2006...
@gapa mozem ta poprosit o radu? Dakujem!

gapa
29. aug 2012

@zuzanat
nepamätám sa už na tvoje údaje, čo sa týka výšky podpory, ale dôvod je predsa, že si začínaš hladať prácu, lebo napr. potrebujete aj druhý príjem.
a pri prehodená rp na druhú osobu netreba dôvod, v zákone je len to, že môžeš požiadať o ukončenie poberania na svoju žiadosť, či tak dáko to je, tj. nevyžaduje sa vysvetlenie.
najlepšie urobiť od začiatku mesiaca a priniesť o tom doklad na up, že si ukončila pobernie RP (asi ta potom zaevidujú spätne od 1.9. predpokladám?? alebo sa evidovať ešte teraz koncom ?? záíleží ako to sprvia. Doklad o ukončení poberania rp bude treba aj na zdr. poistovnu (stačí kopia) a aj k žiadosti o podoru do SP, tj. vyžiadaj si 2x

zuzanat
3. sep 2012

@gapa dakujem! bola som na SP sa informovat, ci mam narok na podporu a mam! Takze dnes som bola pre ziadost o RP, ktoru treba vypisat na manzela, ja tam napisem len vyhlasenie a potom pojdem dat ziadost na podporu,aj to tlacivo uz mam doma. Je tam teraz neskutocne vela ludi, lebo decka co ukoncili SŠ sa teraz eviduju, tak si tam asi posedim,ale stoji to za to.