Výpoveď kvôli nezaočkovaniu
Ahojte... známy má otázku.
Zajtra sa u nich bude spisovať zoznam, že kto sa dá zaočkovať.
Kto nedá, ma automaticky výpoveď bez nároku na odstupné.
Má na to zamestnávateľ právo?
Teraz sú skrz to riadne nátlaky u veľa zamestnávateľov.
Ďakujem za odpovede.
Jasne ze ma to nema zamestnavatel pravo.
@palicka Ahoj....reálne sa to deje, a nechcem rozprúdiť nijaku zlú debatu, a ani ísť proti ockovanym, ani proti neockovanym.
Iba sa chcem informovať,či má na to právo zamestnávatel,alebo nie
Ja sa len pripojim, lebo manzel maroduje, ale ma informacie z prace, ze nezaockovym bude siahnute na osobne ohodnotenia a tak pod. Vyslovene natlak.
@joannita jedná sa jednu firmu v Topoľčanoch, a známy nevie,že čo má robiť.
Chcel by vedieť,či proste ma firma na to právo,alebo nie a ako by mal postupovať
Urcite nie. Pokial dostane naozaj vypoved tak sup za pravnikom a na sud.
Nech mu dajú dôvod výpovede že sa odmietol očkovať, nech to je jasne vo výpovedi napísané. Inak by som ju neodpísala. Ak to tam bude, podpísať a rovno za právnikom a podať trestné oznámenie.
Urcite nemoze zamestnavatel ako dovod uviest, ze dava vypoved lebo nieje zaockovany. A ked tak uvedie, treba ho dat na sud
Zamestnavatel si vsak moze dovod vymysliet, proste si nieco najde na neho.
@sigma510 Ja viem,že teraz (už hneď prvý komentár), to príde veľa ľuďom,že si vymýšľam,klamem, a chcem tu robiť rozbroje, ako teda uviedla @palicka
Zatiaľ vraj nemám uviesť názov firmy, ak by ale reálne výpoveď dostal, tak to samozrejme zverejniť nebude problém.
Len žiaľ, toto sa deje.
Dokonca nemenovana firma v priemyslenom parku v Nitre dala prehlasenie,že ak pôjdete na covid PN, tak sa Vám bude strhávať z 13-14platu....
Ale.k veci,on len chcel vedieť ako postupovať.
Takže ďakujem, odovzdam mu,že ak dostane výpoveď, aby tam bol ako dôvod uvedené to,že odmietol očkovanie
Trosku blbe od firmy strhavat z 13-14 platu ak si na covid pn. Vsak tu pn vyplaca socialna poistovna pokial viem a zamestnavatel s nou nema ziadne naklady.
@evica17 konkrétne znenie: Všetky COVID neprítomnosti budú mať vplyv na dochádzkovú prémiu, výkonnostnú prémiu a rovnako 13 a 14ty plat
@evica17 samozrejme ze ma zamestnavatel naklady a neprijemnosti musi zhanat nahrady clovek s covidom ti moz vypadnut na tyzdne a plus ta pn je aj pre zdravych co su po dovci v karantene lebo nie su ockovani
zamestnavatel ma pri neockovanych vyssie naklady aj testovanie aj pn a pod a to su vsetko nenarokovatelne zlozky platu
o čo, že názov firmy nikdy nezverejníš? Prečo máš problém napísať ho dnes? Veď tam nie je hádam jeden zamestnanec a ty si tu anonymne. Veľmi dobre vieš, že zamestnávateľ na to právo nemá a preto sa pridávam k tým, ktorí si myslia, že si založila túto tému na rozvírenie vášní.
No ja by som to medializovala. Do tv.
@elizabet173 známy ma o to poprosil, tak to rešpektujem.
Veriť mi nemusíte.
Hovorím,ak ale reálne dostane výpoveď, tak firmu zverejníme, a nie len tu.
@miselar ak naozaj dostane výpoveď, tak názov firmy zverejníme, a nie len tu, ale všade,kde sa dá.
Pracujem síce pre zahraničného zamestnávateľa a v trochu špecifickej oblasti v doprave, ale na výber sme nemali a ani sme sa nikto nad tým nezamýšľali - skrátka očkovanie sme podstúpiť museli. Rovnako tak, ako podstupujeme každý rok ďalších 9 až 14 očkovaní. 🤷 Dôvod výpovede v prípade odmietnutia? Závažné porušenie pracovnej disciplíny + ohrozenie zdravia ostatných zamestnancov aj zákazníkov spoločnosti. 🤷
Žiada firma si nezobrie na triko, že by vyhodila ľudí kvôli očkovaniu, čo im napíšu ako dôvod ukončenie PP?! Je to hlúposť, keď nie celá téma tak výmysel firmy na zastrašenie zamestnancov.
A ešte raz zdôrazňujem.
Nemám v záujme tu rozpútať nejaké debaty.
Ja osobne som názoru,kto sa chce očkovať, nech sa zaockuje.
Kto sa nechce, nech sa neockuje.
Išlo mi len o to, že známy bol z toho dosť v šoku dneska v práci,lebo také niečo nečakal.
A chcela som sa skrz neho iba informovať, nakoľko tu na koniku sú vždy aktívne debaty, že či mi vie niekto poradiť ako postupovať, ak sa odmietne očkovať.
To je celé.
Kto nemal radu, mohol ďalej listovať a úplne toto odignorovať, samozrejme aj ten,kto mi neveril,že sa niečo takéto deje.
Ďakujem ešte raz za Vaše rady, vážim si to, odkazem známemu ❤️
Este by som pochopila k tej pandemickej PN stiahnutie 13 alebo 14 platu. Par mojich znamych maju vo firme klauzulu, ak niesi cely rok PN, tak mas narok na extra bonus, niekto to vnima ako 13 plat.
Kazdopadne vypoved za nezaockovanie dostat nemoze. Sama som ockovana dobrovolne, a uz len z logickeho hladiska by takto firmy postupovat nemali, obzvlast v pripade ak sa niekto zaockovat zo zdravotneho hladiska nemoze. Zamestnavatel nemusi vediet o zamestnancovom zdravotnom stave ak to nema vplyv na vykon jeho prace.
Nech sa dá zaočkovať a nemusí riešiť
zamestnavatel nema pravo od zamestnanca ziadat ani len informaciu o jeho ockovacom statuse, takze by som zacala tym ze odfotim kolujuci formular kam sa budu zapisovat mena tych co sa ockovat chcu/nechcu. Ak to budu zistovat ustnou formou, nahrat ten rozhovor na mobil, aby boli dokazy. Bez toho ho mozu vyhodit s udaním ineho dovodu a nijako nedokaze ze ho prepustili kvoli tomu ze sa odmietol dat ockovat. A po vypovedi smer pravnik a podat zalobu, ist do medii...
@alexandraalexandrova ďakujem pekne, fakt mi už bolo do plaču z niektorých komentárov...
Hovorím, ukážem mu komentáre, ale rady dostal, a nech koná, ako uzná za vhodné.
Ďakujem ešte raz za radu
Jednoznacne zapojit Inspektorat prace a necakat, kym dostane vypoved.
Je veľa zamestnávateľov, ktorí krátia odmeny pri pn. Hocijakej, nie len covid. Je to ich spôsob, aby zamestnanci napr pn nezneuzivali. Moja svokra tak mala. Ak odpracovali rok bez pn, dostali špeciálnu prémiu. Je to legálne.
pastnem ti tu jeden linka, mozno pomoze
https://akw.sk/pravo/narodny-inspektorat-prace-...
U nas vlada chce zaviest povinne ockovanie pre statnych zamestnancou ( aj v bankach letiskach) hoci. Kanada je top krajina v pocte ockovanych. 81%no vyse 5milionov nad 12r nie je . Asociacia medikov a sestriciek sa dozaduju aby mali zdravotnici povinne ockovanie.Viac ako 12 korporacii v USA ( Walmart Google united airlines atd ) vyhlasili ze chcu zaviest povinne ockovanie pre urcitych alebo vsetkych zamestnancov. Just saying.
Nemaju na to pravo a povedz znamemu co porusi ak nema narok ani na odstupne? Teda neviem o tom zeby sa v zmluve pracovnej nieco taketo podpisovalo. Ja by som zamestnavatelovi pekne zavarila je to obycajny vydierac

Nemyslím si, že toto je reálne a aj ozaj sa to deje. Predpokladám hraniciach s istotou, aby si tu rozvírila diskusiu o tom, ako sú neočkovaní utláčaní, vyvolávala hádky a zlobu. Dúfam, že všetci budú mat dostatok rozumu, a jednoducho to odignorujú. Prajem krásny večer všetkým, ktorí sa ockovali i neočkovali.