Výpoveď kvôli nezaočkovaniu
Ahojte... známy má otázku.
Zajtra sa u nich bude spisovať zoznam, že kto sa dá zaočkovať.
Kto nedá, ma automaticky výpoveď bez nároku na odstupné.
Má na to zamestnávateľ právo?
Teraz sú skrz to riadne nátlaky u veľa zamestnávateľov.
Ďakujem za odpovede.
Ahoj, ja ti verím, pretože jedine na Slovensku sa môžu diať také svinstvá, u manžela na firme to ide rovnakým smerom , spisuju kto je ockovany a kto sa nechce očkovať....zatiaľ Vďaka Bohu prevládaju ty ktorý sa nechcú očkovať, ako môj manžel, ale manžel vravel že ak by došlo k tomu že viac ľudí je zaockovanych a majú sa záujem očkovať tak proste nezaockovany letia.....takže verím ti a čo k tomu dodať....?
Nie je povinny ani len uviest ci je al nie je ockovany alebo ma ci nema plan sa zaockovat. Ak by mi nieco take zamestnavatel predlozil tak si to odfotim a poslem pravnikovi
určite si autorka nevymysla, pretože v mojom okolí som to počula tiež...to spisovanie vo firmách...
Nám za očkovanie dali bonus, samozrejme neočkovani sa začali hufne ozývať prečo aj im nedali 😀🤦 ale áno tiež som počula, že po tomto už príde horšie...ale nie výpovede, ale bude sa trvať na testoch, firma ich ale preplácať nebude a neprítomnosť z toho dôvodu sa tolerovať nebude, ospravedlnenie bude len dovolenkou...no a pri platnosti testov 48 a 72 hodín to bude nepríjemné veru
Právo na to nemá - ale vieme že sa to deje, popredu hovorím že ani právnik neporadí, nakoľko nikto mu ako dôvod skončenia PP nenapíše, že preto, “lebo sa nedal zaočkovať… “ - to by bol pre zamestnávateľa jasný prúser a isto to vie .
Nechutný nátlak, mrzi ma, že toto počúvam a čítam čím ďalej, tým viac…
Postupovala by som popredu, ako píše @ella_price Má 100% pravdu 👍🏼👍🏼
ja poznam este pripad, ze zamestnanec nechcel ist na testy, co nariadil Matovic (dobrovolne celonarodne testovanie) ....a dostal vypoved ....bola to tiez firma z Nitry.....teraz je to na sude
Ak k niečomu dôjde skúste kontaktovať https://akw.sk/ poskytujú pomoc ľuďom ktorý majú takéto problémy. Ak by aj výpoveď nedostal a chceli by ho testovať nech sa ohradil.tym že on požaduje aby jeho kolegovia boli testovaný na infekčné ochorenia žltačku HIV a podobne. Sú to infekčné choroby a pokiaľ nemajú doklad o teste na tieto choroby aby boli izolovaný.
u nás v meste sa deje to isté..tento mesiac dali vyhlásenie , že od 1.09. budú pracovať len očkovaní zamestnanci, ostatných prepustia. Jedná sa o dosť veľký závod..a informáciu mám priamo od člena rodiny..žiaľ je smutné čo sa tu začína robiť..
@marci77 toto isté sa dialo aj v tejto firme..nakoniec začali testovať priamo vo firme !
Nie, nema na nič podobné právo. A dôvodov na výpoveď je len pár, takže by som si tiež veľmi starosti nerobila.
,
U nás tiež riešili,kto je zaockovany.
A aj ich celkom chápem.
Lebo ako veľká firma,ktora patrí ku kritickej infraštruktúry mala vážny problém zvládnuť LD,keďže si niektorí uplatnili právo ostať doma,namiesto povinného testovania a ďalšia skupina ostala doma na pandemicjej OCR.
Firma sa tiež musí vedieť pripraviť na jeseň a fungovanie.
Každý chceme mať komfort práce z domu,ale niekto ho musí zabezpečiť.
Každý sa chceme z OCR vrátiť do pôvodnej práce.
Toto je začarovaný kruh,kde na jednej strane chceme slobodu vo všetkom,no zároveň mať všetky výhody. Ale svet trpí covidom. Nie iba Slovensko.
A aj firmy sa musia pripraviť,aby nekrachli,aby si vedeli zaceliť zamestnancov,atď
To este len bude zaujimave. Akurat mi muz hovori ze u nich uz zaciatkom leta spisovali kto je a nieje ockovani. A osobne si myslim, ako poznam nasich ludi velmi rychlo si zamestnavatel najde dovod ako tlacit na takehoto zamestnanca aj tak aby to bolo akoze v sulade so zakonom.
Veď kto sa neplánuje očkovat,má možnosť testovať sa.
Či by nechcete nič,ale chodiť do práce a čakať,že za čas vyrieši všetko kto?
@oktoberka s tymto ja suhlasim, presne, clovek ma mat na vyber. Ale nie tlacit do ockovania. Nasa riaditelka to uplne nechala na nas, ma syna lekara, napriek tomu nikoho nenutila. Zato sestra ktora tiez pracuje v skolstve, im uz riaditelka jasne dala najavo ze vsetci sa maju ist dat ockovat. Toto si nemyslim ze je spravna cesta.
Dajte pozor na kolektívnu zmluvu .ak tam je v nej znenie ohľadom ohrozenia na zdravý alebo života.tak áno má na to právo .bohužiaľ ale je to tak .lebo vlastne covid je smrteľná choroba a pokiaľ človek nezaockovany a nakazený príde do práce a nakazy svojich kolegov sa to podľa kolektívnej zmluvy berie ako ohrozenie života .je to postavené na hlavu ale je to tak.takze prečítajte si kolektívnu zmluvu a pokiaľ by dostal výpoveď treba na to dať pozor
Ma mu pravo siahnut na premie, kedze su to pohyblive zlozky platu, na ktore nema "narok", ale su odmena navyse a to, ako ich ziskat/neziskat si stanovuje cisto zamestnavatel. Co sa tyka vypovede, tak samozrejme, ze toto nie je mozne ako dovod legalne spravit, ockovanie nie je povinne - zatial. V niektorych krajinach povinne je (napriklad pri zdravotnickom personale) a tam je to aj dovod dostat vypoved. Ale my sme na Slovensku, tu nie. Nuz neviem no ockovat sa teda absolutne nechce? Lebo - dovod? Ak je to zdravotny dovod, staci dolozit odporucanie od lekara, ze mu to neodporuca, mal by byt safe...my sme obrovska firma a ano mali sme vo vyrobnych podnikoch mobilne ockovacie jednotky - ako bonus kazdy, kto sa dal zaockovat dostal +2 dni dovolenky navyse, dosiahli sme 80+% zaockovanost... vypoved samozrejme nikto, kto odmietol, nedostal.
@anjelicek26, nemajú. Prémie sú za prácu a nie za osobne presvedčenie. Môže zamestnávateľ ponúknuť osobnú odmenu za očkovanie, voľno alebo niečo navyše ako bonus za očkovanie. To je legálne. Nelegálne sú akékoľvek pokusy o odobratie niečoho, čo ti doteraz "prinalezalo" z dôvodu, že sa chces/nechceš dat očkovať. Lebo sú príklady aj z druhej strany barikády, že firma trvala na tom, že zaočkovaní budú prepustení (je ich oveľa menej, ale sú)
@vroni firma moze kedykolvek podmienky na premie zmenit a moze si stanovit aj takuto vec, ked to spravne postavia, tak im to prejde... my sme mali podniky par tyzdnov pre coronu zavrete (mame ich v Tunisku, Maroku), straty boli milionove... toto uz nikto nechce, v podstate si to uz ani financne nemozeme bez krachu dovolit. Ja ten natlak od zamestnavatelov uplne chapem. Je rozdiel, ked je zamestnanec (ak ochorie po ockovani) - dva tyzdne na PN zo soplom a je rozdiel, ked je tri tyzdne na JIS a doliecuje sa 6 mesiacov...
@pininka1 veď takto je to aj u nás. Spísali sa,kto očko je. Nič viac.
Počas LD uznávali výhradu netestovat sa.
Ťažko to firma zvládla.
Teraz úplne chápem,že zamestnávatelia sa boja.
Lebo na jednej strane chcú pokračovať v podnikaní,neznizovat šťavy. Na druhej nemôžu a často ani nechcú nútiť. Ale zamestnanci si kladú iba o podmienky a oháňajú sa paragrafmi.
Pokiaľ ľudia sú na HO ok.
Ale je kopa povolaní,kto.takto riešiť nevedia a ani nemôžu svoje podnikanie,či veľké,strategické závody,kde vždy určitá časť zamestnancov musí byť reálne dennodenne v práci.
Ťažko potom fungovať,keď polovica sa nezaockuje,no a druhá polovica sa odmietne testovať.
A teraz vôbec neriesim očkovanie. Je to rozhodnutie každého z nás. No máme na výber.
Ale ani očko,ani test-no neviem.
@anjelicek26, toto bude zrejme krajinu od krajiny odlišné. Ani na Slovensku ani v Rakúsku nemôže, spĺňali by to podmienky diskriminácie. Môžeš zamestnancov motivovať, nemôžeš ich diskriminovat. Nakoľko ma firma záujem o zdravých a výkonných zamestnancov (co je logické), má zákonnú možnosť ich k zdraviu motivovať. Čiže môžeš napríklad zaviesť osobnostný príplatok pre nefajčiarov ale nie siahnuť na prémie fajčiarom. Môžeš dat týždeň dovolenky naviac zaockovanym, ale nemôžeš zaviesť prémiu za zaočkovanie sa. 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ Sú to drobné rozdiely, ale sú...
@vroni oki mozno mas v tomto pravdu, nasa firma davala tu dovolenku navyse a fungovalo to... plus mobilna ockovacia jednotka, nemuseli nikam chodit, odkrutili si to pocas pracovneho casu, ten den po ockovani dostali tiez volno... U nas bolo v podniku 160 pozitivnych v najhorsom obdobi za den, fakt cele zle😵 Ale tam je teplo bezi klima, co to rozfukava dokola tie virusy, su strasne blizko pri sebe, to je celkovo zly predpoklad :( Ale vzhladom na typ prace (skoro vsetko rucne) sa to inak neda.
@anjelicek26, zase, ja tým firmám rozumiem, len na SK je "dobrým" zvykom za všetko trestať, pokutovať, vyhrážať sa... A potom sa ľudia bránia aj proti veciam, ktoré dávajú zmysel. Keď ti zamestnávateľ povie, podpis mi tu zvýšenie platu, inak poletís, budeš uvažovať, či podpises, hoci je to pre teba pozitívne.... (aj keď pracuješ pre hulvata 😉)
Nie, nemá. Zatiaľ.
Aj u nás vo firme chodia a spisuju kto je očkovaní. A už tlačia na nás že sa musíme očkovať. Hrozna doba prisla
Neviem o ake zamestnanie ide , moje vyzaduje napr predlozeny titer o mmr vakcinacii. Moj muz ked robil na zachranke, tak ho preockovali na vsetko mozne uplne bez debaty. Potom musel pred nastupom priamo do zasahov predlozit ten ockovak. Cize su povolania, kde je vypoved mozna a je tam podmienka vakcinacie. Ale ide o specificke typy prace

Nátlak je trestný čin, za ktorý v núdzovom stave hrozí doživotie. Preto ak tieto nátlaky na zamestnacov prídu a majú to podložené písomne, nielen ústne, môžu zamestnávateľa udať.
Taktiež výpoveď nemôžu dať len tak, ale musia uviesť dôvod. Zase môžu vykľučkovať tak, že nepredĺžia zmluvu či v prípade výpovede uvedú nadbytočnosť, organizačnú zmenu a podobne. Nejedná sa ale o hrubé porušenie, takže by sa zase zamestnanec mohol odvolať.
Ďalej ak má zamestnanec známeho lekára, môže požiadať o lekárske potvrdenie o kontraindikácii na očkovanie. Ďalšie dôvody pre kontraindikáciu môžu byť napríklad problémy s imunitou, užívanie určitých liekov atď.
A zákon jasne uvádza
I. Povinné očkovanie
1. Zamestnanci, ktorí sú pri práci priamo exponovaní nákaze, proti ktorej nie sú imúnni sú povinní chrániť sa proti nej očkovaním v súlade s § 51 ods. 1 písm. d) zákona č. 355/2007 Z. z..
2. Povinné očkovanie sa v súlade s § 8 vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z. v znení neskorších zmien a doplnkov vykonáva u zamestnancov, ktorí sú profesionálne vystavení zvýšenému nebezpečenstvu tuberkulózy, vírusovej hepatitídy typu A (VHA), vírusovej hepatitídy typu B (VHB), besnoty, chrípky a kliešťového zápalu mozgu. V § 8 sú zahrnuté podrobnosti o povinnom očkovaní podľa profesie a podľa pracovnej činnosti zamestnancov.
(Očkovania proti covidu zatiaľ nie je zaradené ako povinné očkovanie)
Takže ak by to aj bola pravda, zamestnávateľ zrejme nemá prehľad o týchto veciach, alebo je na poste, kedy mu tieto veci prejdú s čistým svedomím. Inak samozrejme vždy tu je Inšpektorát práce.