icon

Výpoveď kvôli nezaočkovaniu

12. aug 2021

Ahojte... známy má otázku.
Zajtra sa u nich bude spisovať zoznam, že kto sa dá zaočkovať.
Kto nedá, ma automaticky výpoveď bez nároku na odstupné.
Má na to zamestnávateľ právo?
Teraz sú skrz to riadne nátlaky u veľa zamestnávateľov.
Ďakujem za odpovede.

jenny224
13. aug 2021

nemá na to právo samozrejme, ale určite si to vie ošetriť, aby to mal po právnej stránke v poriadku a ako dovod isteže neudá nezaočkovanosť. Mojej kamarátke tiež zamestnávateľ napísal, že sa proste musí (normálne to má čierne na bielom). V ich prevádzke sa museli vyjadriť všetci zamestnanci

ella_price
13. aug 2021

@nevenka Áno, lekári si tiež nechcú brať takéto veci na zodpovednosť, ale ak by mal človek možnosť a mal náhodou aj známeho lekára čo by mu to dal a naozaj mu niečo takéto hrozilo, je dobré aby o tom ľudia boli informovaní. Mám pocit, že na tieto veci a zákony sa akosi pozabudlo.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
ella_price
13. aug 2021

@miriam11 Vieš čo, všetko je dnes možné. Ja som tento týždeň riešila výpoveď, kedy chceli vyhodiť zamestnankyňu, pretože si vo firme začala s konateľom a konateľ odchádza a jej sa chcú korektne zbaviť, aby mu nahodou nevynášala z firmy citlivé údaje 😃😃 Čistá komédia 😃

sara07
13. aug 2021

@ofzuza da nesplnitelny plán, alebo začne sliedit po chybach ja ti poviem ked bude chciet bič a dôvod si nájde aj bez odstupného
zákonik práce je len zdrap papiera čo skoro nik nedodržuje respektivne len ked sa to hodi , vymahatlené v sk to nie je

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mondolina
13. aug 2021

@miriam11
máš fabriku?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
oktoberka
13. aug 2021

@miriam11 s výkonmi očko nemá čo mať spoločné.
Ale ti mala polka vypadnúť,ostala by si na všetko sama,či nebodaj musela kvôli pár mesiacom PN,či OCR zatvoriť,inak by si uvažovala.
Tu nikto neriesi,či sa zmení kvalita práce zamestnancov,ale potenciálny problém,keď príde dlhodobá PN.

luccija
13. aug 2021

@malva123 nie je to JPP ja mám veľa kamarátok v škôlke, školách a tlačia na nich.Ano každý si hľadi svoje riaditelia nechcú, aby učitelia vypadli, rodičia sa dožadujú, aby boli učitelia očkovaní??kolegovia na seba zazeraju kto koho nakazi otras čoho sme sa dozili.Ja som sa ockovali v práci posledná a tiež som počúvala na čo cakam

luccija
13. aug 2021

@nevenka dá... mne to dala lekárka po prvej vakcine

kikus7
13. aug 2021

@kvetinka75 Ja neviem, čo každý straší. Ja robím vo veľkej firme a nik nestraší výpoveďou. Dokonca toto bolo jasne napísané. Mám známych zdravotníkov a tiež nik nestraší výpoveďou, keď sa nedajú zaočkovať. A ak by sa niekto vo firme nechcel dať a dajú mu výpoveď, tak nech sa človek súdi. Zase tu nevytvárajme ďalší strašiak, lebo už je toho strašenia v poslednej dobe akurát tak dosť.

tncka
13. aug 2021

Na to nemaju pravo. Postup ako uz bolo povedane. Ale neverim ze zamestnavatel by bol fakt taky sprosty a toto urobil,vedome sa dostat do sraciek,lebo je jasne ze to niekto napadne. A ja by som bola prva keby sa ma to tykalo

miriam11
Odpoveď bola odstránená
kikus7
13. aug 2021

Zakladateľ/ka témy, u známeho vo firme nefungujú odbory??

pininka1
13. aug 2021

@makova333 ja s tebou suhlasim uplne, len teraz uz bude podstatne menej tych ludi v praci, teda ako kde samozrejme ktorych bude treba testovat, tak len na margo tejto temy, ze radsej testnut ako vyvijat tlaky na zamestnancov ktori sa rozhodli ako sa rozhodli.

drahomirrra
13. aug 2021

Mňa by ale reálne zaujímalo baby, akože čo podľa vášho názoru má robiť zamestnávateľ, ktorý si proste nemôže dovoliť dlhodobé absencie zamestnancov, alebo zatváranie, ako sme tu mali. Ako bolo vyššie uvedené, zamestnanci sa vedia akurát tak oháňať paragrafmi, nič iné. Ani z voza, ani na voz. Ani tak, ani tak. Zatvorené podniky, krik že národ pokape od hladu. Snaha o otvorené podniky jediným zatiaľ možným riešením a to vakcináciou - zase zle.
Ja keby som bola zamestnávateľ, tiež nepostupujem inak. Nie je nič ľahšie, ako urobiť organizačnú zmenu, veď sa to úplne bežne deje. Môžeme polemizovať, ako je toto a tamto protiústavné, ako je hento a toto trestný čin a tramtarará, ale reálne si tento štát a ani iné štáty nemôžu dovoliť ani centy ekonomických strát.
A aj náš predpotopný antidiskriminačný zákon sa dá obísť ľavou zadnou.

Mňa ale fakt zaujíma konkrétny návrh riešenia, najmä pri fabrikách, kde Home Office nie je účelný a ani možný.

ofzuza
13. aug 2021

@sara07 ano, pisala som, ze ako porusenie discipliny, lenze to zas vyzaduje x vytykacich dopisov. Nie je to take lahke. Robila som hr a ked sme chceli niekoho rychlo prepustit, tak to fakt neslo zo dna na den a len tak, lebo sme chceli.

oktoberka
13. aug 2021

@miriam11 áno,ochorieť môže hocikto,hocikedy a na dlho.
Ale nemyslím,že si veľký zamestnávateľ,kt.pracuje v nejakej strategickej oblasti,či kritickej infraštruktúre a má viacero zamestnancov.
Nebolo by ti jedno,čo bude na jeseň.

macekovam
13. aug 2021

nie je lieceny v nejakej specializovanej ambulancii?

janne318
13. aug 2021

@anikka čierny kašeľ, žltá zimnica, meningitída, tetanovka, týfus a paratýfus, hepatitída A+B, záškrt, encefalitída, TBC, poliomyelitída, HPV, chrípka, besnota, cholera, osýpky. No a teraz ešte aj Covid. Priznám sa - nepamätám si to naspamäť, musela som sa pozrieť do očkovacieho preukazu. 😛Niektoré sa očkujú každý rok, niektoré raz za 5 rokov, niektoré raz za 10 rokov. A inak s Covidom sme po 3. dávke. Pracujem v letectve, hýbem sa cez pol sveta, takže tie očkovania sú nevyhnutné aj proti ochoreniam a vírusom s výskytom v krajinách tretieho sveta. 🤷

makova333
13. aug 2021

@pininka1 testovanie nie je rovnocenne ockovaniu, nechrani, iba moze vyhladavat nakazenych (aj to nie AG, ktore maju byt pouzite).

elizabet173
13. aug 2021

@luccija dovolím si tvrdiť, že sa v oblasti školstva orientujem lepšie, ako ty, ktorá tam máš kamarátky a ešte som nepočula o škole, kde by tlačili na učiteľov, aby sa dali zaočkovať. Netvrdím, že také nemôžu byť, ale neviem, prečo by to robili, keď je v školstve zaočkovaných takmer 70% zamestnancov. Lebo nejde len o učiteľov, ak je pozitívna kuchárka, nastáva väčší problém, ako keď je pozitívna učiteľka v tretej triede. A chcem vidieť toho, kto tlačí na kuchárku alebo upratovačku, aby sa dali zaočkovať, inak budú musieť odísť, keď robia za úbohé platy.

rainee
13. aug 2021

@3009 a to máš odkiaľ že neviem nežiaduce účinky a ani ma to nezaujíma? Práveže presne viem, hlavne tie neurologické lieky a lieky od bolesti, keďže som ich musela užívať. A neuveríš, ale čítam aj pribalovy leták a nie raz som si ten liek radšej nedala.
Každý nech si zváži sám co je preňho vhodné. Ale nie ze sa budu deliť a zvyhodnovat ľudia kvôli očkovaniu a nedajbože kvôli tomu dostávať výpoveď. Ochorieť môže očkovaný aj neockovany, každý má iný priebeh, podľa mňa sa to už moc rieši.

sasanka605
13. aug 2021

@makova333 očkovanie chráni proti nákaze koronou?

gigie24
13. aug 2021

Ano toto realne moze stat, u nas realne vyhostili nezaockovanu z kancelarie a sedi v sklade.....

makova333
13. aug 2021

@sasanka605 kde pisem, ze chrani pred nakazou?

sasanka605
13. aug 2021

@makova333 nepíšeš, na testovanie si napisala ze len vyhľadáva a nechráni. To je pravda. Očkovanie ale nechráni pred nákazou, šírením a v určitom percente ani pred ťažkým priebehom atd. Testovanie dokonca predbehne očkovanie ak chceš vediet ci niekto koronu ma alebo nie a ci je teda bezpečne aby šiel do prace, do reštaurácie atd. a nenakazí nikoho. Teda ak sa bavíme o zastavení šírenia.

makova333
13. aug 2021

@sasanka605 presne tak, nic take nepisem. Ockovanie chrani pred tazkym priebehom a nebodaj umrtim. Su na to dost jasne vysledky. Je len velmi male percento (ludia, ktori maju aj ine pridruzene ochorenia), ked ludia maju vaznejsie nasledky aj ked su zaockovani. Ludia zaockovani siria covid len minimalne. Ked sa testujes do prace, cestou mozes nakazit xy ludi detto do restauracie a nie, ze nenakazi nikoho. Ag testy su nespolahlive a PCR si asi nebudes robit kazdy druhy den. Tak o akom zastaveni sirenia testovanim mi tu chces hovorit?

sasanka605
13. aug 2021

@makova333 to ze by zaočkovani šírili covid minimálne uz od minulého týždňa viackrát písali s max opatrnosťou, keďže to nemusí byt celkom pravda. Mali byt domáce testy, kloktacie a podobne. Presne, viac presne, menej presne. Podľa teba je očkovanie nadradené testovaniu, ockovani sa netestuje vôbec. Očkovaním, kolektívna imunita je zatial pojem nereálny pri korone, sa to podľa teba zastaví?