Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@gapa Prosím Vás o radu, 1.10.2012 sa mi končí RD, v ten deň idem na pohovor ku zamestnávatelovi, ale už mi oznámili,
že miesto pre mňa nemajú, prac.pomer sa končí dohodou, ale teraz neviem, čo bude správne, ku dňu 1.10.2012 alebo 2.10.2012, má to nejaký vplyv na výšku podpory? Podobný prípad ako timea27
ahojte kocky, prosim vas o radu, ak mi viete niekto povedat, ako je to s narokom na podporu hned po skonceni MD? pretoze som mala 30.10.2012 nastupit do prace po mateskej a volali mi, ze koncim, ze dostanem vypoved dohodou a dvojmesacne odstupne..Neviem ako je to s podporou ak pojdem na Urad prace, niekto mi vravi, ze nemam narok, ze materksa sa nepocita, akoby som nerobila a dalsi ze mam, vyzna sa v tom niekto? dakujem 🙂
Ahojte,
@gapa prosím o radu - aj ja mám podobný problém.. 20.1.2013 by som mala nastúpiť do práce, čo nie je reálne, pretože malý ide do škôlky a chcela by som aspoň mesiac byť doma, kým sa adaptuje.. pokiaľ by som dostala výpoveď z organizačných dôvodov, chápem dobre že budem mať nárok na podporu? ( odstupné neriešim - je to vec dohody , pracujem totižto v rod.firme takže sa dohodneme ).. ide mi o to či dostanem podporu a z čoho sa bude rátať.. chcem si čo najskôr nájsť prácu ale proste tie prvé dni kým si malý zvykne chcem byť po ruke keby boli problémy... pred RD a materskou mám vo firme odpracovaných nepretržite 15 rokov.. vrelá vďaka za odpoveď..
@zazalienka
nárok na podporu určite máš ak nie si napr. konatel ...
@gapa nie, som riadny zamestnanec.. no a podpora sa ráta z akého príjmu?
@zazalienka
dva roky pred zaevidovaním. Ak nemáš žiadny vym.základ, len RD a md v tom období (žiadnu pn, ...), tak z obdobia dva roky pred RD. Tj. výhodné mať ešte po ukončení RD vysoký vym.základ na 1kal. den, tj. neukončit pp posledným dnom RD.
@gapa a ešte budem otravovať, ja si pamätám že sa to rátalo ( kedysi ) z posledných 4 rokov, keď som ja ešte robila mzdy .. a rátalo sa tuším 90 % z príjmu alebo tak nejak.. už v tom nemám jasno... takže v podstate dva roky pred MD si musím napísať na potvrdenie... joj asi by som sa mala kuk do zákonov🙂)) vďaka za radu..
neskôr sa to už rátalo podľa denného vymeriavacieho základu ak sa pamätám.. rýchlo sa to mení..
@zazalienka
dva roky pred RD (nie md)
nerátalo sa to z posledných 4och rokov, ale sa to muselo uvádzať, lebo dni sa rátali v posl. 4roch rokoch a aj doteraz
@gapa RD sa ráta ako obdobie poistenia, ak som správne pochopila.. viem, pýtam sa jak trubka ale keď som robila mzdy, tak som tie papiere nevypisovala, keď niekto odišiel tak do iného zamestnania zo dňa na deň...
a ešte jedna otázka - je nejaká hranica aká najnižšia môže byť podpora? odvíja sa to od min. mzdy?
ahojte volam sa stanka a tiez by som sa chcela ak viete opytat ako to je stov materskov da sa aj predlzit materska konci mi 26.11.2012 lebo som si este nenasla pracu a tam kde som bola zamestnana sa menil maitel a uz som tam neni zamestnana ale pritom mi neposlal este ani vypoved
@macko1002 materska sa predlzit neda, predlzuje sa len rodicovska dovolenka, ale len ak ma dieta nepriaznivy zdravotny stav, a to ti musi potvrdit lekar
ked si nedostala vypoved, tak si stale zamestnana, ked sa meni majitel firmy, tak na seba prebera vsetky zavazky povodneho majitela, cize si zamestnankyna noveho majitela, a uz mas najvyssi cas, aby si pisomne oznamila, ze sa vracias po rodicovskej dovolenke spat do prace
dakujem
@zazalienka
áno, ak trvá pp, tak sa obdobie RD ráta do obdobia pre nárok na podporu. Ak v období dva roky pred RD máš vym.základ nižší ako minimum, tak sa ti ráta z minima.
No ak v rozhod. obd. dva roky "pred zaevidovaním na UPSVAR" máš vym.základ nižší ako z minima, tak sa ráta aj z toho nižšieho vym.základu, tj. môže byť aj menej ako minimum.
pozri si presnejšie Zákon o soc.poistení § 108
@gapa musím si najprv vytlačiť v robote potvrdenie a uvidím na čom som.. veľká vďaka za radu..
@marcela91 ahoj Marcelka taktiež som ostala po RD bez prace mala som odpracovanych 22 rokov a v deň nastupu do prace mi dali ešte vyčerpať dovolenku to je 10.10.2012 a dneska som išla pre vypoved aj s odmenou /odstupnym/ budem mať za 5 mesiace takže mala by mi byť vyplacana podpora z maxima ale mam taku otazku počula som že ked už budem zaevidovana na urade prace a poberať podporu že oni budu ponukať pracu aj nevyhodnu a že ťa možu vyradiť ked neprijmeš ponuky mam pravdu
@gapa no potvrdenie o príjme mám, len teraz by som ešte potrebovala vedieť nejakú šablónu, ako sa ráta podpora. Vyhodilo mi tam príjmy za rok 2008, 2009 do 17,12. kým som šla na MD a potom už nič.. ako si prosím Ťa aspoň orientačne vypočítam výšku podpory? nemala som žiadne PN za celú dobu zamestnania.. vďaka.
Baby prosim Vas kde najdem vzor listu kde oznamujem zamestnavatelovi ze nastupujem do zamestnania? a co sa rozumie pod pojmom nahradna praca, ked moje povodne prac . miesto je uz obsadene? Co ak ho neprijmem?
ahojte, chcela by som sa spytat ako mam postupovat. moje prac.miesto sa zrusilo, povodne som ratala s tym ze dostanem po skonceni RD vypoved dohodou + odstupne a pojdem na UP, ale mi ponukli ine miesto, ktore vzhladom na casovu narocnost nemozem prijat.. mam narok aj tak na to odstpune?
@gapa poprosim ta o radu,od 27.12.2009 som na materskej dovolenke,pred tym som pracovala cca ťrokov na dobu neurcitu,PP stale trve.ale-zamestnavatel mi oznamil,ze po ukonceni RD-mala dovrsi triti rok 5.2.2013,so mnou konci PP doodou,s tym,ze vypoved si mam prist podpisat do 5.12.2012,aby mi mohla plynut vypovedna doba 2mesiace...Mam to podpisat,alebo mozem podpisat vypoved az ku dnu skoncenia RD?A ku ktoremu dnu,aby som mala vacsiu podporu?K 5alebo k 6temu februaru 2013?
A este jedna otazka pri prechode z MD na RD som si neskoro podala ziadosst na RD a vzniklo mi tam hluche obdobie 5dni,mozem si to doplatit?Na socialke mi vraveli,ze ano..neovlyvni to narok na podporu?
dakujem
@exupery
tak mi to pripadá, že chce s tebou zamestnávatel vybabrať. By som nič nepodpisovala, bo sa predpokladám ukrátiš na odstupnom. Ide o to, že výpoved z nadbytočnosti (podla § 63 ods.1 písm. b) Zákonník práce) nemôžeš dostať počas čerpania RD (čerpáš rodič.dovolenku, nie materskú). Jedine, že by sa zamestnávatel celý rušil alebo zo zákona jeho časť, príp.sa sťahoval, tak môžeš dostať aj počas RD výpoved z dôvodu rušenia, sťahovania firmy či jej časti. Tj. nie je jednoduché dať výpoved. A pozor, vždy je podstatné, či ide o výpoved (§ 63) alebo o dohodu o ukončení prac.omeru (§60), sú to dva odlišné spôsoby ukončenia prac.pomeru. Pri výpovedi plynie aj výpovedná lehota (§ 62 ZP), no pri dohode žiadna výp. lehota neplynie, môžeš sa dohodnúť na akomkolvek dátume ukončenia pp.
Ono by to chcelo zistiť konkrétnejšie čo je dohodnuté v dohode o ukončení pp. Podpísala by som jedine, ak tam bude, že pp končí dohodou z organizačných dôvodov dnom 6.x.xx. Vtedy máš zo zákona nárok na odstupné (ale v tom prípade nerozumiem, čo to je, aká výpovedná lehota.
Určite by som nepodpisovala ani prevzatie výpovede z nadbytočnosti (to ti ani nemôže dať, by bola počas RD neplatná) ale ani počas rušenia. Ak by sa firma rušila, tak by som žiadala o ukončenie RD napr. dnom 31.12.2012.
A pozor, bud trvá prac.pomer počas výpovednej lehoty alebo máš nárok na odstupné. Treba pozrieť § 76 Zákonníka práce. (neviem či bude nejaká zmena od nového roku v tomto) Ale by som si zistila viac info o tom a ozaj nepodpisovala žiadnu dohodu, kde nie je uvedený organizačný dôvod ukončenia pp alebo odmena napr.
po pol roku co som bola na rodicovskej som sa dozvedela aj ked som bola zamestnana ked som odchadzala na matersku a menil sa maitel tak mi dali vypoved a az teraz mi napisali byvali zamestnavatelia ze mam vypoved ako oni odisli ze si mam dojst po nu co mam stym robit ved predsa to malo padnut na noveho maitela teda zamestnavatela nie?
@exupery
ale potom záleží, kedy prevezmeš výpove. Ak počas trvania starého znenia zákona, tak aj nárok na odstupné predpokladám nebude. (ale neštudovala som), no viem, že takto u nás stihli dať výpovede v hodine dvanástej, ked sa menil zákon ešte predtým (teda zo stavu že bud odstupné alebo výp. lehota na stav aj odstupné aj dohoda a nárok nebol na oboje, aj ked pp končil už za trvania novôého zákona ale výpoved bola prevzatá počas starého znenia)

ahojte, prosim vas o radu...kamaratke konci rodicovska dovolenka 22.10.2012 tak isla za zamestnavatelom ohladne nastupu do prace. zaroven mu oznamila ze je znova tehotna a na matersku dovolenku nastupuje 2/2013. zamestnavatel jej vsak oznamil ze nema pre nu pracu, takze jej pracovne miesto zrusil a poziadal ju o ukoncenie pracovneho pomeru dohodou ku dnu 22.10.2012. ona bola taka zaskocena ze to namieste podpisala (!). zrejme tym prisla o narok na odstupne (?). z coho jej bude vypocitana podpora? a keby isla na rizikove od 23.10.2012? dakujem