icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

evita68
23. nov 2012

@adra22 musíš rátať 100 pracovných dní, nie kalendárnych..

adra22
23. nov 2012

@evita68 aha jasné ďakujem

hirunka
23. nov 2012

Ahojte baby,poradite mi. Ako mi to vide ked som na prvu matersku nastupila koncom augusta 2010, potom som bola na rd, dovolenkiu mi neumoznili vycerpat ani preplatit ze az po skonceni rd, teraz v juli 2012 som nastupila opat na md a po ukonceni si ju chcem vycerpat aby som neprisla o peniaze lebo sa tam uz nechcem vratit, po vycerpani dovolenky pojdem na rd. Bude sa mi kratit nieco? A ako je to v pripade socialky treba tam po ukonceni materskej nieco nahlasit alebo az ked nastupim na rd? Dakujem moc

moe
23. nov 2012

včera mi oznámili, že mi z organizačných dôvodov zrušili miesto. momentálne som na 1 rok na rodičovskej (z toho 6 mesiacov na materskej). Vraj keď budem chcieť nastúpiť do práce nájdu pre mňa vhodnú pozíciu.
Moja otázka je či je pre mňa lepšie nastúpiť po skončení rodičovskej dovolenky do práce a potom ísť opäť na materskú ak sa zadarí alebo je lepšie sa posnažiť a ísť rovno z rodičovskej dovolenky opäť na materskú.
V ktorom prípade budem lepšie chránená pred vyhadzovom a kedy je to finančne výhodnejšie?
Poraďte prosím.

liz_lemon
23. nov 2012

@moe ked nastupis po RD do prace, tak ta mozu kedykolvek prepustit, nebudes chranena ZP, takze idealne je byt tehotna uz pri konci prvej RD

zalka
23. nov 2012

@hirunka bez presných dátumov sa nedá nič vypočítať.
A prečo chceš v priebehu RD čerpať dovolenku, ked sa nechceš vrátiť tam do práce? Ved ak by ti ju na konci preplatili, po výpovedi a po jednom odpracovanom dni v práci tak by si mala aspon max. podporu v nezamestnanosti. Prečo sa chceš o to ukrátiť?

hirunka
23. nov 2012

@zalka lebo poznam mojho zamestnavatela, pri vypovedi by mi nevyplatil ani cent.....datumy napisem zajtra musim to pozriet v papieroch

zalka
23. nov 2012

@hirunka
no musel by, lebo by si to mohla súdom vymáhať od neho alebo exekučne a to by ho vyšlo drahšie.

lucinka
26. nov 2012

ahojte... potrebujem dosť súrne poradiť... včera mi skončila RD a dnes mi zamestnávateľ dal výpoveď z organizačných dôvodov... dohodli sme sa, že skončím ku dnešnému dňu, s trojmesačným odstupným... len mi bolo povedané, že to bude minimálna mzda x 3... vraj mám nárok len na to... ako donútiť zamestnávateľa, aby mi vyplatil odstupné vypočítané z priemerného mesačného zárobku??? on mi to pošle na účet a tým to pre neho zhasne.. ale ja chcem dostať presne toľko, koľko mi zo zákona patrí... 😠

evita68
26. nov 2012

@lucinka akú mzdu máš uvedenú v pracovnej zmluve?

avaka
26. nov 2012

Ahojte
@gapa a ostatne kocky,co v tom viete chodit.....
Chcem poprosit o radu, velmi sa nevyznam a ked citam spatne,mam este vacsi „gulas“
Dcera sa narodila 26.1.2010(takze 26.1.2013)mi konci RD
Na MD som nastupila 17.12.2009.Cca 2 tyzdne pred nastupom na MD mi zamestnavatel pomohol k vyssej materskej (vypoved a nastup do inej jeho firmy s vyssim platom )
Mala som odpracovane v kuse cca 15 rokov.Takze ako som pochopila mala by som po skonceni RD narok na podporu.Do prace nemozem nastupit naspat (a j tak neviem,ci by som hned nedostala vypoved) kedze mi malu nezobrali do skolky a pojde az od dalsieho septembra.Zostanem s nou doma
Viete mi poradit ako postupovat a podla moznosti dosiahnut co najvyssiu podporu?
Mam najskor ukoncit RD(ako?) a potom dat vypoved?
Z coho sa mi vyrata podpora?
Dovolenku mi iste nepreplatia,budem ju asi musiet vycerpat.Musim aj nastupit na nejaky den do prace?Na kolko dni dovolenky budem mat asi narok?

A este (aj ked asi nerealneak b 😒 )keby sa mi v blizkej dobe podarilo otehotniet,bolo by pre mna vyhodnejsie ist na predlzenu neplatenu rodicovsku?Dostavala by som potom zase matersku zo zamestnania?To by mi ale uz asi nemuseli drzat miesto vsak?a prisla by som aj o narok na podporu po jej skonceni?
dakujem za kazdu radu

🙂

gapa
28. nov 2012

@avaka
ak by trvala neplat. dovolenka maximálne rok a potom hned by si sa evidovala, tak podla terajších zákonov by si splnila podmienky (max. rok v posledných 3rokoch pred zaevidovaním môžeš byť bez poistenia).

nárok na podporu podla taerjaších zákonov by si mala zo zamestnania, ak by si čerpala neplatené volno, no toto sa môže aj meniť, bo ide o prerušenie poistenia a tam je to dosť nie dobre čitatelný ten zákon (dá sa aj viacerými spôsobmi vyložiť), to by bolo treba si overiť a asi v čase nástupu na md nemať neplat. volno, možno by bolo lepšie odpraovať, no to podla konkrétnych zákonov, ktoré nebude lahké asi prečítať (aj teraz by som si to na 100% netrúfla ti trvdiť, by som si to overila cez ústredie)

kajas13
28. nov 2012

Ahojte, čím ďalej čítam tým som zmetenejšia, poraďte prosím
V nedeľu, t.j. 2.12. má syn 3 roky, pred nástupom na MD som bola na rodičovskom so starším synom (nastúpila som 1.7.2008) a od vtedy som striedavo MD, rodičák a zase MD a teraz rodičák. Do práce by som mala nastúpiť v pondelok, bola som však oboznámená že dostanem výpoveď, pretože moje miesto je zrušené.
Zatiaľ som nič nepodpisovala, na čo mam pristúpiť aby som bola na tom čo najlepšie? Ak v pondelok podpíšem výpoveď bez výpovednej doby má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť mi odstupné? Alebo musí dať dvojmesačnú výpovednú dobu a potom ešte odstupné?
Ďakujem Kamila

evita68
28. nov 2012

@kajas13 Ak dostaneš výpoveď, ty nebudeš nič podpisovať, iba jej prevzatie.. výpodvedná doba by ti začala plynúť od 1.1.2013.. ak by si chcela odstupné, musela by si požiadať do konca decembra o skončenie pracovného pomeru dohodou na základe ich výpovede.. V tomto roku ešte platí, že buď máš nárok na výpovednú dobu, alebo odstupné, súbeh nie je možný..

Ak ti ponúknu v pondelok dohodu o skončení pracovného pomeru, tu je potrebný podpis, teda súhlas aj teba.. Musíš si ale dohliadnuť na to, aby v tejto dohode bol napísaný ako dôvod ukončenia prac.pomeru par. 63 ods. 1 písm. b), inak nárok na odstupné nebudeš mať..
Dohliadni si aj na to, aby si v pondelok 3.12. mala umožnené čerpať jeden deň dovolenky, ostatnú si daj preplatiť.. budeš mať nárok na max. podporu..

avaka
28. nov 2012

@gapa dakujem pekne 🙂
to sa mi teda zda dost komplikovane... 😒 asi sa pojdem teda dohodnut,dam vypoved a pojdem sa zaevidovat na urad prace.....v tom pripade by som mala najskor ukoncit RD a potom dat vypoved?Pred vypovedou si asi musim najskor vycerpat dovolenku ze?RD ukoncim na UPSVR ?
Bude mi robit rozdiel vo VZ,ak si dovolenku vycerpam,alebo dam preplatit?
dakujem🙂
a ak by som nahodou potom otehotnela,budem dostavat az od porodu RP ?

kajas13
29. nov 2012

@evita68 Ďakujem za odpoveď
Na koľko dní dovolenky mám nárok, v roku 2008 som čerpala 10 dní riadnej dovolenky a to som už v júni mala PN-ku a od 1.7. materskú. Zarátavajú sa mi roky na materskej a rodičovskej do odpracovaných rokov? Zamestnaná som od 1.7.2005, to by som mala mať výpovednú dobu tri mesiace. Mám obavy že 3-mesačné odstupné neuvidím, nakoľko je to malá firma spojené s troch živnostníkov a to sú vlastne aj jej pracovníci a 900 eur v tejto kríze ☹ a ako je to s tou maximálnou podporou, lebo na úrade práce mi povedali že na podporu nemám nárok, nakoľko som doma 4 a pol roka a že som si ju mala vyčerpať po ukončení materskej a až tak nastúpiť na rodičovskú

mirka276
29. nov 2012

ahojte, prosim vie mi niekto poradit? V marci 2012 sa mi skoncil trojrocny Rod.prispevok, ale pokracujem v predlzenej materskej. v oktobri toho roka som nastupila spat do prace, vyuzila som zakon, ktory zacal platit v septembri, ze mozem aj pracovat aj poberat rodicak. ale od decembra 2012 som PN a teraz v pondelok 3.12 sa mi konci rok PN. poziadala som zamestnavatela pisomne ziadostou, aby mi dal vsetku zostavajucu dovolenku, ale zatial sa mi neozval. po skonceni dovolenky by som chcela dat vypoved. robim spravne? mam narok na podporu?
Dakujem vam dopredu vsetkym za radu

zukrik
13. dec 2012

ahojte,možete mi niekto poradit? poslali mi z práce potvrdenie zamestnávatela na účely nároku na dávku v nezamestnanosti.Mám tam od roku 2OO9-2O12
V roku 2OO9 som do apríla pracovala mám tam aj sumy. V r.2010,2O11 mám nulu/som bola na rodičovskej) a v roku 2O12 len v kolonke november/to mi vyplatili odstupné)16.11.2012 mi skončila rodičovská, sumu 1104,29 eur mám to správne?lebo viem že ste tu spomínali,že to má byt neako rozrátané.

evita68
13. dec 2012

@zukrik ku ktorému dňu skončil pracovný pomer?

samain_night
13. dec 2012

@zukrik výpoveď počas RD? ak áno, tak porušil § 64 a § 66 Zákonníka práce (zákaz výpovede; napr. v čase tehotensva, počas MD ako aj počas RD Ti nemôže dať výpoveď);
ak (príkladom napíšem) .. si bola zamestnaná pred tehotenstvom, na MD si nastúpila .. až pôrodom - teda až dokým dieťa nedovŕši 3tie narodeniny nemôže dať zamestnávateľ výpoveď, avšak, deň PO, už môže
taktiež záleží, akým spôsobom bol ukončený prac. pomer, od toho sa odvíja aj výška odstupného §63 Zákonníka práce

evita68
13. dec 2012

@samain_night ?? kde si zobrala, že dostala výpoveď počas rodičovskej? /a ak by, môže aj počas rodičovskej, ak sa ruší zamestnávateľ alebo jeho prevádzka/
ona odstupné dostala, to nerieši..

zukrik
13. dec 2012

@evita68 ahoj,končil ku 18.11.2012, chalani sa mi narodili 16.11.2009,17.11.som bola jeden den v robote a dohodli sme sa na výpovedi k 18-temu,len neviem či mi to dobre napísali do vymeriavaceho.

samain_night
13. dec 2012

@evita68 ak si si nevšimla, píšem "ak" .. nedefinovala, či ho dostala, alebo nie,
áno, odstupné - chápem .. ale, vysvetli mi prosém Ťa, ako môže(m) získať odstupné bez výpovede??
hneď tam idem robiť !!!

evita68
13. dec 2012

@zukrik ešte napíš, hoc aj do súkr. správy, koľko ti vyplatili odstupné a preplatenú dovolenku /sumár mzdy za november v hrubom/

evita68
13. dec 2012

@samain_night ak napísala, že 16.11. jej skončila RD, tak asi jej skončila, načo úvahy o neplatnom skončení prac. pomeru?
a odsupné bez výpovede sa dá získať, napríklad aj pri dohode o skončení prac. pomeru..

samain_night
13. dec 2012

@evita68 OK, Ty si právnik ..
mne neskonči TPP po skončení RD 🙂 , ja také problémy nemám

112233
9. jan 2013

Ahojte, mne dnes z práce konečne poslali vyplnené tlačivo pre SP, kde mám v kolónke vymeriavací základ za rok 2009 celkovú sumu niečo okolo 8000 euro, za rok 2010 a 2011 mám nula (bola som na rodičovskej ) a za rok 2012/ iba za december necelých 100 euro. To som mala 1 deň dovolenky + preplatený zvyšok nevyčerpanej dovolenky. Celkom tomu nechápem kedže na výplatnej páske som mala za ten 1. deň dovolenky + preplatenej v čistom tuším 345 euro. Presné sumy teraz neviem lebo papier nemám momentálne doma. Ide mi o to ,či to je vyplnené dobre. Tých vyrátaných 100 euro je denný vymeriavací základ, či ako? Tak teraz mám obavy koľko mi z toho vyrátajú v SP na dávku v nezamestnanosti. Snažila som si to sama vyrátať podľa tej kalkulačky na výpočet dávky ale musím priznať, že som v tom akási stratená, kedže netuším z čoho to mám rátať. Či z výplaty alebo z tých 100 euro. Ďakujem za pomoc 🙂

moon1979
9. jan 2013

@112233 nie je jednoduchšie zavolať personalistke ako sa dopracovala k tým 100 eurám, keď na páske más 3-násobok?

lucula73
9. jan 2013

@evita68 ahoj,prosím ťa,nevieš mi poradiť,zajtra mi končí 3ročná Rd,od piatku nastupujem do práce/ale čerpám dovolenku/,a zároveň mi schválili ten predlžený RD ,čiže budem chodiť do práce a aj brať rd,treba mi ísť niekde niečo nahlasovať ?v práci mi povedali že nie,že odvody za mňa budú platiť oni,ale či niečo netreba ešte?vďaka moc

112233
9. jan 2013

@moon1979 no áno, ale bohužiaľ až do konca budúceho týždňa je mimo firmy :(
chcela som sa nato len opýtať lebo som z toho celá nervózna.