Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@zalka ahojko, tak dnes som volala so šéfkou a že mi dovolenku vyplatia, ale odstupné nie, lebo firma naozaj nemá z čoho...a na sociálke mi povedali, že podporu budem mať, keďže som bola zamestnaná pred MD RD.a ak chcem odstupné, musela by som ísť na súd a to je na dlhé lakte... ☹ aspoň že budem mať podporu...ešte zvažujem, či je lepšie,, či firme mne dáva výpoveď alebo ja si dávam výpoveď podľa § 60 ...?
Ahojte holky, prave som prisla zo socialky a som zuuuufalaaaaa ☹ Ak mozte poradte, prosim:
Bola som zamestnana na dobu neurcitu od roku 2003 presne od 1.7 - 31.12.2012 - celkovo teda 9rokov a 184 dni. V roku 2007 som nastupila na matersku dovolenku, potom rodicovsky a v roku 2009 znova materska s druhym dietatom. Syncek tri roky dovrsil 14.12.2012, so zamestnavatelom sme uzavreli dohodu o ukonceni prac. pomeru podla §60 ku dnu 31.12.2012. Za tych par dni mi na ucet prisla vyplata v sume 202 eur (dovolenka, sviatky...). No a kamen urazu - na socialke mi povedali, ked som zanasala tlacivo k naroku na davku v nezamestnanosti, ze vlastne z tejto sumy sa mi bude ratat podpora. Je to skutocne tak, za tie roky pred nastupom na MD sa neberie ohlad? Predtym som zarabala podstatne viac... ☹
@kelvinka moja to preco si to tak blbo urobila a nerozviazala PP po skonceni RD... len teda jeden dva dni bud odrobit a zvysok preplatit....
teraz sa ti veru z toho bude pocitat ... viem ze je to na maslu lebo si mohla mat pol roka podporu cca 1200 EUR mesacne...
do uvahy sa beru len prijmy za posledne dva roky pred uplatnenim si naroku na podporu... 😖
@maznacik007 Ach, ved to som fakt blba ze som si to dopredu nezistovala... Ono vlastne som akoze odrobila tych par dni, tak sme sa so sefom dohodli... Dovolenka bola 6 dni a zbytok tie sviatky a tri dni som akoze odrobila...
@kelvinka noje v podstate jedno kolko si realne odrobila v tom mesiaci sa ti ta suma rozratava na pocet dni co trval PP
tak odhadom ti to vyjde okolo 200 EUR mesacne ta podpora ... ale to fakt ako hruby odhad ber...
Ked ja naivna som si myslela, ze sa mi zapocitaju tie roky pred materskou - ved tam do poistneho v nezam. isli pekne peniaze... Cely system je postaveny na hlavu... A keby ste videli tu pracovnicku ako sa mi skodoradostne usmiala do ksichtu.... 😠 Ze ona zakony netvori.... 😖
@kelvinka je mi to luto... 😔 no inak od uradnikov netreba ocakavat nejake rady a tak ... to je fakt utopia ...
@maznacik007 Dakujem aspon za ten hruby odhad - ja tu nariekam, ze dostanem len 100-vku... Keby aspon tych 200 bolo by to aspon tolko, na kolko sme zvyknuty boli pri rodicovskom - nebol by to taky skrt cez rozpocet... 🙂 A mali by mi to vyplatit spatne od datumu podania ziadosti alebo od datumu zaevidovania na urade prace?
@kelvinka od zaevidovania na UP... narok je polroka ..
@maznacik007 Este raz velmi pekne dakujem.... a vsetko dobre ti prajem... 🙂 A vdaka tebe budem mat uz aj ja trosku krajsi den... 🙂
dievčence prosím vás poradíte aj mne? @zalka a ostatné, ktoré sa v tom trochu vyznáte
U terajšieho zamestnávateľa som zamestnaná od 27.8.2000. V sept. 2002 som nastúpila na MD, potom 3 roky RD. od sept. 2005 - sept. 2006 som pracovala, potom nástup na MD s druhým synom a následne RD 6 rokov platená z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu synčeka.
RD mi skončila 8.10.2012 ale od augusta 2012 som bola na PN ( rizikové tehu, ktoré nakoniec skončilo potratom ) a Dr. ma nechal na PN až do konca tohto mesiaca.
Nakoľko šéfka pre mňa nemá prácu, po skončení PN bude nasledovať ukončenie PP.
Chcem sa spýtať, ako to spraviť, aby som z toho vyšla čo najlepšie.
Mzdárka mi tvrdí, že nemám nárok na dovolenku za rok 2007 ( bola som v tomto roku 59 dní na MD ... žiaľ, chýba mi ten 1 deň aby som mala odpracovaných 60 dní ) - nehovoriac o tom, že mi tvrdí, že moju MD nemá v PC, lebo medzitým sa škola sťahovala a ona má bordel v dokladoch 😠 ... ale mňa to nijako nezaujíma, proste dovoelnku si nárokovať budem.
Ak som to dobre rátala, tak malo by mi výjsť nejakých 6,5 dňa dovolenky ( pracujem v školstve, takže máme na rok 40 dní dovolenky )
Budem mať nárok na nejakú podporu v nezamestnanosti?
Teda v prípade, že by som si 1 deň vybrala dovolenku a zvyšok nechala preplatiť plus 3-mesačné odstupné
@zalka dík, takže aj napriek tomu, že som po skončení RD ( 8.10.2012 ) do pravdepodobne konca tohto mesiaca na PN tak mi výjde celkom slušná podpora?
Pozerala som zákonník práce a podľa dĺžky môjho terajšieho zamestnania mám dokonca nárok na 4 mesačné odstupné ... len musím trvať na paragrafe 63 - nadbytočnosť, že?
A ako by to bolo, keby mi nechceli preplatiť dovolenku, ale musela by som si ju vyčerpať?
A ešte sa chcem spýtať - blbé je, že si to presne nepamätám, a neviem nájsť ani výplatnú pásku, ani čerpanie dovolenky, proste žiaden doklad ... ale marí sa mi, že som si pred nástupom na MD v sept. 2006 brala dovolenku za celý kalendárny rok, teda som si ju dopredu vyčerpala.
Len teraz som si nie istá ako to bolo s tou pomernou časťou za rok 2007 - dopredu som si ju vyčerpať nemohla že? Teda v auguste 2006 za rok 2007?
Viem len, že po skončení MD som hneď nastúpila na RD
@zalka ďakujem veľmi pekne, ukľudnila si ma, lebo už som z toho pomaly na prášky - hlavne z našej neschopnej mzdárky.
Ešte mi kolegyňa poradila, aby som si podala písomnú žiadosť o čerpanie dovolenky a zaniesla to riaditeľke ešte pred ukončením PN. Dobre mi poradila? Mám to takto spraviť?
Totiž riaditeľka je dosť nepríjemná osoba a kolegynku obrala o odstupné - tiež skončila RD povedali jej, že nemajú pre ňu prácu a ani odstupné jej nedali a nakoniec nemala ani nárok na podporu, lebo jej tak nejak blbo skončili PP, že hneď na druhý deň po skončení RD išla na úrad práce.
@evita68 @zlatat dokonca sa aj mýlim , pretože v roku 2007 platil iný zákonník práce z ktorého je toto
§ 105
Dovolenka za odpracované dni
Na začiatok
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 22 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.
@zlatat zlati riaditelku nemozes donutit aby si cerpala ten jeden den dovolenku, lebo dovolenka sa cerpa so suhlasom zamestnavatela... takze lepsie sa bude s nou dohodnut... a na odstupne mas narok...

@jolly84 samozrejme, si vezmi od minulého roka sa ani nedá platiť samostatne príspevok v nezamestnanosti do SP. Prečítaj si tu príspevky čo sa týkajú podpory v nezamestnanosti ... a budeš vedieť viac ako tvoja kamarátka účtovníčka.