icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

zalka
27. nov 2013

@sehra78 no neviem práve som googlila ... MD v roku 2011 bola platená z VZ 60% ... nie 55%

sehra78
27. nov 2013

@zalka a predsa ešte niečo tým pádom pôjdem keď dostanem výpoveď do ruky na úrad práce a sociálne s tým, že prehlásim na manžela RP a požiadam o podporu? a ako to bude vyplatené na ďalší mesiac, RP dostane už manžel v decembri alebo ešte ja a podporu dostanem až v januári?

zalka
27. nov 2013

@sehra78 hm... no kedže RP sa dá prepísať k 1.vému v mesiaci .. tak záleží či to stihnete napísať na mng. RP od 1.12. ... alebo nie ... ak stihnete tak máš 8 dní od skončenia PP na evidenciu na UP ...
v 12 mesiaci ešte dostaneš RP za november, a prvá podpora za december ti príde v januári ...

a upozornujem MD bola rátaná zo 60% z VZ ... takže bude nižšia ako MD ... cca 375 eur odhadujem .

sehra78
27. nov 2013

@zalka no len 1. je v sobotu, môžme ten prepis urobiť aj 29. v piatok? a čo k tomu treba

sehra78
27. nov 2013

@zalka beriem na vedomie pomýlila som sa

zalka
27. nov 2013

@sehra78 dnes majú dlhý den na UP, chod sa informovať dajú ti iste aj potrebné tlačivá a vybavíš to ...

sehra78
27. nov 2013

pravda, tak teda ďakujem a prajem všetko dobré

sehra78
27. nov 2013

@zalka pravda, tak teda ďakujem a prajem všetko dobré

zalka
27. nov 2013

@sehra78 rado sa stalo 🙂

sehra78
12. dec 2013

@zalka dobrý deň posielala som vám prosbu do IP

dendy1
17. jan 2014

@zalka rada by som sa poradila: 21.2 by som mala nastúpiť do práce - končí mi RD. Začiatkom januára som sa ozvala a dnes mi dali vedieť, že pravdepodobne nebude pre mňa miesto. Som zamestnaná v tej firme od r.1996, ale mesiac pred otehotnením som prestúpila v rámci firmy, do jej zastúpenia. Vraj mám možnosť aby mi dali výpoveď z org. dôvodov 2mes. výpov.lehota + 1mes odstupné + prepl. dovolenky, alebo výpoveď dohodou a 3 mes. odstupné+ prepl. dovolenky.
Viem že sú aj dve tehu kolegyne, jedna bude robiť z domu, tá druhá to sa nedá, ale z personálneho mi spomenula len tú s home office. Dosť ma to štve, že som tam tak dlho a teraz toto.... a o 2-3 mesiace niekoho prijmú....ktorý variant je pre mňa najvhodnejší, poradíte prosím

zalka
18. jan 2014

@dendy1 najvýhodnejšie je čerpať deň dva dni dovolenku, a zvyšok nechať preplatiť + odstupné 3 mesiace, tj. skončenie PP dohodou.

dendy1
18. jan 2014

@zalka ďakujeme krásne. A potom sa hneď hlásiť na ÚP ? Vôbec v tom nemám prehľad, nikdy som nebola nezamestnaná ☹ ako dlho a v akej výške je potom nárok na podporu? Uf som stratená v tomto smere...

zalka
19. jan 2014

@dendy1 ak budeš čerpať den dovolenky po skončení RD a zvyšok ti preplatia tak podpora bude 800 e mesačne a vypláca sa 6 mesiacov , ak nebudeš čerpať dovolenku tak TI podpora výjde 50% z hrubej mzdy pred nástupom na fMD... a na UP sa treba prihlásiť do 8 dní od skončenia RD.

anjelicek11
19. jan 2014

@zalka pozeram ze radite 🙂 mam otazocku, je momzne po skonceni podpory ist na PN, ked som po materksej dostala vy poved, plynie mi 6 mesacna podpora. Da sa ist na PN, aj ked som registrovana na urade prace? dostala by som nieco zo socialky?

zalka
19. jan 2014

@anjelicek11 ak sa nahllásiš na DNP balík v SP tak po podpore dostaneš PN z DNP .. stačí sa nahlásiť den pred PN .. z VZ 402,50 eur a PN bude cca 220 e

anjelicek11
19. jan 2014

@zalka dakujem a kolko sa plati mesacne dobrovolne poistenie?

dendy1
19. jan 2014

@zalka dakujem pekne.

anjelicek11
19. jan 2014

@zalka a ak by som zostala PN pocas brania podpory PN, dostala by som nieco, alebo nie?momentalne mam maximalku

zalka
19. jan 2014

@anjelicek11 z minima sa platí 133,43 eur ... počas PN sa neplatí a ak pôjdeš na PN počas podpory tak podporu pozastavia ... a po skončení PN doplatia
@dendy1 rado sa stalo

anjelicek11
19. jan 2014

@zalka cize PN mi predpokladam nemaju z coho vypocitat, takze by som tym nic neziskala ☹ myslela som si ze by PN pocitali z toho VZ co podporu v nezamestnanosti.
Dakujem za radu 😉

zalka
19. jan 2014

@anjelicek11 no ak ti je málo 220 e .. ked nebudeš mať už žiadnu podporu ... tak potom máš pravdu nevyplatí sa to

anjelicek11
19. jan 2014

@zalka mozno som to zle pochopila 😉 ale pochopila som to tak, ze 133,43€ mesacne zaplatim a 220 dostanem...

zalka
19. jan 2014

@anjelicek11 no počas PN tých 133 neplatíš a po PN po skončení zrušíš aj to DNP aby si tých 133 neplatila

dendy1
23. jan 2014

@zalka môžem ešte jedno upresnenie 😵 malá sa narodila 20.2., takže 21.2. mám nastúpiť, resp. ukončiť PP. Ak chcem max podporu tak musí byť 1-2 dni dovolenky. Mne ten deň padne na piatok, stačí teda 1 deň ? alebo aj pondelok vypísať? A môžu mi tú dovolenku odmietnuť ? Ak budem mať tú dovolenku 1 deň 21.2. tak výpoveď sa tiež dáva k tomu 21.2. ?
Aby som potom nezmätkovala na poslednú chvíľu 🙂

zalka
23. jan 2014

@dendy1 21.2. čerpať dovolenku ... 21.2. skončiť PP ... a v pondelok 24.2. sa ísť evidovať na UP ... stačí ti 1 den dovolenku ...
no môžu ti ju odmietnuť .. je to na vôli zamestnávateľa či ti pomôže alebo nie.

dendy1
23. jan 2014

@zalka dakujem krasne. Bože dúfam, že sa nebudú hrať na dôležitých a budú súhlasiť. Je to pre nich veľa roboty naviac ?

zalka
23. jan 2014

@dendy1 vieš čo ani nie ... len je to trošku drahšie ako keby ťa prepustili bez čerpania dovolenky ...

dendy1
23. jan 2014

@zalka jasné super. To trošku drahšie je cca do 100€ ? aby som vedela trošku argumentovať tým babám.

zalka
23. jan 2014

@dendy1 no odvody do SP ani nie sú tak drahé odvody do ZP hej ale to by tuším i tak platili ... a odvody do SP by vyšli do 50e