icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

evita68
25. feb 2014

@tun1ska nemôžeš brať podporu aj RP, veď si písala, že prepisuješ rp na manžela

ak budeš mať tú dohodu, tak podpora nebude ani 500 eur.. ak ju nebudeš mať, a ukončí sa prac. pomer, ako som písala,tak budeš mať podporu 820.. zvolľ, čo je pre teba výhodnejšie

tun1ska
26. feb 2014

@evita68 Ďakujem za odpoveď...Ano, prepíšem na manžela. Tú dohodu musím mať, lebo ten nový zamestnávateľ ma vezme len na mesiac- v apríli, ako ináč by sa to dalo? a od mája musím na úrad práce až do augusta a od septembra ma zamestná riadne.

evita68
26. feb 2014

@tun1ska no jedine dohodou na nepravidelný príjem

tun1ska
27. feb 2014

@evita68 A ukončiť prac. pomer môžem aj predčasne, napr. k 31.3.2014, ak mi končí RD až 27.09.2014, budem mať nárok na max. podporu?

zalka
27. feb 2014

@tun1ska ak ukončíš PP k 31.3. a od 1.4..14 sa zamestnáš na dohodu niekde inde .. a po skončení dohody ak pôjdeš na UP tak nebudeš mať nárok na maximálnu podporu ..
na tú by si mala nárok ak by si skončila PP napr. 28.2. ... s tým, že 28.2. čerpeš dovolenku .. a zvyšnú ti preplatia.
od 1.3.14 pôjdeš na UP a tvoj mng. od 1.3.14 bude poberať RP .. a ak sa aj zamestnáš na dohodu od 1.4.14 tak už máš schválenú max. podporu ... čiže po skončení dohody vieš sa zaevidovať na UP zase a dobrať si zvyšnú maximálnu podporu .... toto je jediná šanca.

alama
31. mar 2014

zalka, chcela by som poprosiť o radu, ak by ste si našla čas. V oktobri mi končí RD a chcem požiadať zamestnavatela o zmenu uvazku na polovicny (predtym som pracovala na plny uvazok, doba neurcita). Ak mi nevyhovie, mám v takomto prípade nárok na odstupné pri ukončení prac.pomeru dohodou? Dakujem 🙂

liz_lemon
31. mar 2014

@alama zo ZP to nevyplyva, iba ak sa tak so zamestnavatelom dohodnes (pisomne v dohode o skonceni PP)

diwa
1. apr 2014

@zalka ahoj, chcela by som ta velmi pekne poprosit o jednu odpoved.. Po rodicovskej uz so mnou nerataju, ale su ochotni mi vyjst v ustrety aby som mala potom max. podporu..Len neviem, ci ma maju zamestnat este na 1 den a na dalsi dat vypoved, alebo musim vyslovene cerpat 1 den dovolenku?

zalka
1. apr 2014

@alama ak dáš výpoved ty tak nárok na odstupné nemáš, ak ti ponúkne tú prácu čo si robila a ty ju robiť nechceš, tak on ti nemá dôvod dávať výpoved ... musíš si dať výpoved sama ... takže zase nárok na odstupné nie je ...
a to že ho požiadaš o skrátený úväzok a ti nevyhovie , tiež ti nedáva právo na odstupné ... kedže by mal pre teba miesto to pôvodné a tam bol celý úväzok ...

zalka
1. apr 2014

@diwa môžeš ten den odpracovať spolu s odstupným bude max. podpora

diwa
1. apr 2014

@zalka velke dakujem 😉

zuzkagu
1. apr 2014

baby, tak rada ešte raz pre mna, pretože sa situácia u mna zmenila a tehotna už niesom.
takže 7.6. (sobota) ma syn 6 rokov a konči mi predlžena - platena - RD, 8.6 (nedela) by som mala nastupit do prace, kedže sa u nas v nedelu nepracuje tak v pondelok, no a v prípade vypovede resp. kebyže ja ukončím pracovný pomer (neviem ako sa dohodneme ešte) + mam ešte aj nejaku dovolenku (musí ju zamestnávatel prepLAtiť?) ako mam postupovať aby som mala najvyššiu podporu, zamestnancom som od r. 2002, momentalne mam však zmluvu zmenenu na pol uväzku petože som medzi oboma detmi na pol uväzku u neho pracovala.
bab raď 🙂
@zalka
@evita68

evita68
1. apr 2014

@zuzkagu no normálne, v pondelok dovolenka, v tento deň preplatenie dovolenky ostatnej a aj skončenie prac. pomeru.. pre max. podporu potrebuješ na tento deň cca 105 eur mzdu..

zalka
1. apr 2014

@diwa rado sa stalo

zuzkagu
1. apr 2014

@evita68 takže 9.6 aj dovolenka aj den vypovede, na peniazoch sa bude dat dohodnut v tom problem nevidim, len sa bojim tej dovolenky že mi ju celu nevyplati, tj dovoli mi čerpat ten jeden den a vyplatí tých 105 eur a konec, ked dam ja vypoved aj tak musí preplatiť dovolenku?,v akých prípadoch nemusí vyplatiť dovolenku, dokelu bojim sa nejakých komplikacii aj ked sa da s nim do nejakej miery dohodnut

alama
1. apr 2014

@zalka dakujem, myslela som, že ked mám zo zákona nárok na zmenu pracovného času (kedže sa starám o dieťa do 15 rokov), tak ak zamestnávateľ mi ten úvazok nezníži (uvedie prevádzkový dôvod, lebo inak by mi musel vyhovieť), tak aj pri výpovedi dohodou ide o organizačné dôvody a dá sa tam použiť ten par.63 resp.60, kde by bol na odstupné nárok. Ja chcem zmeniť úvazok, lebo na plný robiť nemôžem.

zalka
1. apr 2014

@alama neviem ti presnejšie odpovedať ... :( možno sa mýlim ...

evita68
1. apr 2014

@zuzkagu ak sa dohodnete na skončení prac. pomeru 9.6., dovolenku ti musí preplatiť zo zákona

zuzkagu
1. apr 2014

@evita68 dakujem

alama
1. apr 2014

@zalka aj tak dakujem, že si mi odpovedala, skúsim ešte pozisťovať 🙂

zalka
1. apr 2014

@alama držím palec

timotejka13
2. apr 2014

@zalka prosim vas poradite aj mne? potrebujem pre kamosku,teraz dava vypoved po MD. Prisla jej postou vyplatna paska na ktorej je pisane ze ma narok na 25dni dovolenky co je cca 250eur ktore jej vyplatia. Dovolenkovy priemer ma 1,76e denny uvazok 7,5hod. Potom je tam riadok preplatena dovolenka 150,00 / 254,00 Je to dobre vyratané? Dakujeme.

evita68
2. apr 2014

@timotejka13 dobre.. o rok tá daň, čo jej bola strhnutá, sa jej vráti podaním DP, ak jej príjem za tento rok nepresiahne nezdaniteľnú časť..

zalka
2. apr 2014

@timotejka13 no dáko divno porátané ... odhliadnuc od toho... že 25*7,5*1,76 je 330eur ..
a odhliadnuc od toho, že minimálna mzda je vyššia cca 2,023 eur na hodinu čiže 25*7,5*2,023 tj. 379 eur ..
nechápem absolútne ako to má poratané .. takže neviem poradiť.

dendy1
2. apr 2014

@zalka dobrý večer prajem, tak sa ozývam s poďakovaním za všetky rady ohľadom výpovede po RD. Čerpala som ten jeden deň, dnes mi soc. poslala rozhodnutie: môj denný vym. základ je 143,75, prekračuje to max vymer. základ 52,9316, takže mám nárok na 50% z uvedeného max vym,základu. No a teraz ešte jedna otázka: ráta sa to na kalendárne či pracovné dni v mesiaci ? Ďakujem.

timotejka13
3. apr 2014

@zalka ved preto ze jej to nejak zle vychadza,no neviem skusi sa este jednej uctovnicky spytat,dakujeme.

zalka
3. apr 2014

@dendy1 kalendárne dni ... čiže násobíš 31 resp. 30 dnami v mesiaci ... 50% z DVZ
@timotejka13 no dúfam, že príde na to kde ju chcú obabrať resp. kde robia chybu

dendy1
3. apr 2014

@zalka ďakujeme pekne. Ja som si myslela že to bude na kalendáre dni, ale muž mi tvrdil, že kto by mi platil za soboty a nedele 😀 že to bude určite len x pracovné dni 🙂
Tak som rada že je to tak ako som hovorila ja.

zalka
3. apr 2014

@dendy1 ved aj Pn aj MD sú platené soboty nedele 🙂

evita68
3. apr 2014

@timotejka13
@zalka výpočet je dobrý, pretože určite ide o jeden deň po RD, odvody sú z vymer. základu 4025:31= z 129,84 eur, to je 17,39 a daň 59,39, čiže na výplatu 330 - 17,39 - 59,39 = 253,22 / zaokrúhlene/