icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

marcela91
autor
9. máj 2012

@rainee myslim ze zalezi, ako dlho si pred materskou pracovala, ak pocas sledovaneho obdobia posledne pred MD si odpracovala 2 roky, mas narok na podporu 50% zo mzdy /priemer tych 2 rokov/..
Nie som si ale teraz ista, ci mozes poberat sucasne rodicovsky a podporu, myslim, ze asi nie, takisto nie som si ista, ci mozes dostat vypoved , ked si na RD, to je protizakonne, over si to na socialke. Iba ty sama mozes dat vypoved pocas RD myslim. Ak by ta zamestnavatel prepustil z akehokolvek dovodu, ci uz dohodou, alebo koli organiz. zmenam, je povinny dat ti odstupne 2-3 mesacne. Daj pozor nato, dolezite je, ako bolo u mna, je jeden den mi skoncila RD, druhy den som dohodou a s odstupnym+preplatenou dovolenkou skoncila u zamestnavatela, tym padom staci jeden jediny den /akoby som odpracovala po ukonceni RD/ a uz sa mi tato cela suma zpriemerovala do denneho vymeriavacieho zakladu 99 EUR, ale maximum daju len 75 EUR tusim, ale aj tak super, lebo vdaka tomuto jedinemu dni mi vznikol narok na maximalnu podporu, keby som ukoncila RD v jeden den a v ten isty den aj prac. pomer, ratali by mi podporu z odpracovanych 2 rokov pred MD.

rainee
9. máj 2012

@marcela91 takze potom je lepsie pockat a dat vypoved den po skonceni RD 😉 a s tou dovolenkou je to ako, kolko dni rocne to robi na RD? nepredpokladam ze mam narok na 20 dni ako keby som robila, ci?
@zalka diky

elbe
9. máj 2012

dievčatá, môžem aj ja? rodičovská mi končí 30.7.2012, do zamestnania sa z vážnych dôvodov vrátiť nechcem. Na materskú som nastúpila s prvým dieťaťom v 5/2007. Predtým som bola zamestnaná 3 roky. Pochopila som to dobre, že ak dám výpoved až 31.7., tak budem mať nárok na vyššiu podporu? Ak sa opakujem, tak sorry, namám čas čítať to celé 😔 dakujem

zabka88
9. máj 2012

@elbe a čo výpovedná doba? 😲

elbe
9. máj 2012

@zabka88 no to zatiaľ neviem, ako budú ochotní sa so mnou dohodnúť. Vec sa má tak, že sa snažíme o tretie bábo, takže sa do novej práce nechystám, a u môjho terajšieho zamestnávateľa by som to chcela ukončiť, aby to bolo pre mňa výhodné.

zabka88
9. máj 2012

@elbe a nebolo by lepšie nastúpiť do robotky na tých pár mesiacov kým sa zadarí? nebudeš mať potom vyššiu materskú? či vôbec tam už nechceš ísť? lebo keď ti rodičovský končí koncom júla tak mi to vychádza že keď dáš výpoveď koncom júla i tak si musíš tie dva mesiace odrobiť, teda ak sa nedohodnete, ale zas neviem či môžeš rátať s tým že jeden deň im oznámiš a druhý ti podpíšu dohodu..

mima595
9. máj 2012

@elbe - ak das vypoved až 31.7. tak sa ti podpora bude ratat z toho jedneho dna..teda je potrebne, aby si mala co najvyssiu mzdu 76E..na ten jeden den...da sa to dosiahnut tak, že si ten jeden den dovolenku vycerpas a ostatnu si das preplatit pri ukonceni prac. pomeru

mima595
9. máj 2012

@rainee - pocas RD ti dovolenka nevznika, len pocas cerpania MD...je to rozne, zavisi ci si mala MD rozdelenu do 2 rokov, kolko mate dovolenky, ci 20 alebo 25 dni..kolko mas rokov...ale zhruba by si tych 12-18 dni mala mat

elbe
9. máj 2012

@zabka88 do roboty nemôžem nastúpiť, jedná sa o prácu na smeny a končila by som bud o 16.30 alebo 19.30, a k tomu každá druhá sobota dvanástka, čo v žiadnom prípade nemôžem prijať, kedže môj muž chodí z práce až o 19.00 a tiež robí každú druhú sobotu. To je pracovná doba pre slobodnú babu a nie pre matku 2 detí, ktorá ich bude každý deň musieť vyzdvihnúť zo škôlky. Avizovala som v práci, že mám záujem o polovičný úväzok, čo by nebol problém, ale zatiaľ nie je miesto. Každopádne dakujem za reakcie. 😀

elbe
9. máj 2012

@mima595 dakujem za radu 🙂

mima595
9. máj 2012

@elbe - niet za co..len si to ustraz a poriadne premysli aj s ohladom dalsej materskej...ona ta podpora sa da dosiahnut pekna, ale trva len 6 mesiacov..mas este cas, tak si to poriadne prestuduj, premysli, dohodni sa so zamestnavatelom a kludne sa pytaj.. 😉

rut
9. máj 2012

Koncom jula mi konci rodicovska dovolenka. Nechcem sa do prace vratit, lebo je to casovo narocne a nestihali by sme vodit a vyberat deti z a do skolky. Casto sme robili aj cez vikendy...
Mam dat vypoved alebo staci oznamit mesiac pred koncom rodicovskej, ze uz nenastupim? Mam 3-mesacnu vypovednu dobu, uz su to iba 2 mesiace, ak dam vypoved v maji, ale mam este dovolenku, ktoru su planujem cerpat posledny mesiac, t. j. v auguste.
Hladam si novu pracu na skrateny uvazok a blizsie, ak sa mi to nahodou do septembra nepodari, budem mat narok na podporu v nezamestnanosti a v akej vyske? Som doma piaty roky s dvomi detmi (5a 3 roky), pred nastupom na prvu matersku som pracovala viac nez 2 roky. Dakujem za pomoc.

gretka2
9. máj 2012

Ahojte. Som na rodicovskej dovolenke, dieta bude mat 3 roky 29.5.2012, ale zatial mi ho ani od septembra 2012 nevzali do skolky (dali sme odvolanie). Cize od 30.5. urcite nemozem nastupit do zamestania, minimalne do septembra. (ak bude skolka). Ako mam postupovat, resp. co by bolo pre mna najvyhodnejsie? Dat vypoved, alebo poziadat o neplatene volno? Je mozne, ze vypoved mi daju sami, ak nebudu ochotni mi drzat miesto 3 mesiace. Este som sa na to v praci nebola pytat. Ak by som dala vypoved, mam narok na odstupne, a mozem poberat podporu v nezamestnanosti? Pred nastupom na matersku som odpracovala 18 mesiacov. Nechcela by som zostat uplne bez penazi pocas 3 mesiacov.
Za dobre rady dakujem.

liz_lemon
9. máj 2012

@gretka2 ak das vypoved ty, tak nemas narok na odstupne
co sa tyka podpory, tak je jedno, kto ukonci PP, narok na podporu budes mat
nemas este nejaku staru dovolenku, ktoru by si si mohla vycerpat? tak by si mala vyssiu podporu

marcela91
autor
9. máj 2012

@rainee pocas rodicovskej narok nevznika, ale pocas materskej tusim 10 dni... ale ako som spravne pochopila, tak tebe chce dat zamestnavatel vypoved vsak? tak bacha nato, aby to ukoncenie nebolo aj v den ukoncenia rodicovskeho, najlepsie je vycerpat tu dovolenku po rodicovskej a potom to mozete poriesit, ak zamestnavatel vas uz nechce prijat, robi sa to dohodou a odstupnym, potom by bola mozna ta maximalna podpora.

marcela91
autor
9. máj 2012

@elbe ak das vypoved ty, nedostanes odstupne, tym padom sa ti bude denny vymeriavaci pocitat z tvojich odrobenych dvoch rokov pred MD 50% z tej sumy bude podpora, maximalna podpora moze vzniknut len na zaklade, ak dostanes odstupne, lebo tam sa to priemeruje z toho /akoby si zarobila 3 x tolko, ak mas 3 mesacne odstupne a z toho sa vyratava potom podpora/.

mima595
9. máj 2012

@marcela91 - len na upresnenie....max. podpora sa da ziskat aj inak, ako pomocou odstupneho..napr. preplatenim nevycerpanej dovolenky, alebo doplatenim si DPvN na kratky cas....

rainee
9. máj 2012

@marcela91 no ja sa len obavam ze to bude asi skor ako kym nastupim po RD..... s dovolenkou mi to vyslo tak ze na MD som isla v oktobri tak mi preplatili 3 mes. do konca roka a 3 mesiace v dalsom roku som si nevycerpala a teraz som na RD.

elbe
9. máj 2012

@marcela91 dakujem za radu 😉

mima595
9. máj 2012

@rainee - napis este raz presne datumy, kedy si nastupila na MD, kedy na RD..lebo ak ti daju vypoved aj teraz pocas RD, a ty budes mat v obdobi poslednych 2 rokov nejaku mzdu /teda VZ/ tak sa ti podpora vyrata z toho....

marcela91
autor
10. máj 2012

@mima595 hej mas pravdu, ale zalezi, kolko tej dovolenky este mamicka mala pred nastupom na MD, lebo z tych 10 dni zhruba, naco jej vznikol narok pocas MD by jej to asi nevyslo.. S tym doplatenim to este funguje? lebo tento rok menili zakon myslim od 1.2.2012, kedysi to bolo, ze keby si aj poskonceni RD zaplatila co i len 1 den do FZ, myslim, ze to vychadzalo 50 EUR na mesiac kedysi, mala by narok na najvyssiu podporu , kamoska mi to platila do FZ aj pocas rodicovskej 50 EUR mes. asi 3/4 roka a teraz pri druhom dietati bude dostavat dokonca najvyssiu moznu matersku pol roka asi 800 EUR. Ale na tu dovcu pozor, lebo tiez tam treba dat pozor, aby jeden den skoncila RD a druhy den prac. pomer u zamestnavatela, aby sa tam vytvoril jeden den na preplatenie dovolenky a tym padom by sa jej ratala podpora z preplatenej dovolenky myslim, ale treba sa na tomto radsej popredu dohodnut so zamestnavatelom.

mima595
10. máj 2012

@marcela91 - ale vyjde to aj z dovolenky..ak ma niekto minimalnu mzdu ..na den ma teda cca. 16,5E.. a ked sa do toho zarata 9 dni preplatenej dovolenky...9x16,50 + 16,50 je to bohatte na ych 76E....dokonca možno aj na 2 dni cerpania dovolenky to vyjde

co sa tyka doplatenia..ta možnost existuje, len už je draha, denne by sa doplacalo cca. 25E...ale ked sa niekto nedohodne so zamestnavatelom ani na preplateni dovlenky, anni na odstupnom..tak sa to da..ale musi byt tiež aspon 1 den s VZ z prace

marcela91
autor
10. máj 2012

@mima595 co sa tyka toho doplatenia, kedysi sa to dalo aj na jeden den prihlasit a odhlasit, ale neviem, ci to uz nezmenili od toho 1.2.12
Mima ale nie je to tak ako pises, do formulara pre soc. poist. sa pise denny vymeriavaci zaklad, nie cela suma, co si dostala, napr. ja som dostala s preplatenou dovolenkou a odstupnym spolu 2600 EUR, lenze ked som jeden den ukoncila RD a na druhy den prac. pomer, vznikol mi tam len jeden den /je jedno ci 1 alebo viac/ zkratka oni tam musia napisat denny vymeriavaci zaklad z tejto celej sumy na personalnom a to bolo u mna 99 EUR, volala som hned personalistke, ze aku podporu len z tohto budem mat, som tomu nerozumela, ona mi povedala, ze tam nemoze dat celu sumu, system ju nepusti, az pani na socialke mi to objasnila, ten denny sa potom vynasobi poctom kalendarnych dni a samozrejme odrataju sa aj dane, ale maximalny denny je 75 EUR. Takze ak by podla tvojho prikladu preplatili tu dovolenku 16,50 na den, dostala by denny vymeriavaci polovicu z toho.

marcela91
autor
10. máj 2012

tato tabulka vam to presne vyrata...

http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/davka-v-neza...

marcela91
autor
10. máj 2012

@marcela91 chcela som napisat, ze denny vymeriavaci sa vynasobi poctom pracovnych dni v mesiaci, nie kalendarnych....

gapa
10. máj 2012

@marcela91
súhlsím s mima, čo sa týka doplácania dobrov.poistenia v nezam. počas trvania povinného poistenia zamestnanca s vym.základom (nestačí len pn, či očr, vtedy vym.základ nie je a podpora by bola rátaná z minima, ak by nebol ani 1den s vym.základom v zamestnaní)

marcela, v tvojom príspevku o 9.16 je dost nepresností.

v tom tlačive sa uvádza vym.základ za celé obdobie platenia povinného poistenia v nezam. Ale v tvojom prípade (píšeš jeden den skončila RD a druhý den prac.pomer) si platila len 1den, tj. preto napísali len vym.základ za 1den (ak si aj mala hrubú mzdu 2600eur, vym.základ sa ráta podla dní, za ktoré sa platí poisteie, tj u teba bolo maximum tých 99eur /presne asi 99,22 alebo 99,23eur). Ak by tvoj pp trval ešte dva dni, tak by napísali dvojnásobnú sumu...

dalšia vec, preto ti nerátali či nebudú rátať podpru z tých 99eur ale z cca 76eur, lebo maximálny vym. základ pre odvody je iný (ak sa nemýlim 3076eur na mesiac) ako max. vym.základ pre výpočet podpory (ten je ccA 2307eur), tj. aj denný vym.základ je iný a ráta sa inak pri odvodoch a pri podpore. TEda ak ti tetuška hovorila niečo o daniach, že sa to odráta, tak je to riadna blbosť, ide len o to, že je nižšie maximum pre výpočet podory.

a snád posledná vec, prenásobí sa to počtom kalendárnych dní, ako si písala pôvodne, nie pracovných (aj odvody sa rátajú na kalendárne dni, tj. ak by končila tvoja RD v piatok a skončil prac.pomer v podelok, tak sa rátajú odvody, čo za teba zaplatia na 3dní (sobota až podelok), preto mamičky, čo im takto končí RD a odpracujú/vyčerpajú dovolenku len 1den, by si mali dať na to bacha, hlavne ak nemajú odstupné ani preplatenú dovolenku.

marcela91
autor
10. máj 2012

@gapa vdaka za opravenie, vidim ze sa ozval odbornik, co tomu dobre rozumie, lebo ja som pisala len na zaklade vlastnych skusenosti, s tym dennym vymeriavacim mas pravdu. Ale inak, ja som skoncia RD v sobotu a na nedelu mi padlo ukoncenie prac. pomeru dohodou. Od pondelka uz som bola vedena na UP .Sice mala som denny vymeriavaci presne tych 99,22 napisany od personalnej v tlacive pre socialku, ale zo zakona je stanovena vyska max. podpory, kde denny vymeriavaci nesmie prekrocit viac ako tych 76 EUR, preto mi to tak ratali. Inak ta tabulka co som poslala do linku to vyrata presne, mne to tak vyslo, ako to aj mam v skutocnosti.
Inak som rada, ze som zalozila tuto temu, lebo vidim, ze vela mamieciek ma podobne problemy, ze uz pre nich nemaju v praci miesto, pripadne z nejakeho dovodu nemozu nastupit koli detom /praca na smeny/ a je dobre, aby poznali problematiku zakona a dostali aj nejake euro navyse, ak sa da 🙂 Ja som sa o to nejak popredu nezaujimala, az ked mi to po podpisani dohody so zamestnavatelom vsetko povedala jedna znama, tak som sa len bala, aby mi tu maximalnu podporu uznali. Inak tento zakon ako mi povedali je od minuleho roka, dovtedy sa neratali odmeny ani odstupne do vymeriavacho, lebo logicky je troska na hlavu, aby mal nezamestnany ovela viac penazi, ako ked pracoval, radsej to ani pracujucim nehovorit, lebo uz som sa strela s tym, ze boli z toho zaskoceni a niekto to cloveku dopraje, niekto nie. Ja si vravim, ze je to nejaka odmena zato, ze nas "vykopli" a doteraz sme zivotili s 200 eur mesacne, nech sa aspon chvilku mame lepsie nie? Nemusia len tmavsi obcania dostavat vysoke socialne davky, co nikdy nepracovali ani nebudu len preto, ze maju 8 deti, co tiez nebudu v zivote robit a ludia co sa nahanaju na 3 smeny denne tolko penazi co oni dostanu len zato ze su na svete nikdy nezarobili. Je to blba politika statu....

mima595
10. máj 2012

@marcela91 - ono sa odmeny a odstupne zaratavaju preto do VZ, lebo sa z nich platia aj odvody..kedze dovtedy sa neplatili, nesli ani do VZ....

tebe preto vysla takato super podpora, aj ked si mala ukoncenie PP v nedelu, lebo si mala odstupne..a to dost vysoke, takže aj ked sa ti odstupne rozratalo na vikend, si bola zdaleka nad maximom...ty by si mohla mozno aj mesiac odrobit, a mala by si maximum.....

a este upresnenie k FZ..ono este do 31.12.2010 stacilo si zaplatit aj iba 1 den DPvN z maxima /nie FZ/ a bol narok na maximalnu podporu...
po 1.1.2011 už bolo potrebnych 26 tyzdnov DPvN pre max. podporu, ak nevznikol VZ z prace....

od 1.2.2012 platia tie iste podmienky, co dovtedy, len sa poriadne zvysila suma maxim. DPvN ☹

gapa
11. máj 2012

@marcela91
Ja len dodám, že je velmi podstatné, že skončí pp najskôr 1den po ukončení RD, lebo ak končí prac.pomer:
A)- posledným dnom RD, tak sa odvody do soc.poistovne neplatia, lebo počas RD sa neplatia (vtedy je jedno, či vám preplácajú dovolenku, dostanete odmeny alebo odstupné, neplatia sa z toho odvody, tj. nemá to vplyv na podporu) a podpora sa ráta z iného obdobia a to obdobia dva roky pred nástupom na RD (nie na md)
B)- či prac.pomer po ukončení RD trvá aspon 1den. Potom je podstané, či v čase od ukončenia RD do ukončenia PP
a)---sa odvádzali odvody na poistenie v nezam. do soc.poistovne, teda či mamička pracovala alebo čerpala riadnu dovolenku (podpora sa ráta z vym.základu z obdobia od ukončenia RD do ukončenia prac.pomeru, teda pozor na víkendy)
b)--- alebo či sa len čerpala PN, očr od prvého dna po ukončení RD do ukončenia prac.pomeru (vtedy síce trvá poistenie v nezam. po ukončení Rd, ale bez vym.základu a počas PN, očr sa odvody neplatia, tj podpora by bola rátaná z minima bez ohladu či bolo vyplatené odstupné, preplatená dovolenka, či odmeny)
c)--- príp. taký špeciálny prípad, ako to vychádza marcele, že skončila RD v sobotu (príp. piatok) a prac.pomer skončil v nedelu, ktorú však neodpracovala, len jej trvalo poistenie v nezam. Je podstatné, že dostala odmenu alebo odstupné alebo preplatenú dovolenku a teda mala odvody za ten 1den, aj ked nepracovala(prípad Bca). Ak by žiaden príjem nemala, tak má obdobie bez vym.základu ten 1den a podpora by sa rátala z minima (prípad Bcb).

V prípade B a) a Bca) preplatením dovolenky, odmenou alebo odstupným sa dá zvýšiť suma podpory a dá sa aj doplácať dobrovolne do vyššej podpory a nemusí trvať dobrov.poistenie 26týž.
V prípade A), Bb) a Bcb) musí trvať dobrovolné poistenie v nezam. v období dva roky pred zaevidovaním aspon 26týž. aby sa podpora rátala z vym.základu z dobr.poistenia z ktorého sa platilo dobr.poistenie a nie z minima alebo obdobia 2roky pred RD.

gapa
11. máj 2012

ešte dodám, že v A) malo byť, .... neplatia sa z toho odvody do soc.poistovne (lebo do zdravotnej sa platia)