icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

marcela91
autor
13. feb 2012

@liz_lemon ja len ze sa mi to zda strasne vela, predtym som tolko zarabala v hrubom 😉

liz_lemon
13. feb 2012

@marcela91 bud rada, a neries 🙂

marcela91
autor
14. feb 2012

@liz_lemon tak uz zasa riesim...
dnes mi prisiel "opraveny" vymeriavaci zaklad od zamestnavatela, ze bez peciatky, to uz nekomentujem,
ale dala mi tam do kolonky za januar 2012 sumu 33,22 EUR, odmena /akoze odstupne / bolo 2600 + 200 eur preplatok za dovolenku na ktoru mi vznikol narok na materskej, ostatne predosle 3 roky co som bola na materskej 0, akoze tot je uz co? ona mi to vysvetlila, ze ked som do 21.1.2012 poberala rodicovske, do 22.1.2012 skoncila v zamestnani, mam tam jeden den a ju system v PC nepustil /tek jej to akoze vyratalo vymeriavaci len za tento jeden den a to mi tam uviedla/...argumentovala som, co mi povedala pani na socialnom, ze sa to tam ma uviest vsetko do toho jedneho dna, ale zbytocne, som v koncoch...poradte...

amaca
15. feb 2012

Ahojte, aj ja prosim o radu. RD mi konci 11.2.2013, pokial mi maleho nezoberu do skolky od jeho troch rokov, nasledne ma bude zamestnavatel volat spat do prace a ja nebudem moct nastupit, moze mi dat vypoved?

janka_pd
15. feb 2012

marcelka, mám na teba otázku. Z čoho sa skladala tvoja mzda? Mala si viaczložkovú mzdu, fix. a variabil. zložku? Chcela by som len vedieť ako postupujú iné firmy vo vyplácaní odstupného, keď ženu po RD pošlú na dlažbu. Mňa špiny vyplatili len z biednej fix. zložky. Pred odchodom na MD mi plat ťahala variabilná zložka. Tak sa sa súdime... ☹

olifcek
15. feb 2012

@amaca bohuzial budes musiet UPP.

marcela91
autor
16. feb 2012

takze vcera som este volala uz dokonca veducej socialky a oste ako overenie dalsej zamestnankyni socialky,
ak dostanes odstupne, riesi sa to dohodou a termin ukoncenia prac. pomeru je zhodny s terminom ukoncenia poberania rodicovskeho, tym padom uz nevznikol ani den navyse, kedy nerpispievas do FZ a preto ti odstupne nemozu ratat do vymeriavaceho zakladu...rataju sa 2 roky pred nastupom na MD, ked si bola aktivny platca do FZ, rata sa aj cas pol roka na materskej, moj pripad je ukoncenie PP dohodou par. 60 s vyplatenim odmeny, tam uz musia vytvorit den navyse, cize jeden den ukoncim poberanie rodicovskeho, druhy den ukoncenie PP, treti den zahlasenie na urade prace, v tomto pripade sa odmena pocita do vymeriavaceho zakladu, lebo za ten jeden den som bola platca do FZ, vymeriavaci zaklad sa do tlaciva pise na 1 den, kedze som mala len 1 den medzi poberanim rodicovskeho a ukoncenim PP, ta suma /odmena + preplatena dovca/ sa teda zpriemeruje na 1 den a tato suma je uvedena do vymeriavaceho zakladu za januar 2012, kopla som sa od nervov, mam tam sumu 99,22 eur. podla oboch pracovnicok sa tato suma vydeli dvoma, lebo podpora je 50 % zo mzdy a vynasobi poctom dni v mesiaci, z coho mi povedali, ze mam byt spokojna, ze dostanem maximalnu podporu...vraj keby mi tam zamestnavatel napisal do kolonky celu tu odmneu za januar 2012,
co niektori personalisti z nevedomosti robia, treba to preratat na ten 1 den, pripadne ked sa cerpala dovolenka, napr. 10 dni, tak sa to tam vyrata na 10 dni, ale v podstate vymeriavaci zaklad je ten isty...taketo najnovsie vysvetlenie som dostala, ukludnilo ma to, ale spokojna budem, az ked mi pride papier, kde to uvidim cierne na bielom...

ladybird22
5. mar 2012

Dobry den,chcela by som sa poradiť ohladom vypovede v praci.Rodičovska dovolenka mi konči 7.maja 2012(za 2mesiace)a v praci chcem dať vypoved.Do prace sa určite už nechcem vratiť,nakolko je to ťažka praca na smeny a ja mam dve male deti,ktore byvaju často chore,aj ked važnejšie zdravotne problemy nemaju(len bezne detsk.ochorenia).Naviac som poporode začala mať zdravotne problemy(silne migreny) a neviem si predstaviť že by som vykonavala tu pracu 8hod.denne .Ak mam postupovať a kedy by som mala dať oznamenie zamestnavatelovi o vypovedi?Ako je to s 2mesačnou vypoved.lehotou?Plynie od dna vypovede alebo od ukončenia RD?Chcela by som sa prihlasiť na Up,mam narok na podporu(odrobila som vo firme viac ako 5rokov) ?dakujem za všetky 😉 rady

marcela91
autor
6. mar 2012

ahoj, narok na podporu urcite mas, bude sa ti ratat z poslednych dvoch odrac. rokov, ked to zpriemerujes, 50% mesacnej mzdy bude podpora. Pocas materskej ti vznikol narok na 20 dni dovolenky, bud si to mozes dat preplatit, alebo vycerpat, ak chces dat vypoved, mala by si to uz oznamit, ale radsej by som si preverila, ci s tebou pocitaju, alebo nie, lebo v keby nie, museli by ti dat odstupne a to by si mala lespie..ja len tolko, snad niekto poradi viac....

marcela91
autor
6. mar 2012

@ladybird22 uz som ti pisala k teme, len tolko este, ze to je sila, ja tiez od porodu trpim silnymi bolestami hlavy, neviem preco...

ladybird22
7. mar 2012

@marcela91 dakujem pekne za info,uz som sa v praci informovala,pravdepodobne dojde k dohode medzi mnou a zamestnavatelom a vypoved bude dohodou.Co sa tyka UP,chcem začať podnikať a rada by som vyuzila po 3mes.dotaciu od štatu na podnikanie,chcem totiž otvorit e-shop a peniažky na podnikanie by mi dosť ulahčili začiatok. 😉

marcela91
autor
7. mar 2012

@ladybird22 tak fajn, kamoska si brala peniazky na to podnikanie, tusim 4000 eur dostala, ale pocasdvoch rokov musi nejak dokladovat, vykazovat cinnost podnikatelsku..tak drzim palce 🙂

danka275
18. mar 2012

@marcela91 prosim ta tymi 20 dni dovolenky počas materskej si si ista? je to niekde pisane v zakonniku prace? Ak som ešte na RP a firma mi oznamila že zrušila prevadzku a nebude mat pre mna po ukončni RP miesto možu mi dat vypoved z organizačnych dovodov par. 63 už teraz alebo mam počkat až do decembra 2012,dakujem za odpoved a mysliš že by mi mali k odstupnemu preplatit ešte aj tu dovolenku?

marcela91
autor
18. mar 2012

@danka275 ja som tiez nevedela, ale je tam narok na dovolenku, zavolaj si do prace kolko dni,
lebo ja som mala pred nastupom na MD vycerpanu do tla a preplatili mi s odstupnym...

danka275
19. mar 2012

@marcela91 no ved aj ja som mala celu vybranu pred nastupom na MD ale mne sa tiež zda že každa žena ma narok ešte na dovolenku počas materskej vlastne za ten polrok čo je na MD tak ma narok ale neviem to nikde najst v ZP 😒

gapa
19. mar 2012

@danka275
ak ti začala md napr. v marci a dali ti ešte pred nástupom na md vyčerpať celoročný dovolenku za daný rok, tak nárok na novú dovolenku nemáš. Ak však napr. md začína neskôr a to tak, že md (pozor, nie rodičovská dovolenka ale materská) končí dajmetomu začiatkom februára alebo neskôr, v dalšom kalendárnom roku, tak nový nárok na dovolenku určite vznikol.

Teraz je to dosť zle viditelné v zákonníku práce. Lepšie to bolo vo verzii do 31.8.2011 (teda tuším od 1.9.2011 bola tá zmena, nie som si celkom istá tým dátumom). Bolo to viditelné v § 144 ods. 4. Teraz myslím MD tam nedali. Je to trochu zložitejšie na pochopenie. Musim to pozrieť si to už z hlavy nepamätám.

danka275
19. mar 2012

No maly sa narodil 10.12.2009 ale mal sa 03.012.2009 na MD som išla 6 tyždnov pred porodom +dovolenka za rok 2009, MD som mala nejak do juna presny datum neviem, takže za rok 2010 by som mala mat narok na MD? dobre tomu rozumiem? mne sa tiež marilo že to tam bolo predtym napisane a teraz to nevidim resp. neviem to najst,inak tie zakony stale menia, to viem že počas RD nemam narok ale dik za upozornenie 😀

baklik
19. mar 2012

@danka275 ano, mne hovorila nasa mzdarka, ze pocas MD vznika narok na alikvotnu cast dovolenky, pocas RD nie...

danka275
19. mar 2012

@gapa No maly sa narodil 10.12.2009 ale mal sa 03.012.2009 na MD som išla 6 tyždnov pred porodom +dovolenka za rok 2009, MD som mala nejak do juna presny datum neviem, takže za rok 2010 by som mala mat narok na MD? dobre tomu rozumiem? mne sa tiež marilo že to tam bolo predtym napisane a teraz to nevidim resp. neviem to najst,inak tie zakony stale menia, to viem že počas RD nemam narok ale dik za upozornenie

gapa
19. mar 2012

tu je to vidieť
zdroj: www.porada.sk

červeným je stará verzia ZP pozri ten § 144 ods.4
teraz je to zahrnuté v § 144a ods.1 písm. a) nepriamo, nie je to uvedené, ale MD podla § 166 ods.1 je prekážkou v práci, ktorá nie je rozpísaná nižšie.

aha, zabudla som dať ten link: 🙂
http://www.porada.sk/t186705-zakonnik-prace-od-...

marcela91
autor
19. mar 2012

@danka275 zavolaj najlepse na personalne do vasej firmy a psytaj sa rovno, kolko dni dovolenky ti vzniklo pocas MD, alebo nejakej kamoske, co ma personalistku znamu, zeby ti to presne povedala...
posielam linky len tak narychlo, co som nasla...
http://www.porada.sk/t150857-narok-na-dovolenku...
http://kariera.zoznam.sk/cl/100512/840611/Vznik...
http://www.profesia.sk/cms/kariera-v-kocke/odch...

danka275
19. mar 2012

@marcela91 ok dik pozrem večer maly dneska nechce poobede spat ☹ 😎

gapa
19. mar 2012

ten link čo som dala, tak červeným je verzia do 31.8.2011 a zeleným verzia po novele účinnej od 1.9.2011

tomastrnka111
19. mar 2012

Ahojte dievčatá.Pýtam sa za svoju ženu .Ako postupovať keď je na rodičovskom je stále zamestnankyňou vo firme ktorá sa sťahuje do inej krajiny.Náš syn mal teraz 2roky.Firma dáva všetkým výpoveď k máju a dáva aj odstupné bez problémov.Žena sa tam už nechce vrátiť a tak by sme boli najradšej keby dostala tiež výpoveď,lebo boh vie čo bude za rok a či potom dostane niake odstupné.Mohla by tam teraz nastúpiť a oni by jej dali výpoveď ku tomu máju a potom ako sa postupuje keď je ešte na RP?Musí sa nahlásiť na úp?Za každú radu Vám vopred Ďakujem

gapa
19. mar 2012

@tomastrnka111
asi by som sa tam išla spýtať. Asi dostávajú výpoved, či podpisujú dohodu z dôvodu rušenia firmy § 63 ods.1písm.a) ZP. Takúto výpoved môže dostať aj vaša manželka, ale firmy málokedy dávajú takú výpoved, držia zamestnankyne aj nadalej (aj ked som sa stretla aj s tým, že dostali výpoved, no to bolo dávno).
Ak by jej povedali, že ju budú riešiť až po ukončení RD a ona ozaj chce teraz ukončiť pp, tak môže požiadať o ukončenie RD s dátumom napr. o mesiac (mala by žiadať mesiac popredu), no neviem, či už žiadala o RD do určitej doby, no mohla by toto skúsiť.
Potom ale bacha, ak dostane výpoved, teda je podstatné kedy ju prevezme, tak treba do konca kalend.mesiaca, v ktorom výpoved prevezme požiadať v nadväznosti na túto výpoved o ukončenie pp dohodou z tých dôvodov, ktoré su uvedené vo výpovedi. To platí aj v prípade, ak by prevzala výpoved 31.5., že treba "doručiť" tú žiadosť ešte ten istý den!!!!!!! inak už nárok na odstupné zo zákona nevznikne.
Možno jej ale hned navrhnú dohodu z organizačných dôvodov a nedajú výpoved. Treba aby tie organizačné dôvody boli v dohode uvedené, vtedy vzniká nárok na odstupné automaticky zo zákona.

No ozaj by som sa najprv informovala, čo dalej zamýšlajú.
Od ukončenia pp už sa neráta toto obdobie do dní pre nárok na podporu, tj. treba sa zaevidovať do roku od ukončenia pp, aby vznikol nárok na podporu.

marcela91
autor
2. apr 2012

Tak teda pisem ako som slubila, priznali mi tu najvyssiu moznu podporu, som rada:D

rainee
16. apr 2012

ahojte, je nejaky rozdiel ak dostanem vypoved po skonceni RD alebo pocas? hrozi mi zanik prac.miesta takze do firmy sa asi vracat nebudem, len neviem ci pockat do skoncenia RD alebo sa dohodnut aj s odstupnym uz teraz??? ako je to s podporou?

zalka
16. apr 2012

@rainee
Kedy ti končí rodičovská? Ak do konca máš viac ako 1 rok, tak potom nedostaneš podporu.
Môžeš ukončiť PP aj teraz, na mng. dáš prepísať rodičovský príspevok, ty sa nahlásiš na UP na podporu, vyberieš si ju 6 mesiace, potom sa z UP odhlásiš a nanavo začneš brať ty rodičovský príspevok.

rainee
17. apr 2012

@zalka do konca mam 7 mesiacov tak teraz neviem. Je lepsie zostat vo firme s tym ze mi daju vypoved az po skonceni rd alebo odist teraz s odstupnym, dokoncit rd a potom ist na up, budem mat narok na podporu po 3 rokoch doma?

zalka
17. apr 2012

@rainee
Kludne Ti môžu dať výpoved aj teraz, aj teraz môžeš vziať odstupné. A na UP môžeš ísť po skončení RD o tých 7 mesiacov.
Podporu dostaneš, ale záleží v akej výške.

Ak nastúpiš do zamestnania napr. 25.4. - a hned ten den si vezmeš dovolenku, a 26.4. budeš mať dovolenku a ukončíš PP, s tým že ti preplatia zvyšnú dovolenku aj odstupné, tak dostaneš pekne vysokú podporu v nezamestnanosti. Ale dosť Ti strhnú na odvodoch do ZP a SP, a dani ( daň si vieš požiadať v roku 2013 späť)

Ak do zamestnania nenastúpiš len sa dohodneš na výpovedi, preplatia Ti dovolenku, odstupné , tak nárok na podporu mať budeš ale bude v minimálnej výške. V tomto prípade Ti strhnú len daň ( tá sa vráti min. jej časť v roku 2013 )