Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
Zalka, prosim ta, ak mozes prosim porad aj mne. Na MD som nastupila 27.8.2014 do 21.4.2015. Pred materskou som nebola PN. Samozrejme zamestnavatel ide ukoncit so mnou PP, hoci podla zakona mam nastupit na povodne miesto aj poziciu. Prosim ta na kolko dni mi vznikol narok na dovolenku pocas MD? Dakujem pekne.
nene19@zalka dakujem pekne ze si sa ozvala. PZ mam na dobu neurcitu. Mesiac pred ukoncenim MD som oznamila svoj zamer vratit sa do prace. Myslela som, ze do pol roka zamestnavatel ti zo zakona musi umoznit sa vratit na povodne miesto. No dnes uz viem, ze to tak nie je. Nastupim do prace a hned mi daju podpisat vypoved z organizacnych z nadbytocnosti. alebo sa budu snazit o dohodu aby to bolo pre nich jednoduchsie...
@nene19 tak požiadaj o rodičák máš právo prehodnotiť svoje rozhodnutie, tým pádom ti skončí MD, nastúpiš na RD a nemôže ťa prepustiť musí ťa držať v stave až do skončenia RD, toto je výhodné riešenie ak by si otehotnela zase tak by si mala nárok na MD ... ak ti PP skončí nárok na dalšiu MD mať nebudeš.
@zalka dakujem pekne za tvoju odpoved. Velmi som to zvazovala aj zvazujem, ale... Problem je v tom ze som sa chcela vratit, pretoze mame vyssiu hypoteku / viem ze nie sme jedina rodina/ ale manzel to cele neutiahne, hoci sa maximalne snazi. Doteraz som mala MD, ale RD 200 e tak to nedame. Ale predsa sa opytam keby som chcela RD mozem poziadat aj posledny den MD? Pretoze moj umysel ist do prace som oznamovala mesiac pred ukoncenim MD. Dakujem
@nene19 za rok 2014 si mala celú dovolenku, ja neviem koľko si z nej vyčerpala v roku 2014
a za rok 2015 záleží či ti PP potrvá alebo kedy skončí podla toho bude nárok na dovolenku...
Ak PP potrvá tak vznikne nárok na 8/12tin dovolenky .. tj. pri 20 dnovom nároku 13,5 dňa
ak PP skončí tak vznikne nárok na 3/12tiny dovolenky tj. 5 dní
@zalka ahoj prosím ta môžeš mi poradiť .... K 30.4 idem dostať vypoved s ktorou súhlasím aj ja dôvod je z nadbytočnosti .. Som este na Rd do 29.5 2016 nie je mi jasne ohľadom 3 mesačnej výpovednej mam naň narok? Aj ked som na Rd? Mam tam 28 dni dovolenky a som u nich zamestnaná od 2007r. Odstupne+dovolenka bude preplatená .
Dakujem pekne za odpoved ;)))))))
@jurkaa ako si sa vlastne dohodla... skončí ti PP dohodou k 30.4. tak výpovedná lehota nebeží ... lebo skončí sa PP dohodou k určenému dňu.
Ak skončíš 30.4. a pôjdeš potom na UP tak podpora bude rátaná z platu pred nástupom na MD .. toto je výhodné ak si počas posledných dvoch rokov mala nejakú dohodu alebo si si platila dobrovolne poistenie v nezamestnanosti.
Lebo z preplatenej dovolenky a odstupného ti nepôjdu odvody do SP tj. neovplyvnia ti výšku podpory ...
fakt neviem čo chceš vedieť.
@gapa ahoj . uz som si tu tolko toho precitala,že ma až hlava boli a stale mam v tom hokej a bojim sa ako dopadnem ja. prosim ta o radu. Som zamestatna od 01/2007. 10/2009 som nastupila na MD,potom RD a tak zasa s druhym dietatom MD a RD.teraz 05/2015 mi konči RD. bola som sa informovat v praci,tak moje niesto je obsadene a ine pre mna nemaju,takze ma xcu prepustit. mam tam31dovolenky. Ked som sa rozpravala s nadriadenym tak spomenul aj odstupne, no obavam sa,že ho nedostanem kedže viem aky jemajitel firmy. 26.5: mi konci RD, takze 27.5. si budem cerpat dovolenku/alebo mam cerpat viac dni?/ a hned aj k 27.5. my maju dat vypoved dohodou?ako by to malo byt spravne zadefinovane aby som mala narok aj na odstupne? a este nieco. Oznamenie o ukonceni RD mam vobec posielat ked viem,ze nemam kde nastupit. co tam mam vlastne napisat? alebo je vyhodnejsie ukoncit PP este pocas RD?asi nie,vsak? ide mi o to aby som mama aspon dobru podporu ked uz ostanem bez prace. dakujem za pomoc.
@zalka este sme sa nijak nedohodli len včera mi volali ze premna nemajú voľne miest tak ze musia so mnou rozviazať pracovný pomer. Lebo k 1.5 2015 som chcela nastupit ...zajtra im mam este volať ohľadom výpovede tak preto sa pýtam neviem co by bolo premna najlepsie spraviť ..a počas MD Rd som nikde nepracovala a ani neplatila si DP. Len nie je mi jasne ta 3 mesačná výpovedná či mi ju musia zaplatiť ked premna nemajú prácu či mam narok len na odstupne?
@mayusik samozrejme, že trvaj na odstupnom, s tým on iste ráta. Treba si to prečítať viac a postupne. Aj zákonník práce § 60,61,62,63,76, príp. 59 (aké spôsoby ukončenia pp existujú)
Výpoved dohodou neexistuje, bud výpoved alebo dohoda. Asi myslíš ukončenie prac.pomeru dohodou. Bacha na to, ak v dohode nebude uvedený dôvod ukočnenia pp, tak nárok na odstupné nemáš. Ak bude uvedený organizačný dôvod ukončenia pp, tak nárok máš. tj. bud nadbytočnost, alebo zrušenie pobočky alebo dôvod uvedený v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce. Ak dôvod nebude uvedený, tak nech napíše nárok na odstupné, či prémie vo výške 3mesačného priemerného platu. Ak si dobre pamätám, čo som teraz písala pre jurkaa (máš cca tie isté údaje o ukončení a trvaní pp), máš nárok na výpov. dobu 3mesiace+2mes. odstuúné pri výpovedi alebo pri dohode na 3mesačné odstupné + samozrejme pri dohode + preplatenie /čeranie dovolenky (pri výpovedi ju môžeš čerpať počas výpovednej lehoty).
Je dobré teraz čerpať dovolenku aspon 1den aby si mala na 1kalendárny den trvania prac.pomeru vym.základ aspon 55eur (no ak by končil hned začiatkom mája, treba sa poradiť, lebo je určité maximum, čo by mohlo znamenať nižšiu podporu)
nezabudni sa odhlásiť zo soc.poistovne počas čerpania riadnej dovolenky a hend po ukončení pp sa znovu prihlásiť.
@gapa dakujem za vysvetlenie. tak podla vsetkeho som tam nadbytocna a nema mi co ine ponuknut. Len este nechapem ako je to stou vypovednou dobou? ak ukoncime pp dohodou z organiz.dovodov cerpem 1 den dovolenky+ ukoncenie PP tzn. 1den dovolenky vycerpam,30dni by mi mali preplatit + 3mes.odstupne, z toho by mi mala vyjst podpora. No ked bude vypoved ,pocas 3.mes vypovednej lehoty ak vycerpem dovolenku co s ostatnymi dnami?tomu vobec nerozumiem. prepac ze otravujem,ale fakt v tom neviem chodit.vdaka
@mayusik nárok na max.podporu máš, vid už iné odpovede, ak ti vyjde na 1den aspon 55eur v hrubom. (pri ukončení rd v jednom mesiaci a ukončení pp hned na začiatku druhého treba sa poradiť, rdsp. ak by boli ešte pn, očr ..., ak bude trvať tvoj pp cca 34dní s platením poistenia, s mes. mzdou 420, by to malo vyjsť.)
Po vyčerpaní dovolenky bud pracuješ alebo ti môže napísať, že nemusíš pracovať a budeš mať prekážky zo strany zamestnávatela (platené priemerkou), § 142 Zákonník práce, odporúčam mat to písomne, aby ti nedal absenciu.
@mayusik lebo ja potrebujem ist uz do prace .. Tak som im písala ze k 1.5 chcem nastupit ale mna nemajú kde dat lebo firma sa premenovala a zobral ju druhy nájomca ktorý somnou uz nic nema .. Takze ja dostanem co mi patrí a pôjdem na podporu a Rd prepíšeme na manzela a budem hľadať prácu ..takze ja preto teraz konci a ani mne nie je jasne vlastne uz je gapa mi to pekne vsetko vysvetlila ohľadom 3+2 a dovolenky ako postupovať ... Tiež som nastúpila do zamestnania 1. 2007 a 12.5 2013 na materskú a teraz teda zajtra idem na vypoved hihi som zvedavá co mi ponuknu lebo je to aj tu všelijako ...
@gapa tak len dufam,ze to bude aj pisomne tak ako sme sa predbezne rozpravali a dohodli ustne. malo by to byt vsetko koncom maja,tzn. v jednom mesiaci. budem rada ak mi da aspon to odstupne,silne pochybujem,ze bude vypovedna lehota.
ak by len predsa bola ta vypovedna doba 3mes. aj po nej bude ta podpora? ak tomu dobre rozumiem tak ja ako zamestnankyna mam narok aj na výpov. dobu 3mesiace+2mes. odstupné? ach jaj najradsej by som to uz mala za sebou ☹(, hlava ma z toho boli. ospravedlnujem sa,ze ta oberam o čas.

@zalka ďakujem, a koniec rd sa nejako neohlasuje, či to automaticky?