icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

zalka
29. apr 2015

@jurkaa ved áno ... koniec RD = rodičovská dovolenka
to je u zamestnávateľa ... RD skončí ked začneš čerpať dovolenku

RP rodičovský príspevok ... ten poberáš dalej z UP.. kým neprhlásiš ho na mng.

jurkaa
29. apr 2015

@zalka jasne.... uz mi to je uplne jasne hihi dakujem moc;)

zalka
29. apr 2015

@jurkaa rado sa stalo

zuzka767
19. máj 2015

@zalka Ahoj chcem sa este opytat , zamestnavatel suhlasil s vypovedou od 2.6.da mi ten den ako prekazku v praci a zaroven mi da aj 2.6 vypoved tak by som sa teda mohla dopracovat k tej max.podpore.?Zaroven mam ale otazku mozem sucasne poberat z UP podporu a aj rodicovsky prispevok zo zdravotnych dovodov?Zatial ho nemam schvaleny nemam odpoved z UPSVARU ale poziadala som on.Ak by mi ho schvalili do 30.5. tak mi zamestnavatel predsa nemoze dat vypoved k 2.6.?kedze by som zostala na predlzenej RD.? Alebo moze ?Predpokladajme ze mi da vypoved zamestnavatel + mi pride aj papier ze mi predlzili platenu RD tak budem mat narok na podporu aj z UP a aj z UPSVARU? Dufam ze si ma pochopila co myslim.Dakujem Zuzana.

zalka
19. máj 2015

@zuzka767 ak sa zo zamestnávateľom dohodneš tak môžeš skončiť aj dnes ...
a nie podpora ti nepatrí ak poberáš RP
RP treba prepísať na partnera ... a ty môžeš poberať podporu

zuzka767
19. máj 2015

@zalka dakujem ti pekne za odpoved, ale nie je problem ked partner je zamestnany? Moze aj tak poberat RP?

pianistka
19. máj 2015

@zalka Ahoj, vidim podla prispevkov, ze sa naozaj vyznas, mohla by som sa aj ja nieco opytat?
Zacnem od zaciatku, kedze som sa zatial o tuto temu nezaujimala, nemam vobec prehlad a teda obdivujem vsetkych ludi, ktory tomu naozaj rozumeju 🙂
Ak sa nic neudeje, nastupim na matersku pravdepodobne 1.10. tohto roku. Pocas poberania materskej, kto bude za mna platit odvody do zdravotnej a socialnej poistovni? Stat? A nasledne po prechode na rodicovsku bude tieto odvody za mna platit aj nadalej stat?
A este by ma zaujimalo, ze pocas poberania rodicovskeho prispevku, ak mi zamestnavatel v tomto obdobi da vypoved (lebo sa zrusi pobocka alebo sa prestahuje do ineho mesta) (inak vo firme pracujem bez prestavky od 05/2010) tak budem mat nasledne narok na podporu v nezamestnanosti alebo nie?

axelka
19. máj 2015

Vedel by mi prosím niekto poradiť? 16.6. mi končí rodičovská dovolenka, stále som ako keby zamestnaná ale do práce sa už vrátiť nechcem. Pred materskou som v tej práci robila 4 roky. Ak dám svojmu šéfovi výpoveď ja tak mám nárok na dávku v nezamestnanosti alebo tú výpoveď musím dostať od šéfa? Viem že o nejakom odstupnom z jeho strany môžem snívať a bude robiť všetko preto aby sa z toho nejak vyklučkoval a ja momentálne nemám nervy toto riešiť a naťahovať sa s ním kedže popri riešim ešte rozvod, novú prácu atd.. Len ak sa dovtedy nezamestnám neviem čo bude.

zalka
19. máj 2015

@pianistka áno štát len sa treba prihlásiť... a ak ti dá zamestnávateľ výpoved .. tak treba prepísať potom RP na partnera a ísť na podporu ... lebo po skončení RD nárok na podporu mať nebudeš.
Na podporu máš nárok do jedného roka od skončenia PP ...

zalka
19. máj 2015

@zuzka767 nie je to problém,

pianistka
19. máj 2015

@zalka Dakujem ti! Obdivujem ta, ze mas trpezlivost odpovedat nam tu na vsetky tieto otazky, ktore sa urcite velakrat aj opakuju 😉
Budem si to pamatat. Este som niekde citala, ze clovek ma narok na podporu ak mu bolo platene poistenie v nezamestnanosti. Ak tomu spravne rozumiem, pocas MD a RD mi zdravotne a nemocenske plati stat, a toto poistenie v nezamestnanosti je v tom tiez zaratane, ci nie?

zalka
19. máj 2015

@pianistka no štát platí len zdravotné odvody , a dôchodkové ak sa prihlásiš ... ale zákon je postavený tak, že dni na RD sa berú ako keby boli platené aj odvody na poistenie v nezamestnanosti takže toho sa neboj

zuzub
19. máj 2015

@zalka prosim ta chcem sa spytat:bola som ziadat o podporu v SP a povedali mi,ze do 6 rokov veku dietata pokial som nezamestnana mozem sa nahlasit a stat bude za mna platit dochodkove....nevadi, ze budem poberat podporu?a ked pojde mala v sept.do skolky musim to nahlasit?dakujem za odpoved.

zalka
19. máj 2015

@zuzub nie nevadí, prihlás sa ... ak sa zamestnáš tak potom sa odhlásiš

zuzub
19. máj 2015

@zalka ok ďakujem.

zalka
19. máj 2015

@zuzub rado sa stalo

mayusik
20. máj 2015

@zalka a @gapa zienky budte také dobré a poradte mi este s tymto:: .zamestnavatel mi navrhuje ukoncenie PP dohodou s tym,ze tam nebude spomenuta ziadna nadbytocnost...lebo mi musel dat 3 mesacne odstupne. cize bude to len ukoncenie PP dohodou a da mi 2 mesacne odstupne. a suhlasi aj s tym,ze budem cerpat 2 dni dovolenku a zvysok mi preplati. ale navrhol mi,ci by nebolo pre mna vyhodnejsie cerpat celu dovolenku,s tym,ze na vyplatnej paske by som mala aj odstupne ako"premie". neviem este presne kolko by to vyslo. ale ak by bol prijem cca 1500€ vysla by mi max. podpora??dovolenky mam 31,5dní. Nebudem sa s nim natahovat na 3 mesacnom odstupnom,lebo viem,ze by som nepochodila a uz aj to je od neho "velkolepe" ze mi da vobec odstupne. prosim vas poradte mi ako to spravit, uz mam na to len zopar dni. a este sa chcem spytat ak som pocas MD a RD mala balik dobrovol.poistenia a mala som tam zaskrtnute aj poistenie v nezamestnanosti ovplyvni to nejako vysku podpory?popripade da sa tym este nieco spravit ? prosim vas pekne o radu. dakujem

pianistka
20. máj 2015

@zalka Mozem sa ta opytat na este jednu vec prosim ta??? Situacia sa stale meni u nas v robote, zo dna na den sa dozvedam nove infosky.
Ak by sa stalo, ze ma zamestnavatel vyhodi uz pocas poberania materskej (z dovodu zrusenia alebo prestahovania pobocky do ineho mesta), nejako ma to ovplyvni? Myslim samotnu matersku.
Je totiz mozne ze sa stane, ze od noveho roka 2016 pride u nas k velkym zmenam a mozem dostat vypoved. Matersku by som mala poberat od 1.oktobra 2015.

zalka
20. máj 2015

@mayusik nebolo by to pre teba ani pre neho výhodné , ty by si ťažko mala max. podporu a on by zaplatil oveľa viac na odvodoch .. ako ked budeš čerpať 2-3 dni dovolenky a skončí ti PP
@pianistka áno môžeš dostať výpoved, tak potom treba po skončení MD ... ísť na UP a požiadať o podporu .. a mng. požiada o RP ...

mayusik
20. máj 2015

@zalka dakujem krasne, ze si ma v tom uistila lebo ma uz nacisto poplietli. Ale uz ma informovala aj mzdarka, ze som mala pravdu. Tak len dufam, ze to vsetko dobre dopadne. A ako je to s tym DP - poistenie v nezamestnanosti?

zalka
20. máj 2015

@mayusik platila si poistenie v nezamestnanosti dobrovolne? kedy a z akej sumy

mayusik
20. máj 2015

@zalka neplatila som vobec. Len sa mi zda ze ked som si davala DP tak som v tom baliku skrtala vsetky tri kolonky.. Davala som si to par krat ale iba pocas OCR na 10 dni, vzdy som sa nanovo prihlasila a odhlasila, kym mi platila este ta ochranna lehota a mala som narok na OCR alebo PN z DP.

zalka
20. máj 2015

@mayusik čiže v den OCR si sa prihlásila v posledný odhlásila a neplatila poistenie? tak to potom nijako neovplyvní nárok na podporu .. OCR a PN sú vylučiteľné doby ...

gapa
20. máj 2015

@mayusik no, ak si mala v období 2roky pred zaevidovaním aj dobrovolné poistenie v nezam., ktoré si platila z nízkeho vym.základu, tak to ovplyvní výpočet podpory, pozor na to. Ak si neplatila, lebo si bola pn a poberala nemocenské z dnp alebo počas MD, tak to nevadí, len obdobíe RD bez poberania nemocnského, ošetrovného, kedy si platila z nízkeho vym.základu. A aj s tým čerpaním dovolenky, záleží od konkrétnych číslel a dátumov, sk si nemala dobrov.poistenie platené v období 2rky pred zaevidovaním a ak by to bolo všetko v tom istom kalned.mesiaci !!!!!(čerpanie dov. aj ukončenie pp) a bolo by to dajmetomu v hrubom 1500eur a spolu s víkendmi medzi RD do ukončenia pp 27kalend.dní, tak je to ok (lebo1500:27kalen.dní je cca 55eur)
Ak je dnp, tak potom je otázne čerpanie dovolenky vôbec.

mayusik
20. máj 2015

@zalka ano presne tak. Uff odlahlo mi. Odkedy sa to pomenilo pred cca 3 rokmi sa mi zda, tak som neplatila. Dakujem ti krasne, prajem vsetko dobre. Vidim, ze si velmi dobra dusa, pomahas a radis cudzim ludom. Velka vdaka

zalka
20. máj 2015

@mayusik rado sa stalo

mayusik
20. máj 2015

@gapa aj dakujem krasne za vysvetlenie a rady.plati to iste co pre @ zalka, si tak isto velmi dobra dusa. DNP nemam a ani som neplatila od kedy sa to pomenilo.pisala som vyssie. A to ukoncenie pp dohodou spravime tak ako radite vsetkym- 2 dni cerpem dovolenku a ostatne dni mi preplatia no s tym ze bude ukoncenie pp dohodou bez paragrafov... Neostava mi nic ine len verit ze mi to odstupne aj vyplatia. Ale ked to nebudem mat na papieri tak si asi velmi nepomozem co? Ak by nahodou spekulovali. Neda sa to este nejako spravit aby som mala aku taku istotu?

gapa
21. máj 2015

@mayusik takže to poistenie v nezam. nemáš v období 2roky pred evidovaním?tak Nech napíše do dohody, že bude vyplatené prémie vo výške 2mesačného platu, myslím aj tak to robia.

mayusik
25. máj 2015

@gapa tak to keby som vedela ci mam ci nie? Mozem ta este poprosit ? Bud taka dobra napis mi ake povinnosti mam po ukonceni RD? Budem cerpat teda 2 dni riadnej dovolenky+ potom ukoncenie PP dohodou. Kde sa mam ist odhlasit/ prihlasit, kde mi treba odniest ake papiere...musim ist hned v den 3 roku dietata alebo neskor? Alrbo je to tu uz vsetko spomenute v nejakej teme? Prepac ze tolko otravujem, len sa bojim aby som nieco nespravila zle.... Dakujem za tvoj cas.

jurkaa
26. máj 2015

@gapa
@zalka baby vy ste tu tak šikovne ze koniec ;) dakujem za všetok strávený cas môjho problému hihi tak koli Vám mam super podporu. Vám patrí veľké DAKUJEM !!! ;) ;)