Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
Prosim o radu. Rd mi konci 29.5.2012, ale do povodneho zamestnania sa zatial nemozem vratit, lebo mi dieta nevzali do skolky.
Je lepsie ukoncit pracovny pomer dohodou, ci vypovedou?
Mam narok na 1,5 dna dovolenky. Mam si ju nechat vyplatit, a ukoncit PP 29.5., alebo si tu dovolenku vycerpat a Pp ukoncit 31.5.2012 ( 1.6.2012 ?). Bol by v tom rozdiel, co sa tyka vysky podpory v nezamestnanosti? Da sa predtym pripoistit, aby bola vyssia podpora?
Mam z toho uplny chaos, je tolko moznosti, ale vobec netusim, ktora je najlepsia pre mna. Nechcem nieco zanedbat a potom si buchat hlavu o zem, ze keby som nieco spravila inac, mohla som dostat viac.....
Poradte baby, viem ze su tu riadne odbornicky 🙂
@liz_lemon ahoj, prosim porad mi este, ak mozes. RD mikonci 29.5. Mam este 1,5 dna dovolenky. Mam si ju nechat preplatit, a ukoncit PP 29.5., alebo 30.5.? Alebo si mam dovolenku vycerpat a PP ukoncit toho 1 a pol dna po skonceni rodicovskej dovolenky, t.j.1.6.2012 ? Mam z toho taky chaos v hlave, ze az. Co by bolo pre mna vyhodnejsie, co sa tyka podpory v nezamestnanosti? 🙂
@gretka2 preco mas len 1,5 dna dovolenky? Ved pocas materskej ti vznikol narok aspon na 10 dni...
Ak by si ukoncila PP dohodou, v ten isty den ako RD, ratali by ti podporu z poslednych dvoch rokov pred MD priemer a 50% by bola podpora, ale ak by si ukoncila PP o den neskor ako RD, myslim, ze by ti ratali podporu z toho jedneho dna dovolenkoveho , co by bol tvoj denny vymeriavaci zaklad a 50% z toho by bola podpora, asi by si natom bola rovnako tak ci tak financne, ak si behom tych dvoch rokov pred MD zarabala stale rovnako. o tom pripoisteni neviem ako to je teraz, poradia lepsie ine maminy:D
@maggie59 urcite ti musia dat vsetko na vyplatnu pasku, narok na odstupne mas 3 mesacne, celkom iste, lebo v podstate ten cas, co si doma sa rata, ako by si pracovala, aj ked si bola na MD a RD, stale si bola zamestnancom spolocnosti. Trvaj natom, aby ti dohodu o ukonceni dali k 12.6.2012, nie v ten isty den, ako ukoncis RD, pripadne si mozes vycerpat dovolenku, urcite mas narok na najvyssiu podporu.
@marcela91 ja som si dovolenku vycerpala pred nastupom na matersku. A na personalnom mi teraz povedali, ze mam este narok na 1,5 dna. Keby som tusila, aka bude situacia,nechala by som si tu dovolenku nateraz :(
A keby nastupim do prace na jeden den a tych 1,5 dna si dam preplatit, tak by som mala denny vymeriavaci zaklad vyssi, nie?
@gretka2 - ano, mala by si vyssi..ale možes to urobit aj tak, že na ten jeden a pol dna nastupis do prace..ci už budes cerpat dovolenku, alebo si normalne odpracujes, je jedno, ale možes si na ten kratky cas 1 a pol dna uzavriet DPvN..cely balik skoro z maxima..na den to vychadza cca. 25E, a mala by si mat maxim. podporu....
ja by som to aj riskla, predsa len by si ziskala ovela, ovela viac penazi....
@gretka2 gretka ti dobre poradila, skus to, aj ked si to priplatis co i len na jediny den...a za tu maximalnu podporu okolo 1100 eur mesacne na pol roka ti to urcite stoji...ale je mi aj tak divne, ako si si mohla vycerpat celu dovolneku , na ktoru ti vznikol narok pocas MD este pred MD...to mi nejde do hlavy teda...
ahojte mohli by ste prosim poradit aj mne? moj pp trval od r 2005 a v 2/2009 som bola na MD ktora mi skoncila 15.4.2012 a 16. som nastupila opat do roboty. po tyzdni som isla s dcerkou na OCR.(platila som si aj DNP max) ale dala som v praci nakoniec vypoved. od 1-3.5.2012 som cerpala dovolenku a od 4.5.mam vypoved dohodou s tym ze zvysnych 16 dni dovolenky mi preplatia. momentalne som na pn.(nie som evidovana na urade)
chcem sa spytat ze po skonceni pn by som chcela ist na nezamestnanecke ze z coho mi to vyrataju.
dakujeeem
mima595 dakujem ti..a vies mi prosim ta napisat ze ako presne mi to vyrataju? ja sa v tom vobec nevyznam a tak neviem ci sa mi to vobec oplati.. dakujem
@janula42 - no jasne že sa ti oplati poberat podporu...ved minimalne dostanes 165E, aj ked podla mna urcite vica, lebo zhruba je to 50% z platu a ked tam mas aj preplatenu dovolenku, tak to ti este navysi..a tak by si nemala nic..na neplatenu predl. rodicak mozes ist po pobrati podpory
@janula42 - do Sp nebudes platit ziadne odvody, nemas za co...skor mysleli, že do ZP..ale to je ina tema....tam by si musela platit, ak by si bola na neplatenej RD a dieta by chodilo do skolky na viac ako 4 hodiny....
ak by si bola evidovana na UP, tak vtedy si nemusis platit odvody do ZP
@mima595 takze aby som nieco nedomrvila, lebo mam z toho mierny chaos.
29.5. mi konci RD, (1 den , alebo pol dna si odpracujem ?, alebo nie?), vycerpam si dovolenku 1,5 dna, hned pojdem do Socialnej poistovne,toho 30.5.,dam si to poistenie z balika, na maximum 2400 EUR, a to sa hned plati, ci ako? A k 1.6.dam vypoved?
A potom, ked skoncim, 1.juna sa odhlasim z toho poistenia? A hned sa nahlasim na urad prace?
A na to , aby som mala velku podporu mi fakt staci byt pripoistena 1 den???
Baby ja sa v tychto veciach vobec nevyznam 🙂))
@mima595 Este by som mohla moju situaciu riesit takto.29.5. mi konci RD, ja normalne 30.5. nastupim do prace na jeden mesiac ( to by sa mi s malou dalo nejako vykryt ), a od toho 30.5. do konca juna by som sio platila dobrovolne poistenie v nezamestnanosti. Vznikol by mi narok na max.podporu? Nie je tam nejaky hacik ?

Zamestnana som od 7/2006, od 5/2009 do 11.6.2012 som na materskej a od 12.6. dostanem vypoved preto by ma zaujímalo či sa aj materska zaratava do odpracovanych rokov a tym padom mam narok na 3mesacne odstupne ale len na 2mesacne. Dakujem. A ak dostanem vypoved k 12.6 bude sa mi vymeriavaci základ na podporu pocitat aj z toho odstupneho, lebo mi ide o to, ze ci mam trvat aby to islo cez pasku alebo na ruku.
Diky