icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

ani3012
4. jún 2012

@sisaha @gapa ďakujem 🙂
veď dám potom vedieť 😉

gapa
4. jún 2012

@ani3012
ešte neviem, či si sa pýtala na sp aj ako to spraviť s prihláškou na dôch.poistenie štátom??? či si dávala odhlášku a prihlášku? lebo počas tých 3dní, ked ti trvalo v sp povinné dôch. poistenie zamestnanca si nemala byť dôch.poistená štátom, tj. do 8dní odhláška, ale prihláška je treba najneskôr v den, kedy začína, teda prihláška mala byť najneskôr v piatok 1.6. podana. Neviem, ak si toto nerobila, ak by si zašla dnes na SP (zober kopiu RL dcery), tak odhlášku dáš v pohode dnom 28.5.2012, no či ti dajú prihlášku od 1.6 alebo až dneškom. Neviem, ako to spravia, záleží od ich postupov. Ale zašla by som tam s tým RL dnes a spýtala sa na to. A vypísala by som si aj prihlášku a aj odhlášku 2x a na jeden rovnopis by som si dala potvrdiť prevzaatie soc.poistovnou a by som si to založila k zápočtovým listom do dôchodku (u sp človek nikdy nevie, čo majú v systéme nahodené a či niečo potom nevytiahnu, ked si človek už nič nepamätá, ako to spravil).

ani3012
4. jún 2012

@gapa ja idem na úrad práce až dnes, v piatok ma nezobrala,že je tam veľa ľudí a že mám aj tak čas 7 dní....
na SP som nič nepodávala...och! ja ani neviem kde čo musím vybaviť ☹

ani3012
4. jún 2012

ale mi povedzte: načo tam sedia ? V pondelok som tam bola a nič mi nepovedala ! ☹

sisaha
4. jún 2012

@ani3012 z tychto prihlasok a odhlasok mam aj ja stres...tiez neviem co treba povybavovat, aby to bolo ok. Som zvedava ako sa moj zamestnavatel ku mne postavi..

gapa
4. jún 2012

@ani3012
ostatné sa dá v pohode aj neskôr vybaviť (zdravotnú až ked budeš mať doklad z upsvar o zaregistrovaní, čo trvá aj 3týž.), len prihláška na soc.poistovni, ak to chceš mať v poriadku (mnohé maminy o tom ani netušía, tak neviem, ako to potom v SP riešia), tak toto zadšej zájdi teraz. Povedz, že 28.5. ti končila RD a 3dni si čerpala v zamestnaní dovolenku a 31.5. ti skončil prac.pomer. Predpokladám prihlášku si si po pôrode dávala.
Hned si zober=vypýtaj na SP aj tlačivá k žiadosti o podporu (volá sa to ale uplne inak) a aj potvrdenie, čo si musíš od zamestnávatela dať potvrdiť.

ani3012
4. jún 2012

@gapa prihlášku asi áno-nepamätám...malá sa narodila skôr ako mi začala materská ...musím počkať na maminku,aby mi malú postrážila a ja pôjdem tam

gapa
4. jún 2012

inak pre ostatné maminy, tú soc.poistovnu najlepšie riešiť v obodí do 8dní od ukončenia Rd, no najneskôr v den po ukončení prac.pomeru. Známa mala aj od mzdáky list, kde jej písala, že kedy jej ukončuje čerpanie RD v zamestnaní a odkedy dokedy čerpá riadnu dovolenku a príp. kedy končí prac.pomer (ona mala čerpanie neplateného volna v zamestnaní). Podla toho listu potom v SP spravili odhlášku a prihlášku, aby jej to nadväzovalo.

gapa
4. jún 2012

@ani3012
ja viem ani 🙂
a ked už tam pôjdeš, môžeš sa zastaviť aj na zdr.poistovni sa spýtať, či po ukončení pp ti bude stačiť zápočtový list od zamestnávatela a doklad z upsvar o zaregistrovaní do evidencie uchádzačov o zamestnanie (predpokladám u teba nebude treba doklad o poberaní rodič.príspevku, lebo ti skončil pp až po ukončení jeho poberania, teda po ukončení rd) a či tam stačí zájsť až o cca mesiac, lebo asi tak ti to pošlú z upsvar.

maggie59
9. jún 2012

@marcela91 Diky moc. este odstupne je vlastne priemerna hruba mzda, ze?

marcela91
autor
9. jún 2012

@maggie59 niet zas:D zrejme ano, podla jeho vysky mi to tak nejak vychadza ze je to priemerna hruba mzda...

loren
11. jún 2012

ahojte prosim vas rodicovska mi konci 10.septembra vtedy sa dcerka narodila, alebo 11.septembra? Do prace som asi pred 2 mesiacmi poslala doporucene list ci mam ratat s tym ze ma vezmu spat doteraz sa mi neozvali ,volala som tam povedali ze sa ozvu uz je tomu 2 tyzdne 😒 . Ak ratam ze mi ukoncia prac.pomer s nedostatku miesta mam si dat na co pozor na ten paragraf c. 60 ? som 5 rokov doma s dvomi dcerkami budem mat narok aj na vyplatenie dakej dovolenky? ako to je ked by som chcela dostat tak ako asi kazda ten maximum podpory? dakujem

jaduska
15. jún 2012

@loren ak sa dcérka narodila 10.9., tak ti 10.9. končí rodičovská dovolenka. Do práce napíš doporučený list, že z dôvodu ukončenia RD 11.9. nastupuješ do práce. Ak sa ti ani tak neozvú, tak normálne tam v ten deň choď.
čo sa týka dovolenky, ak si ju nevyčerpala pred MD/RD, tak máš v prípade ukončenia PP nárok na jej preplatenie. Ak by si chcela dostať maximálnu podporu v nezamestnanosti, tak by si musela mať dobrý vymeriavací základ, z ktorého ti to budú počítať. Takže jedine v tom prípade, ak by ti zamestnávateľ preplatil prípadnú dovolenku a dal aj nejaké odstupné. Inak ti budú podporu počítať z toho, čo si zarábala pred nástupom na materskú.
ja som tiež bola 5 rokov striedavo na MD/RD a keďže mi bývalý zamestnávateľ nevyplatil vôbec nič, ani to, na čo som mala nárok, tak mi podporu vypočítali z príjmu z roku 2005 - 2007 (to sú posledné dva roky odpracované pred nástupom na MD).

loren
15. jún 2012

dakujem jaduska takze to co tu pisala uz neviem ktora zienka ze pomoze ked sa na dake tri dni prihlasim na dobrovolne poistenie nepomoze? a ako to ze ti nedali odstupne?

gapa
16. jún 2012

@loren
pozri môj príspevok na str. 3 z 11.5. o 9.03

loren
16. jún 2012

dakujem gapa a oni mi mozu dat vypoved v posledny den rd? to nesmu nie vsak v mojom pripade 10.9 este som oficialne na rd a nastup mam 11.9

gapa
16. jún 2012

@loren
pozri si Zákonník práce od cca § 59, bo vela ludí si mýli ukončenie prac.pomeru s výpovedou. výpoved je len jeden spôsob ukončenia prac.pomeru, ale pri výpovedi nekončí pp podaním výpovede, bo tam začne plynúť výpovedná lehota od 1vého dalšieho mesiaca (vid § 62 ZP).
výpoved ä§ 63 ZP) ti počas Rd dať nemôže (len ak by rušil firmu, či jej časť alebo sa sťahoval)vid § 64 ZP, tj. výpovedná lehota ti najskôr začne plynúť od 1.10., ak prevezmeš (§ 39 alebo 38?)výpoved v septembri, tj.dovtedy môžeš požiadať o ukončenie pp dohodou s odstupným (vid § 76 ZP).
Samozrejme nesmieš podpísať dohodu o ukončení pp hned poslendým dnom RD, ak nechceš. A hlavne ak nie je vo výpovedi uvedený dôvod ukončenia pp, vtedy nemáš nárok na odstupné.
Treba pohladať info, je toho na nete dosť a ked budeš mať trochu prehlad, tak sa pýtať.

gapa
16. jún 2012

@loren
napr. tu máš aktuálny ZP v pracovnom práve
http://www.employment.gov.sk/legislativa.html

maraka
16. jún 2012

čítala som tu veľa rád a mám tiež pár otázok. 6.9.2012 malý bude mať 3 roky . Dozvedela som sa že šéf už so mnou neráta tak aké mám možnosti? Na dovolenku nemôžem lebo mi ju preplatili . 6.9 je vo štvrtok a 7 v piatok ako to najlepšie vyriešiť. Treba sa potom pripojistiť alebo niečo podobné?

marcela91
autor
22. jún 2012

@maraka ked s tebou nerata, musi ti dat odstupne zo zakona, ak ti neponukne podobnu poziciu... a z toho ti potom vyjde lepsia podpora, akoby si u neho zarobila mesacne....Hlavne aby ta dohoda u ukonceni bola na 7.9.2012 nie v rovnaky den ako bude mat malicky 3 roky a ukoncis RD, potom by sa ti ratala podpora 50 % z priemernej mesacnej mzdy hrubej za obdobie 2 roky pred materskou, ale uz sa to tu tusim vsetko popisalo...

mirka8105
23. jún 2012

Ahojte ja by som sa chcela sa chcela poradiť mala sa narodila 10.08.2009 stale som zamestnana a RD dovolenka mi konči 10.08.2012, praca mi už vyhovovať nebude preto musím rozviazať pracovny pomer,poradte mi ako najlepšie to urobiť aby som dostala dobru čo najvyššiu podporu.neviem ako to urobiť. možem požiadať o rozviazanie pracovneho pomeru dohodou z rodinnych dovodou?a ku ktoremu dnu ked 10 vychadza v piatok.či je lepsie este odrobit nasledujuce dni az niekedy do stredy ale bo ako.dakujem vam...

mishka09
3. júl 2012

Chcem sa s vami poradit ohladom ukoncenia prac. pomeru pocas rodicovskej dovolenky. Prac. pomer (Zmluva na dobu urcitu) mi konci v septembri 2012 a rodicovska az v roku 2013. Ako je to so zaratavanim obdobia pre ucely pripadnej dalsej materskej alebo podpory v nezamestnanosti? Mala by som si este pred skoncenim prac. pomeru cerpat dovolenku a tym skoncit prerusenie nemoc. poistenia a potom znova nastupit na rodicovsku dovolenku? Alebo to nechat tak? Bude sa mi potom ratat cele obdobie materskych/rodicovskych od r. 2009 do septembra 2012? Dakujem.

beti1
7. júl 2012

@zalka @gapa chcem poprosiť o radu.. po dlhšej PN, ktorá mi končí 13.7. mám nastúpiť do zamestnania/ kde som počas RD nastúpila 1.2. 2012 a od 14.2.2012 som PN/ kde mi povedali že so mnou ukončia prac.pomer. Takže na RD sa mi už neoplatí nastúpiť/ poberá ju otec dieťata a končí 29.10.2012/ , tak sa musím prihlásiť na UP. V práci sa dá dohodnúť, mám nastúpiť na 1 deň do práce a potom čerpať dovolenku, dať si ju preplatiť? Podpísať výpoveď dohodou alebo ako,/ firma už končí/ vo firme sa dá dohodnúť, odstupné mi možu dať ale iba na papier a to si asi odvody do SP musím zaplatiť sama... čo robiť??? Vďaka za radu...

loren
12. júl 2012

gapa dakujem prestudovala som si to uz teraz viem ze dostanem vypoved s odstupnym pretoze nemaju pre mna pracovne miesto , akurat to odstupne mi s coho vyrataju pokial na zmluve mam iny zaklad ako je to momentalne teraz v skutocnost na rodicovskej som 6 rokov a este my sme boli plateny zaklad plus to co si kto vyrobil respektivne predal .

zalka
12. júl 2012

@beti1 čo bolo pred 1.2.2012? Mala si nejaké zamestnanie z ktorého si bola na rodičovskej dovolenke alebo nie?
Ak si preddtým nebola zamestnaná, tak nemáš splnenú podmienku 730 dní poistenia v nezamestnanosti a nárok na podporu Ti nevznikne.

beti1
13. júl 2012

@zalka pred nástupom k 1.2.12 som bola na Md a rd a predtým som bola zamestnaná od roku 2007...takže nárok na podporu mi podľa všetkého vznikne, len aby bola väčšia potrebujem čím najvyšší VZ...správne?

loren
13. júl 2012

a este sa chcem opytat dovolenku mi preplatia? ako zistim ci mi ju preplatili? predpokladam ze mi poslu na ucet peniaze len

beti1
13. júl 2012

@zalka a ešte otázka... podpora sa mi bude vyrátavať z VZ spred dvoch rokov alebo teraz od 1.2.2012???

zalka
15. júl 2012

@beti1
No podporu vyrátajú z obdobia od 1.2.2012 do ukončenia PP. Ale PN je vylučiteľné obdobie, a ak máš starú dovolenku a tú ti preplatia na konci PN, ale nastúp ešte na jeden den do práce , tak to ti zvýši podporu, samozrejme aj odstupné Ti zdvihne podporu v nezamestnanosti.

elbe
16. júl 2012

ahoj dievčatá, prosím o radu - práve sa mi ozval zamestnávateľ, že či súhlasím s ukončením pracovného pomeru dohodou k 30.7., s tým že dovolenku mi preplatia (18,9 dňa), rodičovská mi končí 30.7. Potom idem na úrad práce. Platí teda, že ak si vyčerpám aspoň deň dovolenky, zvýši mi to podporu?