icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

jankali
25. aug 2012

@rainee
keď máš ešte čas, porozmýšľaj aj o neplatenom voľne - že by si zostala zamestnaná, oni by neplatili odvody.. keď robiia výkazy pre viac zamestnancov, tak by nemali mať problém aj s vykazovaním tvojej "nuly" - každý mesiac. Môžeš navrhnúť, aby miesto teba zobrali niekoho "na dohodu" ... jana

mayka
25. aug 2012

ahojte . prosim Vas ako to je s poskytnutim podpory z up v pripade že mi zamestnavatel vyplati odstupne po ukonceni rd ?musim sa hned po ukonceni prác.zmluvy nahlasit na up a podporu mi budu vyplacat az po 2mesiacoch kedze dostanem 2 mes . odstupne? a ako dlho mi bude podpora vyplacana ? dakujem

sisaha
25. aug 2012

@jankali no ja dostanem vypoved podla §63 ods. 1,pism. b. Ale uz mi bolo povedane, kedze dohodu som odmietla, ze dostanem papier, ze su prekazky na strane zamestnavatela a nemusim chodit do prace. Takze tym padom mi odpada aj ten pol den v tyzdni a mam 3 mesiace plateneho volna na hladanie si novej prace...

sisaha
25. aug 2012

@mayka musis sa prihlasit hned -tusim do tyzdna. To odstupne mas akoze naviac, resp. si s nim vykryjes naklady ak by si sa nezamestnala ani po skonceni podpory

jankali
25. aug 2012

@sisaha
Čítak toto, a keď máš čas, tak ho ponaťahuj:
http://www.pp.sk/WebPAM/main/ArticleShow.aspx?A...

sisaha
25. aug 2012

@jankali mozes to este raz skopirovat ten link? Lebo sa mi otvara tlac, miesto textu. Uz sa mi to podarilo. nemusis. dik

mayka
25. aug 2012

@sisaha dakujem.
a nevies mi poradit co je lepsie z hladiska poskytovania podpory v nezamestnanosti? Ci sa dohodnut na odstupnom so zamestnavatelom alebo na vypovedi s s vypovednou lehotou 2 mesiace? Teda ci to ovplyvni vysku podpory?

A ak sa dohodnem na odstupnom so sefom tak to mam spravit ku dnu nastupu do zamestnania po RD? Alebo mam najskor vycerpat dovolenku zostatkovu? a dat vypoved az dnom ukoncenia dovolenky? a co ak by som si dala vyplatiot aj zosdtatkovu dovolenku? ovplyvnuje aj to vysku podpory?
A ak som mala pred nastupom na RD v hrubom cca 800 e, podpora je z toho 50 %?
Dakujem.
8.11. mi konci RD a v septembri sa mam stretnut so sefom a dohodnut sa co dalej. Ale jasne mi dal najavo ze ma nepotrebuje z dovodu krizy. Prepustil polku zamestnacov a moju pracu rozhodil medzi dvoch ludi. 😖

mayka
25. aug 2012

Baby a este moja znama mi radila ze idealne by bolo keby som akoze nastupila na par dni do zamestnania a dohodla sa so sefom na vyssej mzde. vraj mam navrhnut sefofi ze si rozdiel v odvodoch zaplatim sama jemu na ruku. A po par dnoch aby som dala vypoved zo svojej strany bez odstupneho. Udajne by som dostavala dost vysoku podporu. No neviem mner sa to zda byt trosku take riskantne a netusim ci to funguje a ak ano tak ako to spravit aby to bolo koser. mate nieto skusenosti? Mozete aj do IP . 😅

sisaha
25. aug 2012

@mayka zalezi na tom, ci si vies novu pracu rychlo najst, alebo nie. Ak chces vysoku podporu, tak musis po RD nastupit aspon na 1-2 (cerpanie dovolenky), pripadne si vycerpas celu a ku dnu skoncenia ti vyplatia cele odstupne. Potom sa ale musis hlasit na UP a pol roka budes poberat podporu. Ak sa ti nepodari najst si miesto do toho pol roka, prisun penazi skonci. Ak ti o peniaze nejde a chces aby zamestnavatel zatial za teba robil odvody a mala si narok na dalsiu dovolenku, ktora ti vznikne pocas tych dvoch mesiacoch, tak si nechaj dat vypoved z organizacnych dovodov. Potom mozes ist na UP a brat este podporu pol roka. Tym, ze ti konci RD 8.11. a budes trvat na vypovedi z ich strany, tak ti este cely november musi zaplatit mzdu a vypoved ti zacne plynut az od decembra do januara. Takto budes mat zaplatene takmer 3 plne mesiace. Podpora sice nebude v maximalnej vyske, ale aj to sa ma zmenit zakonom, takze neviem ci ti to pomoze..

sisaha
25. aug 2012

@mayka to je blbost co ti povedala....vysoku podporu dostanes aj ked nastupis a vycerpas si dovolenku.

mayka
25. aug 2012

@sisaha praveze som na tom s pracou dost mizerne. Kedze ratam s tym ze zo zaciatku bude dcerka viac doma ako skolke pre skolkarske choroby a nemame babvku co by ju v pripade nudze povarovala cize je toi na mne. Musim si hladat pracu nablizku co nie je take jednoduche a zrejme to chvilku potrva kym nieco najdem. a uz vidim jak sa trhaju o mna zamestnavatelia ako o matku s 3 rocnym dietatom. 😒 Zato planujem ostat na podpore ale pevne verim ze do polroka nieco najdem. Pracovat chcem samozrejme. Idealne by bolo keby si to moj sef rozmyslel a chcel ma tam lebo som to mala 5 min z domu a o 15.30 som isla z prace. Len zima bude dost kriticka.

Takze najlepsie bude ak nastupim 9.11. s tym ze vycerpam dovolenku najlepsie hned od 9.11? A hned 9.11. dohodnem vypoved s odstupnym dvojmesacnym ku ktoremu dnu? Ku dnu ukoncenia dovolenky? a to by bol aky paragraf prosim Ta?
Myslim si ze na tu druhu variantu mi nepristupi a bude to chciet riesit hned a nie ma tam evidovat dalsie mesiace.

sisaha
25. aug 2012

@mayka ak chces odstupne, tak potom podla §60 ZP a staci od 9.11. do povedzme konca mesiaca, ak mas tolko dovolenky. Ta druha varianta mu vyplyva zo zakona.., to nie je na jeho chceni a nechceni...Existuje zakon a on podla neho musi postupovat. Samozrejme, ze jemu je lepsie ak ty podpises dohodu, lebo usetri odvody a ma ta z krku, takto ta musi riesit a evidovat pocas takmer 3 mesiacov a samozrejme tvoje ukoncenie PP sa oddaluje aj keby si medzitym bola na PN. Je len na tebe co povazujes za vyhodnejsie...Ja - vypovednu dobu.

mayka
25. aug 2012

@sisaha moc ti dakujem. Pomohla si mi. 😉 Uvidim ako sa bude tvarit. Este mam chvilu cas o tom popremyslat a v septembri som sama zvedava co mi navrhne. Podla toho sa zariadim. Len dufam ze nebude chciet so mnou velmi vybabrat aj ked asi nebude mat moc o com rozmyslat. Ak by som ostala s tou vypovednou lehotou ako radis aspon by som natiahla cas.
Si zlata este raz dakujem. 😉

mayka
25. aug 2012

@sisaha a este ma napadlo ukoncenie pp sa oddaluje aj s OCR?

sisaha
25. aug 2012

@mayka to neviem, ale asi nie

jankali
25. aug 2012

@sisaha opravila som to, začína to pp.. poradca podnikateľa, o 1 odkaz vyššie. pa🙂

jankali
25. aug 2012

@mayka
OČR - keď nemáš už dohodu s dátumom ukončenia, tak áno
Ak máš dátum ukončenia - a si vtedy na OČR - tak asi nie - - ale lepšie je, keď chceš naťahovať - mať svoju maródku a nevymýšľať očr, ktoré by nemuseli takto pochopiť, aj keby to tak v zákone stálo🙂
už aj tak toho zamestnávateľa naťahuješ🙂
pa🙂

jankali
25. aug 2012

@mayka keby si to takto urobila, asi by to fungovalo

jankali
25. aug 2012

@mayka teraz nerieš, ako to bude s chorobnosťou malej! Zamestnaj sa tam, kde chceš - teda tých 5 min. od domu - a normálne ako zamestnanec potom čerpaj v prípade potreby nemocenské alebo OČR. Veď na to je skúšobná doba! Keď sa náhodou bude tvoj šéf chceť s tebou rozlúčiť, môžeš sa s ním potom dohodnúť, že zostaneš ešte na rodičovskej dovolenke - keby ti nejaká zostala ešte - alebo iné riešenie... Každá mama nejak začala a potom to "ustála🙂) Aj ja budem musieť grrr - bojím sa. j.

morencova1
26. aug 2012

@marcela91 A robievala si prosímm aj cez víkendy?Alebo normálne od pondelka do piatka?

marcela91
autor
26. aug 2012

@morencova1 normalne iba v prac. dni..

morencova1
28. aug 2012

@marcela91 Bola som dnes v práci a dajú mi výpoveď z organizačných dôvodov.Tam mi vraj začne plynúť výpovedná doba.To si mám zasa ja potom dať výpoveď z uvedeného paragrafu?Vraj tam mám ešte 19 dní dovolenky a výpoved mi nedá vraj toho 8.9 ako mi končí rodičovská ,že vraj v sobotu nemôže ale až pondelkový dátum 10.9.2012.To by mi mohlo stačiť na dobrú podporu nie?Nezníži sa mi podpora keď tam mám rozdiel už tie dva dni?Som z toho hotentót. 😀 V pondelok tam mám ísť zasa do práce a uzavrieť to...
To by mi vedeli aj na sociálke poradiť alebo na úrade práce?

sima.p
28. aug 2012

@sisaha mám pocit, že sa celkom fajn vyznáš v tomto tu, vieš mi prosím Ťa poradiť - našla som inzerát na prácu na portáli profesia. Ak by mi to náhodou vyšlo, vyzerá to na prácu podobnú ako so robila, čo ma bavila. Ide však o to, že na tej profesii je uvedené, že je to na dohodu. Na úrade práce mi povedali, že sa môžem zamestnať na dohodu, ak je tá dohoda do 144 (taká nejaká suma), treba to len nahlásiť a nevyradia ma z evidencie - ale čo podpora? Budem ju dostávať? Alebo nie? Príp. zníženú o odmenu z tej dohody? A ak by tá dohoda bola na väčšiu sumu, tak by vyradili a vtedy mi je jasné, že prídem aj o tú podporu. Predpokladám, že dohoda má pre mna nevýhody a pre zamestnávateľa výhody? Vieš mi prosím Ta poradiť, či sa oplatí pracovať na dohodu? Robila som kedysi síce mzdárku, ale to bolo pred viac ako desiatimi rokmi a určite sa zákony pomenili.

sima.p
28. aug 2012

@morencova1 podľa mňa by bolo dobré, aby si tam mala pracovný deň aspon jeden, tak aby Ti to ukončili v utorok a nie v pondelok.

dusika11
28. aug 2012

ahojte dala som vediet ze nastupujem v septembri..nemusim..lebo dvojicky maju devetnast mesiacov...akosi mam pochybnost ici nechcem ostat doma...este s to da zchranit???mozem ostat doma???ci musim nastupit...

sisaha
28. aug 2012

@dusika11 ak si si to rozmyslela, tak opäť listom oznám, že pokračujes v rodicovskej dovolenke z vaznych rodinnych dovodov..hotovo.

sisaha
28. aug 2012

@sima.p v tomto ti konkretne asi neporadim, od akej sumy prides o podporu. Ale ak ti povedali, ze nesmies tu nejaku hranicu prekrocit, tak asi za taku sumu mesacne pracovat mozes. Pre zamestnavatela maju dohodari take vyhody, ze za nich neplatia odvody (zatial). Ak si vies privyrobit, tak by som zatial robila. No skôr by som sa asi snazila zamestnat na trvaly pracovny pomer.

dusika11
28. aug 2012

@sisaha vazne???a nemusim nastupit v septembri???

sisaha
28. aug 2012

@dusika11 a preco by si musela? Ty mozes zo zakona rodicovsku prerusit a neskôr opäť nastupiť na nu...Zavolaj sefovi, povedz mu, ze sa ti zmenila situacia a ze rada by si zatial v rodicovskej pokracovala. Proste s nim komunikuj otvorene, uprimne, priatelsky a povedz mu, ze mu to pre istotu oznamis aj listom, aby to mal od teba podchytene.. 😉

sima.p
28. aug 2012

@sisaha no mala by vyjsť tá vysoká podpora a kedže ešte neviem podrobnosti o tej práci (a nie je isté, či ju získam, zatiaľ som len dostala pozvanie na pohovor) a ak by to práveže nemal byť trvalý pracovný pomer a mala by som kvôli tomu prísť o tú podporu, no neviem... Stále exitujú dohody o pracovnej činnosti a dohody o vykonaní práce, alebo už nie oba druhy? Kedysi sa dohôd o pracovnej činnosti odvody tuším odvádzali.