Výpoveď zo strany zamestnávateľa - nárok
Ahojte - som zamestnana pol roka (zmluva na dobu neurcitu) a vcera si ma zamestnavatel zavolal ze nie je spokojny s mojou pracou a mali by sme sa rozlucit. Navrhol mi ze mozem pracovat do 30.6. 2023 Je pravda ze praca mi nesadla, od decembra si hladam nieco ine, ale zatial sa nic nepostastilo. Navyse som slobodna mama sama s dietatom v malom meste a aj ked sa mi ciastocne ulavilo, je to praca co mi plati ucty. Hovoril nieco v style, ze ked si najdem robotu skor mozem odist a tiez ze vyplatu budem mat tak ci tak do konca juna, ale nie som si teraz ista ci som to pochopila spravne, lebo dnes mi dal dohodu a nic take sa tam nepise. Na odstupne nemam narok podla zakonu, ale ako z toho vytazit co najviac? Pripadne aby ma neobabral? Do konca juna je prace velmi vela potom je utlm do oktobra aj preto mi asi toto navrhol.. Nechcem sa rozist v zlom rada by som si povinnosti splnila. Som psychiatricky pacient a nie je problem ist aj na dvojmesacnu pn, ale nechcem sa zachovat zle..
Neviem ti uplne poradit ale prijala by som ako to je a aspon na mesiac sa hodila na pn. Urcote nerobila nad ramec. Pripadne nesuhlas s dohodou a daj sa na pn.. Si tam pol roka mohli si to uvedomit pocas skusobnej doby..
@zmrzlinka2021 ....po pol roku nemá narok na odstupné.Jedine,ak by existovala kolektívna zmluva,v ktorej by to bolo ukotvené.Co pochybujem.Pod 1 odpracovaný rok nedávajú odstupné nikde
@doriiis Mas pravdu. Vedela som ze vypovedna je 1 mesiac ako robis menej ako rok, ale to odstupné ma prekvapilo, ak je vypoved dana zo strany zamestanvatela.
@esmeralda1819 Na PN sa neda "hodit", musi byt na to opravneny dovod.
A druha vec "hadzat sa len tak na PN" ti robí zlé meno. Hocijaký potenciálny zamestnávatel ked zavolá tomuto zamestnávatelovi a bude počuť, čo ex zamestnanec spravil, tak nebude ochotný ju zamestnat.
Nikto nechce spekulantov a velmi to dokaze pokazit povest cloveku.
@zmrzlinka2021 autorka pise ze je psychiatricky pacient, takze nebolo by to uplne "len tak", ale ok aby si zas neposkodila.. zamestnavatel moze dat vypoved len podla paragrafov.. ked niekto robi svoju pracu zle musi ho najprv 2 x v priebehu tusim pol roka pisomne upozornit az potom mu moze dat vypoved..mne sa zda ze ta dohoda je pre nu nevyhodna, najma ked nedavno koncila skusobnu lehotu..
Výpoveď dohodou možno dal z dôvodu, že pokiaľ je dohodou, môže sa bez problémov zaregistrovať na úrade práce a ma nárok na podporu, pokiaľ je výpoveď odôvodnena paragrafom, tento "benefit" nemusí byť samozrejmosťou. Ja som tiež netušila ze je to takto, ale riešili sme to v práci nedávno, kolega dostal "hodinovku" a mal na výber bud dohodou alebo paragraf, dohoda bola preňho výhodná práve z toho dôvodu ze sa mohol evidovať na úrade a mal nárok na podporu. Ale ako toto cele presne je naozaj neviem, neskúmala som to nejako bližšie.
tak ta dohoda je ustupok voci tebe ak je do konca juna ja by som to brala
inak ti moze dat vypoved s 1 mesacnou vypovednou dobou
zober to ako sancu na restart a skus si najst nieco pre teba vhodne

Nepodpisuj dohodu, ale nech ti dá vypoved zo zákonych dovodvo aj s odstrupným.
A tiez by si sa mala reealne zamysliet aj nad tym, preco nie je spokojny s tvojou pracou a spravit nieco preto, aby tvoja praca bola kvalitna.
To ze si slobodna mama s dietatom ta neospravedlnuje.