icon

Záchranár na záchranke

31. máj 2023

Dobry den,

viem si nejako externe vystudovat skolu na zachanara?
Odmalička ma to laka, ale rodicia boli proti.
Mam 2 VŠ (32 rokov) a az teraz som pochopil, ze mojho sna sa nechcem vzdat.
Ist do toho, alebo nie?

Strana
z2
anjelicek26
31. máj 2023

A ake vysoke skoly mas vystudovane? Pracoval si uz niekde? Alebo ta "laka" zasa nieco ineho a rodicia ta maju spolu-financovat nadalej? Alebo chces stihat rodina + praca + dalsia skola paralelne? Nebojis sa vyhorenia? Pokial viem logicky to aj tak externe nejde, ved tam je vela praktickej casti... u nas v Nemecku je to vyslovene vyucit sa tri roky (mladsi syn tiez o tom sniva) ... co citam tak na slovensku je to 3 rocne prezencne studium tiez... ako sen chapem, ale zacinas od nuly, ci uz mas nejaky zdravotnicky zaklad?

vanilkovazmrzka
31. máj 2023

To sa urcite neda studovat externe.

simona20201309
31. máj 2023

To je škoda, že si sa nechal odhovoriť. https://szslm.edupage.org/a/externe-studium-1
Skus sa informovať, či by to stačilo.
Ale na lekára už je určite neskoro.

simona20201309
31. máj 2023

https://www.health.gov.sk/?zdravotnicky-zachranar
Tu sú konkrétne podmienky. Takže popozeraj. Tuším sa to dá.

ninusa221
31. máj 2023

@anjelicek26 externe sa to študovať dá

melanta
31. máj 2023

Nie, záchranár sa nedá študovať externe. Externe môžu študovať len tí, ktorí už robia na záchranke. Tu sú podmienky vzdelania na záchranára. Pre teba platí možnosť A alebo C.
https://www.health.gov.sk/?zdravotnicky-zachranar

simona20201309
31. máj 2023

A ešte dodám- obdivujem ta za takýto sen. Toto je podla mňa najťažšie povolanie a hlavne nedocenene. Na toto musíš mat povahu aj odvahu.

melanta
31. máj 2023

@ninusa221 áno, ak už robí na záchranke ale nemá vzdelanie, čo napríklad vodiči v minulosti nemuseli mať, môže študovať externe. Inak nie.

ninusa221
31. máj 2023

@melanta neviem ako to je my máme v rodine pár ona je na materskej nerobila ešte záchranárku a študuje externe jej muž už robí externe je tiež. Inak na ukf som našla aj externe tak neviem. https://www.fsvaz.ukf.sk/index.php/sk/ponuka-st...

melanta
31. máj 2023

@ninusa221 vysokú školu áno. Ale pomaturitné či diplomované štúdium nie. Autor otázky má 32 rokov a už 2 VŠ. Tu skôr vnímam problém že chce stále študovať a nie pracovať. Asi niečo v zmysle čo píše anjelicek.
.

acer11
31. máj 2023

Ja mať 2 VŠ....tak určite idem zisťovať na MK či si môžem urobiť ďalšiu

elenka.k
31. máj 2023

a teraz už nebudú proti, vaši rodičia??
Zbytočne si stratil roky, ak sa na to cítiš - choď do toho!!!
Nerob tu na: hop alebo trop

rillwen
31. máj 2023

Pokiaľ viem tak urgentná zdravotná starostlivosť sa dá študovať aj externe v Prešove. Ale je tam nejaká prax a pod., ktorú treba i tak riešiť v rôznych časoch dňa a celkovo treba mať benevolentnejšieho zamestnávateľa 🙂

surama
31. máj 2023

Okrem toho, co bolo spomenute, musis mat po novom aj Ccko vodicak, na to nezabudaj.

autor
31. máj 2023

pracujem od 23 rokov, nikdy ma rodičia nezivili ani nefinancovali.
A prečo sa pytam na MK? Mozno len preto, ze na internete najdem vela skreslenych informacii, tak ci s tym nema niekto realnu skusenost.
A co sa tyka Vš - mam techniku a právo.

autor
31. máj 2023

@acer11 neuveris, chodia tu aj vzdelani ludia, nie len ludia ako ty 🙂 Pekny den

e1i
31. máj 2023

Ak nemas zdravotnicke vzdelanie napr szs tak externe to nejde,jedine denne studium. Raz som si tak podavala prihlasku tam. Externe mozu ti co maju szs alebo ako bolo vyssie pisane ti co na zachranke robia a zvysuju si kvalifikaciu

puertorico
31. máj 2023

sestrin muž chodil na nejakú školu, ale neviem či to bola VŠ, trvala 2 roky, niečo ako nadstavba strednej školy. Nepríde mi na rozum presný názov. Ale študoval diaľkovo, normálne robil záchranára . Bolo to raz aj v tv, že záchranárom môže byť už aj "automechanik". Myslím že sa nemusíš trápiť na vš niekoľko rokov

felycity
31. máj 2023

@puertorico tak toto bolo kedysi, dnes už ani zďaleko to tak nie je a záchranár musí mať vyštudovaný svoj odbor na VŠ, ako napísala@melanta

len tí, ktorí sú už zamestanancami záchrannej služby (integrovaného systému) dostali možnosť si dorobiť vzdelanie externe ako nadstavbové štúdium, v prípade autora, musí ísť na VŠ

autor
31. máj 2023

Ďakujem 🙂

dajda_01
31. máj 2023

Najlahšia cesta je zamestnat sa ako vodič bez vzdelania. A to bude pre teba zrejme jediná cesta, následne odrobiť aspoň rok a potom sa môžeš prihlásiť externe na Vš lebo "už máš prax " bez toho aby si bol zamestnaný na zachrnake ta nezoberiú externe...pracujem na záchranke 5 rokov ak chceš vedieť niečo konkrétne pis správu🙂

dajda_01
31. máj 2023

Ako píšu vyššie C vodičský je plus...ale zatiaľ nieje podmienka

dajda_01
31. máj 2023

A ešte jedna vec...Slovenská záchranka nevyzera ako americké seriály alebo medicopter 117....80% výjazdov sú bolesti chrbta, bolestí brucha, dehydratácia, točenie hlavy, drobné úrazy zlomené ruky rozbite hlavy, osamotene babky....možno len 20% zasahov sú fakt ze urgentne stavy :]

lilope
31. máj 2023

@dajda_01 vďaka podobným seriálom sú zamestnania ako hasič, policajt a záchranár ľuďmi idealizované a potom keď na danú pozíciu nastúpia, sú sklamaní. Ešte si zabudla dodať, že je veľa výjazdov aj k opilcom, čo za bieleho dňa spia na zemi pred stanicou či k bezdomovcom ležiacich na zastávkach a ľudia im automaticky volajú sanitku.

ankare
31. máj 2023

Wau, obdivujem Ťa. Zároveň mi je ľúto, že Ťa stale niekto odhovoril a oddialil od sna. Nevadí. Nič nie je stratené. Silno Ti držím palce!

dajda_01
31. máj 2023

@lilope áno deje sa aj toto...samozrejme záleží aj od lokality kde jazdis...Jazdila som na Orave tam bezdomovci a neprispôsobivy rómovia prakticky neboli, raz za čas...momentálne jazdím veľké krajské mesto a to je každodenný problém

lilope
31. máj 2023

@dajda_01 v Žiline je to dosť častý problém a vôbec sa nečudujem záchranárom, keď sú nahnevaní na zbytočné výjazdy. Na druhej strane chápem aj ľudí, ktorým nie je ľahostajný druhý človek a sú v domnienke, že potrebuje pomoc. Možno tak spoplatniť zbytočné výjazdy záchranných zložiek, ale to by už potom asi každý na každého kašľal... Je to neriešiteľná situácia.

zuzulos
31. máj 2023

Určite si choď za svojím, ja som sa tiež "na staré kolená" dala na štúdium na zdravotníckej fakulte a plním si sen 🙂 A áno, dá sa to 🙂

acer11
Autor odpoveď zmazal
acer11
31. máj 2023

O moje vzdelanie sa nemusíš báť 😁

Strana
z2