icon

Zákaz používania mobilu počas pracovnej doby

nat7498
4. máj 2023

Ahojte, obraciam sa na Vás s nádejou že sa nájde niekto kto mi pomôže, pracujem v nemenovanej firme 2 roky mám zmluvu na neurcito, keďže pracujem o súkromníka vo firme vzniklo pravidlo zákazu používania súkromného telefónu na súkromné účely počas pracovnej doby..Dnešným dnom som dostala upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny na základe tohto pravidla, je to podľa vás stále zákonne? Nie je to obmedzovanie na slobode človeka? Môže mi zamestnávateľ zakázať používať môj telefón?
Ďalej sa v papieri píše že ak počas 6 mesiacov poruším znovu nejaké pravidlo ktorých je 49.. môže mi dať okamžitú výpoveď?
Ako to mám riešiť? Mám papier podpísať?
Ďakujem za každú radu :(

babulkomale
6. máj 2023

@kristiii presne toto mi napadlo ze vela bab to tu obhajuje a pritom nie je mozne, aby sem pisali nonstop len vo volnom case ked "pracuju" od troch mesiacov dietata na "vysokych poziciach", "adekvatne ohodnotene", "s krásnym platom".
Odzubavaju zamestnavatelov a vobec im to nevadi.
Ale keby si niekto prijal hovor v prac.dobe, to by bolo na vyhadzov! ☝️

ddaassuullaa
6. máj 2023

Hm...su povolania, kde ani na tichy rezim nemozte mat sukromny mobil, normalne sa musi odlozit mimo pracoviska a mne nejde do hlavy, ako ti ludia ziju, prezili a asi aj preziju🤦‍♀️. To je samozrejme.ironia...Predstavujem si neurochirurga, ktory sa vam prave snazi v mozgu opravit prasknutu cievu, ale zavola mu "surne" manzelka a on si pojde zavolat...ludia sa stali otrokmi telefonov a povysili ich nad svoje povinnosti, moralku. Neexist 5 minut neskontrolovat, ci nahodou sa nieco surne nedeje🤷‍♀️ no zaraza ma, ze to dochadza az tak daleko, ze niekto sa nehanbi verejne hladat zakonnu moznost zamestnavatela pranierovat a vyhrazat sa mu. Skoda, ze sa dobrovolne takyto zamestnanec nevzda mzdy.

vroni
6. máj 2023

@ddaassuullaa, do kameňa tesat tvoje slová...

janagem
6. máj 2023

@kristiii vieš ono to nie je o Tom, že to nikomu divné nepríde. Toto je skôr ako keby bola baba na home office, mala nainštalovaný mouse clicker na firemnom Pc a keď na to šéf prišiel a dal jej zápis tak to išla riešiť na koníkovi.

Napríklad mne na ho nikto nezakazuje pozerať telefón, pointa mojej práce je, musím mať správnu dennú robotu, hitnute targety a byť online počas celej pracovnej doby, ak sa nedohodnem inak. U autorky zrejme šéf telefón nedovoľuje.

kristiii
6. máj 2023

Ja netuším ako to bolo v prípade autorky ani si ju nezastavam, len som napísala aj iný pohľad na vec. Mne napríklad v dnešnej dobe príde absolútny zákaz mobilov na pracovisku ako prežitok, na druhej strane, ide mi strašne na nervy, keď sú ľudia na mobiloch non-stop a ešte nebodaj počas pracovnej doby. Ale nemať možnosť prijať dôležitý hovor, ktorý vybavím možno za minútu, je pre mňa neprijateľné, už len z dôvodu, že som pár takýchto telefonátov v živote mala. A nepletme sem neurochirurgov, keď sa od začiatku bavíme o práci v administratíve. Ak si autorka neplní svoju prácu na úkor telefonátov alebo je na mobile často, dutku si absolútne zaslúži, ak riešila vážnu vec, je to za mňa cez, ale ako to bolo naozaj, sa asi aj tak nedozvieme, takže je úplne zbytočné to tu vôbec rozoberať.

viestta
6. máj 2023

@ddaassuullaa ako prezili nase mamy v robote a my v skole, ked bola len jedna pevna linka u majstra v kancelarii? A ano, su povolania kde je nepredstavitelne aby si vybavovali sukromne veci pocas pracovnej doby. Ja som robila aj v administrative nejaky cas, sice nam nikto nezakazoval sukromne mobily, sukromne veci sa mohli vybavovat aj zo sluzobnych, ale len jeden kolega dokazal kazdu chvilu kontrolovat ci ich dieta bolo nakrmene, kolko a co zjedlo, aku malo stolicu... Az mu to jedneho dna sef vytkol, ze teda uz je toho viac ako dost a ma sa skonsolidovat a okakane plienky ma so zenou preberat po pracovnej dobe.

xnatalkax
7. máj 2023

@viestta asi tak. Ja som si nikdy v robote nedovolila vybavlvat sukromne telefonaty. A ked uz tak som isla na chodbu si vybavit a to bolo parkrat. A moje kolegyne riesili x telefonatov za den s mamickou, sestrou, a neviem skym po 10-15 min. A to si neuvedomuju, ze ostatny nie su povinni pocuvat tie telefonaty v praci? Ja ked som v praci mi rodina nikdy nevola! Lebo vedia ze som v praci a nemaju ma otravovat. A ked uz nieco tak napisu, odpisem.

happy31
8. máj 2023

@nat7498 aj na predajniach tak je bežne. Ak chces na telefon sukromne, ides do miestnosti pre personál, alebo proste mimo.
Ak nieco dolezite riesis tak veducej povies co preco chces mat mobil u seba.

veronikastrickova
8. máj 2023

@ddaassuullaa 👏👏👏👏👏

sense
8. máj 2023

Áno zakázať môže, ak to bola ozaj jednorázová záležitosť a nevyhnutná tak by som sa snažila to nadriadenému vysvetliť. Ja síce telefón mat môžem a nikto nekontroluje koľko som na ňom keď je práca spravená, aj tak ma škola, detský lekár, lekár, dokonca aj na poistenci preukázu ako druhé číslo, číslo do práce, a aj dcéra v hodinkách. Pretože ak má nezastihnu na súkromnom tak na pracovnom

sonia_wiener
8. máj 2023

ja ani nemám v práci priestor používať mobil 😭😭😭🤣🤣🤣

zuzliq
8. máj 2023

@nat7498 viaceré obhajujete používanie mobilov v administratíve. My ho používame koľko chceme. Mojej šéfke ani najvyššiemu to nevadí, ALE všetko musí byť hotové. Pracujeme v kancelárii na odborných pozíciách.
V piatok som bola s deťmi vybavovať pas. Pani po každom klientovi chytila do ruky mobil a 5-7 minút si ťukala. Čakali sme dve hodiny. Za ten čas si 2 x odbehla zafajčiť (bolo to cítiť). No šlo nás poraziť! Keby ju bol niekto konfrontoval, som si istá, že by sa ohradila, nepriznala by to. Nikto príčetný by sa takto nesprával pred haldou naštvaných čakajúcich ľudí. Ľudia si často svoje zlozvyky neuvedomujú.

canany
8. máj 2023

Ja len 2 veci, ktore k tomuto:
1. Vy sa tvarite, ze mi platite neskutocne peniaze, ja sa tvarim, ze pracujem.
2. Pracujem tak, ako ma zamestnavatel plati.

Ak by mne pri nastupe do prace dali podpisat takyto lajster, a moj plat by nebol 3000+ a vysnivana praca, dovi dopo, nech si najdu ineho otroka. Zamestnavatelia si na nas dovolia tolko, kolko im my dovolime. Novodoba otrokarska spolocnost. Kazdy sa stazuje, ale vzdy sa najde blbec, ktory pojde robit tu pracu namiesto mna za takych otrokarskych podmienok.
Vsimli ste si, ze uz nemame slobodu? Ze len krysi kolotoc. Jednoducho robim, makam 8 hodin denne plus, aby som zarobil, aby som mohol zaplatit lekarov, fyzioterapeutov, psychologov, detom ledva co potrebujuz hypoteka, jedlo, nejaka kozmetika, lebo treba a vlastne nemame stale nic(cest vyninkam)? Ani na seba ziadne peniaze? Tvarime sa aka sme vyspela spolocnost a robime stale viac a viac, pocitace nam ulahcia pracu, ale namiesto 6 hodin, robime stale 8 hodin? Uctovnici kedysi robili ucto na papieri, namakali sa, napisali sa, naratali, teraz su pc a rozne softy, co uz aj fakfuru vedia same zauctovat a stale robime 8 hodin?
Citala som o danskom systeme hygge. Ale ved to je pre danov. Tu mozeme len snivat. 8 hodin a padla? Bez stresov z prace? Knizka akurat tak pre biznis a nie ako sa zariadit na Slovensku.
Ano sloboda v ustave, sloboda vyberu skoly, povolania, zdravotna starostlivost zadarmo atd, ale je to len relativny pojem, dnes uz len zdrap papiera. Stale nas bude spolocnost drzat pod krkom.

veronikastrickova
8. máj 2023

@canany dufam, ze mas realne pracu za 3000+, lebo pisat mozes hocico a muklovat mozes za 600 a byt aj naozaj ako "otrok"

canany
8. máj 2023

@veronikastrickova zial nemam pracu za 3000+, ale som na tom podstatne lepsie ako vacsina v administrative. Mam HO, mozem drzat mobil v ruke, ist na wc, ked potrebujem, plat, ze dokazem zabezpecit co som pisala, len zial stoji ma to chrbat a psychicke zdravie, lebo som sama na 2 deti a vsetko si to musim platit sama zo svojich, lebo verejne zdravotnicrvo stoji za ..., a tym padom mi neostavaju volne peniaze na ine veci.
A pisala som uvahu, ze kam sme sa to dopracovali na zaklade toho ako to ma priatel. S pracou na zmeny za minimalnu mzdu, otrokarcina a stale sa po nich chodi manazer vozit a zjebavat ich. Je mi to luto za neho a aj za autorku, zeclovek je niekedy rad, ze ma robotu a musi ako sa hovori, zohnut chrbat, zavriet usta a makat

taga
8. máj 2023

Baby, prepacte, ale musim...
Tolke z vas pisu, ze maju zakazany mobil na pracovisku, popri tom, ked vecer prebehnem mk, vacsina tych mien je v kazdej jednej diskusii..

Ja mobil zakazany nemam, ale ani nemam cas na mk, lebo pracujem 🙂
A ano, keby mi zamestanavatel mal takto diktovat ako malemu decku, davam vypoved, pretoze povaha mojej prace je taka, ze klienta absolutne neovolyvnuje, ci si ja zdvihnem alebo nezdvihnem sukromny hovor..

Cize za mna: ak pracujes v sluzbach, kde telefonaty vyslovene rusia klienta - NO GO..
ak pracujes na mieste, kde sa naozaj potrebujes sustredit aby si neohrozila seba, inych, prevadzku - NO GO
ale ak tukas cisla do pocitaca zavreta niekde v kancelarii a na konci dna mas svoju robotu hotovu s prstom vies kde - kludne si telefonuj ak to potrebujes..

Baby, zijeme v 21 storoci, firmy pochopili, ake dolezite je mat SPOKOJNEHO ZAMESTNANCA a to sa v mojich ociach nijako nezlucuje s traktatmi o tom, co vsetko mam v praci zakazane 🙂

taga
8. máj 2023

A este jedna vec - telefonaty vam vadia, ale co take kavickovanie, klebetenie s kolegynkami pol hodinu o nicom, to je uz v poriadku? Ak si nemoze autorka dajme tomu 10 minut zavolat s muzom, tak potom celoplosny zakaz rozhovor na pracovisku ktore nie su work related a trvaju dlhsie ako 3 minuty 🤭 to uz by vam asi prislo divne, ze?

beatrice3
Autor odpoveď zmazal
sulavikova
8. máj 2023

@nat7498 ako by si reagovala, keby si napr. učitelia počas vyučovania vybavovali súkromné telefonáty, písali sms atď… na zmeškaný hovor sa dá reagovať cez prestávku, poprípade ho presmerovať, či informovať volajúceho vopred

veronikastrickova
8. máj 2023

@canany pozri autorka nepovedala o co ide, pre niekoho je "dolezity" hovor aj to, ze co ide varit na veceru. Ale raz, ked podpisem a mam zakazany telefon na pracovisku, tak ho proste ignorujem. Tiez som bola slobodna matka, robila som vo vyrobe na 3smeny, otrokarcina to nebola ako to opisujes, aj ked som nezarabala tisicku, a neuveris, ale fest ma to bavilo a nevadilo mi ani, ze som telefon dvihat nemala.

jhalena
8. máj 2023

@canany Pride doba, ked naozaj nebude robota. Automatizacia napreduje velmi rychlo. Su uz firmy, ktore si urobili analyzu, ktore prace sa nahradia strojmi do 5 rokov a na tie pracovne pozicie uz neprimaju novych zamestnancov.

dkethe
8. máj 2023

Pracujem za pc, uplne bezne si vybavujem sukromne veci ak nezasahuju do aktualnej cinnosti. Asi by som poklopala sefkovi po cele, keby mi to vytkol.
Tipujem ze minimalne 50% mk prispevkov sa odohraje pocas prac.doby no prispevky niektorych zien tu su vylozene protivne, s cielom autorku zhodit.

luckabj82
8. máj 2023

@jamimo toto na Lidli neznášam,ja e mi niečo hovorí a ona sa vybavuje s kolegyňou,NEZNASAM TO

marieta777
8. máj 2023

@canany 👍👌✅

kamarelo10
8. máj 2023

@nat7498
v hornbachu napr telefon nemôžu mat na predajni iba pocas prestavky smú pozriet a volať

janababana
8. máj 2023

@nat7498 aj v praci mas narok na kratke “hygienicke” prestavky - ci uz wc alebo sa na minutku prejst. Nabuduce oznam nadriadenemu, ze si beries nachvilu prestavku cosi surne vybavit. Ak nie su uplne na hlavu tak ti to umoznia. Asi aj pravo by stalo na tvojej strane - zamestnanie nie je vazenie a ako admin pracovnicka isto nerobis za beziacim pasom, ze musia stopnut vyrobu a cela hala si pocita chlpy na predlakti kym ty domobilujes. Ina vec je dat presetrit tych 49 pravidiel na inspekciu, ci to nahodou nie je cez ciaru alebo sikanovanie ci mobing. Ale ano - v mensej firme asi viac vidno ked zamestnanec tuka do mobilu nez vo velkom korporate

janababana
8. máj 2023

@luckabj82 mne sa nepaci, ked sa smeju z nejakeho jednoduchsieho zakaznika. Tie ich debatky ok, asi im tak sprijemnuju pracovnu dobu, ale vysmechy zo zakaznikov su cez ciaru

babulkomale
8. máj 2023

@sulavikova ucitelia to uplne bezne robia, aj na FB prispievaju.

anonymanonym
8. máj 2023

Za mna su tri druhy prac
1. praca, ktora z bezpecnostnych dovodov nedovoluje pouzivat mobil (obsluha strojov, vodic, chirurg atd.), a tam je zakaz uplne na mieste
2. praca, pri ktorej nie je nebezpecne pouzivat mobil, ale clovek nema cas sa ist ani vycikat. Tam by som striktny zakaz mobilu ja osobne neakceptovala, ale zaroven by mi moje svedomie nedovolilo ten mobil pouzit mimo fakt nutnych pripadov, a uplne by som chapala "zdrbanie" zamestnanca v takej praci, ak by si dennodenne vybavoval sukromne zalezitosti na telefone, rolloval soc. siete a pod.
3. praca, kde sa clovek niekedy vyslovene nudi (nejaky zasity butik, kde pride raz za "sto rokov" zakaznik, nocny recepcny, nejake prevadzky ktore az tak dobre nejdu, nie su rozbehnute a pod.) alebo praca, ktora je navalova (v niektore casy je kopec roboty, v niektore nie je nic.. niektore restauracie napr.. alebo mozno aj niektora administrativa - niekedy je toho viac, niekedy menej)... A v takych ak tam nie je zakaznik, zamestnanec ma porobene co treba (nachystane suroviny v kuchyni, vylozeny tovar v butiku, upratane, atd atd) nevidim dovod preco by si nemohol sadnut a hoc si chvilu pozerat na mobile aj sukromne veci.

dooscoby
8. máj 2023

Mne nastastie telefon nikto nezakazuje a v administrative nevidim dovod si nezavolat. Mne vzdy deti zavolaju, ked idu zo skoly alebo na trening alebo syn potrebuje si potvrdit nieco pre neho dolezite. V tomto mam v praci flexibilitu a pokial su dodrzane terminy mame v tomto volnost. Raz je toho menej, inokedy treba potiahnut dlhsie. Mne viac ako telefonaty vadia fajciarske prestavky hlavne v potravinach. Pride z fajcenia a dobre ruky si umyje, ale preboha robi za pultom, kde su sunky, syry, maso fuj a tiahne to z nej cez polku predajne.