icon

Zamestnávateľ mi nevychádza v ústrety. Čo robiť?

17. sep 2024

Nastupila som do skoly kde je denne studium. Platim si ho z penazi ktore ako tak naskrabem z vyplaty. Bola som za sefom s papiermi a on mi povedal, ze mi nebude vychadzat v ustrety a to je pre mna problem. Kedze cast mame prednasky a cast prax na ktorej musim byt. Neviem ako to riesit. Dovolenku uz nemam, jedine robit nadcasy aby som si nahnala hodiny lenze to neni realne tahat same 12 aby som tym vykrila prax. A sef mi nebude ochotny platit nadcasy. Neviem co robit. Ake mam este moznosti? Som zufala, len tak tak, ze sa uvolnilo miesto aby som mohla nastupit, uz som zaplatila skolne a teraz neviem co robit? Poradte mi co mozem urobit? Odist z prace moc nechcem lebo s mojim vzdelanim ani nemam kam a nikto mi nebude vychadzat v ustrety len preto, ze studujem.

eleanor2510
17. sep 2024

A k tomu studiu: mas to pisomne, ze suhlasi so studiom a zaväzuje sa upraviť ti pracovny cas podla toho? Lebo ak nie, tahas za kratsi koniec. Moze byt, ze sa dozvedel, ze ti inde drzia miesto? A preto sa takto zachoval?

oslo1
17. sep 2024

Teraz mi neda. To ti na robenie vrchnej sestry Staci iba urobit skolu ( nepises, aka je vyska studia) osetrovatelstva?
Lebo ja som robila stanicnu/vrchnu a teda okrem specializacie a kurzu ucitelstva pre sestry som mala roky skusenosti v danom odbore.

brona235
17. sep 2024

Ak chces robit vrchnu, musis mat mgr. Takze bc uz pravdepodobne mas. A osetrovatelstvo na mgr sa da aj externe. Ak bc nemas a robis si prvy stupen VS, tiez sa da aj externe, aj denna kombinovana forma. Ak pracujes v nemocnici alebo v zariadeni, byva moznost upisat sa zamestnavatelovi na 3 roky po skonceni skoly. V tom pripade ta uvolnit musi a dni v skole budes mat od neho platene ako by si bola v praci. Ak tam po skonceni studia po upisani nezostanes, musis vratit ciastku, ktora ti bola pcas studia vyplatena, ked si bola v skole.

autor
17. sep 2024

Som PS ale pracujem na pozicii vrchnej sestry lenze mi chyba vzdelanie ktore si doplnam aby som tam mohla ostat. Papierovo nemam nic je to len dohoda medzi mnou a sefom. Mam Mgr. titul tak to sef spravil tak, ze co sa tyka socialnej sfery to splnam ale potrebujem este doplnit osetrovatelstvo lebo v nemocnici kde som sa bola pytat by ma ako PS nezobrali. Beru uz len sestry

autor
17. sep 2024

@eleanor2510 nemal sa to ako dozvediet lebo na oddelenie nechodi a nikto okrem tej dotycnej to nevie

brona235
17. sep 2024

Ak pracujes ako PS da sa osetrovatelstvo studovat aj dennou kombinovanou formou, co je v podstate externe. Preco si isla na denne?

autor
17. sep 2024

@brona235 to je denna kombinovana

tiika
17. sep 2024

Individuálne štúdium?

brona235
17. sep 2024

Ale je to to iste ako externa, len sa to inak vola.

doriiis
17. sep 2024

Nájsť si prácu na kratší úväzok,alebo brigádu.Co iné chces robiť?

autor
17. sep 2024

@doriiis a z coho budem platit najom?

kaktusik007
17. sep 2024

@eleanor2510 realne si tu dovolenku vycerpala, ale tak ako chcel zamestnavatel a bola hlupa aby trvala na tom ze raz rocne chce cerpat aspon 10 dni v kuse

nikaeli
17. sep 2024

No, pozri. Ak my ideme na nejaké štúdium, zamestnávateľ mi podpisuje súhlas. Naviac každé vzdelávanie máme zapísané v pláne profes.rastu, ktorý schvaľuje riaditeľka a potom aj zriaďovateľ. Ak nemáš oficiálny súhlas alebo ťa na vzdelávanie nevyslal šéf, tak bohužiaľ, nemusí ťa naň púšťať. A súhlasím s názorom, že je od teba nefér študovať, kým si tu zamestnaná, očakávať voľno a potom zdrhnúť k inému zamestnávateľovi. Ako dlho trvá to štúdium? to ti po celý ten čas budú držať miesto?

autor
17. sep 2024

@nikaeli 4 roky. Mam to dohodnute lebo tam budem aj praxovat a sami mi to miesto ponukli a ak by sa dovtedy to u nich zmenilo zostanem tam kde som. Ja nehovorim, ze zdrhnem hned ale ked niekde zarobim len 800 a inde 1800 tak asi by som bola hlupa tam neist

cacianka
17. sep 2024

To s čerpaním dovolenky ste spravili riadny odžub, teraz sa ti to pomstili, lebo si nevyužila svoje právo a jeho povinnosti. Takisto vzdelávanie nemáš riešené dohodou písomne, a na ústnu nemáš svedkov ani dôkazy. Jedine zmeniť zamestnávateľa a ist tam kde ti školu umožnia.

eleanor2510
17. sep 2024

@kaktusik007 ja som to pochopila tak, ze reálne ju necerpala, ked hovori, ze 4 roky nemala dovolenku. Pochopila som to tak, ze napríklad od pondelka do piatka mala na papieri a v dochadzke zapisanu dovolenku, za nu aj dostala peniaze, cize papierovo to bolo v poriadku, navonok to vyzeralo, ze cerpa, ale realne v tie dni bola v robote. Neviem, ci to zle chapem, v kazdom pripade si neviem predstavit toto 4 roky neriesit. Je mi jasne, ze v zdravotníctve je to tazke, ale aj tam musia platit zakony

autor
17. sep 2024

@cacianka ja som aky odzub spravila? To ze mi sef nedal dovolenku? Ked som chcela povedal mi, ze nema ma kto nahradit. Ja som realne nikdy dovolenku nevybrala. Bral mi dovolenku s tym, ze kolko krat som to ani ja nevedela

autor
17. sep 2024

@eleanor2510 no papierovo to sedelo ale skutocnost bola taka, ze dovolenkove listy som nikdy nepodpisovala iba na vyplatnej paske som z 17 dni mala len 5 a nevedela som ani kedy som ich akoze mala vybrat ked som stale bola v robote

betka269
17. sep 2024

Ja nechápem ako ste mohli byt taká hlúpa a toto dovoliť!! Normálne mi to rozum neberie

autor
17. sep 2024

@betka269 tak ja sa do toho nerozumiem a kedze som dovolenku nepotrebovala setrila som si ju...teda ja som si myslela, ze si ju setrim

janai1
17. sep 2024

Ako si nemohla vedieť o tom, že ti dáva dovolenku? Veď si to musela podpísať a hádam si vieš spočítať časový fond a pozrieť na výplatnú pásku.

Odpovede si už dostala. Dohodnuté to nemáš, výpoveď nechceš dať. Zo školou tiež skončiť nechceš. Tak čo by si rada?

autor
17. sep 2024

@janai1 co je casovy fond?

eliska13
17. sep 2024

Ty s takými gram.chybami máš VS?

kris_tin257
17. sep 2024

Ako niekto kto má vysokú školu a je roky zamestnaný nevie ani čo je časový fond? Normálne mi rozum zastavuje keď si čítam túto diskusiu

janinah
17. sep 2024

Autorka prepáč.ale s takým rozumom a znalosťou prác.prava ideš kdesi vrchnú robiť? Čím skôr si dopln info a aj sa podľa toho správaj.Tiez by som takého pracovníka nepustila do školy.aby mi potom zdrhol.ved taký robí nonstop a drží hubu a krok.Neviwm či niekto pochopil to s tou dovolenkou.ale ja nie.To nemáte nijaké výkazy a vypl.paskt.ze nevieš ako s dovolenkou to vlastne máš poriesene?
U nás PS študuje bakalarstvo ošetrovateľstvo denné štúdium a pracuje na polovičný úväzok inak by jej to voľno nevyšlo .a ešte skoro celu dovolenku minie na školu.

janai1
17. sep 2024

To nemyslíš vážne túto otázku hádam? Časový fond je počet hodín ktoré máš odrobiť za mesiac https://calendar.zoznam.sk/worktime-sksk.php

autor
17. sep 2024

Nikdy som sa o to nezaujimala. My si vykazy nevypisujeme mame prihlasovaci system kde sa pipeme kartou a na konci mesiaca dostaneme vyplatnu pasku. Ja som si len pozrela kolko za co mam peniaze ale na dovolenku som nepozerala.
Sef podpisuje dovolenky za nas

cacianka
17. sep 2024

To je ten odžub - už pri nástupe do zamestnanie(ak nie vopred) si treba čítať zákonník práce, zisťovať pravidlá o čerpaní dovolenky, nehanbiť sa pýtať starších, skúsenejších, šéf ti nemôže " zobrať " dovolenku, dovolenka sa nešetrí na roky dopredu, jej čerpanie síce určuje zamestnávateľ, so súhlasom zamestnanca ale určite nie spätné - na páske nájdeš bludy. Ty si sa bohužiaľ nechala - šéf ťa osieral, to nebol tvoj problém že "nemá kto robiť", ale jeho ! Jeho prúser a maslo na hlave. A ty si teraz dopadla za dobrotu na zobrotu. Zostáva už len sa poučiť, nebáť sa a stať si za svojimi právami.
Mmch zamtel musí umožniť čerpať dovolenku 2 týždne v kuse, vtedy si si mohla nájsť brigádu a zarobiť chýbajúce.
Mmch2 v ktorej práci máš ako sestra, vrchná sestra , iba 800e plat ?! Pracujem v nemocnici, špičkovej, príď k nám robiť hoc aj sanitarku, alebo obyčajnú sestru, môžeš si zvyšovať vzdelanie a plat budeš mať minimálne 1 000 v čistom, pol roka obedy zadarmo a ubytovanie. Tam ušetríš ďalších min 200e na ruku.
+ Stabilizačný. Možno plat aj viac, nepoznám dekréty

autor
17. sep 2024

@janinah a z coho zije? Predpokladam, ze byva doma s rodicmi. Ja byvam v podnajme a mam co robit aby som vyzila. Mam 800 euro plat. Najom 400, 400 mi ostane na cestovne, stravu atd. A z toho este musim platit skolu a cestu do nej

autor
17. sep 2024

@cacianka do nemocnice robit nechcem. Nemam s nimi dobre skusenosti