icon

Zamestnávateľ mi nevychádza v ústrety. Čo robiť?

17. sep 2024

Nastupila som do skoly kde je denne studium. Platim si ho z penazi ktore ako tak naskrabem z vyplaty. Bola som za sefom s papiermi a on mi povedal, ze mi nebude vychadzat v ustrety a to je pre mna problem. Kedze cast mame prednasky a cast prax na ktorej musim byt. Neviem ako to riesit. Dovolenku uz nemam, jedine robit nadcasy aby som si nahnala hodiny lenze to neni realne tahat same 12 aby som tym vykrila prax. A sef mi nebude ochotny platit nadcasy. Neviem co robit. Ake mam este moznosti? Som zufala, len tak tak, ze sa uvolnilo miesto aby som mohla nastupit, uz som zaplatila skolne a teraz neviem co robit? Poradte mi co mozem urobit? Odist z prace moc nechcem lebo s mojim vzdelanim ani nemam kam a nikto mi nebude vychadzat v ustrety len preto, ze studujem.

Strana
z4
oslo1
18. sep 2024

Autorka, a teraz uprimne, lebo uz stanicnu/vrchnu z rodinnych dovodov nerobim. Teba by som za vrchnu nechcela.
Vrchna je od toho, aby mala v malicku zakony, pravidla a postupy, ty si si nie ani vedoma svojich vlastnych prav. Ty mas ist svojmu staffu vzorom, to znamena, ked ta niekto odzube, tak sa slusne ohradit, kludne aj na porade, ale najlepsie poslat email jeden sefovi a druhy nadriadenemu.
4 roky ta odzubava tvoj zamestnavatel, sef, a ty mu to tam zeries s kludom anglicana. Do nemocnice nepojdes, lebo tam nemas dobre skusenosti, do ineho okresu sa neprestahujes, lebo hentam ides stavat dom (to z tych susnov, co zarobis?) a mas tam aj priatela (tak pojde s tebou, alebo budes robit sluzby tak, aby si mala vacsie volno).
Ja ani bakalara nemam, som obycajna diplomovana sestra, ale teda tu si viac vazia skusenosti, ako skoly.
Ja som tolko krat zdvyhla rit a v ramci UK sa stahovala cez 200 km, aby som mala lepsi zivot.
Isla som si dorabat titul, tak som to mala od sefky rok dopredu podpisane, uni zahovorenu, bohuzial manzel ochorel, tak uz je to zas v nedohladne. Ale moj zamestnavatel o tom vedel a suhlasil.
Ty zdvihni rit, nech ta zamestna ten zamestnavatel, kto ti slubil tu poziciu vrchnej, alebo chod do nemocnice, je tam milion oddeleni, ambulancii, taku co sa necha odzubat na jej vlastnej sprostosti budu vsade chciet.

cacianka
18. sep 2024

@ivetz je z okresu Levice.
Ok, majú elektronickú dochádzku, pípne si príchod / odchod. Ale šéf má prístup do systému a upravuje si mirnix dirnix. Výkaz podpísať nedá, naškriabe za ňu, a všetci čo to tolerujú a nikde nikdy nekontrolujú, si takéto podvody zaslúžia.
Mne fakt nejde do hlavy aby žena nad 15r, vzdelaná SŠ a aj VŠ bola spolu s celým kolektívom takto zadubena a o nič sa nezaujímala, nekontrolovala, 4 roky nechala na sebe drevo rúbať. Asi stačili medové reči aká je šikovná a nenahraditelna , tak držala ako kôň bremeno. Ona sama dovolila šéfovi taketo podvody, a v podstate ich aj sama robila...

cacianka
18. sep 2024

@oslo1 akú svätú pravdu píšeš 👏👏👏
Takú vrchnú, čo drží hubu a krok, nezastane sa práva u seba a a tým pádom sa nevie ani podriadených, fakt radosť zamestnať ! Aj podriadené sú " rady" ....
Človek na aspoň trochu vedúcej pozícii, by mal mať v malíčku základy zákonníka práce a iné vyhlášky, aspoň čo sa týka ich pracoviska.
S domom - presne to som si všimla, že ide stavať za 100e, . Možno má bohatého frajera ale to zase bude majiteľom skôr on ako oni...
Netuším akú sš a vš vlastne má, asi niečo ako sociálna práca, keď si musí aj keď ma Mgr robiť zdravotnú...
Mmch ako môže mať niekto neznalý aspoň základy zp VŠ vzdelanie ? Za kačice a klobásy ?

betulinka1
18. sep 2024

Ja som tak fungovala 3 roky. Zamestnavatel mi nedal volno na studium a skusky. Cize som si nadrabala alebo dorabala dni, ked som bola na VS. Vacsinou som chybala 5 dni v mesiaci v praci, cez skuskove viac a veru boli dni ked som bola v praci od siestej rana do siestej vecera. Potom sa uz zamkla budova 🤣🤣🤣. Ale ja som zase velmi chcela ostat u toho zamestnavatela, lebo to bola presne praca pre moju kvalifikáciu, ktora ma aj bavila. Cize som bola rada, ze mi dovolil nadrabat hodiny alebo dorábať hodiny. Ziadne nadčasy to neboli, boli to proste hodiny naviac bez naroky na mzdu. A evidovali to personalistiky.

autor
18. sep 2024

Baby vy to mate cele dopletene. Uvediem to na spravnu mieru. V terajsom zamestnani pracujem kratkodobo ako vrchna pretoze nam prisla kontrola a nemali sme vrchnu, tak ma na nu supli bez toho ci s tym budem suhlasit alebo nie. Spravili to tak aby papierovo to sedelo. Co sa tyka veci ohladne dovoleniek a nadcasov, viem o tom, ze sef v tom podvadza a preto sa u nas opatrovatelky striedaju jak na beziacom pase. Lenze ked som to riesila cez inspektorat, vsetko papierovo sedelo takze to bolo slovo proti slovu. Ja nie som uplne tupa ak na to narazate.
Navyse ma napadlo, ze v zmluve mam klauzulu kde je pisane, ze som povinna si zvysovat kvalifikaciu. Takze ak by ma vyrazil alebo mal problem, mozem znova poslat inspektorat lenze to mi nepomoze.

eleanor2510
18. sep 2024

Nemohlo to papierovo sediet. Vysvetlim ti to najjednoduchsie, ako viem. Kazdy zamestnávateľ je povinny evidovat dochadzku, sposob je na nom, ci to bude interny system, zošit s perom, skrinka, na ktorej sa pipate, to je jedno, ale jednoducho povinný je. To si povedala, ze mate, ze sa pipate. Takisto je zamestnavatel povinny evidovat dovolenku - bud cez podpísané dovolenkove listky, cez system, maily... Jednoducho niekde MUSÍ byt zapisane nielen to, ze ty si mala dovolenku 5 dni v mesiaci, ale konkretne datumy tej dovolenky, napriklad od 10. do 15. septembra. To proste byt musi, ina moznost nie je. A ked ty si zaroven v tych istych dňoch pipnuta, ze si pracovala, tak to jednoducho nesedi. Nemoze to sedieť. Lenze ty si sama povedala, ze si sa o to nezaujimala, takze to nevies. Opytaj sa ho na presne datumy, kedy si tu dovolenku podla neho mala, a konfrontuj to so svojou dochadzkou, a uvidis aj ty, aj inspektorat, ze to jednoducho nesedí.

cacianka
18. sep 2024

@eleanor2510 kolegyňa robí dochádzku, aj ona aj moja šéfka sa dostane do systému a upraví čo chce 🤷.

eleanor2510
18. sep 2024

@cacianka v tom pripade si autorka musi tu dochádzku sledovať, normálne si kazdy den odfotit zaznam na tej dochadzkovej skrinke. Pripadne predsa robila v ten den nejake ukony, podpisovala nejake papiere a podobne, da sa dokazat, ze tam bola. Lenze to by cielene musela chciet riesit

cacianka
18. sep 2024

@eleanor2510 veď práve, napr. Si píšem dochádzku papierovo, každý týždeň dám podpísať 3 svedkom a odfotim si aj doklady ktoré v tom čase vyplnam, niečo zapisujem. Ale hlavne kontrolujem výplatnú pásku a hneď čerstvo riešim . Trvám na tom, že dovolenka sa plánuje, vopred min.2 týždne mi ju zamtel musí oznámiť vopred, že mi ju určuje. Lenže to chce aspoň minimálne sa zaujímať o ZP a vedieť.
Mmch.pise ledabolo, nekompletne, utrzkovo, ale my sme popletené

janai1
18. sep 2024

len tak pre zaujímavosť... nie je náhodou náplňou práce vrchnej sestra aj plánovanie dochádzky ostatných?

domika225
19. sep 2024

Ahoj aj ja som nastúpila na dennú formu Ošetrovateľstvo. Napíš mi 🙂

nikaeli
19. sep 2024

Vyjadrím sa k časti 'som povinná si zvyšovať kvalifikáciu' - stále platí, že ak chceš byť uvoľňovaná z práce na prednášky a prax mimo pracovisko, zamestnávateľ musí s tvojim štúdiom súhlasiť. On za teba totiž musí mať v čase tvojej neprítomnosti náhradu, ktorá to za teba potiahne a bude za to samozrejme odmenená. Máš o tom doklad? dávala si mu nejakú oficiálnu žiadosť? podpísal ti ju? ak nemáš v rukách papier, čo chceš od inšpekcie?

(Pracujem v školstve, tiež som povinná neustále sa vzdelávať. No ako som už písala vyššie, čo nemám schválené vedením v pláne prof.rastu, na to ma pustiť nemusia a nemusia mi ani uznať certifikát k zvýšeniu platu. Bodka.)

milanm12
19. sep 2024

Vrchná sestra a nevieš napísať jednu normálnu súvislú vetu ktorý by tu všetci pochopili ? To musí byť dobré kocurkovo kde ťa na tu pozíciu zamestnali.

autor
19. sep 2024

Ja pisem normalne to ze to nepochopite, za to ja nemozem. Pisem znova. Evidenciu dochadzky robi sef. Dovolenky zadeluje sef, vyplaty dava sef! Realne sme nikdy nepodpisovali dovolenky. Ja som mala dovolenku stylom. Zajtra nemusite chodit mate dost hodin. Ok zostavam doma. Na konci mesiaca....nevychadzaju Vam hodiny beriem Vam 5 dni dovolenky. A co mam povedat nie? Ked mi budu chybat hodiny tak nezarobim

autor
19. sep 2024

Inspektorat prace k nam chodi stale a ked som sa pytala co ako povedali, ze je vsetko vporiadku

nikaeli
19. sep 2024

Áno, máš sa ozvať a žiadať evidenciu k nahliadnutiu. Ak si poctivo odpracovala každý deň, nemá ti ako chýbať toľko hodín, aby to urobilo 5 dní (!) veď trochu rozmýšľaj! keby ti chýbala hodina-dve, ale 40?? celý týždeň? tak buď si sa flákala, alebo ťa odrbávajú a si ticho 🤷🏻‍♀️ neexistuje, že odpracujem celý mesiac a na konci mi šéfka povie, že mi berie 5 dní (!) to kde sme?

pieksamaki
19. sep 2024

Aj nám to tak robí s dovolenkou...chýbajú hodiny zoberie z dovolenky....len to vidím v aplikácii....nikto sa ma na nič nepýta....ale tak ja som s tým ôk.caosvy fond...je ale nevýhodný skreslujuci na dôchodok

alex49
19. sep 2024

Ty nevieš koľko hodín odpracujes? Začni si to písať na papier aspoň. Keby nemáme dochádzku a šéfka mi dnes zahlasi, že mi berie 5 dní dovolenky, tak by som na ňu pozerala, či jej preplo. Šéfka ma plánovať prácu tak, aby si splnila pracovný fond. A nemusela si "nadrábať" dovolenka mi.

autor
19. sep 2024

Mame sefa. Ked som sa raz ohradila opytal sa ma ci chcem peniaze alebo taky posudok, ze si uz v zivote pracu uz nenajdem

cacianka
19. sep 2024

Baby reálne - to ktorý zamtel pýta posudok ? kde sa píše posudok ? Toto ešte niekde existuje?!?

simca06022011
22. sep 2024

Autorka ja žasnem aký môže byť človek oblbnuty.. tak dá ti zlý posudok? Wow.. nevyplatí ti co ma, siahne na výplaty? Nerobí veci ako.ma podľa ZP? Pošlem mu inšpektorát. Nahlásiť všade kde sa sa a môže sa aj potentovať potom.. ako bud vykryvat pred kontrolou že nie dovolenku neberieme, v práci sme ATd. A posudok? Nebuď smiešna... ohrdnuty zamestnávateľ.mi dá zly posudok? No už mi to žily trha.

Strana
z4