icon

Zamestnávateľ odmieta uznať starostlivosť o choré dieťa

5. jan 2026

Ahojte je prosím vás normálne že zamestnávateľ mám problém keď čerpám ocr.alebo.celodenne.lrp.s.dietatom a argumentuje to tým že nemám čo čerpať také veci keď robím z domu že preto nám dali home Office ale čo mám robiť keď mám 7 ročne dieťa choré a vyžaduje si celodennú starostlivosť..aj v piatok som šla s.malou k lekárovi lebo sa sťažovala.na bruško celú noc a mala aj teplotu do rána teplota prešla ale bruško nie tak sme utekali ráno boli sme aj na sono v nemocnici nastastie nič vážne asi len niečo zjedla čo nemala a lekár mi nariadil cely deň byť doma s ňou v práci to ale nechcú akceptovať..že však keď som sa do dvanástej vybavila u lekára tak od pol jednej môžem kľudne pracovať to isté keď som bola u gynekológa mám ho v inom.meste tak som rovno napísala že budem v práci chýbať celý den už zas bol problém...to je prosím vás normálne ?
.

autor
5. jan 2026

no zo srandy som dnes otvorila dochadzku lebo mame tak ze vypisanu na cely tyzden, dnes maju dve kolegyne cely den LRP a v stredu dalsia cely den nepride lebo ma LRP vsetky tri su na HO ako ja ....

anonym_7ea250
5. jan 2026

Dámy je rozdiel pracovať z domu nonstop na telefóne a pracovať len na PC, keď ste takú prácu nerobili tak sa do autorky nenavážajte. Nedokázala by som ignorovať svoje choré dieťa v bolestiach pri hnačkovaní, vracaní.. a vykecávať sa so zákazníkom na telefóne !!

nelca84
5. jan 2026

Nechce sa mi všetko čítať, tak odpoviem len na úvodnú otázku. Pokiaľ nemáš domácku prácu, kedy si sama urcujes pracovný čas, zamestnávateľ je povinný akceptovať Pčko rovnako ako by si bola v kancelárii, t.j. na nevyhnutne potrebný čas, a to na cestu k lekárovi, vyšetrenie a cestu späť (v tvojom prípade domov). Ak dieťa potrebuje celodenné ošetrenie, lekár je povinný vypísať OCR.

mateson2004
5. jan 2026
@kp7333

Mam 2 deti a nikdy som necerpala OCR, ani PN, ani priepustky. Navstevy lekarov aj choroby deti som vybavila vzdy v ramci homeoffice a ked bolo treba nieco dorobit, aj som nadcasovala. Rovnako tak svoje bezne choroby - 1-2 dni vylezim, potom robim na notebooku z postele. Jedna vec je zakonny narok, druha vec je realita a zamestnavatela, ani tvojich kolegov nezaujima tvoj zakonny narok, chcu vidiet spravenu robotu. Aj ostatni maju deti a rovnako casto byvaju chore, neviem si predstavit, ze by sme si vsetci cerpali OCR-ky.

@kp7333 dufam, ze tvoj plat zodpovedá tomu, že robíš aj chora z postele

dudos
5. jan 2026

Konik opäť nesklamal, teda niektoré prispievateľky. Ak si náhodou žena počas HO uprace, operie, zbehne do obchodu (ak jej to práca na HO umožňuje) tak je to niečo neakceptovateľné. Ale o choré grcajúce, hnačkujúce dieťa s teplotami sa starať pri práci môže.
Prepáčte ale sme nechutne sku*vená spoločnosť.
Autorka choď na OČR a hotovo. Zamestnávateľ to prežije. Zjavne vytvára na teba nátlak lebo ako si písala podľa dochádzky je viac ľudí na paragrafe.

eleanor2510
5. jan 2026
@anonym_autor

@eleanor2510 miesto prace mam najblizsiu pobocku firmy, kedze v mojom meste zrusili pobocku, a pracovny cas mam pevne stanoveny, ak by moj zamestnavatel nezrusil pobocku koli tomu ze nechcel platit najom tak nadalej pracujem z pobocky nie z domu, to nieje moj vystrelok ze som si zmyslela ze chcem pohodlne robit z domu a zamestnavatel bol taky laskavy ze mi to umoznil

@anonym_autor tak v tom pripade mas narok na to, na co bezne zamestnanci maju narok. Navsteva lekara je jasna, to je vec, ktoru nemozes urobit z domu. Pri OCR je to take, ze mozno to zamestnavatel povazoval za benefit, ktory vam dava, aby ste si aj nekazili vyplatu a aby aj on mal ludi, co robia, takato situacia by bola idealna pre vsetkych. Ty samozrejme benefit vyuzit nemusis a mozes cerpat OCR. Vidis, tu je aspon dobry priklad pre zeny, ktore sa tu stale dozaduju HO, ze to nie je take rozpravkove, ako si predstavuju. Cize prava mas a mozes si ich uplatňovať.

eleanor2510
5. jan 2026
@anonym_7ea250

Dámy je rozdiel pracovať z domu nonstop na telefóne a pracovať len na PC, keď ste takú prácu nerobili tak sa do autorky nenavážajte. Nedokázala by som ignorovať svoje choré dieťa v bolestiach pri hnačkovaní, vracaní.. a vykecávať sa so zákazníkom na telefóne !!

@anonym_7ea250 to autorka napisala po minimalne 25 komentaroch, ako sme to mali vediet?

dudos
5. jan 2026

Ešte dodám, všetci raz v živote , hlavne na starobu, budeme potrebovať sa o niekoho oprieť, aby pri nás bol, keď pre chorobu nebudeme vládať. Nech vám v tej dobe už vaše dospelé deti povedia, že nie paragraf a OČR a pod. určite čerpať pre tvoju potrebu nebudem. Deti sú zrkadlo, vyrastú z nich dospelí ľudia s hodnotami a postojmi veľakrát prevzatých z domáceho prostredia.

lienka.7
5. jan 2026
@sorciera24

fuu, kolko nenavistnych a zavistlivych komentarov.....ja ti napíšem k veci a objektívne.....zo zákona máš nárok na PN aj OCR, na navstevu lekára na nevhynutný cas (ine mesto aj celý den, príp. typ vysetrenia, kt. si to vyžaduje...)....moj muž robí HO (do officu ide tak raz za mesiac, ked ma chut, nemusí....)......ked potrebuje, ide normalne k lekárovi, ma narok 7+7 (zo zakona).....bežne chodí so synom k celustnemu ortopedovi do ineho mesta....a ten, kto tvrdí, ze objendaj sa kedy chces ty.....tak asi nezije na Slovensku....bežne totiž na termin len u zubara cakam 5mesiacov, o specializovanyhc vysetreniach ani nevravim, si rada, ze dostanes termin za polroka a viac a je ti fakt jedno, kedy, nieto si este vyberať.....beries aky ti daju,a lebo cakaj dalsich par mesiacov....(ze objednaj sa rano.....mne je to tu na smiech.....mozno niekde sa da, ale ako pisem u drvivej vacsiny nasich lekarov nie).....na kozne ta objednaju na znamienka len po 10 tej...bezne objednana 10,30 a odchadzam vzdy po 13,30 ....na gyndu pridem na 7rano (uz som 10ta v poradi) a vzdy uz nieklko rokov som odtial pred 12tou nevyšla.....proste cakacka.....objednat sa neda u mnohych.....o tom, že teda na tie strojceky s detmi musime dochadzat aj 50-100km ani nevravim, lebo ortodonisti proste nie su ....
takže ano, chodi aj muz k lekarom, ked potrebuje , aj ked je HO......ale robota ho aj tka pocka, takže nikdy nie je cely den, lebo aj tak musi dorabat....ked je chory, berie vacsionu sich day (aj taky benefit ma)......a to PN a OCR maju 10 dni do roka 100% platene zamestnavatelom (dalsi benefit).....aj napriek tomu, nikdy na OCR nebol a PN asi raz.....kedze je HO (a deti chore boli pri nom), vedia, že ludia to nezneuzivaju a tym padom je dobry vztah medzi zamestnancami a zamestnavatelmi.....
takže nárok más, ale zvažuj, co je nevyhnutne.....( a take, že si vybav skory termin u lekara, nepocuvaj, lebo toto je nonsens), byav, co potrebujes a pracuj ako treba....

@sorciera24 ale prosím ta netrep, vždy sa dá termín vyšetrenia dohodnut. A pokiaľ ma lekar "slot", tak prídem hneď ráno. Niečo podobné sa mi stalo aj keď som šla s dcérou do NUDCH. Reku, ze dôjdite na 10:00. Došli sme a potom pozerám, že je tam slot, deti sú "objednane" od 8-11! Sestricke som vnútri normalne povedala, že teda nech ma "objedna" na 8:00 a na ďalší krát sme tam sedeli už o 7:30 a o 8:00 sme boli prvý vnútri.
Ono je to preto tak, lebo nie všetci rodicia z hocijaký pričin stihnú prísť aj na daný termín.
Detto zubári, kopec ich už robí aj poobede, dokonca aj do 20:00. Stačí iba chcieť.
A podstatný fakt je že tých 7+7 teraz neznamená, že mám automaticky 14 dní plus k dovolenke. To len tak na okraj 😉

cacianka
5. jan 2026
@eleanor2510

@anonym_7ea250 to autorka napisala po minimalne 25 komentaroch, ako sme to mali vediet?

@eleanor2510 opakujem, otázka znela, nie je podstatné aká je pracovná náplň

anonym_7ea250
5. jan 2026
@eleanor2510

@eleanor2510 mali ste sa jej opýtať akú prácu robí, pred tým ako ste sa začali do nej navážať. Jej otázka bola či má nárok na OČR.

sorciera24
5. jan 2026
@lienka.7

@sorciera24 ale prosím ta netrep, vždy sa dá termín vyšetrenia dohodnut. A pokiaľ ma lekar "slot", tak prídem hneď ráno. Niečo podobné sa mi stalo aj keď som šla s dcérou do NUDCH. Reku, ze dôjdite na 10:00. Došli sme a potom pozerám, že je tam slot, deti sú "objednane" od 8-11! Sestricke som vnútri normalne povedala, že teda nech ma "objedna" na 8:00 a na ďalší krát sme tam sedeli už o 7:30 a o 8:00 sme boli prvý vnútri.
Ono je to preto tak, lebo nie všetci rodicia z hocijaký pričin stihnú prísť aj na daný termín.
Detto zubári, kopec ich už robí aj poobede, dokonca aj do 20:00. Stačí iba chcieť.
A podstatný fakt je že tých 7+7 teraz neznamená, že mám automaticky 14 dní plus k dovolenke. To len tak na okraj 😉

@lienka.7 prosim, vaz slovnik,....netrepem, pisem fakty z nasho mesta....nie vsetci sme z BA!...tu je lekarov nedostatok....ano, zubar je jediny (lebo je sukromny), kt. ma vezme na termin a poobede...vsetko ostatne funguje ako pisem.... to, že zijes inde ti nedava pravo urazat a osocovat nas, kt. bohuzial take stastie ako ty nemaju (ale neboj, skusensot hovori, ze dojde na psa mraz;)) - a just na takych, kt. sa takto vyvysuju...
btw. z mojich 7+7 miniem za rok tak 1,5 dna.....a napriek tomu, ze tolko cakame, sa s muzom dokazeme podelit a dohodnut a nevycerpať vsetko (ale zakonny narok na to je - to je holy fakt......a proste mozu byt v roku situacie - nikomu ich neprjem - lebo su vacsinou kvoli vaznym zdrav. veciam, ze to inak ako cez lekarov nejde...)

eleanor2510
5. jan 2026
@anonym_7ea250

@eleanor2510 mali ste sa jej opýtať akú prácu robí, pred tým ako ste sa začali do nej navážať. Jej otázka bola či má nárok na OČR.

@anonym_7ea250 vies, ked tu denne citas minimalne 5 prispevkov o tom, ako robit z domu, pricom dotycna nic nevie (nehovorim, ze je to pripad autorky, preboha), o tom, ako ojebabrat system a podobne, tak take su aj reakcie. A teda konkretne ja som jej hned odpovedala, ako to je podla zakona.

anonym_31f4fc
5. jan 2026
@dudos

Konik opäť nesklamal, teda niektoré prispievateľky. Ak si náhodou žena počas HO uprace, operie, zbehne do obchodu (ak jej to práca na HO umožňuje) tak je to niečo neakceptovateľné. Ale o choré grcajúce, hnačkujúce dieťa s teplotami sa starať pri práci môže.
Prepáčte ale sme nechutne sku*vená spoločnosť.
Autorka choď na OČR a hotovo. Zamestnávateľ to prežije. Zjavne vytvára na teba nátlak lebo ako si písala podľa dochádzky je viac ľudí na paragrafe.

@dudos práveže na home office si nemáš co variť, upratovať a podobne. Ci to robíš aj v kancelárii? Ak to stíhaš, potom mas malo práce. A tiež diera asi negrcia 8 hod.vkuse. Ci áno? Nie, aby to autorka brala ako benefot, ze nemusí čerpať OCR a prost tak zbytocne o peniaze, ona sa ide ešte hádať na co ma pravo. No bude mať o chvíľku právo byť bez práce. A to tu potom bude nadavania, ako nechcu zamestnavat matky. Ozaj, a otec je kde? Vdak té nech ostane s dieťaťom doma, keď sa treba starať. Autorka bude doma robot a on sa starať o grcajuce dieta. Problém vyrieseny

dudos
5. jan 2026

A ešte jeden dodatok. Pracujem v školstve. A vidím, keď už príde decko do školy v horšom zdravotnom stave. Končí u nás v kancelárii, kde mu poskytujeme základnú opateru a voláme rodičom nech si pre dieťatko prídu. Od detí vieme, že večer vracali, mali teplotu a pod. Alebo že už dlhšie im nie je dobre. V škole na hodinách spia, ovracajú všetko a všetkých okolo seba. Gratulujem vám dámy a páni, ktorí takéto vysilené decko dáte do školy. Mne to je šuma fuk. Pohladkám, prezlećčiem, postrážim kým si prídete ale tých deti nám je vždy úprimne ľúto. Veľa rodičov je doma na HO a takto choré dieťa v škole. A keď im voláme tak práve nie sú doma, sú niekde odbehnutí. Deti povedia mama ma dnes kaderníčku, alebo tu v BA išli do Rakúska na nákup. A pod. Fakt super.

anonym_7ea250
5. jan 2026
@eleanor2510

@anonym_7ea250 vies, ked tu denne citas minimalne 5 prispevkov o tom, ako robit z domu, pricom dotycna nic nevie (nehovorim, ze je to pripad autorky, preboha), o tom, ako ojebabrat system a podobne, tak take su aj reakcie. A teda konkretne ja som jej hned odpovedala, ako to je podla zakona.

@eleanor2510 ja tu často čítam útoky frustrujúcich žien, ktoré si tu radi kopnú do človeka miesto toho aby mu poradili.

autor
5. jan 2026
@eleanor2510

@eleanor2510 ano to je moja chyba mala som to napisat hned, no neratala som az s takym nakladom

dudos
5. jan 2026
@anonym_31f4fc

@dudos práveže na home office si nemáš co variť, upratovať a podobne. Ci to robíš aj v kancelárii? Ak to stíhaš, potom mas malo práce. A tiež diera asi negrcia 8 hod.vkuse. Ci áno? Nie, aby to autorka brala ako benefot, ze nemusí čerpať OCR a prost tak zbytocne o peniaze, ona sa ide ešte hádať na co ma pravo. No bude mať o chvíľku právo byť bez práce. A to tu potom bude nadavania, ako nechcu zamestnavat matky. Ozaj, a otec je kde? Vdak té nech ostane s dieťaťom doma, keď sa treba starať. Autorka bude doma robot a on sa starať o grcajuce dieta. Problém vyrieseny

@anonym_31f4fc v živote som nemala HO. Práce mám nad hlavu. Rada si ju spravím na pracovisku a a s ochotou aj po pracovnej dobe nakoľko ma práca baví a napĺňa. Ale ak je raz decko choré tak je choré. Rodič má právo sa o neho plnohodnotne postarať aj keď má prácu v podobe HO.
A predtav si môj starší vždy vracia aj celé hodiny, končíme na infúziách. Treba ho nosiť na rukách na WC. A to nehovorím stav po, keď ke vysilený a odpálený pár dno po a aj ja, keď celé noci nespím. Obujte si topánky toho koho hodnotíte a verím tomu, že názor a postoj by sa zmenil.

anonym_7ea250
5. jan 2026
@anonym_7ea250

@eleanor2510 ja tu často čítam útoky frustrujúcich žien, ktoré si tu radi kopnú do človeka miesto toho aby mu poradili.

@anonym_7ea250 myslela som " frustrovaných žien "

abbey1
5. jan 2026

Plné cintoríny a plný koník nenahraditeľných.

anonym_ce4d14
5. jan 2026

ženy vy ste tu niektoré naozaj fúrie. buď nemáte deti alebo ste zabudli aké to bolo... si myslíte, že bez Vás spadne firma? určite by som v čakárni riešila telefonáty či emaily a to som lojálny zamestnanec...

anickaaa6aaa
5. jan 2026
@abbey1

Plné cintoríny a plný koník nenahraditeľných.

@abbey1 presne!

barborab1411
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_db1f85 aj keď ju bolelo bruško a bola slabá z toho že celu noc nespala a riadne nejedla a nepila ? Som mala pri nej pracovať ?

@anonym_autor sa nedá si vziať počítač k nej a pracovať tak?naozaj?mám pocit že trocha preháňas

autor
5. jan 2026
@barborab1411

@anonym_autor sa nedá si vziať počítač k nej a pracovať tak?naozaj?mám pocit že trocha preháňas

@barborab1411 samozrejme ze da ale nieje to nic prijemne ked mas na linke zakaznika ktory od teba nieco potrebuje ma milion otazok do toho vedla teba stonajuce dieta ktore tak isto stale nieco potrebuje, ci uz pohladkat alebo cajik, alebo na zachod a ty zakaznika nemozes uprostred rozhovoru prerusit ze prepacte ostante na linke mam tu chore dieta vyckajte chvilu

barborab1411
5. jan 2026
@anonym_autor

@barborab1411 samozrejme ze da ale nieje to nic prijemne ked mas na linke zakaznika ktory od teba nieco potrebuje ma milion otazok do toho vedla teba stonajuce dieta ktore tak isto stale nieco potrebuje, ci uz pohladkat alebo cajik, alebo na zachod a ty zakaznika nemozes uprostred rozhovoru prerusit ze prepacte ostante na linke mam tu chore dieta vyckajte chvilu

@anonym_autor to že pracujes na infolinke je dosť podstatný detail ktorý si nepovedala hneď....a inak 7 ročne dieťa hádam vie ísť samo na wc ,hladkať sa dá aj popri telefonovaní a áno na nevyhnutný čas sú viem predstaviť že dás klienta "on hold".v akom odvetví pracuješ?mne sa totiž zdá že si stále len hladas dôvody prečo nepracovat.

anonym_f9fff9
5. jan 2026

Nabuduce to ries OCR aj ked na 1 den, nie P- ckom. Ak si OCR zamestnavatel je informovany. P-cko = diskuzia. Samozrejme, ze na linke sa nemozes plnohodnotne starat o dieta … ale p-cko ma iny vyznam a je aj inak platene. Pri P moze ratat s tym, ze sa pripojis aj ked len na hodinu. Pri OCR si cisto pre dieta. Aj ked som mala HO tak ak boli 1-2 dni kriticke = OCR, na doliecenie HO … pripadne OCR a praca len par hodin a potom extra hodiny vycerpane na pripad potreby.

autor
5. jan 2026
@barborab1411

@anonym_autor to že pracujes na infolinke je dosť podstatný detail ktorý si nepovedala hneď....a inak 7 ročne dieťa hádam vie ísť samo na wc ,hladkať sa dá aj popri telefonovaní a áno na nevyhnutný čas sú viem predstaviť že dás klienta "on hold".v akom odvetví pracuješ?mne sa totiž zdá že si stále len hladas dôvody prečo nepracovat.

@barborab1411 ja ako nahle si dam hold uz mi vola nadriadeny ktory preveruje ci nepotrebujem pomoct kedze som v holde, ja nemozem si len tak zakaznika drzat na linke a robit si svoje veci..mame vybavit co najviac hvoorov a co najrychlejsie..

barborab1411
5. jan 2026
@anonym_autor

@barborab1411 ja ako nahle si dam hold uz mi vola nadriadeny ktory preveruje ci nepotrebujem pomoct kedze som v holde, ja nemozem si len tak zakaznika drzat na linke a robit si svoje veci..mame vybavit co najviac hvoorov a co najrychlejsie..

@anonym_autor ja hovorím povedať zákazníkovi moment prosím dať ho na 39 sekúnd na hold povedať nevyhnutné tomu 7 ročnemh dieťaťu.ale s tebou je to stále o Tom istom.ak máš na dnes Pčko,plati to len počas nevyhnutný čas na ošetrenie ,zvyšok dňa máš pracovať.tsk.ako ti to napísali vyššie.ak.nechces pracovať vybav si ocr.

anonym_5d4aad
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor keďže tu odpovedas tak nepracuješ a uznal ti P

autor
5. jan 2026
@anonym_5d4aad

@anonym_autor keďže tu odpovedas tak nepracuješ a uznal ti P

@anonym_5d4aad to som pisala o piatku