Ženy, ako ste si našli prácu?
Pekny deň, vychodila som strednu odbornú školu a hladam si pracu už dosť dlho, no keď prezerám portály ako Profesia, Kariera, tak tam žiadne poriadne ponuky niesu - buď su to práce pre iny odbor alebo špecializacie, alebo chcu prax niekolko rokov čo nemam samozrejme, alebo je to daleko a nechcem velmi cestovať kedže spoliehanie sa na vlaky a podobne je tu na slovensku biedne… vacsina prac.ponuk je pre mužov sko strojnik, mechanik, a podobne. Prace pre ženy moc nevidim a upratovacka alebo predavačka a podobne “podradne” prace velmi robiť nechcem no neviem kde hladat alebo čo robit. Vysoka škola si myslim ze nie je taka doležita lebo poznam x ludi čo maju taku školu a pracuju za pokladnou…. Chcela by som sa vas spytat ako ste si našli pracu a kde? Brali ste hocičo aj za zly plat alebo cestujete za lepšou pracou? ako si ma mlady clovek najst pracu? Naozaj v mojom okrese nie je skoro nič pre mňa, všetko mužske prace alebo prax alebo predavačky a podobne :/
Nuz graficky dizajn to je taky odbor ze budiz nic...vo vysledku je to akurat horsie lebo je veeelka konkurencia nato a este ktomu o to vacsia ked sa v tomto hybu este ktomu amateri bez skoly....nie nadarmo tvrdim ze je lepsie sa vopchat do odboru na vymretie :D lebo tam kde niesu ludia tam je to potom tak zufale ze to ide do vysky €ur platovo
myslim si že odbory ako elektrikar a celkovo technicky smer je na nevymretie
@judar
https://www.profesia.sk/praca/orava-skipark-kub... druhá ponuka bola Kúpele Lúčky ale už nevidím ich inzerát tak asi ho už stiahli
Tak to držím prsty keď bude dieťa a budeš dobrovoľne nasilu robiť jednu z tých ,,podradnych,, prác aby si vedela skorigovať prácu s dieťaťom 🤔
Píšeš, že máš 20 rokov, to už nie si čerstvý absolvent. To ako dlho si nezamestnaná?
Prečo si zatiaľ nerobíš doma kurzy, certifikáty?
Nežijeme už v socializme, kde si musela 30 rokov chodiť stále do jednej a tej istej prace až do dôchodku, takze cela téma mi príde od veci. Ja by som sa viac hanbila ako zdravá mladá žena pýtať na všetko peniaze od rodičov a sedieť doma na zadku ako pracovať niekde zatiaľ ako predavačka a popri tom si online robiť kurzy. Mne u teba chyba cieľavedomosť.
Autorka popri praci sa mozes ucit jazyky. A ty si myslis zeprredavacka iba vyklada tovar? Musis vediet lracovat s pokladnou nejakym programom. Vybavovat online objednavky ' reklamacie. Toto je tiez skusenost. Akoze nic ti to neda? To je ozaj nazor niekoho kto vie figu o zivote. Ty si myslis ze niekto zoberie niekoho neskuseneho a este mu da aj dobry plat? To by si musela nieco ine ponuknut. Mkzes robit manazerku casom a zase ziskas dalsie skusenosti.
cez známych. To co je na portáloch su pozície z ktorých niekto odišiel a mal na to padny dovod alebo su to inzeráty ktoré sú vymyslené aby HR vykazovalo činnosť. Poziciu maju dávno dohodnutu a inzerát daju von a ludia darmo reaguju. Preto sa treba dopytovat, nie hľadať ponuky ale sama sa nukat- znamym, rodine, pisat do firiem atd. Pracovne portaly su klamstvo.
Ehm,mas strednu odbornu skolu a praca napr predavacky ti pride podradna? Ved niektore predavacky zarobia viac ako ucitelky s vs. Si velmi vyberava. Za pokladni nie,cestovat nie...aku pracu by si si bez praxe predstavovala?
pises ze robit v administrative - a vies vobec pisat na stroji - nie dvoma prstami ale desiatimi a na rychlost?
chces vela ale nevidim ziadnu snahu sa vzdelavat a nieco ponuknut - nejake prezentacie co zaujmu buducich zamestnavatelov lebo ukazu ze ty vies viacej ako ti druhi.
doplnit si vzdelanie nielen ohladom tvojho povolania ale aj jazykovo. aj slovensko ma vela firiem co spolupracuju so zahranicim.
nikto ti pracu nenajde, vravis ze doma nic nie je. tak sa odstahuj do velkeho mesta a urcite bude viacej ponuk. ale s tvoji pristupom - toto som sa naucila a to budem ponukat zrejme velky uspech nebudes mat
samovzdelavanie a k tomu ratat aj vydavky - aj ked este pracu nemas - to je v sucasnom svete samozrejmostou.
pises ze rodina ta vyzivuje, takze mas podporu ak budes aj v druhom meste. ved oni podla tvojich slov su na vine, ze nehladas aj inu pracu ako v tvojom odbore.
rob inzeraty na jednoduche veci - niekto uz navrhol pozvanky na svadby a podobne - urob si stranku a ukaz nejake vzory, aby ludia videli z coho si mozu vybrat. ak si dobra, tak budes mat zakaznikov. ak ponukas graficky, co by som mozno aj ja bez vzdelania vedla urobit, tak nikoho nenajdes.
musis sama bojovat o seba a tvoju buducnost
ja som prezila viacej rokov v zahranici ako na slovensku. pracu som nasla na interatoch alebo si zaplatila firmu, ktora pomohla s papiermi v zahranici. vsetko som urobila sama. zila som v krajine ktorej rec som vobec neovladala. vsetko sa da ked sa chce
tvoje prispevky su ozaj o vyhovorkach ako o tvojej voli nieco dosiahnut
Inak mne asi pomohlo využiť aj absolventskú prax. Povieš si že za 250€ či koľko to dávajú robiť nebudeš. Ale môžeš sa veľmi ľahko dostať k nejakej administratívnej práci, odrobíš tam pol roka, hneď sa niečo naučíš a hneď máš čo dať do životopisu. Keď budeš mega super, tak si ťa tam možno aj nechajú. A to ti hovorím ako človek ktorému to presne takto pomohlo.
@katkami123 prečo by nebola?keď jej vychádzajú zle roky končila v máji.A niečo písala, že končili v júli neviem preco
@katkami123 som, nevychadzaju mi roky len, koncila som 2023
@buberova ano to som chcela ale už to vraj nie je ta abs. prax cez urad
@denithestrange1993 uz 100. krat pisem ze som sa zle vyjadrila, a dala som aj uvodzovky aby to neznelo tak, neberiem to ako podradnu… ja osobne nie ale vela ludi co poznam tak ano, popritom nerobia ani na vysokych funkciach….
si mladá bez záväzkov, nechápem, ako si nemôžeš nájsť prácu. Nie si limitovaná ničím, iba sebou.
Ok, no rad si tu dostala viac než dosť. Z osobnej skúsenosti ti poviem, že nsjhorsie sú na životopise okna, všade na pohovoroch sa ťa budú pýtať, že co si robila napríklad cely ten voľný rok, čo tam nič nemáš napísané. Píšeš, ze nemáš deti, nie si limitovaná, kurzy niečo stoja, takze ak sa chceš niekam posuvat, treba zobrať aj tu predavačku a potom si zaplatiť nejaký kurz. Lepšie, ako byť pre potencionálneho zamestnávateľa princezná na hrášku v životopise.
Kopu ľudí z mojej poslednej prace, aj manažéri mali v životopisoch aj tie “podradné” prace na začiatok v zahraničí aj na rok, moje kolegyne boli po VŠ s titulmi na niekoľko mesiacov v Anglicku v mraziarňach a balili mäso, ja som opatrovala babky vo Svajčiarsku. Ale veľa to o tom človeku napovie či je makač a niekam sa posúva a chce alebo snílek doma na zadku.
@katkami123 takýto snílek to aj málokedy niekam dotiahne. Lebo stále bude s niečím nespokojný, a miesto makania na sebe, bude čakať na ideálnu ponuku, ktorá ani nepríde.
Ahoj, autorka. Uff, niektoré sa do teba dobre navážajú. Si mladá, hľadáš cestu a sem si si asi prišla po iné názory a rady, aké si asi počula doma alebo v okolí a hneď dostaneš sprda, že si lenivá alebo namyslená len preto, že chceš robiť odbornú prácu. Nebuď preto smutná. Máš 20, väčšina tvojich rovesníkov ide na výšku a rozkukávajú sa až po štátniciach. Ty máš roky na vypracovanie sa.
Grafický dizajn je skvelý odbor ak vieš na sebe makať a neustále sa učiť. Priprav si kvalitné portfólio prác na rôzne témy, pre rôznych klientov a z rôznych oblastí. Ak nevieš, kde začať, interpretuj populárne reklamy, módne značky, vymýšľaj si logá. Urob si prehľad v reálnom svete značiek a firiem, ktoré majú inšpiratívnu vizuálnu identitu.
Nestrácaj čas na TikToku hovadinami, ale začni tam sledovať ľudí z odboru, zaujímavé značky a pod. Podobne Pinterest, Instagram. Rob si nástenky, inšpirácie a neustále na sebe makaj. Nezaspi na vavrínoch a sleduj trendy.
Adobe je základ, ak ho ovládaš ako klasický maturant, tak ešte poriadne zamakaj. Na Udemy si môžeš zaplatiť za dobré ceny grafické kurzy a pre istotu k nim prihodiť aj manažment, fotografiu, základ marketingu, UX. Bez týchto vecí budeš zameraná veľmi úzko. Mysli na to, že máš v rukách už teraz reálnu zručnosť, ktorú môžeš ďalej piplať. Stredoškolské myslenie daj úplne bokom, kašli na zadania ako vizitky, letáčiky..., ktoré ste na 90 % určite robili.
Vymakaj si životopis, nauč sa predať sa a sebavedomo a jasne komunikovať. Slová ako neviem, nie som si istá, neviem, prečo som to tak pripravila - vypusti zo slovníka. Príležitosti si vytvoríš sama. Nehľad na to, čo sa robí, čo je zaužívané, čo robia ľudia v okolí a ako sa zariadili. Buď k sebe kritická - si naozaj v grafike dobrá? Alebo si len rada kreslíš? Máš originálne nápady a dokážeš pomocou grafiky vyriešiť problém? Alebo sa ti len páčia pekné veci?
Čo sa týka tojej lokality, nevyznám sa tam v ponuke práce, ale Bratislava je v tomto zo Slovenska najlepšia - reklamné agentúry, grafické štúdiá, mediálne domy, médiá, vydavateľská. Tam všade využívajú grafikov. Často hľadajú stážistov, úplných juniorov. Niektoré stáže sú zadarmo, niektoré sú platené. Už len rok skúseností a máš výhodu oproti konkurencii. Pchaj sa im do pozornosti, proaktívne ich oslovuj. Pretlak je portál práce pre kreatívcov.
Ak nie si pripravená ísť do BA, daj si rok na hociakú prácu v NZ, napríklad v Mekáči, plať si kurzy, zlepšuj sa v jazyku a v komunikácii a z našetreného sa v BA ľahšie odrazíš. Jednak spoznáš ako to chodí v reálnom živote, budeš v kolektíve ľudí mimo svojej bubliny a po večeroch budeš mať dosť času. Ak máš podporu od rodičov, komunikuj s nimi jasne o cieľoch a ukazuj ich svije reálne kroky. Držím palce.
Mňa si robota nasla sama, dlhé roky čašníčka bavilo ma to, potom materská a našlo si ma mäsiarstvo, tam som spokojná až až, za 3 roky nikoho za mna nenašli čo by sa tam zodpovedne správal takže sa cítim potrebná a prispôsobili mi čas aj k deťom aby som stíhala ráno aj poobede 🥰 ja sa za to nehanbím práca pri deťoch ako vyšitá, peniaze spokojná mäso na vlastnú spotrebu som mohla zadarmo,,, túto robotu mi závidí aj kamoška co ma gymnázium a vysoké školy 2 a malé dieťa,, že taký pracovný čas ticho zavidim
@nugat Ďakujem velmi pekne . Pekne napisane, pravda.
@zuzulka558 hlavne že je človek spokojny samozrejme, nemusi to byt manazerska funkcia a poodobne a clovek je stastny a spokojny, to chcem aj ja mať
Pre mna je hlavne aby to bavilo, alebo aby som bola spokojna aspon niektorich ohladoch…aby to uzivilo aj, Takze nevadilo by hocico, skusim uvidim ale nebudem ostavat dlho ked to proste nebude pre mňa.
Presne preto som napísala.
Ale každý nejak začínal, aj ten manažér a generálny riaditeľ mal kedysi úplne základnú funkciu, (nik sa nezobudil len tak ráno z ničoho nič ako človek, ktorý je spokojný s prácou s pracovným časom, aj náplňou prace- všetko je to pokus-omyl), mnohí si privyrábali hocičím popri štúdiu, aj po štúdiu. Všetko je o tebe, kde sa časom budeš posúvať, ale doma na zadku veľa toho nezistíš.
Určite máš správne informácie o tej absolventskej? Skús si to prosím overiť z viacerých zdrojov
@buberova priamo na urade pani povedala
Ahoj, dnes som narazila na túto ponuku
https://www.facebook.com/groups/zambrig/permali...

@zuzka1117 ano nemyslela som to teraz zle, asi som sa nevyjadrila presne alebo jasne ospravedlnujem sa ale utočit niektorí nemuseli hned