Ženy, ako ste si našli prácu?
Pekny deň, vychodila som strednu odbornú školu a hladam si pracu už dosť dlho, no keď prezerám portály ako Profesia, Kariera, tak tam žiadne poriadne ponuky niesu - buď su to práce pre iny odbor alebo špecializacie, alebo chcu prax niekolko rokov čo nemam samozrejme, alebo je to daleko a nechcem velmi cestovať kedže spoliehanie sa na vlaky a podobne je tu na slovensku biedne… vacsina prac.ponuk je pre mužov sko strojnik, mechanik, a podobne. Prace pre ženy moc nevidim a upratovacka alebo predavačka a podobne “podradne” prace velmi robiť nechcem no neviem kde hladat alebo čo robit. Vysoka škola si myslim ze nie je taka doležita lebo poznam x ludi čo maju taku školu a pracuju za pokladnou…. Chcela by som sa vas spytat ako ste si našli pracu a kde? Brali ste hocičo aj za zly plat alebo cestujete za lepšou pracou? ako si ma mlady clovek najst pracu? Naozaj v mojom okrese nie je skoro nič pre mňa, všetko mužske prace alebo prax alebo predavačky a podobne :/
normálne na inzerát, mám strednu skolu a nikdy som predavacka, ani upratovacka nebola, hlavne si verit a ked si sikovna najdes si aj pracovnu poziciu na lepsej urovni
Normálne(odpovedám na otázku v nadpise)....poslala som životopisy po materskej,išla na pohovory a zo 4 ma zobrali do 4 robot lebo nie sú ľudia(rozumej technicko administratívne pracovné miesta)....
Rok som hladala....zijem v okrese kde vela takych robot ako ty vravis nie je....posielala som zivotopisy,pytala sa....nakoniec sa mi paradoxne podarilo zamestnat sa na inzerat na kariere...ale tiez som uz bola zufala....drzim palce nech ti to vyjde a nieco najdes 🙂
Chod niekam pracovat. Nikdy nevies, koho stretnes, s kym sa tam zoznamis a ako sa dostanes k praci, co ta bude bavit. Nie vzdy je cesta priama.
Moj surodenec tiez zacinal v malej firme, mierne mimo odbor. Ale kolega, s ktorym sa skamaratil a ktory odisiel do zahranicia sa zrazu po roku ozval, ze hladaju nove posily.
Praca predavacky je super! Ja taku robim vo vlastnom obchode a poviem ti ze by som nemenila za nic na svete. A to mam aj vysoku skolu 🙂 Ak sa ti nic nepaci zacni podnikat
Mám pedagogicku strednú školu a vôbec by som to nerobila,na školu som išla len kvôli rodičom lebo máš jednotky nepôjdeš na podradnu školu kde chodia 3-4. No bohužiaľ práve tam som chcela ísť lebo zas internát nepripadal do úvahy. A teraz robím obyčajnú predavačku pre teba podradnu robotu. Pritom som chcela ísť na VŠ ale proste nevidalo. Treba si trochu upratať v hlave,mám brata približne v tvojom veku a už vie čo chce a nehľadá výhovorky. Tak isto kopu ľudí poznám čo z Vs začínali ako predavačky len aby mali prácu a popritom si hľadali vo svojom odbore prácu.
A predstáv si ja mám menezera nad sebou vo veku svojej sestry 23r,ten chalan začínal ako brigádnik popri strednej škole,pokračoval ako vykladac tovaru,potom skladník. Otvárala sa nová prevádzka a ponúkli mi miesto vedúceho tak robil to ani rok neprešiel čo je obchod otvorení ( menezerka išla na materskú a už sa nevráti k nám) a vybrali jeho na jej miesto. Lebo sa snaží a riaditeľ chcel jeho dôverujeme keď tam není je na ňom všetko celý obchod.
Takže si treba vedieť povedať a nie len čakať čo dostaneš.
Rodičia áno chcú viac ale najprv si musia uvedomiť,že si práve skončila školu a nebudú sa o teba biť alebo čakať s otvorenou náručou. Keď nevieš nájsť v okolí prácu ak je to menšie mesto treba ísť do väčšieho alebo ozaj to zahraničie.
Osobne sami s manželom rozmýšľame nad zahraničím teraz aj keď máme deti.
Tak rozmýšľaj čo si napísala lebo očividne sa chovas ako rodičia keďže predavačka a upratovačka sú podradné zamestnania
Nemáš prax, nemáš vysokú školu a ani chuť dochádzať. Jazyky neviem ako ovládaš. Ale ty sa ideš sťažovať ako sa nedá. Ak máš čo ponúknut, prácu si nájdeš. Ja som zo začiatku robila aj pre teba podradnu prácu za pokladňou. S vysokou školou. Skúsenosťami som sa prepracovala na riaditeľku veľkého obchodu. Keby som ži začiatku uvažovala ako ty, bola by som doma a sťažovala sa “ako sa nedá”. Hľadaj možnosti ako si prácu nájsť, nie dôvody, prečo to nejde
Po výške som pracovala v "podradnej" práci ako predavačka v butiku. Dalo mi to znalosti, skúsenosti a známosti ☝️Robila som vtedy aj druhú prácu - fakturantku. Túto prvú prácu som si hľadala v krízových rokoch, dochádzala som do nej 45 minút busom tam a aj späť a určite by som tak urobila opäť, ak by bola rovnaká situácia. Najhoršie je nepracovať a čakať na zázrak. Mňa si práca v mojom odbore našla po 3 rokoch a momentálne mám každú chvíľu inú ponuku. Pretože práce je oveľa viac ako v 2009. Len treba ísť a skúsiť hocičo - nešpekulovať.
Nasla som si prácu cez profesiu, tiež nemám vysokú školu len maturitu. Bola som na 10pohovoroch cca a 4 dopadli že ma berú. Takže som si vybrala čisto to kde ma srdce ťahalo a teda firmu ktorá spĺňala moju predstavu od vedenia až po ľudí a systém v ktorom pracujem. Mam služobné auto neskutočne veľa benefitov a naozaj výborných kolegov. Ale to som nechcela... práve to že som mala prax v obchode mi otvorilo cestu k tejto a ďalším pracam. Takže odporúčam ísť smer tesco billa proste obchod a keď si šikovná tam sa do roka posunieš kľudne aj na manažérsku pozíciu a ver ze budeš vďačná za tú kolonku v životopise že si robila napr v Bille predavačku.
Je to jednoduche. Kym nemáš deti ale ani prax, vezmi cokolvek v odbore aj za cenu dlheho dochadzania. Ved tam nemusis byt 20rokov. Naberies prax dva roky a popri praci si najdes nieco blizsie. Nikto ta doma necaka, nemusis stihnut otvorenu skolku, ulohy, vozit dalsie tri deti na kruzky. Vyuzi to
Ak ti to rodina ešte zaplatí, alebo si od nich požičaj, urob si vodičák, zaplať si intenzívny jazykový kurz a hľadaj aj ďalej, ako bývaš. A plat tiež nemusí byť najprv podľa tvojich dosť pomylenych predstáv. Ukáž budúcemu zamestnávateľovi, že máš záujem na sebe pracovať, že si pre to ochotná niečo urobiť. U nás v práci sme hľadali grafikov veľmi dlho, robia v podstate len na Home Office, takže aj keď je práca ďaleko, robia z domu. A aj trocha pokory ti neuškodí. Keď nastúpiš do nejakej práce (akejkoľvek), získaš pracovné návyky. To zamestnávateľ tiež potrebuje od teba. Diera v životopise v štýle - rok po škole som si nevedela nájsť prácu - je horšia ako - pracovala som v McDonalde.
Podľa mňa je dôležité mať smer, vedieť, čo chcem robiť, čo by ma aspoň trochu bavilo a uživilo. Veľa ľudí žiaľ takto nerozmýšľa, išli na školy, ktoré im vybrali rodičia, a nevedia čo s tým. (nemusí to byť tvoj pripad). Ty máš nejakú predstavu, čo by si chcela robiť? Ja pracujem v tom, čo som vyštudovala na vysokej škole, je to jedna z veci, ktoré ma vždy bavili a ktoré mi išli. Prácu som si vždy hľadala cez inzeráty a chodenie po pohovoroch. Životopisov som poslala cca 50 na to, aby som bola možno reálne na 8 pohovoroch. Čiže treba posielať, posielať, posielať. Najdlhšie som bola nezamestnaná 3 mesiace a ten posledný mesiac som už z toho bola tak nervózna, že už by som zobrala dočasne fakt hocičo. Našťastie sa podarilo v ten mesiac, inak kľudne aj do tej pokladne, ale samozrejme to by som riešila len dočasne.
Necitala som celu diskusiu...ked sa sama momentalne neodvazis ist do zahranicia, nechces skusit bratislavu? Pripadne aj prahu? Odkial som ja, tam tiez nie je praca, preto som odtial po skole odisla, sice radsej by som zila tam, odkial pochadzam, ale neviem, z coho by som tam zila. Aj miesto predavacky je tam pomerne tazke zohnat. V bratislave nebudes ani daleko od rodiny, nie je to cudzina, ze by si nevedela ako veci funguju, nadobudnes nejaku prax, skusenosti, sebavedomie, ostrielas sa, a mozno o dva roky si zalozis zivnost, alebo sa rozhodnes odist dalej do zahranicia.
Nestratis. Ak si nájdeš prácu kde majú platovu tabuľku podľa vzdelania...s VS zarobíš viac. Ja som napr.v MŠ. Zatiaľ len s maturitou v platovej triede 5. Za vzdelávania mam +12% zo základu,robím si VŠ,ktorú keď dokončím budem v platovej triede 6 a 7(s Mgr.) +plus tých 12% zo základu.To už je dosť rozdiel
Všetky ťa tú posielajú do zahraničia, ale načo?
Aby si umývala riady tam? Načo...
Koľko vieš z toho grafického dizajnu? Vieš sa v Tom realizovať? Na úrade práce majú aj príspevok pre ľudí ktorý začínajú podnikať. Stará mentalita je, že sa musíš zamestnať ...ale ty nemusíš...ty môžeš s touto kvalifikáciou ak budeš ja sebe robiť dosiahnuť viac
Ja mam specificky odbor,takze firiem,kde mozem hladat pracu vela v okrese nie je. Prvu pracu som si nasla cez pohovor,druhu som si nasla tak,ze som dostala echo,ze budu niekoho hladat a sucasna praca je moj sen. 13 rokov som snivala,ze budem robit v tejto firme. Priebezne kazde 2-3 roky som posielala zivotopis,aj ked nikoho nehladali. Naposledy som tiez len tak poslala zivotopis a ked sa mi ozvali,skoro som odpadla od uzasu. Presla som pohovorom a som v ich kolektive. Sice musim dost dochadzat,ale nevadi. Nehladaj len v okoli,zameraj sa na vzdialenejsie mesta. Ja som ochotna dochadzat do 50 km. Mame dialnicu,cize cesta mi netrva az tak dlho. Posielaj ziadosti kamkolvek,co ta zaujme,popytaj sa znamych. Velakrat si robotu najdes aj tak,ze znamy ti spomenie,ze niekde hladaju alebo ta spomenie dalsiemu znamemu.
A co tak zacat pri ,,podradnej,,praci a časom sa vypracovat tam,kde budes chciet?.krok po kroku. Ukončiť skolu a hned mat vysoke naroky na prac.miesto..to sa podarí asi malo komu. Kazda skúsenost ta posunie vpred.
@pusinka263 Ja Ti poviem tak, že poznám veľa ľudí ktorí si povedali že veď vezmem prácu vo vyrobe, alebo ako predavačka, ale ver tomu že s takým životopisom klesá každým rokom šanca robiť to čo naozaj chce. Ja som osobne nepočula, žeby sa niekto na základe pozície predavačky vypracoval na grafického dizajnéra. Možno keby robila predavačku tam, kde sa robí aj grafický dizajn.
Ahoj, ja som začínala v mc donalde ešte popri strednej škole, od 16tich… keďže výška mi nevyšla podľa predstáv odišla do do nemecka s priateľom, kde sme mali vybavenú prácu tiež v mcdonalde, cez jedného kolegu zo slovenska (zhoda náhod), vtedy bol moj príjem asi 2x vyšší ako zarabala moja mamina…. Ale vrátili sme sa po 2 rokoch spať na svk lebo som vedela že toto bol len odrazovaný mostík a takúto prácu by som nevedela robiť stále… šla som do zdravotníctva, vždy ma to tam ťahalo… som sestrička, terajšiu prácu som si našla, resp ona si našla mňa 🙂 keď sa ma pediatrička ku ktorej som chodila s deťmi opýtala či by som s ňou nechcela pracovať na ambulancii… takže ja ti radím niekde začať, aj keď to nebude to vysnívané a časom sa dostaneš na také miesto, o ktorom nebudeš pochybovať… len to nebude trvať rok ani dva… u mňa to trvalo rokov 11 😉
Tiež mám len SŠ s maturitou, urobila som absolventskú prax pol roka a odišla som na pár rokov do zahraničia kde som robila “podradnú” prácu. Keď som sa vrátila, mala som zlepšenú agličtinu a odhodlanie robiť čokoľvek. Našťastie som našla prácu kde som využila jazyky. No plat bol stalé minimum. Nezarábala som rovno 1000€. Ale medzi prácami som mala aj chvíle keď som nevedela nič nájsť a bola aj pol roka doma. Nechcela som ale žiaľ taký bol trh práce. Nečakaj, zober čo ti ponúknu aby si mala nejakú prax, kludne aj recepčnú a snaž sa aby ti napisali dobrý odporúčací list keby odídeš 🙂 drž sa
@katarinka289 Tak áno, v školstve, v štátnej správe, v zdravotníctve sa to vzdelanie ukáže na plate. Ale ako grafický dizajnér alebo fakturantka zarobím u súkromníka úplne rovnako či mám VŠ, alebo strednú. Jedinu výhodu pre mňa malo, že niekde bola vyššia šanca získať to isté miesto s VŠ, hoci tam stačila SŠ
@melanta nema vseobecne vzdelanie. Podla iscedu je uplne stredne vseobcne vzdelanie ukoncene maturitou na gympli a ak ma maturitu na odbornej skole, tak ma uplne stredne odborne vzdelanie...
Este som nedocitala celu diskusiu, ale podla toho vsetkeho mi vychadza, ze nevies hladat, resp. skor co hladat... chapem ta, ze si z toho zdrvena, lebo na vacsinu pozicii chcu 20rocnu babu s aspon 2 cudzimi jazykmi a 20 rocnou praxou. Nemas prax? Ved to je jasne, ze ju mat nebudes, ked si po skole... (Aj ked teda od maja uz pomaly pol rok presiel). S grafickym dizajnom si vytvor nejake ponuky a obehni si reklamky, popozeraj ponuky v oblasti marketingu. To, ze je tam napisane hladame strojara, neznamena, ze to musi byt chlap... posielaj zivotopisy a motivacny list aj tam, kde nesplnas vsetky podmienky (samozrejme, ze nemozes reagovat na ponuku, kde ide napr. o riadenie timu, ked o tom nemas ani paru a ozaj ze ani tuk)... ale na svk funguje absolventska prax. Popytaj sa na nu na up. Ziskas aspon aku taku prax... popripade si dorob nejaky kurz a zase mas plus...
Este moze byt ozaj problem, ze mas slaby zivotopis...
@anetka34 ako predavačka som sa stretávala s lekármi, pravnikmi, VŠ učiteľkami a nakoniec aj s riaditeľkou ZŠ, ktorá ma hneď vzala, keď sa jej uvoľnilo miesto. Jedna riaditeľka banky ma lákala robiť jej asistentku (dobrá zákazníčka, ale celkom sviňa, nerobila by som pre ňu) Ak si nájde prácu, nájde aj kontakty. Ked bude sedieť doma, nájde veľké nič. Trebars predavačka vo fax copy sa dostane ku grafike.
U mňa v práci je riaditeľka ktorá začínala ako obyčajná predavačka. Pomaly sa posuvala a dnes je riaditeľka veľkého Tesca. A áno začínala v Tescu na pultoch.
Môj manžel bol obyčajný technik a dnes zarába pekné peniaze v IT biznise. Proste začali dole pre teba podradne ale teraz sú vysoko. Preto kým ty premýšľaš iný na seba pracuje a posúva sa.
Keď budeš toľko vymýšľať a preberať, tak ostaneš na Úrade práce...Začni hocičím a postupne si môžeš vyberať...Ale z tvojho komentára o "podradnej práci" mám pocit, že chceš byť okamžite manažérka korporátu s platom 5000€👎 Neznášam povýšeneckých ľudí🙈
@michaela329 Tak to je super, že sa Ti to takto podarilo a hlavne, že sa tí ľudia o teba zaujímali ako o človeka a vedeli, že máš asi vyššie vzdelanie, preto Ti to ponúkali. Ale asi to
nebolo niekde v Lidl , lebo pochybujem, že tam nejaká riaditeľka banky sa baví s pokladníčkou, že aká je šikovná, či nejde k nim.
Určite sú miesta, kde na to je priestor. Aj keď moja známa prišla o prácu v kancelárii, potom išla robiť do butiku a už do dôchodku sa odtiaľ nevyhrabala. A dosť ju to štvalo, hovorila to aj mne keď som tam bola, že si hľadá prácu v administratíve.

@ladydeee super tip, to by som sa aj ja najradšej prihlásila 😎