Zháňam tím a rady pre tvorbu nového časopisu.
Ahojte, budem robiť pravdepodobne nový casopis a kedže som v tom nováčik,veľmi sa v tom nevyznám. Zatiaľ zháňam tím,tak ak by ste mi mohli poradiť,teda kto je z brandže,všetky odpovede si budem veľmi vážiť,napr. ako na to,čo vsetko zariadiť,čo budem potrebovať atd. Vopred velmi Dakujem za všetky odpovede...zatiaľ pa.
Časopis pre 50+ by som brala okamžite....čo otvorím všade moda pre 20tky,kozmetika ak je pre 50+ tak zázrak,články o celevriťách /nie je to preklep/.....ale držím ti prsty,skús....
@liiinda najlepšia rada akú si dostala bola. Že zamestnaj sa v časopise. Máš vyštudované niečo s tým spojené? Prepáč. Ale predstavuješ si to podľa mňa ako Hurvinek válku.
Keď nevieš ako to funguje tak nemôžeš sa do toho púšťať. V dnešnej dobe málokto si kúpi časopis v papierovej forme. Plus veľa ľudí pozerá aj na environmentálny smer. Teda radšej cez elektronickú tvorbu. Nejaký blog. Stránka na instagrame. Kde by boli rôzne témy....
@liiinda kks chceš "robiť časopis" ale nemáš ani potuchy ako to celé funguje. Takto, aj tie existujúce stoja za veľké prd, na každej druhej trane sú reklamy na predražené somariny, tie redaktorky majú v náplní práce akurát vykrádať zahraničné lifestylové časopisy a tie dristy tam sú vhodné tak pre slepice a paničky z "horných desaťtisíc" Keď prvýkrát vychádzala Evita, propagovali to ako "konečne časopis pre normálnu ženu". A čuduj sa svete, obsah rovnaký ako všetky ostatné. Takže tento trh je uz aj tak presýtený.
To by chcelo osloviť širokú škálu žien, ozajstných normálnych žien (vek 30+, krátke vlasy praktického strihu, neurčitej konfekčnej veľkosti, reflexná páska okolo kabelky, priemerný zárobok 500-600€).
A hlavne, know how ti nikto zadarmo nedá, a keď tu žobreš o takéto rady, bohužiaľ na to nemáš a radšej rob niečo, o čom máš aspoň nejakej potuchy.
@liiinda ja som okolo toho nikdy ani nešla.ale najprv si pobehaj firmy kde chceš tlačiť ako to funguje, tvorba bude len na vás ako si to zariadite. Tému kto bude zadávať. Kto bude fotiť fotky k tým témam. Dokedy budú mať čas napísať článok. Atď atď. Ale ako myšlienka pekná vytvoriť si niečo nové. Ale treba byť realista. V dnešnej dobe ledva sa držia známe časopisy. A to aj tak kupujú zväčša staršie generácie keďže málokto má prístup k internetu. A dnes? Každý druhý je influencer, bloger, inšpirator, motivator a poradca...😀 Každý si vie nájsť to čo presne chce všade možne. Museli by ste byť veľmi veľmi odlišni a skvelí a naozaj mať niečo kde poviete niečo nové. Čo bude veľmi ťažké priam nemožné... Ale ako držím palce. Ale myslím, že sa popališ. Napríklad časopis pre teen, Princessky. Dievčatá kupovali fungoval necelý rok a aj tak už nie je o nich ani chyru ani slychu. A takto do padajú všetky novo vznikajuce. Musela by si mať za sebou radu celebrít ktoré by ti promovali a písali napríklad do časopisu aby bol ako tak známy a obľúbený. Za.2€ už málokto kúpi dnes časopis v dobe internetu...
@liiinda “móda , krása , rôzne témy , inšpiratívne rozhovory, cestovanie a gourmet, autorské príspevky...” 😂😂😂 však toto je v úplne každom ženskom časopise. Ešte si zabudla krížovky a horoskop 😂 Absolútne nič originálne. Začala by som blogmi a online, potom riesila niečo iné...a nauč sa gramatiku.
@dopolbokaodrata No ved to je to, ze kazdy si mysli a deklaruje, ze prichadza s niecim originalnym a bude to robit inak 🙂 Potom sa spytas konkretne a vyjde z toho zas len to iste, co uz je na trhu v 20 verziach 🙂
@sintra áno ale prečo , vsetko čo tu väčšina píše je len v negatíve len ako to nespravit a namiesto toho sa treba zameria ako to spraviť , Viem že to všetko čo je v ženských časopisoch na trhu, je väčšina to iste , viem že je to úbohý fakt že niektoré sú slabé ale nie VŠETKY .
@liiinda a to, čo tam chceš mať ty, je úplne to isté. Či v com si akože originálna?
@dopolbokaodrata keď sa chce , vsetko sa dá. Zmenit to možem , hovorila som orientačne že ,, ženy nad 25 rokov” nemyslela som rubriky čo som napísala , uplne presne ako to bude....
@liiinda ty si ale fest naivná. Ideš si svoje a svoje. No čo dodať. Držím palce. Ale hlavne stoj pevne na zemi lebo vidíš vidinu takú ktorá ťažko sa buduje. Preto ti odporúčam začať ísť do tej brandze skôr než začneš dávať € do toho. A nájsť si osobnosti ktoré budú za tebou stať. Dávať rozhovory atď. Bez toho sa nepohneš. Musíš mať premakany marketing a to sú ďalšie osoby ktoré potrebuješ.
@liiinda máš už aspoň právnu a obchodnú stránku veci poriesenu? Teda máš založenú obchodnú spoločnosť? Vstupný kapitál?
Veľa bab ti tu poradilo najlepšie ako len vedeli. Zamestnaj sa (aspoň brigádne) niekde, kde sa dozvieš to, čo hľadáš tu. Väčšinou robia ľudia vlastný biznis vtedy keď vedia ako to chcú robiť. Ty máš len nápad a nič viac, na tomto ozaj úspech nepostavis. Skús pohľadať prácu a popri tom môžeš rozbiehať sama svoju vlastnú víziu svojho sna.
@liiinda áno dá sa všetko, ale už to, že si pýtaš rady tu, neznie mi to veľmi profesionálne. Ak niekto má záujem a vedomosti, tak nebude chodiť po rady na fóra ale bude komunikovať s ľuďmi, ktorí sa v tom vyznajú. Ak aj niekto vie ako na to, tak to bude niekto z konkurencie a ten ti rady určite dávať nebude. A ešte zadarmo. Pokiaľ si doteraz v danej oblasti nepracovala, podľa mňa nemáš ani šajnu o čom to je. Ale držím palce. Treba skúsiť, aby človek neskôr neľutoval.
Môj osobný názor. Ja som časopisy prestala kupovať, lebo ma zaujíma iba pár konkrétnych tem a tých v jednom časopise bolo málo. Málo článkov. Radšej si nájdem na nete relevantné informácie. Lebo aj tie informácie v časopise môžu byť informácie z netu. Tak nekupujeme už žiadny časopis a ani neplánujem. Výnimkou je zdravie a podobne ladený časopis, keď ideme na dovolenku.
@liiinda tu nejde len o to či sú tie časopisy slabé alebo nie. Ten tvoj bude čím silný? Tiež budeš potrebovať kopu zákazníkov s reklamami, aby si ho mala z čoho financovať. A už to pre mňa začína byť slabé a nezaujímavé. Reklamy ma nezaujímajú. Móda tiež nie. Nosím čo sa mi hodí a páči. Kozmetika - snažím si robiť si domácu. A čo sa týka problematík, ktoré ma zaujímajú na nete som si našla dosť informácií a pochybujem že článok v nejakom časopise mi povie viac. Niekedy treba mať reálny pohľad na vec a nie sa riadiť motivačnými citátmi všetko sa dá len treba chcieť. Treba sa pozrieť na to ako to funguje reálne. Tvoje plány znejú naivne. Biznis nie je len o predstave, a článkoch. Myslím, že ti tu všetky ženy radia v dobrom, neútočia. Ale možno to zbadáš až keď sa do toho vážne pustíš, že čo to všetko obnáša. Daj potom vedieť ako si na tom. Držím palce
@liiinda a ty si myslíš že toto ti tu niekto povie a ešte aj zadarmo? To vedia len tí, čo v tej oblasti pracujú. Konkurencia ti určite rady rozdávať nebude.
@liiinda par krat do tyzdna je redkacna rada, redaktori predstavia temy, tie sa schvalia popripade sa zadaju temy. Ba cele dohliada sefredkator. Clanky sa posuvaju editorom/korektorom, potom na final grafikom. Sefredaktor dohliada na redaktorov, clanky a obsah kazfeho cisla, pise editorial resp. uvodnik. Stanovuje deadline. Redaktory pisu autorske clanky, pouzivaju citacie od odbornikov a pod. Resp. Parafrazuju. Fotograf dodava fotky resp. Vyuzivaju Fotobanky. Clanky sa skladajú z perexu(uvodu) jadra a backgroundu(zaveru). Davaju sa nadpisy, podnadpisy. Titulok bud robi redaktor akebo sefredaktor. Podla stran sa urcie rozsah a pocet ckankov. Dolezite je aj zarovnavanie. Netreba zabudat, ze predava obal, az potom obsah. Rovnako dolezity je titulok. Malokto chce citat rozsiahle texty, takze dolezite su obrazky. No a najdolezitejsia je inakost. Osobne ako zurnalista mam radsej print ako clanky na webe. Avsak, ako ktore. Hlavne nech maju redaktori prax, lebo si narobite viac skody ako uzitku.
No,kedze som robila v printovych mediach,tak ti poviem len tolko. Casopisy,ktore su na trhu desiatky rokov maju problem sa na trhu udrzat. Nad vodou ich drzi hlavne inzercia,ale tam je rapidny pokles za poslednych niekolko rokov, nakolko vacsina firiem tlaci peniaze hlavne do internetovej reklamy. A je to pochopitelne. Vsetky tie zvasty o tom ako v zime nedostat chripku,v lete schudnut do plaviek,ako sa nespalit,ako si nepriniest z dovolenky mykozu,aku kozmetiku si vybrat k moru a do hor..vsetko toto sa clovek docita na internete,ktory si plati. Naco by niekto daval 2,30e aby to cital na papieri? Zober si ktorykolvej zensky casopis a sleduj ho pravidelne rok.Zistis,ze vsetky temy sa dokolecka opakuju. Zapni Telerano,sleduj ho rok a zistis,ze tie temy sa kazdy rok dokolecka opakuju,akurat su stale viac prespikovane reklamou. Fakt si myslis,ze ludi presvedcis,ze precitat si to 105x ma zmysel? Potrebujes hlavne silny marketing a PR aby si sa dostala do povedomia. Mas to???
Mna takto navnadila pred rokom Tema. Bol to jediny nebulvarny tyzdennik a boli tam rozhovory so zaujimavymi temami s beznymi obdivuhodnymi ludmi aj odbornikmi. Uprimne? Po roku to zacal byt casopis,ktory uz malokedy zaujme,lebo sa zacal tematicky opakovat. A sklzol na uroven bezneho-nezaujimaveho casopisu.
Ak to chces robit,tak by si si mala zvolit konkretnu cielovku, s konkretnym zameranim napr. ako su casopisy Run,Zdravie,GEO,...vtedy by si este sancu prerazit mala,ale s tym gulasom,co sa chystat robit,isto nie.
Mimochodom v akom naklade a kde to planujes tlacit?
Sorry za chyby a preklepu pisem na mobile
@nitusiak No presne. Na tom trhu nie je momentalne nic zaujimave. Ako cerstva mamicka som bola nadsena z tych maminkovskych casopisov,ale po 2-3r. dookola citat ako prikladat,tehotenstvo tyzden po tyzdni,aku odsavacku vybrat,ako zrazat teplotu..to uz koho bavi? Absolutne bez stipky originality, skopirovane texty🙈 Su na trhu 3-4?!? a vsetky o tom istom.
Ja napr.postradam pre tretiaka casopis na lustenie krizoviek,osemsmeroviek,hadaniek. Pre dospelych najdem v stanku 8 verzii lustoviek,v knihkupectve 5 tipov hrubych knih a pozeraju na neho vsade ako na zjavenie,ze co si to pyta,lebo pre deti maju AZ Hadajka,ktoreho vylusti za 10min,lebo ma asi 10 stran.
Ak bude niekto robit takyto casopis,hlasim sa do timu😂
prepac vobec sa nevyznam tak ti to napisem ako uplny laik co ma hned napadlo ... chces 130 stran za 2,3 eur cca ... potrebujes aj stalych ludi aj pisalkov "dohodarov" lebbo su lacnejsi ale aj keby si dala len za kazdy napisany clanok (dvojstranku odmenu 30 eur) tak uz mas za 100 stranok 1500 eur v cudu, potom plat normalnych zamestnancov nech mas len par tak odbornici ti za minimalku robit tazko budu tak dajme tomu nech je 5-6 ludi a na vyplaty 5000 eur, rozhovory celebrit tiez niesu zadarmo a fotograf uz vobec nie, + potrebujes preplatit cestovne, rubrika cestovanie...hmmm chces pisat o zazitkoch co si nasla na internete a pridavat fotky cudzich ludi ci vlastneho cloveka niekam posielat nech aj ma sajnu o com pise? tlaciarnam a distribucii kolko potrebujes dat? tie tiez niesu lacny spas pracuju hlavne v noci kde su este priplatky a netusim v akych mnozstvach chces vydavat ale dajme tomu by sa ti v lepsom pripade podarilo zmestit aj tlac aj distribuciu po celom slovensku + nejaku reklamu do 10-15 000 mesacne (aj to pochybujem) teraz si vypocitaj kolko casopisov musis mesacne predat aby si bola aspon na nule
...ešteže sa napríklad taký Steve Jobs nepopýtal žien na koníku, čo si myslia o jeho plánoch a predstavách, lebo to by Apple ani nevznikol. Slovensko je krajinou demotivácie a bodka.
@annadobsonyova to nieje pravda .....
Dovolím si nesúhlasiť .
@stela01 a ja Vám názor neberiem, možno mám len ja také skúsenosti 🙂 som si tu prečítala komentáre a zostal vo mne pocit, že tu majú na každé riešenie problém.
@annadobsonyova Vobec,akurat,ze prerazit v niecom,coho je plny trh,je sakra tazke. A tam tie rady smerovali. Ale tak niekto si da povedat,iny sa radsej pouci na vlastnych chybach...

@liiinda musis si zohnat dobru sefredaktorku, s ktorou vytvoris cely koncept casopisu, redaktorky, mozu byt aj externe, spolu budu vymyslat temy do dalsich cisiel, je dobre mat aj nejakych externych odbornikov, ktori sa budu vyjadrovat k jednotlivym temam... potrebujes korektorku, grafikov....