Zmena práce
Idem sa Vás ženy spýtať, možno tu zaznie niečo čo mi pomôže v rozhodovaní. Pred cca troma rokmi som nastúpila do práce po 6 rokoch na materskej. Predtým sme mali náročné obdobie ohľadom rodinného domu, bola som neskutočne vyčerpaná. S nastupom do práce sa na mňa zosypalo ďalších milión nových veci a mňa proste vyplo. Panické záchvaty, úzkosti, možno aj depresie. Bolo to peklo ale žiadny z lekárov mi nepredpisal ad...možno ma nepovažovali za taký beznádejný prípad no môj duševny stav nemohol byť horší ako vtedy. Popri práci ktorú som veľmi zle zvládala podľa mňa (lebo inak všetko bolo na termíny urobené, ale veľmi ťažko sa mi s takým stavom rozmýšľalo) som sa dávala dokopy. Stále som hľadala príčinu a kúsok po kúsku, po malinkých krocikoch sa z toho dostávala. No stále ma trápila práca, mala som nízky plat aj sebavedomie. Popri tom som uvažovala či nezmenit prácu a ísť učiť na strednú školu, no nebola možnosť. Pred pol rokom sa to nejak utriaslo. Postúpila som vyššie aj keď viac roboty, platovo som sa posunula ďalej. Mám 1300 e v hrubom. Jednoducho som si zvykla na systém, náplň práce. Pred týždňom sa mi ale naskytla možnosť ísť učiť. Obnasalo by to zas nové poznatky. Urobiť si DPS. Terajšia práca má výhody ze už som zabehnutá, nemám v podstate žiadnu kontrolu nad sebou, voľnu pracovnu dobu, fakt mi nikto nedýcha na krk. Nevýhoda že plat chodí niekedy aj o dva mesiace ale zatiaľ stále prišiel no firma na tom nie je bohvieako dobre a v podstate som tu na firme stále sama. Robím si však v kľude, často bez stresu a nemám konflikty, môžem s deťmi ostať doma keď je treba. Chodím na obedy mimo. Dá sa mi aj domov zájsť a oddýchnuť dve hodky ak mi je zle. V škole by bol plat cca to isté, možno občas príplatok čo teraz nehrozi, ale musela by som si urobiť štúdium a v podstate sa najskôr učiť to čo budem žiakov ucit. Bol by veľký kolektív. Čo teraz neviem či je dobré alebo nie, ostať doma s deťmi by bol väčší problém cez šk. rok, avšak cez leto prázdniny....prosím o nejaké postrehy ako sa vymotať. Situáciu som obšírne uviedla aby bol prehľad o tom, že tam kde som, som musela prejsť dlhú a trnistu cestu a ťažká je predstava vzdať sa toho. A takisto ma ťaží predstava zas na sebe makať a zlepšovať sa v novom obore. Neviem usúdiť či by to nebola zas priveľká záťaž a môj stav by sa asi zhoršil, keďže stresom sa tieto veci zhoršujú. Ďakujem. ❤️
@rutyruth no v terajšej situácii pôjdeš do horšieho....plat bez dorobeného vzdelania budeš mať určite nižší ako ho máš teraz, nad tebou riaditeľ + veľa kolegov v kabinete....ono vždy záleží od kolektívu a aj samotného riaditeľa....teraz si s prácou už spokojná, takže by som nevymýšlala.....
Pokiaľ je možné kariérne sa posunúť v súčasnom zamestnaní vyššie za lepší plat ostala by som. Ak školstvo..... šla by som skúsiť ako nekvalifikovana na skrátený úväzok. Na DPS je potrebné nastúpiť do 2 rokov od začatia prác pomeru a dokončiť do 4 rokov.
@rutyruth teraz pozerám že pôjde asi o VŠ....no je to v každom prípade na tebe, školstvo je náročné, dnešné deti/študenti nie sú rovnakí ako pred 10-mi rokmi....nik nevie čo bude na jeseň/v zime, či sa opäť všetko pozatvára, či budeš musieť učiť on-line, on-line riešiť skúšky....ak bude online výuka, tak v školstve počas roka žiadna dovolenka, aj PN sú problém lebo ťa niekto musí zastúpiť, detto ak vypadne kolega treba ho zastúpiť....
*ak nebude online výuka
@rutyruth nešla by som do toho...kolektiv na školách je obrovský problém, nemáš teraz šéfa si sama, odídeš na 2 hod, vieš si vziať voľno kvôli deťom ..plat tiež fajn prečo si komplikovať život?ešte, keď si citlivejšia a bude to určite pre teba veľká zmena.Trocha mínus je čo píšeš, že plat chodí neskôr a ktovie čo bude s firmou
môj muž si robil popri práci DPŠ, nakoniec z 2 rokov boli 3, lebo nestíhal dokončiť záverečnú prácu, celý čas učil na 1/4 úväzok na ZŠ informatiku a technickú výchovu
teraz DPŠ skončil, na škole ostáva, ale len na polovičný úväzok, sám hovorí, že plný úväzok by psychicky nedal, že je o náročné a on má tiež prácu, kde má relatívnu voľnosť a možnosť aj HO ak potrebuje... jeho tá práca s deťmi veľmi baví, prax robil na priemyslovke, ale hovoril, že tto by nezvládol, proste obrovský rozdiel ZŠ a SŠ
zváž si to poriadne, lebo učiť na plný úväzok ak máš problémy s psychikou je risk
@rutyruth čo deti, ale ja rodičia sú iní😉 kamarátka učila na športovom gymnáziu, viac by učiť nešla...žiak jej vynadal že je krava, rodičia za sponzorstvo očakávali lepšie známky....ako triedna riešila "šikanu", spolužiaci chalanovi rozrezali botasky že v takých šmejdoch chodiť nebude....do koncoročných známok jej zasahovali nielen rodičia ale aj riaditeľ...počas dozoru cez prestávku si chalan zlomil nohu lebo utekal po schodoch do šatne, oplatačky okolo toho....
@rutyruth suplovanie je možné preplácať, ale zároveň si potrebuješ zbierať hodiny na náhradné voľno, ktoré cerpas počas prázdnin, pretože dovolenka nepokrýva všetky prázdniny počas roka. Príplatky môžu a nemusia byť. A začať učiť plus si začať robiť DPS je dosť náročné aj bez rodiny.
@rutyruth je zaujimave, ze "môj celý obor je úplne mimo toho na čo mám predpoklady" napriek tomu si si v danom obore urobila aj phd. To si cas a energiu mohla vyuzit na nieco, co Ta bavi-ja viem, teraz to uz nevratis, ale opat chces v tom pokracovat, aby si o 20 rokov nehovorila, ze si mohla ist inym smerom (hoci aj v 37 rokoch).
@dskjhfdlkdjhl vtedy som to ešte tak nevnímala. Brala som život ako prišiel. Až na materskej som zistila že som iným smerom orientovaná 😁. Ono sa to tak jednoducho možno tvrdí že rob čo ťa baví. Lenže dnes je ťažké presadiť sa, potrebovala by som živnosť zas nejaké rekvalifikačné kurzy. A konkurencia je mega obrovská. Spracovavala som to už z mnohých uhlov. No vždy mi z toho vyšlo že môj preženiem to neznasany odbor je pre mňa to najlepsie. Nemám zodpovednost + všetko čo som spomínala. A to čo ma baví budem robiť pre seba a blízkych. Tým že už sa trocha poznám 😁 tak viem že robiť stále dookola aj keď ma to baví tak to skončí nakoniec že mám toho pokrk. Asi to tak má byť...
@rutyruth neviem, ja robim to, co som si vybrala ako male dieta a neolutovala som. Keby ma to nebavilo, tak by som to robit nemohla, ale to som ja. Ja potrebujem mat z prace radost (aj peniaze, ale tie nie su na prvom mieste) a viem, ze keby som robila nieco co ma nebavi a neskusila robit to, co ma bavi, tak by som si to po rokoch vycitala. Ale Ty sa zariad podla seba.
Aj tak nerozumiem kde si v skolstve k tomu platu prisla? Bola by si v 7 platovej, plus priplaok za dva roky co si ucila a plus materska. Navyse si nekvalifikovana. Bola by si rada, keby mas 1000 v hrubom. Ostan tam kde si, do skolstva nie.

@irusa neviem si predstavit robiť to každý deň. Či by som to dala...