icon

18 ročná nechce jesť

bebitobi
4. okt 2021

Ahojte baby ja uz som v koncoch .. dcera sa lieci na tazku depresiu cca od maja tohto roka . Cca 2 tyzdne dozadu sa jej stav zhorsil a vôbec nic nechce jest ( za cely den par sust) niekdy malokedy nieco z mekacu ..ja uz premyslam nad anorexiou teraz ma 47 kg a 159 cm.. pit pije ked idem zanou a dam jej .. sladky dzus sa snazim aspon, vecsinu dna prelezi vvposteli a hladi do “blba” .. do skoly teraz nechodi..
Nepomaha pekne dohovorit prosit ani vyhrazat sa nemocnicou.. proste nema chut a citi v sebe nepokoj ktory jej nedovoli jest hovori…
Uz v maji sme mali nieco podobne no nejako sa rozjedla .. ale teraz to nejak neprechadza . Co ROBIT?? Psychiatricka hovori ked nezacne jest tak spital. Nejake rady baby? 😘

katkaba1
5. okt 2021

Mám 170cm a 45kg...a anorexiu rozhodne nemám. Takže za nechuťou budú asi utlmujúce lieky..Pri jej výške by mala anorexiu keby mala o 10kg menej. Každopadne držim palce nech sa jej stav zlepši.

bebitobi
autor
5. okt 2021

@123sofia123 ahoj mozem aj sem .. berie Alventu 2x denne zajtra to bude 2 tyzdne co jej zmelila liecbu+ na vecer kventiax ,
To pivo si da nie cele a nie kazdy den, a pytala som sa na to psychiatricky schvalila to.. Nemozem jej vsetko zakazat 😉 berie to tazko potom .Ona lubi este ako kazdy druhy nast rocny energetaky… 🤦🏼‍♀️ To jej ale hovorim ze to nech radsej vynecha uplne … to je riadne svinstvo .. a este ked ma problemy so spankom ..

bebitobi
autor
5. okt 2021

@katkaba1 ona je postavou po mne ( riadna baba) krv a lieko jak sa vravi.. mavala tak 56-53.. normalne v lete teraz 51-52 to je tak akurat ..
Nevidim jej do hlavy.. len vidim ze colu kupuje zero , aj ostatne napoje zo znizenym obsahom cukru..
tak a ja jej teraz davam sladke dzusiky ked nejedla .. vypila ich no dlhsie to trvalo ..
Zje sj sladke .. cokoladky.. cukriky..
Tak ja neviem ci take cosi jedia aj kocky co maju anorexiu ..
Ona inac rada vari, nam vsetkym,,

derdia
5. okt 2021

@pribinak lebo ma depresiu? 🤔

pribinak
5. okt 2021

@derdia nie som lekár, nedovolím si cez internet stanoviť diagnozu. To prenechám iným expertom

derdia
5. okt 2021

@bebitobi ahoj ja len poradim. Raz mi vravela dr a ktorou robim, ze casto psychiatri omylom zamenia lieky. Tym co treba povzbudit daju utlmovaky a tym co treba utlmit daju povzbdudzovaky. Neviem. Musis to mat tazke. Ale ja by som urcite toto riesila hospitalizaciou. Doma to nezvladnete.

derdia
5. okt 2021

@pribinak ved to napisal sama autorka.

miadi
5. okt 2021

@bebitobi hmm cukriky sladkosti somarinky by jedla.. potom normalne nezje rovnako ako male dieta. Chapem ze si happy ked do nej nieco hocico dostanes. Ale to nie je riesenie. Tak zije z cukru a normalne jedlo si neda na energiu jej staci toto...Anorexicky take veci nejedia. vacsinou ale ked si vyrataju trebars ze zjedia len 300kalorii tak jedia aj taketo veci..Je to hrozne zachvilku mozu hospitalizovat aj teba z tohto :(

miadi
5. okt 2021

ona je len sladkosti a hranolky cukor a mastne..Moze to byt nechutenstvo nie len z depresie.Bolesti brucha nema? skor by som sa bala nedostatku vitaminov ako toho ze je stihla lebo cisla -vek vaha sa zda ok...daj jej dake multivitaminy gumene ked sladke zje..Dzus by si mohla skusit odstavovat z ovocia..Alebo nějaké smoodies ci ti vypije ..z ovocia mliekom banan a med osladis to trebars aj zmrzlinou vanilkovou...Zda sa ze lieky jej az tak super nezaberaju ked ma takyto stav uz skoro pol rok. Asi by mala byt v nejakej sukromnej liecbe alebo sanatoriu nebo nevem ozaj co snou mozes robit verim ze si skusila vsetko.

jmjznn
5. okt 2021

@emalka je to presne tak a kto to nezažil to nikdy ale nikdy nepochopi

katkaba1
5. okt 2021

@bebitobi priznám sa, že v puberte som anorexiou trpela. Samozrejme tam nejde len o váhu, tá hneď neklesne radikálne. Avšak sú aj iné znaky - sledovala by sa, vážila by sa, určite by si ten "mekač" nedala ani raz za čas, ani sústo, vyhovárala by sa pri ponúkaní jedla (už som jedla, dám si o 10 min.ked toto dokončim atď..).. pri anorexii je jedlo nepriateľ, asi by ani rodine nevarila, čokoladky, cukriky by nejedla ani náhodou.
Sledovala by som možno zvracanie - či to nesmeruje na bulimiu. Tam baby jedia, raz nič, raz všetko ale potom vracajú..
Ale ja si myslím - ako laik - že to bude stavom mysle a liekmi. Depresia je bolesť duše, vtedy človeka nebaví asi nič, nemá chuť na nič, ani na to jedlo.. Ale aj keď to anorexia nie je treba sledovať, nenútiť skôr ponúkať, hlavne jedlá obľúbené. Môže tam byť velmi tenká čiara..návrať späť je velmi ťažký..pri depresii o to viac..
Úprimne Vám prajem aby sa jej polepšilo. Škoda mladého života❤ mala by žiť, "vystrájať" ako sa v jej veku patrí..

jmjznn
5. okt 2021

Keď to všetko opisujes že aj chodíte von,aj na prechádzky....mne to veľmi pomáhalo tak to asi chce ešte čas...ja som začala ucinok liekov pociťovať až po mesiaci...ale tak diagnózy a dôvody diagnóz sú rôzne...možno to už ma na celý život,možno nie....držte sa

tinapa
5. okt 2021

@bebitobi Nič nepíšeš o jej otcovi..

deninka233
5. okt 2021

@bebitobi ahoj, ja ti poradím len z mojich skúseností. Mám chronickú depresiu, tj. mám ju stále, aj keď mám lepšie obdobia, kedy ani neviem, že ju mám, ale ona tam vzadu dakde je…
Depresia ako choroba spôsobuje veľké bolesti, nedá sa to veľmi porovnať s fyzickou bolesťou, ale asi ako zlomenina nohy so zápalom obličiek naraz. Keď som v echt fáze, tak mi len slzy tečú a nemôžem ani hovoriť od bolesti. Celé telo mám ako v kŕči, takže (logicky) nejem. Je mi zle z jedla, mám scvrknutý, trasľavý žalúdok a nemám vlastne ani chuť. Občas vlastne zistím, že mi začína zase depresívna fáza podľa toho, že sa ešte nič očividne nedeje, ale prestane mi chutiť jesť a musím sa do jedla nútiť.
Pivo mi pomáha. U nás je doma furt. (Nepijem ho furt, ale je po ruke.) Naozaj uvoľňuje, asi ako keď máš menštruačné kŕče a dáš si Ibalgin. Depresívny človek spraví čokoľvek, aby necítil na chvíľu tú bolesť. Plus ja mám aj insomniu, takže mi pivo pomáha zaspať a pospať si aspoň 5 hodín vkuse. Ináč spím dve hodiny a ak mám šťastie, tak ešte dve hodiny nad ránom.Liek Melatonín mi napríklad nezaberá.
Ad cukor. Škodí. Na hladný žalúdok takmer nie je nič horšie, vyhajpuje cukor v tele do výšky a potom desný prepad. Vždy v tých prepadoch som mala samovražedné sklony. Dlho mi trvalo, kým som prišla na to, že za to môže cukor, resp. v mojom prípade čokoláda. Ak už to bolo nutné, tak len kocku čokolády do úst, nechať rozplynúť a na to dačo ďaľšie, aspoň hrsť orechov, ale najlepšie bielková omeleta. Nemám ju rada, ale dá sa zjesť a bielkoviny sú dlhodobejší zdroj energie.
Dcére by si možno mohla kupovať Nutridrink. Je to síce možno drahé, ale je to plnohodnotná náhrada jedla. Pijú to anorektičky, keď sa už liečia… Ja som to pila počas tehotenstva, kedy som kvôli tehu nevoľnostiam stále chudla.
Snáď som trochu pomohla, držím ti palce. Pre mňa osobne bolo počas najhorších dní najväčšou oporou, keď tu pre mňa niekto bol, nemusel ani nič robiť…. len byť.

bebitobi
autor
6. okt 2021

@katkaba1 dakujem za prispevok
Takto ..tie sladkosti iba obcas .. nie kazdy den, ani tie hranolky su neni kazdy den,
Ona mi nepovie ci sleduje kaloricke hodnoty,,, neviem ako casto sa vazi, Oblecko ju bavi kupovat, nosi aj obtiahnute aj volne.. ( Co to som si o anorexii studovala) ine je ked si si nou presla samoska… preto je super ze si napisala to ja neviem tie myslienkive pochody a tak

bebitobi
autor
6. okt 2021

@tinapa sme kompletna rodina , ziadne hadky nic take..
on sa od toho ale distancoval. Riesim jej stav na 99% ja ..
ako vsetko ostatne v domacnosti.. Ale je dobry otec ..

bebitobi
autor
6. okt 2021

@deninka233 dakujem ❤️ Tie drinky nie nutri som skusila jej kupit odmietla to… ze jej to nechuti, No skoda lebo je to kompletne vyvazene jedlo .
S tym spankom ma aj ona problemy, budi sa casto a neprespi v kuse dlho. Na to jej teraz dala psychiatricka kventiax uvidime ako zaberie…
Inac berie 2x denne Alventu , dnes je zi 2 tyzdne ci hej ju nasadili.
Prajem ti vela zdravia a sil 🍀🍀a dakujem ❤️

metoyou4
6. okt 2021

@bebitob ako si prosim zistila,ze dcerka ma depresiu,mam 4 deti tak preto sa pytam,lebo teraz mam aj ja podozrenie ,hlavne s tym jedením a úplnou zamĺknutosťou

emalka
6. okt 2021

@bebitobi ten Kventiax ma teda novy, hej? Moze to byt z toho, tento druh liekov je dost brutalny na znasanlivost a adaptaciu, ale ked si zvykne tak by sa jej malo polepsit.

suezana
6. okt 2021

@deninka233 🥺🥺🥺 ďakujem aj ja za tvoj príspevok, pomáhal mi trochu pochopiť, čo absolútne nechápem a mám doma také dieťa.

suezana
6. okt 2021

@bebitobi aj moja má kventiax, dali jej ho v Ba. Kde bola hospitalizovaná? V ktorom meste myslím.

marsmykkok
6. okt 2021

@bebitobi a príčina je teda aká keď ste v pohode rodina? Máte v rodine psychiatrické diagnózy a dedičnosť? Alebo iná príčina? S tou anorexiou z toho čo píšeš videla by som nábeh (sebaposkodzovanie, anotekticky radi varia rodine, postava krv a mlieko s ktorou nie je stotoznena možno úplne) ale colu zero pije možno 75 percent mladých dievčat keď nie sú spokojné úplne s postavou, to podozrivé nie je. Má ona nejaké záľuby väčšie v lepších fázach okrem toho vstať a ísť do školy, pozrieť si internet alebo tv a spať? Možno aj na tom by bolo dobre zapracovať keď bude lepšie aby mala nejaké koníčky a rovnako psychoterapia. Lebo nie je ok aby mladá baba bola skoro neustále v hlbokej depresii. Toto len lieky nevyriešia.

liv1
6. okt 2021

@bebitobi psychoterapia. A okamzite! Pravidelne. Tu lieky su takmer prt platne s prepacenim!

liv1
6. okt 2021

@bebitobi ok, beriem spat, uz citam v diskusii, ze chodi. Je to dobry psycholog? Ako s nou pracuje? Vies ze stav criev pomaha alebo naopak nepomaha depresii? Taktiez intolerancie. Prihlas ju na nejaky kruzok. Nedovol pouzivat socialne siete. Najdi si rozne programy, myslim ze maju v nazve, cesi su to slovo “prokrastinace” a oni sa aj depresii venuju. Myslenie treba postupne menit a to sa treba ucit a naucit. No. Zelam vam VELMI velmi ❤️nech sa polepsi 🙏. A ked rada vari, povedz jej, ze ju pozdravujem a ze bude (ak bude chciet) prva, ktorej poslem novu kucharsku knihu ked bude vonku. Mozno ju to potesi a povedz jej ze dufam, ze mi potom nieco z jej tvorby odfoti 😊. Ak chces napis do spravy 😊

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
322sima123
6. okt 2021

@lucia851 toto nieje ziadna pomoc... ved ani vam to nepomohlo

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
bebitobi
autor
6. okt 2021

@suezana v Martine na zenskom oddeleni mali sme smolu ze vtedy mala cerstvo 18 a nemohla uz na detdke oddelenie na to zenskom sodoma gomora 😳 bola tam 1 tyzden a stav sa jej zhorsil o 50%

bebitobi
autor
6. okt 2021

@lunademonica ano? Ale to je super 😉 moja ma rada prirodu, niekdy nas sama tam taha ze podme … Tak teraz sa snazim chodit snou vela von ..

bebitobi
autor
6. okt 2021

@liv1 chodi na psychoterapie 1 x do tyzdna