icon

Ako bojovať s anticipačnou úzkosťou?

26. jún 2026

Ahojte. Prosím nech odpovedajú len tí, ktorí si niečim podobným prešli, prechádzajú, len len vy viete, čo to je.
Ale otázka znie, ako s tým bojovať.
Trpím s tým dlhodobo. Hlavne vtedy, keď je už vopred niečo naplánované, ako aj teraz. Ak je niečo urobené spontanne, môj mozog nestíha zareagovať. Buduci týždeň ma čaka cestovanie. Po dlhej dobe, sama s deťmi. Už len ako to píšem, mi sťahuje žalúdok brucho, zvierač.
Ako s tým bojovať ? Už 3 deň ma bolí žalúdok, mám ho ako na vode, včera som si dala kynedril, lebo mi bolo neskutočne zle. V stredu ma 4 x tak trosku prehnalo, ale nebolo to uplne vodnaté. Vcera som zasa nemohla vytoto a preto mi prišlo zle, dnes znovu, trosku lepsie ako vcera ale zas ten pocit zaludku na vode, ale nemozem sa vytotok, a strasne ma duje.
Čo pomáha ? Ako prenastaviť hlavu? Mám pocit, že nedá sa takto fungovať.

ivicatolic
26. jún 2026

@anonym_autor ako by si to chcela riešiť?sama s tým nepohneš a dobrý psychiater ti dá ľahšie lieky na úzkosť...to je celé

anonym_91fa44
26. jún 2026

Ja mám od dospievania úzkosti a užívam anxiolytiká. Brala som asi pred 20 rokmi, keď bola situácia taká, že sa vyhodnotilo, že potrebujem upraviť fungovanie liekmi. Potom som bola viac-menej ok, v pohode som vysadila, dlho nič a pred 2 rokmi prišlo zase kritické obdobie a odvtedy beriem zas. Malú dávku, možno je to len v hlave, ale mne to pomáha. Nemala som našťastie ani vedľajšie účinky. V tvojom prípade by som to zvažovala. Aj kvôli deťom, podľa mňa musia cítiť, že nie si ok, aj keď sa to snažíš nedať najavo. A aj si uvedomuješ, čoho sa bojíš? Predstavuješ si zlé scenáre?

anonym_62215c
26. jún 2026

@anonym_autor pravidelne užívaj magnézium citrát pomáha zmierniť úzkosti aj zápchu.

autor
26. jún 2026
@anonym_91fa44

Ja mám od dospievania úzkosti a užívam anxiolytiká. Brala som asi pred 20 rokmi, keď bola situácia taká, že sa vyhodnotilo, že potrebujem upraviť fungovanie liekmi. Potom som bola viac-menej ok, v pohode som vysadila, dlho nič a pred 2 rokmi prišlo zase kritické obdobie a odvtedy beriem zas. Malú dávku, možno je to len v hlave, ale mne to pomáha. Nemala som našťastie ani vedľajšie účinky. V tvojom prípade by som to zvažovala. Aj kvôli deťom, podľa mňa musia cítiť, že nie si ok, aj keď sa to snažíš nedať najavo. A aj si uvedomuješ, čoho sa bojíš? Predstavuješ si zlé scenáre?

@anonym_91fa44 ano aj zle scenare 🫣 ale teraz je to skor, že idem po 3 rokoch vyjsť sama z tej mojej osobnej zóny