Ako pomôcť manželovi po zdravotných problémoch k lepšej kondícii?
Môj manžel je doma asi rok a pol. Bol na dvoch operáciách a keď som si myslela, že sa dá zdravotne dokopy, opak je pravdou, veľmi upadol. Má 45 rokov, ale fyzicky je to na 75r podľa mň aj staršieho, inak je to bývalý športovec / mnohopočerná operácia menisku a krížových väzov/. Tým, že nijako necvičí, išiel kondíciou veľmi dole, svalová hmota 0 bodov. Nevládze nič, len by spal, je stále unavený, nič nevládze, všetko ho bolí. Nevládze ani pri sexe, niekoľko krát mu prišlo ako keby od srdca zle a musel si oddýchnuť, teda museli sme prestať. Kardio vyšetrenie aj echo sdrca bolo v poriadku. Väčšinou ho však sekne v krku a ramene, čím ho následne musím masírovať a nevie sa ani pohnúť. Ja sa ho už aj bojím dotknúť popravde. Už ho unavuje aj chôdza. Rozmýšľam, ako s ním ďalej. Pri výške 185 cm má už iba 69 kg. Pochodili sme všetkých lekárov, všade je všetko v poriadku. Asi ho čaká ešte operácia ramena, má poškodenú manžetu, ak dobre hovorím. Už má za sebou operáciu krčnej chrbtice, operáciu žíl. Ortopéd tvrdí, že by mal absolvovať aj výmenu bedrového kĺbu. Sám vie, že by mal začať cvičiť, ale nevládze žiadnu aktivitu fyzicky. Niekedy zvykol nachodiť denne 15 000 krokov a viac a teraz je unavený pri 5000 denne. Nemôžem ho zobrať hneď do fitka, lebo s tým ramenom a bedrom by si ho ešte viac zničil. Chcela by som, aby užíval aspoň proteíny, ale on je proti všetkým doplnkom. Neviem ako mu pomôcť sa vrátiť späť do života. Stravuje sa naozaj veľmi zdravo - neje skoro vôbec sladké, nepije alkohol, nepije sladké vody, ani kofeín,menej solí, varí iba na vode alebo na pare, neje mastné mäso, ani vyprážané, ani údeniny, iba bezlaktózové produkty. On naozaj nemá z čoho ani pribrať. Neviem, ako by som mu mohla pomôcť.
moja trenerka mi spominala ze ma aj onko pacientov na treningy a ze zaciatky mali take ze trening 20 min a viac menej sa valali po zinenke jednoduche cviky. Teraz ze zvladnu intenzivny 60 min trening akoby nic, mozno si najst podobneho trenera pripadne fyzio. Ak treba menit bedrovy klb tak by som to riesila, po operaciach ti ludia sa velmi rychlo zotavia. Svokor aj kolegyna su fit ako nikdy predtym
@anonym_autor jednoznacne, nech zacne s posilovanim svalstva.
Psychika urcite zohrava svoju ulohu.
Potrebuje dovod, motivaciu.
Deti mate? Akemu sportu sa venoval?
@anonym_autor vždy bol chudý, alebo počas toho roku aj pol schudol?nerozumiem čo s ním chces robiť plán dňa má neleží na gauči je aktívny v rámci schopnosti.Mne operovali platničku, pokým sa zistilo čo mi je, op, rehabilitácia 3/ 4 r v cudu.Jeho čaká ešte ďalšia operácia a dve na za sebou , ak má bolesti čo určite má, lebo toto operovali svokre a nespavala celé noci, tak vydrz.Urcite ho ako bývalého športovca mrzí, že je na tom takto zle.cim skôr treba operovať rameno a cvicit
Problémy s rotatorovou manzetou majú ti, čo majú slabé svalstvo lopatiek, hornej polovice chrbtice môže to mať aj zo športu, alebo zlým postavením ramenného kĺbu, vekom, ale, keď lekár povedal, že sa op nevyhne, tak to treba čím skôr operovať.Potom ho bude čakať zase dlhá fyzioterapia.Neviem či ste niektoré žili s dlhotrvajúcu bolesťou, ale nie je to sranda.Rozumiem mu, že sa cíti ako dôchodca.Ja som obmedzená športovať kvôli op platničky a nič čo som mohla robiť nerobím a neviem čo so sebou
neni to psychickeho pôvodu? ja by dom odporúčila sedenie
@lenagawel joj uz lennvsetci vstko hadzete na psychicky dovod az sa mi vlasy jezia
@lenagawel joj uz lennvsetci vstko hadzete na psychicky dovod az sa mi vlasy jezia
@anonym_d5f81b co je zle na tom zajst si ku psychologicke? clovek aspon moze nasledne vylucit ci je to z toho ci nie. nemusi predsa hned skoncit na psychiatrii, psycholog vie pomoct aj tym ze pocuva, bezne tam chodia aj zdravi ludia tak neviem na com sa pohorsujete.

@anonym_c6a961 o financie nejde. On zarábal nadštandardne, čiže máme našetrené, ja zarobím dobre, plus máme financie z prenájmov. Čiže v tomto sme ok.
@anonym_autor no tak ho nechaj tak. Keď nemá motiváciu. Snáď ma aspoň dobrú poistku.