Ako pomôcť manželovi po zdravotných problémoch k lepšej kondícii?
Môj manžel je doma asi rok a pol. Bol na dvoch operáciách a keď som si myslela, že sa dá zdravotne dokopy, opak je pravdou, veľmi upadol. Má 45 rokov, ale fyzicky je to na 75r podľa mň aj staršieho, inak je to bývalý športovec / mnohopočerná operácia menisku a krížových väzov/. Tým, že nijako necvičí, išiel kondíciou veľmi dole, svalová hmota 0 bodov. Nevládze nič, len by spal, je stále unavený, nič nevládze, všetko ho bolí. Nevládze ani pri sexe, niekoľko krát mu prišlo ako keby od srdca zle a musel si oddýchnuť, teda museli sme prestať. Kardio vyšetrenie aj echo sdrca bolo v poriadku. Väčšinou ho však sekne v krku a ramene, čím ho následne musím masírovať a nevie sa ani pohnúť. Ja sa ho už aj bojím dotknúť popravde. Už ho unavuje aj chôdza. Rozmýšľam, ako s ním ďalej. Pri výške 185 cm má už iba 69 kg. Pochodili sme všetkých lekárov, všade je všetko v poriadku. Asi ho čaká ešte operácia ramena, má poškodenú manžetu, ak dobre hovorím. Už má za sebou operáciu krčnej chrbtice, operáciu žíl. Ortopéd tvrdí, že by mal absolvovať aj výmenu bedrového kĺbu. Sám vie, že by mal začať cvičiť, ale nevládze žiadnu aktivitu fyzicky. Niekedy zvykol nachodiť denne 15 000 krokov a viac a teraz je unavený pri 5000 denne. Nemôžem ho zobrať hneď do fitka, lebo s tým ramenom a bedrom by si ho ešte viac zničil. Chcela by som, aby užíval aspoň proteíny, ale on je proti všetkým doplnkom. Neviem ako mu pomôcť sa vrátiť späť do života. Stravuje sa naozaj veľmi zdravo - neje skoro vôbec sladké, nepije alkohol, nepije sladké vody, ani kofeín,menej solí, varí iba na vode alebo na pare, neje mastné mäso, ani vyprážané, ani údeniny, iba bezlaktózové produkty. On naozaj nemá z čoho ani pribrať. Neviem, ako by som mu mohla pomôcť.
Ako keby stratil životnú motiváciu, radosť, má nejaké koníčky? To mega zdravé stravovanie robí dobrovoľne? Má niekedy radosť z dobrého jedla? Ty si mu oporou, alebo skôr vychovávateľkou či kritičkou?
Keď má človek čo len jednu dlhodobú nemoc či zranenie, bolesť, je z toho vykoľajený. A keď ich má viac...
Nekašle? Pľúca mu vyšetrovali?
Zrejme to ma zo športu,ak profesionálne sa tomu venoval
Ale ten úbytok hmotnosti a málo energie či strava alebo skôr niečo so zaludkom?aj ten sa vyšetroval?
@anonym_85a135 bolí ho žalúdok takmer zo všetkého. Ale gastro, kolono, CT a MR v poriadku.
Ako keby stratil životnú motiváciu, radosť, má nejaké koníčky? To mega zdravé stravovanie robí dobrovoľne? Má niekedy radosť z dobrého jedla? Ty si mu oporou, alebo skôr vychovávateľkou či kritičkou?
Keď má človek čo len jednu dlhodobú nemoc či zranenie, bolesť, je z toho vykoľajený. A keď ich má viac...
Nekašle? Pľúca mu vyšetrovali?
@anonym_1a91d1 nekašle, robili mu RTG pľúc pred operáciou a všetko bolo v pohode. ja som mu najväčšou motiváciou, nič mu nevyčítam, stojím vždy pri ňom.
neni to psychickeho pôvodu? ja by dom odporúčila sedenie
@lenagawel nie o tom nechce ani počuť, ani ku psychológovi ho nedotiahnem. On hlavne nie je typ, čo by rozprával a zdieľal s niekým cudzím svoje súkromie.
@lenagawel nie o tom nechce ani počuť, ani ku psychológovi ho nedotiahnem. On hlavne nie je typ, čo by rozprával a zdieľal s niekým cudzím svoje súkromie.
@anonym_autor skus navstevu TCM- akupunkturu.Mozno mu chýba zivotna energia,tvori sa v nadoblickach.Môzem ti poslat kontakt vo Švajciarsku na ambulanciu,hodina 129fr,ale je to odbornik,ktory nema konkurenciu.
@anonym_autor už vtedy sme ti písali, že má depresiu. Všetko čo si tu napísala teraz aj vtedy na to sedí. Potrebuje riešiť hlavu, ak ho tam nedostaneš, choď ty na sedenie a opis celú situáciu. Poradia ti ako by sa dalo postupovať, čo by si mala robiť.
Toto je prípad pre psychiatra
Toto je prípad pre psychiatra
@anonym_c6a961 on neje vôbec žiadne tabletky, veľmi ťažko si vôbec dával proti bolesti po operácii. Žiadne iné lieky do neho nikto nedostane. A ku psychológovi nikdy nepôjde.
Psychológ mu nepomôže, to je na psychiatria, keď nechce pomoc zle dopadne, hlavne si mladá žena toto mať doma, keď nechce pomoc tiež dlho nevydržíš, bohužiaľ bez psychiatra sa nedá dokopy vôbec takže máš na výber buď alebo tu už potrebuje odbornú liečbu s nasadením liekov
@anonym_autor ty si tu už raz písala. Už vtedy ti napisali, ze smer psychiater. Rok a pol doma? Z čoho žijete? A ani sa mu nedivím, ze sa mu z toľkej vylihovania doma nič nechce. Ešte nezabudnite špekulovať nad nejakým ID.
@anonym_c6a961 on neje vôbec žiadne tabletky, veľmi ťažko si vôbec dával proti bolesti po operácii. Žiadne iné lieky do neho nikto nedostane. A ku psychológovi nikdy nepôjde.
@anonym_autor a prečo to neriešiš ty u psychológa ale na MK a dookola píšeš ako mu je všetko ale žiadna rada nepomáha? Sprav prvý reálny krok, písať o probléme a odmietať všetky rady vás nikam neposunie. Psychológ je odborník ako každý iný, nemáš sa čo hanbiť a požiadaj o pomoc odborníkov.
Stratil životnú energiu, radosť zo zivota, tak nemá o nic zaujem, len sedieť, ležať medzi 4 stenami.Stiahne ta dole so sebou
Mal by ist k psychiatrovi a psychologovi
Potrebuje psychiatra, zrejme stratil motiváciu keďže predtým športoval a zrazu nemohol. A miesto fitka fyzio, aby začal opäť cvičiť a získaval svalovú hmotu. Môj strýko po porážke tiež rezignoval, pritom lekári povedali keby cvičil tak má minimálne následky. A dlho všetko odmietal až mu dala teta na ultimátum a prestala ho "ofukovat" . A keď videl, že nepoľaví, tak si "vstúpil do svedomia" . Samozrejme nie je a nikdy nebude úplne zdravý, ale chodí, postará sa o seba, aj v domácnosti čo to spraví, rozpráva plynule
@anonym_autor ku psychologické ani nemusí, toto je už na psychiatra
Komplet sa opustil
Pracuje? Alebo je všetko na tebe?
@anonym_autor dobry fyzioterapeut, cim skor.
A psychiku riesit tiez paralelne.
Uz si aj ja spominam ze si tu pisala, ako vyzera jeho bezny den? Treba zaviest nejaku rutinnu cinnost, harmonogram, to co zvladne a striktne dodrziavat. Hned od zajtra.
@anonym_autor ku psychologické ani nemusí, toto je už na psychiatra
Komplet sa opustil
Pracuje? Alebo je všetko na tebe?
@anonym_c6a961 o financie nejde. On zarábal nadštandardne, čiže máme našetrené, ja zarobím dobre, plus máme financie z prenájmov. Čiže v tomto sme ok.
@anonym_autor dobry fyzioterapeut, cim skor.
A psychiku riesit tiez paralelne.
Uz si aj ja spominam ze si tu pisala, ako vyzera jeho bezny den? Treba zaviest nejaku rutinnu cinnost, harmonogram, to co zvladne a striktne dodrziavat. Hned od zajtra.
@citronove_koliesko no veď práve. Kúpila som mu na narodky tri vstupy ku veľmi dobrému fyzio - čo myslíš, bol tam? Každý deň hovorí, že už - už pôjde.
@citronove_koliesko no veď práve. Kúpila som mu na narodky tri vstupy ku veľmi dobrému fyzio - čo myslíš, bol tam? Každý deň hovorí, že už - už pôjde.
@anonym_autor este som dopisala. Aky ma denny program? Pracuje? Je na ID?
@anonym_c6a961 o financie nejde. On zarábal nadštandardne, čiže máme našetrené, ja zarobím dobre, plus máme financie z prenájmov. Čiže v tomto sme ok.
@anonym_autor čiže sedí doma na zadku. Cisty úpadok
Asi by som to uchopili z iného konca. Alebo sa spamataj alebo my dvaja pôjdeme každý inou cestou
Tato depresia bude mst dopad skôr či neskôr aj na teba
Ty nehľadala reálnu radu, vydim že odpovede, ktoré ti nesedia ignoruješ a chceš sa tu len vyplakať. Úprimne, vy ste už obaja zrelý na psychológa, on pre depresiu a ty pre popieranie reality. Prajem obom skóre uzdravenie,
@anonym_autor este som dopisala. Aky ma denny program? Pracuje? Je na ID?
@citronove_koliesko nie je na ID, nemá diagnózu na ID, čiže nič z toho. Dopoludnia zväčša ide ku lekárovi, do obchodu, niečo vybaviť, potom navarí, poobede trochu uprace a potom keď prídem z práce, tak sa ideme niekam prejsť.
@anonym_autor Tvoj muz je ako male dieta. Toho musis len za ruky dotiahnut ku fyzioterapeutovi. Alebo pohladaj takeho,ktory chodi domov k pacientom. Kondicku nadobudne postupne. Ak on nechce ist na psychoterapiu,chod ty. Da ti iny pohlad,poradi ti ako s nim pracovat a ako ho motivovat. Drzim palce,nech sa to zlepsi ❤️
@citronove_koliesko nie je na ID, nemá diagnózu na ID, čiže nič z toho. Dopoludnia zväčša ide ku lekárovi, do obchodu, niečo vybaviť, potom navarí, poobede trochu uprace a potom keď prídem z práce, tak sa ideme niekam prejsť.
@anonym_autor ty vidíš v tomto akú perspektívu? Koľko chceš takto žiť? Čo tá v tomto uspokojuje ?
Ja si tiez myslim, ze potrebuje skor pomoc psychicku, ako fyzicku. Mozno tiez vnima tu stratu moznosti sportovat, a nevie co dalej, nema motivaciu, ked vidi, ze v takom rozsahu ako dovtedy to robit nemoze.
Dam ti priklad: Moj otec bol hudobnik, hral na lesny roh. Okolo 40 mal rakovinu hrubeho creva, kus creva mu vyoperovali a mal vyvod na bruchu, hovori sa tomu stomia, mal tam take vrecko a vyprazdnoval sa tadial. Odvtedy teda nemohol hrat na svoj milovany hudobny nastroj, lebo pri tom velmi potrebujes pracovat s dychom, s bruchom, a jemu by kludne z toho vyvodu mohli vyjst plyny, ani nehovoriac o tom, ze moj otec bol vzdy gurman a s tym skratenym crevom si musel velmi davat pozor, co zje, lebo hned mal hnacky, plyny.... Tym akoby stratil vela motivacie v zivote a ako inak vyriesil to tak slovensky - zacal po case pit. Je taka pekna kniha o zavislostiach od Gabor Mate V risi hladnych duchov a je o tom, ze zavislymi sa ludia casto stavaju pri obrovskej strate, diere v sebe, ktoru sa snazia tou zavislostou marne zapchat.
Su veci, ktore su strasne tazke zvladnutelne osamote, naviac niektorych ludi k psychologovi ci psychiatrovi neodstanes ani za svet, moj otec sa strasne bal, ze ak by bol na liekoch, ze by bol zavisly na liekoch... a co z toho, zostal zavisly na inom... A dam ti priklad aj pre teba ako zenu takto stratou svojej milovanej connosti poznaceneho cloveka: Moja mama bola taka ako ty, vela ho povzbudzovala, hladala pre neho riesenia, riesila a vybavovala za neho, ale v podstate by sa tym bola iba ona utrapila, ze vsetko odmietal. Naviac musela prevziat rolu zivitelky rodiny. Hovori sa tomu spoluzavislost: Ked ty velmi mas rada toho cloveka a chces pre neho vsetko dobre, ale on to nechape, on to v tej chvili tak nevidi, ty ho branis, ty ho ospravedlnujes, ty za neho vsetko vybavujes... a on aj ked vie mozno, ze je to pre neho dobre, on takto tu motivaciu nenajde. Nechce to, odmieta to. Citi sa do toho tahany, tlaceny a moze sa to obratit proti tebe ako nevdak. Ani moja mama nemala psychologicku pomoc, pretoze v tych casoch nebolo tolko psychologov a naviac, negativne sa na to nahliadalo a naviac, kedze otec nepracoval, lebo bol na invalidnom, nemala peniaze na to... A vies ze by sa zislo, aby im osve niekto poradil, aby osve hladali pre seba pomoc?
Je to uplne iny, ale mozno podobny pripad, ako ten vas - a prosim teraz si z toho zober to co jedine ti ako moznost zozstava - hladaj psychologa sebe, ktory ti tuto tazku situaciu pomoze zvladnut spravne, ktory ta prevedie tou situaciou tak, aby si ty bola stastna. Mozno aj to, ze ty zacnes samu seba riesit, povzbudi muza, aby zacal riesit aj on sam seba. Ak jeho telo takto vyplo, je to pre teba ako manzelku, zenu tazke, uvedomujem si, ale on sam pre seba, asi potrebuje byt chvilu vypnuty, chvilu ten novy motiv do zivota najst. V podstate aj v tej Mateho knihe je to o tom, ze tu dieru v sebe musia zacelit, uvidiet, co sa im v zivote stalo, ako ta diera vznikla a odsmutit ju inak.
Pre tvojho muza z nejakeho dovodu asi boli zaujimave vykony, ale nie az tak dolezite ine veci alebo vztahy. On akoby potrebuje uvidiet, ze nielen tie vykony boli v zivote dolezite, ze je tolko inych oblasti do ktorych sa moze pustit... ale nateraz potrebuje byt vypnuty, vyplo ho jeho telo. Musi sam ziskat silu zapnut sa... Nie zvonka, nie vonkajsou motivaciou.
Ty formuluj vsetko skor takto: Ak by si s niecim potreboval pomoct - som tu pre teba. Idem tam a tak, ak chces, mozes ist so mnou, ak nie, nemusis.... Proste moze dostavat volby, a vybrat si podla seba, aj ked by si vzdy vybral byt doma... a ked sa za dlhy cas nic nestane, nezmeni, mozno v tebe dozreje nejake ine rozhodnutie, ktore pomocou tej psychologicky zvladnes... Ked chces zit naplno, zi aj bez neho, s kamaratkami, sirsou rodnou, mozno aj presne to, ze nebudes len na neho orientovana, vzbudi v nom volu nieco so sebou urobit... volu chciet sa toho zucastnit. Teraz ma fazu, ze sa citi asi zranene, citi stratu a nevie nou pohnut, no musi to chciet sam.
Ja si tiez myslim, ze potrebuje skor pomoc psychicku, ako fyzicku. Mozno tiez vnima tu stratu moznosti sportovat, a nevie co dalej, nema motivaciu, ked vidi, ze v takom rozsahu ako dovtedy to robit nemoze.
Dam ti priklad: Moj otec bol hudobnik, hral na lesny roh. Okolo 40 mal rakovinu hrubeho creva, kus creva mu vyoperovali a mal vyvod na bruchu, hovori sa tomu stomia, mal tam take vrecko a vyprazdnoval sa tadial. Odvtedy teda nemohol hrat na svoj milovany hudobny nastroj, lebo pri tom velmi potrebujes pracovat s dychom, s bruchom, a jemu by kludne z toho vyvodu mohli vyjst plyny, ani nehovoriac o tom, ze moj otec bol vzdy gurman a s tym skratenym crevom si musel velmi davat pozor, co zje, lebo hned mal hnacky, plyny.... Tym akoby stratil vela motivacie v zivote a ako inak vyriesil to tak slovensky - zacal po case pit. Je taka pekna kniha o zavislostiach od Gabor Mate V risi hladnych duchov a je o tom, ze zavislymi sa ludia casto stavaju pri obrovskej strate, diere v sebe, ktoru sa snazia tou zavislostou marne zapchat.
Su veci, ktore su strasne tazke zvladnutelne osamote, naviac niektorych ludi k psychologovi ci psychiatrovi neodstanes ani za svet, moj otec sa strasne bal, ze ak by bol na liekoch, ze by bol zavisly na liekoch... a co z toho, zostal zavisly na inom... A dam ti priklad aj pre teba ako zenu takto stratou svojej milovanej connosti poznaceneho cloveka: Moja mama bola taka ako ty, vela ho povzbudzovala, hladala pre neho riesenia, riesila a vybavovala za neho, ale v podstate by sa tym bola iba ona utrapila, ze vsetko odmietal. Naviac musela prevziat rolu zivitelky rodiny. Hovori sa tomu spoluzavislost: Ked ty velmi mas rada toho cloveka a chces pre neho vsetko dobre, ale on to nechape, on to v tej chvili tak nevidi, ty ho branis, ty ho ospravedlnujes, ty za neho vsetko vybavujes... a on aj ked vie mozno, ze je to pre neho dobre, on takto tu motivaciu nenajde. Nechce to, odmieta to. Citi sa do toho tahany, tlaceny a moze sa to obratit proti tebe ako nevdak. Ani moja mama nemala psychologicku pomoc, pretoze v tych casoch nebolo tolko psychologov a naviac, negativne sa na to nahliadalo a naviac, kedze otec nepracoval, lebo bol na invalidnom, nemala peniaze na to... A vies ze by sa zislo, aby im osve niekto poradil, aby osve hladali pre seba pomoc?
Je to uplne iny, ale mozno podobny pripad, ako ten vas - a prosim teraz si z toho zober to co jedine ti ako moznost zozstava - hladaj psychologa sebe, ktory ti tuto tazku situaciu pomoze zvladnut spravne, ktory ta prevedie tou situaciou tak, aby si ty bola stastna. Mozno aj to, ze ty zacnes samu seba riesit, povzbudi muza, aby zacal riesit aj on sam seba. Ak jeho telo takto vyplo, je to pre teba ako manzelku, zenu tazke, uvedomujem si, ale on sam pre seba, asi potrebuje byt chvilu vypnuty, chvilu ten novy motiv do zivota najst. V podstate aj v tej Mateho knihe je to o tom, ze tu dieru v sebe musia zacelit, uvidiet, co sa im v zivote stalo, ako ta diera vznikla a odsmutit ju inak.
Pre tvojho muza z nejakeho dovodu asi boli zaujimave vykony, ale nie az tak dolezite ine veci alebo vztahy. On akoby potrebuje uvidiet, ze nielen tie vykony boli v zivote dolezite, ze je tolko inych oblasti do ktorych sa moze pustit... ale nateraz potrebuje byt vypnuty, vyplo ho jeho telo. Musi sam ziskat silu zapnut sa... Nie zvonka, nie vonkajsou motivaciou.
Ty formuluj vsetko skor takto: Ak by si s niecim potreboval pomoct - som tu pre teba. Idem tam a tak, ak chces, mozes ist so mnou, ak nie, nemusis.... Proste moze dostavat volby, a vybrat si podla seba, aj ked by si vzdy vybral byt doma... a ked sa za dlhy cas nic nestane, nezmeni, mozno v tebe dozreje nejake ine rozhodnutie, ktore pomocou tej psychologicky zvladnes... Ked chces zit naplno, zi aj bez neho, s kamaratkami, sirsou rodnou, mozno aj presne to, ze nebudes len na neho orientovana, vzbudi v nom volu nieco so sebou urobit... volu chciet sa toho zucastnit. Teraz ma fazu, ze sa citi asi zranene, citi stratu a nevie nou pohnut, no musi to chciet sam.
@anonym_9f4077 ja mám psychológa už dlhé roky. Keď mám problém, vyhľadám pomoc a nehanbím sa za to.
@anonym_autor a z coho zije? Ma nejaky prijem ci to tahas ty? Aky ma plan dalej?
@anonym_autor o financie nejde, ale chlap ma vzdy dobry pocit z toho, ked zaraba. Vie sa tvoj muz pomaly vratit do prace? Aby sa psychika zacala zotavovat. Neviem ako pracoval, ked manualne, tak asi zatial nie, ale ked pracoval hlavou, tak by malymi krokmi mohol zacat. Nezachytila som preco mal tie operacie a ci boli take vazne, ze sa aj predpokladalo, ze bude marodovat rok a pol. Lebo sa to akoby nabaluje.
@anonym_autor o financie nejde, ale chlap ma vzdy dobry pocit z toho, ked zaraba. Vie sa tvoj muz pomaly vratit do prace? Aby sa psychika zacala zotavovat. Neviem ako pracoval, ked manualne, tak asi zatial nie, ale ked pracoval hlavou, tak by malymi krokmi mohol zacat. Nezachytila som preco mal tie operacie a ci boli take vazne, ze sa aj predpokladalo, ze bude marodovat rok a pol. Lebo sa to akoby nabaluje.
@namornicka no aktuálne plánuje operáciu ramena, každý pohyb ramenom ho veľmi bolí. Mal obstreky, kys hyaluronovu do ramena, ale ortoped povedal, že sa to musí operovať. Bedrový kĺb a Tarlovovu cystu zatiaľ nebude riešiť. Čiže musí sa dať nejako dohromady aj fyzicky, aj psychicky a snáď to pomaly pôjde.

Zrejme to ma zo športu,ak profesionálne sa tomu venoval
Ale ten úbytok hmotnosti a málo energie či strava alebo skôr niečo so zaludkom?aj ten sa vyšetroval?